Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

De ontdekking van de hemel door Harry Mulisch

Beoordeling 7.6
Foto van een scholier
Boekcover De ontdekking van de hemel
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 5e klas vwo | 927 woorden
  • 6 mei 2008
  • 10 keer beoordeeld
Cijfer 7.6
10 keer beoordeeld

Boekcover De ontdekking van de hemel
Shadow

Is de hemel een organisatie die op het punt staat begrepen en opgerold te worden door de technologisch hoogontwikkelde mens van de twintigste eeuw? De ontdekking van de hemel (1992) is een totaalroman waarin alle thema’s en obsessies uit het werk van Harry Mulisch in 65 hoofdstukken bijeenkomen. Dit monumentale boek is tegelijk een psychologische roman, een filo…

Is de hemel een organisatie die op het punt staat begrepen en opgerold te worden door de technologisch hoogontwikkelde mens van de twintigste eeuw? De ontdekking van de hemel (1992…

Is de hemel een organisatie die op het punt staat begrepen en opgerold te worden door de technologisch hoogontwikkelde mens van de twintigste eeuw? De ontdekking van de hemel (1992) is een totaalroman waarin alle thema’s en obsessies uit het werk van Harry Mulisch in 65 hoofdstukken bijeenkomen. Dit monumentale boek is tegelijk een psychologische roman, een filosofische roman, een tijdroman, een ontwikkelingsroman, een avonturenroman en een alles overkoepelend mysteriespel.

De ontdekking van de hemel door Harry Mulisch
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Auteur:
Harry Mulisch

Geboorte jaar: 1927

(Sterfjaar:)
--

Biografische gegevens:
Harry Kurt Victor Mulisch is geboren op 29 juli 1927 in Haarlem. Zijn moeder is joods, geboren in Antwerpen. Hoewel er thuis Duits wordt gesproken, wordt hij opgevoed met de Nederlandse taal. In 1936 scheiden zijn ouders, zijn moeder verhuist naar Amsterdam en Mulisch wordt vooral opgevoed door de huishoudster Frieda Falk. Hij gaat na de lagere school (1933-1939) naar het Christelijk Lyceum in Haarlem. Tijdens de oorlog werkt zijn vader bij de collaborerende bank Lippmann-Rosenthal&Co en in deze positie kan hij zijn zoon en ex-vrouw beschermen tegen deportatie. In zijn middelbare schooljaren raakt Mulisch in de ban van de wetenschap. Mulisch' belangstelling verschuift meer en meer van de wetenschap naar de kunst. In 1946 verschijnt zijn eerste verhaal in weekblad De Elsevier: De Kamer.
Hij is volgens eigen zeggen schrijver geworden omdat hij in juli jarig is. Dan is iedereen met vakantie en kun je nooit trakteren op school. Uit frustratie trakteert hij nu op boeken.


Bron:
http://www.schrijversnet.nl

Titel:
De ontdekking van de hemel

Jaar 1e druk:
1992

Titelverklaring:
Het is mij niet duidelijk waar de titel precies op slaat. Er zijn namelijk meerdere manieren om deze uit te leggen. Een van de verklaringen is dat het boek zo genoemd is omdat Max op een gegeven moment op het punt staat de hemel te ontdekken. Dat wordt echter verhinderd door een engel.
Het zou ook kunnen zijn dat de titel slaat op Quinten, die alsmaar droomt over een burcht. Die burcht vindt hij na een lange zoektocht in Israël, waarna hij na het testimonium te hebben teruggebracht in de hemel komt, die zijn burcht blijkt te zijn.

Ondertitel:
--


Motto: (met vertaling en zo mogelijk verklaring)
--

Genre:
Het is een totaalroman zoals ook op de achterkant van het boek staat. Het is namelijk tegelijk een psychologische roman, een filosofische roman, een historische roman en misschien nog wel meer.

Fabel:
Beschrijving van de karakters:
Onno Quist: Hij is een taalkundige en hij probeert de Diskos van Phaistos te ontcijferen. Hij is de beste vriend van Max Delius. Hij gaat net als zijn vader, aan wie hij een verschrikkelijke hekel heeft, de politiek in.
Max Delius: Hij is een sterrenkundige. Hij zit erg met zijn verleden; zijn moeder is een joodse en zijn vader is een oorlogsmisdadiger. Hij is opgegroeid bij zijn pleegouders na de vroege dood van zijn ouders.
Quinten Quist: Iedereen denkt dat hij de zoon van Onno is, maar eigenlijk is hij de zoon van Max. Hij is uitzonderlijk intelligent, waarschijnlijk hoogbegaafd, alleen geeft hij niet veel om school.


Samenvatting van het verhaal: (max. 150 woorden)
Het verhaal begint met een engel die vertelt hoe de grootouders van de gezant bij elkaar worden gebracht. In het eerste deel komen Max en Onno elkaar tegen doordat Max de liftende Onno meeneemt. Ze worden beste vrienden. Max krijgt een relatie met Ada, maar nadat die stuk is gelopen ontstaat er een relatie tussen Onno en Ada. Terwijl ze met zijn drieën in Cuba zijn, gaat Onno vreemd. Tegelijkertijd hebben Ada en Max ook seks met elkaar. Omdat Ada zich schuldig voelt heeft zij later die avond nog seks met Onno. Een tijdje later verteld Ada Onno dat zij zwanger is. Ze weet niet zeker of het wel van hem is, maar ze vertelt hem niks over haar twijfel. Nadat ze vijf maanden zwanger is verongelukt ze waardoor ze in coma geraakt, maar de baby is wonder boven wonder ongedeerd. Na nog eens vier maanden wordt deze met een keizersnede ter wereld gebracht. Het kind krijgt de naam Quinten. Quinten wordt opgevoed door Max en Sophia, Ada’s moeder. Max en Sophia krijgen een soort van relatie. Terwijl Quinten opgroeit, heeft hij niet veel contact met Onno omdat Onno heel druk is met zijn baan in de politiek. Als Onno’s nieuwe vriendin op een gruwelijke manier overlijdt en er een politiek foute achtergrond van hem bekend wordt, vertrekt Onno naar Rome. Nadat ook Max overleden is, aan een meteoriet die de engelen op hem af hebben gestuurd omdat Max het geheim van het heelal door had, gaat Quinten op zoek naar Onno. Als Quinten Onno gevonden heeft, gaat hij op zoek naar de burcht uit zijn dromen. Ze vinden de Stenen Tafelen in de allerheiligste tempel in Rome en omdat Onno daar zijn wandelstok heeft laten liggen, vluchten ze naar Jeruzalem. Onno komt er dan ook achter dat Quinten niet zijn zoon is omdat hij een vrouw ziet die als twee druppels water op Quinten lijkt, en blauwe ogen heeft. Dan realiseert hij zich dat Max de vader moet zijn omdat Quinten ook blauwe ogen heeft. Als Onno op onderzoek uit gaat, zorgen de engelen ervoor dat Quinten en de Stenen Tafelen worden “meegenomen” naar de hemel. Voor de engelen was Quinten alleen maar een gezant om de Stenen Tafelen naar de hemel te brengen.

Structuur: (opbouw/perspectief/tijd)
Het verhaal begint in 1967 en eindigt in 1985. Het bestaat uit vier delen, het begin van het begin, het einde van het begin, het begin van het einde en het einde van het einde. Deze vier delen zijn geschreven in de hijvorm. Het verhaal wordt verteld door een engel en is daardoor zeer duidelijk en van meerdere kanten belicht. Aan het begin is er nog een proloog, tussen deel twee en drie en deel drie en vier zijn intermezzo’s en aan het einde is er nog een epiloog. Die zijn geschreven in de ik-vorm. De ik-persoon is een engel.

Thema:
De relatie tussen aarde en God (en zijn engelen).

REACTIES

D.

D.

de titelverklaring is dat de hemel een ontdekking doet. Heb je Vonk ook gelezen?

11 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De ontdekking van de hemel door Harry Mulisch"