De Nederlandse Maagd
Marente de Moor
Astrid Jansen
H4b
16-1-2015 (2 punten)
Titel: titelbeschrijving, titelverklaring, ondertitel, motto
Auteur: Marente de Moor
Titel: De Nederlandse Maagd
Uitgever: Querido
Druk: vierde
Jaar: 2010
Plaats van uitgave: Amsterdam
Aantal bladzijdes: 297
Titelverklaring:
Met de Nederlandse Maagd wordt Janna bedoelt. Janna is maagd wanneer zij naar Aken vertrekt en bij Egon, haar maître intrekt en dan wordt ze ontmaagd door hem omdat dit dus afspeelt in Duitsland is ze dus de Nederlandse maagd maar, dat is dus niet helemaal de onderliggende gedachte want, Egon die in de eerste wereldoorlog brieven wilde schrijven moest hij daarvoor interneringszegels gebruiken met een plaatje van een Nederlandse maagd dit was om de mannen die in het leger zaten te kwellen omdat ze hun vrouwen niet konden zien. Maar ook stond de Nederlandse maagd voor neutraliteit, maar in het boek wordt dit door sommige personages ook als laf of slap beschouwd. Als je deze twee gebeurtenissen aan elkaar koppelt dan is het dus een soort vooruitwijzing dat Nederland haar neutraliteit gaat verliezen die zij nog wel heeft in de Eerste Wereldoorlog maar in de twee Wereldoorlog niet meer heeft.
Motto: A braggart, a rogue, a villain, that fights by the book of arithmetic! Why the devil came you between us? I was hurt under your arm.
Shakespeare, Romeo and Juliet
Betekent: Dit heeft te maken met Jacq en Egon in de Eerste Wereldoorlog. Want Jacq redde Egon, en dit wilde Egon helemaal niet want hij wilde eervol sterven in de oorlog en dat kon nu dus niet, daardoor heeft hij nooit de oorlog kunnen verwerken.
Samenvatting
Deel 1
Janna gaat op 10 september 1936 naar het Raeren dat in ligt in Aken om daar te trainen met schermen. Ze wordt daar ontvangen door Leni die daar huisvrouw is en er ook woont samen met haar man Heinz. Zij vormen daar het personeel. Janna trekt daar in bij Egon die een oude vriend van haar vader is en haar nu ook gaat trainen. Haar vader en Egon hebben na de oorlog geen contact meer gehad en dat vindt ze vreemd en ze wil ook weten waarom dat dan zo is. Later trekt ook nog de tweeling Friedrich en Siegbert er bij in. Julia, de moeder van Friedrich en Siegbert heeft Egon als scharrel gehad.
De tweeling let altijd op elkaar en doen ook alles samen. Janna heeft ook een foto van haar vader en Egon. Er vindt op het Raeren, dit is het huis waar ze nu woont ook weleens een een Mensur plaats. Dit waren studenten die schermden voor littekens in het gezicht. Wanneer Janna de foto van haar vader en Egon aan Egon laat zien ontkent hij dat hij dit is, Janna vindt dit maar vreemd. Wanneer ze ongelezen brieven van haar vader aan Egon vindt op zijn kamer komt Egon binnen en ontmaagd haar.
Deel 2
Over Egon wordt vertelt dat hij gewond was in de oorlog en van het slagveld was weggevoerd en daarna in een krijgsgevangenen kamp terecht kwam en ook nog dat zijn paard omkwam. Dit alles kon hij niet aan. Na het vinden van de brieven, gaat ze elke keer als ze seks heeft met Egon de brieven lezen wanneer hij slaapt.
Er vinden verschillende Mensuren plaats, waarvan één uit de hand loopt over een conflict over het zijn vóór Hitler of tegen hem. Waarbij Egon tegen is en daarom de studenten ook laat vertrekken. Een andere Mensur is voor zijn verjaardag die uit de hand loopt omdat Egon er niet is en er veel wordt vernielt door dezelfde studenten die voor Hitler zijn. Dan vlucht Janna naar haar opkamer en dan heeft ze seks met Friedrich. Wanneer Egon terug komt moeten zijn meubels toch het huis uit omdat hij Thibaults ideeën heeft gelezen.
Janna krijgt ook een liefdesbrief van een onbekend iemand. Daarna is de tweeling een schermgevecht aan het houden waarschijnlijk dus om Janna. Hierbij wint Siegbert en Friedrich overlijdt aan een doorgeboorde long. Janna stuurt een telegram naar haar vader omdat ze weg van het Raeren wil. Nu komt haar vader haar ophalen en die laat een brief achter voor Egon, waarin staat dat hij Egon’s paard heeft vermoord.
Thematiek en motieven
Het grote thema van dit boek is oorlog. Je merkt dit aan de opmerkingen van Heinz die voor Hitler is en Egon die dit niet is en elkaar daarom ook vaak tegenspreken daarin. Maar het gaat ook om het verwerken van traumatische gebeurtenissen die hebben plaatsgevonden in je leven. Zoals bij Egon waarbij zijn paard is vermoord door Jacq, de vader van Janna. En daarom stuurde haar vader juist haar naar Egon toe om beter te leren schermen, dit was namelijk zodat Egon Jacq hierdoor misschien een beetje ging vergeven. De relaties die je in het boek tegenkomt zijn: Egon en Julia, Egon en Janna en Janna en Friedrich. Deze blijven onduidelijk omdat de liefde niet echt wordt beantwoord. Behalve bij Egon en Julia want zei hebben al een relatie gehad en dit stopte toen Janna kwam. Janna werd ook door Egon ontmaagd en vandaar ook de titel ‘De Nederlandse maagd’.
Liefde: Janna en Egon zijn verliefd maar ook Friedrich en Janna, en Julia en Egon. Deze relaties blijven constant aanhouden en veranderen ook niet.
Oorlog: De oorlog is nog steeds niet uit Egon gegaan. Omdat hij deze niet heeft kunnen verwerken omdat toen hij gewond raakte hij naar een krijgsgevangenkamp werd gebracht en daardoor zich nutteloos voelt omdat hij niet voor zijn land is gestorven.
Achterdocht: Janna vermoedt dat er iets ergs gebeurd is tussen haar vader en Egon, en daarom gaat ze opzoek in het huis naar bewijs en daar vind ze de brieven van haar vader aan Egon, de meeste ongelezen. Later blijkt dat haar vader Egon’s dierbare paard heeft vermoord.
Brieven: Janna vindt brieven van vroeger van haar vader aan Egon, wanneer zij seks heeft gehad met Egon gaat ze deze stiekem lezen, en zo komt ze stukje bij beetje meer te weten over de relatie van haar vader en Egon in de Eerste Wereldoorlog.
Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.
Verder lezen
REACTIES
:name
:name
:comment
1 seconde geleden
een scholier
een scholier
mag niet van islam, blijf hallal. trap er niet in!
- Nick Gurs
3 maanden geleden
Antwoorden