Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

De passievrucht door Karel Glastra van Loon

Beoordeling 8.4
Foto van SM
Boekcover De passievrucht
Shadow
  • Boekverslag door SM
  • 4e klas havo | 1260 woorden
  • 18 mei 2022
  • 8 keer beoordeeld
Cijfer 8.4
8 keer beoordeeld

Boekcover De passievrucht
Shadow

De passievrucht is de ontroerende en indringende bestseller van Karel Glastra van Loon over de zoektocht van een vader die ontdekt dat zijn zoon zijn kind niet kan zijn. De moeder van het kind is inmiddels overleden. Op zoek naar de biologische vader (`de dader') neemt de verteller de lezer mee op een reis door zijn verleden. Alles wat de vader al die jaren over zichz…

De passievrucht is de ontroerende en indringende bestseller van Karel Glastra van Loon over de zoektocht van een vader die ontdekt dat zijn zoon zijn kind niet kan zijn. De moeder …

De passievrucht is de ontroerende en indringende bestseller van Karel Glastra van Loon over de zoektocht van een vader die ontdekt dat zijn zoon zijn kind niet kan zijn. De moeder van het kind is inmiddels overleden. Op zoek naar de biologische vader (`de dader') neemt de verteller de lezer mee op een reis door zijn verleden. Alles wat de vader al die jaren over zichzelf en zijn leven heeft geloofd, moet hij heroverwegen. En hij zal antwoorden moeten geven op vragen die hij liever nooit had gesteld. Wat weet je eigenlijk van degenen die je liefhebt? Hoe goed ken je hen die je het meest na zijn.

De passievrucht door Karel Glastra van Loon
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Boekverslag De Passievrucht

Glastra van Loon, K (1999) De Passievrucht

Geschreven door S.M S op 18/05/2022
Nederlands HAVO

Auteur: Karel Glastra van Loon
Publicatiejaar: 1999, zestigste druk 2021
Titel: De Passievrucht
Uitgeverij: Olympus maakt deel uit van Uitgeverij Atlas Contact

Dit boekverslag gaat over de Passievrucht.
Dit verslag is gemaakt zodat je nog even alles overzichtelijk terug kan lezen, net voor je boektoets. Ik heb hier een mondeling over gehad, ik vond het handig om hier een verslag van te maken, zelf heb ik dit gebruikt als laatste voorbereiding.
Veel leesplezier!

Titel en Schrijver
De Passievrucht is geschreven door Karel Glastra van Loon.
De passievrucht kwam uit in 1999.
Met de titel ‘De Passievrucht’ wordt een baby bedoeld, passie zorgt ervoor dat een vrucht (de baby) wordt geboren, dit wordt overigens niet uitgelegd in het verhaal zelf. Karel Glastra van Loon schreef veel romans waarvan de Passievrucht de bestseller was.

Personages (willekeurige volgorde)
o Armin Minderhout, verteller van het hele boek.
o Erik Aldenbos, Armin doet zich een aantal keer voor alsof hij Erik Aldenbos heet en heeft gewoond in het huis van Nico en Anke.
o Monika, moeder van Bo en overleden partner van Armin.
o Ellen, partner Armin en beste vriendin van overleden Monika.
o Bo, zoon van Monika waarvan de vader tot het einde onbekend is.

o Meisje met petje, meisje die Bo leert kennen op vakantie.
o Nico Neerinckx, oudcollega van Monika.
o Anke Neerickx, vrouw van Nico.
o Dees, beste vriend Armin.
o Cor, vader Armin.
o Robbert Hubeek, ex van Monika.
o Bas, een bioloog die aan de praat raakt met Armin in Ameland.

Samenvatting
Armin Minderhout en Ellen voeden samen Bo op. Bo is de zoon van Monika en Armin, tenminste dat dacht Armin eerst. Monika is tien jaar geleden overleden aan een hersenvliesontsteking. Ellen was de beste vriendin van Monika, nadat Monika overleden was werden Armin en Ellen een stel.

Ellen wilde graag een kind van Armin, dit lukte niet dus liet hij zich nakijken, hij kwam erachter dat hij al zijn hele leven onvruchtbaar is geweest omdat hij leidt aan de niet zichtbare vorm van het syndroom van Klinefelter.

  Bo kan dus nooit Armin zijn kind zijn geweest, dit komt als een schok voor Armin aan en hij besluit om uit te zoeken wie de vader is.

Armin maakt een lijstje van de mannen van wie hij denkt dat ze de vader van Bo kunnen zijn.

Degene die als eerste op het lijstje staat is Robbert Hubeek, de ex van Monika. Armin gaat op bezoek bij Robbert en Robbert vertelt hem over de seksuele handelingen die hebben plaats gevonden tijdens de relatie van Armin en Monika. Robbert blijkt echter niks af te weten van Monika’s dood dus ziet Armin hem niet als de vader van Bo.

Als tweede staat de huisarts van Monika op het lijstje.
Armin gaat ook op bezoek bij de huisarts van Monika omdat hij weet dat er wel vaker huisartsen zijn geweest die een informele relatie hebben gehad met hun patiënten. De huisarts vertelt Armin dat er niks heeft plaats gevonden tussen hem en Monika.

Als laatste staat er een oude collega van Monika op het lijstje, Nico Neerinckx, Armin vond hem altijd al een rokkenjager dus wil hij langs gaan bij Nico.
Ellen vertelde hem dat Monika nog nooit iets voor hem had gevoeld, toch besluit Armin hem op te zoeken. Dees, zijn beste vriend en Ellen adviseren hem om niks te vragen aan Nico. Armin gaat toch nog naar het huis van Nico toe maar hij blijkt niet thuis te zijn. Nico’s vrouw Anke is wel thuis. Armin weet in het huis te komen via een smoes, er zou volgens hem een oude brief geschreven door hem in het huis verstopt liggen, Anke is nieuwsgierig en laat Armin binnen, ook liegt Armin dat hij Erik Aldenbos heet. Later laat Anke foto’s uit een fotoalbum zien waarin Armin een foto van Monika ziet. Armin denkt zeker te weten dat Nico de vader van Bo is. Sindsdien denkt hij aan de ultieme wraak op Nico

Armin denkt vaak terug aan het moment waar hij dacht dat Bo verwekt was.

Op een dag besluiten Bo en Armin samen op vakantie te gaan naar Ameland terwijl de relatie van Ellen en Armin niet zo goed gaat, de laatste keer dat ze daar waren was Bo nog heel klein en was Monika er nog. Bo weet nog steeds niet dat Armin niet zijn vader is. Bo en Armin komen een groepje meisjes en jongens tegen, één van die meisjes lijkt Bo leuk te vinden. Bo en Armin komen ze later in een café nog een keer tegen, Bo gaat uiteindelijk weg met het meisje en Armin blijft over, hij raakt aan de praat met Bas, en ze besluiten om samen te drinken. Armin treft later Bo en het meisje samen in Bo’s bed aan. Armin is dronken en valt uiteindelijk op het bed waar het meisje en Bo samen hebben gelegen. Hij heeft zonder dat hij het wist het hele bed ondergekotst en Bo slaat hem. Dit leidt uiteindelijk tot een ruzie tussen een dronken Armin en Bo waarin Armin schreeuwt en verklapt dat hij niet zijn vader is, Bo begint op hem in te slaan. Op de weg terug naar huis is het de hele tijd stil tussen Bo en Armin.

Terug thuis aangekomen komt Armin erachter dat zijn vader Cor overleden is. Dees en Armin ontruimen het hele huis en Armin vindt een doosje met allemaal oude liefdesbrieven. Op een briefje staat ‘‘Ik ben zwanger M.’’ Armin schrikt en weet gelijk wat dit betekent, ookal was hij eerst zo zeker dat het Nico was, zijn vader is de vader van Bo, daarom leek Bo ook zo erg op Armin. Armin komt thuis verward aan en vertelt het aan Ellen. Ellen blijkt het al die tijd al geweten te hebben en verteld ook het verhaal hoe het zo is gegaan tussen Monika en Cor. Armin voelt zich niks meer na alles. Op het einde van het verhaal heeft Bo het idee om de as van Cor over het graf van Monika te strooien zodat het toch nog een goede afsluiting is.

Genre en perspectief
De Passievrucht valt in het genre van een psychologische roman. Er wordt veel met emoties en gevoelens gespeeld.
De verhalen worden verteld via Armins gedachten, zo word je ook voorgesteld aan andere personages in het boek door middel van zijn perspectief.
De verhalen in dit boek spelen zich steeds op andere momenten af, de ene keer is hij in het nu, de andere keer denkt hij weer aan een gebeurtenis van jaren geleden, het doel hiervan is om de personages voor te stellen en te weten te komen wie de vader van Bo is.

Boodschap van het verhaal
Wat ik denk dat de schrijver probeert te vertellen met dit verhaal is, hoe goed ken je eigenlijk de mensen die je liefhebt?

Mening
In het begin moest ik erg wennen aan de schrijfstijl, er werden namelijk veel tijden door elkaar gehaald, er zat niet een vaste chronologische volgorde in. Wel vond ik dat realistisch, omdat dit de herinneringen zijn van Armin.
Uiteindelijk vond ik de terugblikken wel leuk, het maakt je nieuwsgierig
Het verhaal vond ik soms een beetje overdreven, er komen bijvoorbeeld weleens religieuze stukken in voor, wat mij minder aanspreekt.
Wat ik altijd leuk vind is een onverwacht einde, dat had dit boek zeker, het is niet een einde die je al kan voorspellen door middel van veel hints in het boek, het komt vrij onverwacht en dat maakt het leuk.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De passievrucht door Karel Glastra van Loon"

Ook geschreven door SM