De Metsiers door Hugo Claus

Beoordeling 5.1
Foto van een scholier
Boekcover De Metsiers
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 632 woorden
  • 11 januari 1999
  • 23 keer beoordeeld
Cijfer 5.1
23 keer beoordeeld

Boekcover De Metsiers
Shadow

Hugo Claus' prozadebuut De Metsiers is het verhaal van een Vlaamse boerenfamilie tijdens de Tweede Wereldoorlog. Middelpunt van de familie is de weduwe Metsiers, die consequent 'de Moeder' genoemd wordt. Jaren terug heeft zij samen met haar minnaar Mon Verkindere, met wie zij nu op de hoeve woont, haar echtgenoot vermoord. Ze heeft twee kinderen: Ana (van …

Hugo Claus' prozadebuut De Metsiers is het verhaal van een Vlaamse boerenfamilie tijdens de Tweede Wereldoorlog. Middelpunt van de familie is de weduwe Metsiers, die consequent…

Hugo Claus' prozadebuut De Metsiers is het verhaal van een Vlaamse boerenfamilie tijdens de Tweede Wereldoorlog. Middelpunt van de familie is de weduwe Metsiers, die consequent 'de Moeder' genoemd wordt. Jaren terug heeft zij samen met haar minnaar Mon Verkindere, met wie zij nu op de hoeve woont, haar echtgenoot vermoord. Ze heeft twee kinderen: Ana (van Metsiers) en Bennie (van Verkindere), een achterlijke jongen en de lieveling van iedereen. Door de beklemming van het milieu waarin zij verkeren worden Bennie en zijn halfzuster steeds meer naar elkaar toe gedreven, tot er tussen hen een aan incestueuze grenzende liefde ontstaat, waarvoor Bennie uiteindelijk de tol moet betalen.

De Metsiers door Hugo Claus
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

Titel De Metsiers Auteur Hugo Claus Tijd Volgorde: -Het verhaal is chronologisch. -Er bevinden zich in het boek een aantal flashbacks (deze gaan soms 25 jaar terug, men maakt dan gebruik van de verleden tijd). -Voorbeeld op p.18 laatste paragraaf ('Zij had')tot p.19 eerste paragraaf(',lachte hij') -Er zijn geen andere tijdsprongen. Er wordt maar 1 tijd gebruikt bijna en dat is de tegenwoordige tijd. -Het boek is niet echt spannend. Alleen het voorlaatste hoofdstuk bij de tweede eendenjacht waar Bennie vermoord wordt. -De verteltijd van het boek is 122 bladzijden en ik heb 4 dagen nodig gehad om het boek uit te lezen. -De vertelde tijd van het boek is ongeveer een week. Tempo of ritme -Het hele verhaal is eigenlijk een scènische voorstelling. Omdat het boek bijna uitsluitend uit dialogen bestaat. -Er komen soms ook vertragingen in het verhaal voor. vb.: p.112 r.19-25 ('Hij is')
Ruimte -concrete ruimte: Het verhaal speelt zich of in en om de hoeve. -beleefde ruimte: Het dorpskarakter is belangrijk, het bepaalt het leven en de handelingen van de personages. De sfeer heeft het gehele boek iets weg van wantrouwen en een gebrek aan liefde. Personages Er zijn zes hoofdpersonages, ze zijn allemaal dynamisch want zij evalueren in het verloop van het verhaal: -de Moeder (enige personage zonder naam): ongeveer 50 jaar, heeft een kind van Metsiers het noemt Ana. Zij is de baas in het gezin. -Mon: hij is ongeveer 50 jaar, hij is de vader van Bennie. Hij heeft een verhouding met moeder. Hij is ruw en vrij zwijgzaam. -Jules: hij is 60 jaar, hij had vroeger ook iets met de moeder. Hij is een bekeerd katholiek die vroeger Bennie uit de handen van justitie heeft gered door meineed te plegen. -Bennie: hij is 19 jaar. Hij is lichtjes mentaal gehandicapt, is de zoon van Mon en Moeder. Bennie houdt zich nooit aan de regels. -Ana: zij is 21 jaar, zij is zwanger van Vette Smelders. Zij is de half zus van Bennie waar ze verzot van is (ze hebben een relatie = incest). Ze zet Bennie tegen Jim waar ze een relatie bij had . -Jim: hij is een Amerikaanse officier van Nederlandse afkomst, is verliefd op Ana maar hij heeft een vrouw en kinderen. Hij komt bij de Metsiers wonen met zijn oppasser Eddie tegen de wil van iedereen. Er bevinden zich ook uiteraard bijpersonages (statisch): -Eddie : de oppasser van Jim -Smelders: het ex-liefje van Ana door wie ze zwanger is -Miet : cafébazin die met iedereen flirt en naar bed gaat -Madame Sassen : de dokter die haar helpt met abortus Intrige of handeling -motieven : -de relatie tussen Bennie en Ana -de buitenechtelijke relatie tussen Mon en de Moeder -thema : Het thema volgens mij is de familieband en de onderlinge ver houdingen in een gezin. Volgens mij zijn alle familieleden van de Metsiers trots op zichzelf dat ze apart zijn van de wereld. Maar tegelijk zijn ze bang om niet gerespecteerd te worden. Doordat ze zo apart van de wereld zijn, moeten ze hun gevoelens uiten binnen het gezin.
Perspectief of vertelstandpunt Het perspectief verandert ieder hoofdstuk. Er is een wisselend ik-verteller (5 x Mon , 5 x Ana , 4 x Bennie , 4 x Jules , 4 x Jim , 3 x Moeder). Wat wel zeer interessant is, hoe het perspectief verandert tussen twee hoofdstukken omdat er soms midden in een zin veranderd wordt van perspectief. vb.: p.47(Ana) : ‘Het is laat ,’ zegt hij .’ Zullen zij …’ p.48(Jim) : ‘…je thuis niet verwachten ?’ vraag ik . Mening De manier waarop de schrijver het verhaal aanpakt is wel interssant omdat er elk hoofdstuk een andere persoon vertelt over wat zijn belevenissen zijn en hoe die hier over denkt. Soms is het boek daardoor ook wat een beetje verwarrend. De taal die wordt gesproken is oud Vlaams maar toch is het taalgebruik van het boek, op enkele stukjes na, niet opvallend moeilijk.

REACTIES

B.

B.

wow jij bent oud

6 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De Metsiers door Hugo Claus"