De macht van mijnheer Miller door Charles den Tex

Beoordeling 9.3
Foto van een scholier
Boekcover De macht van mijnheer Miller
Shadow
 • Boekverslag door een scholier
 • 6e klas vwo | 2504 woorden
 • 8 december 2019
 • 3 keer beoordeeld
Cijfer 9.3
3 keer beoordeeld

Boekcover De macht van mijnheer Miller
Shadow
De macht van mijnheer Miller door Charles den Tex
Shadow
ADVERTENTIE
Combineer alle b├Ętavakken met techniek

In de universitaire opleiding Science, Technology & Innovation vertaal je theorie uit alle bètavakken naar innovatieve oplossingen voor uitdagingen van deze tijd. En met je handen bouw je een prototype van je ideeën. Benieuwd geworden? Meld je aan voor de Bachelorweek en kom naar de Open Campus Dag! 

Ontdek meer!
Structuur
 • 63 hoofdstukken
 • Chronologisch
 • Soms met een weblog (bellilog met de datum)
 • Vaak cryptische hoofdstuktitels

Personages

Michael Bellicher

 • Nieuwsgierig en is goed met computers
 • Adviseur bij HC&P

Gijs

 • Vriend en collega van Michael
 • Helpt graag, maar komt hierdoor zelf in de moeilijkheden

HB2

 • Zuid-Afrikaanse neef van Huib Breger
 • ICT freak en speelt een rol in het neerhalen van het netwerk van Miller

Huib Breger

 • Een van de moordenaars van Radekker
 • Constant op de jacht naar Michael

Tijd en decor

 • Het verhaal speelt zich af van 2004-2005
 • Het verhaal speelt zich voornamelijk af in Amsterdam en dan even later in Brussel
 • Ik-perspectief vanuit Michael

Titelverklaring

 • Het verwijst naar het computernetwerk dat door de organisatie waarvoor Michael werkt, is opgezet
 • Het netwerk kan in vrijwel elke computer inbreken en dan de informatie wijzigen en zo andere mensen beïnvloeden
 • Ze proberen in dit geval het probleem tussen de christenen en de islam te laten escaleren

Thematiek

 • We leven in een tijdperk waar het lijkt dat men de controle kwijtraakt over wat we allemaal op internet zetten
 • In het boek is er een enorm computernetwerk dat informatie van mensen manipuleert, zelfs van grote organisaties en politieke instellingen
 • Mensen kunnen meer met informatie doen dan je denkt


Samenvatting

De hoofdfiguur van de roman is de dertigjarige Michael Bellicher, adviseur bij het grote consultancykantoor HC&P. Hij haalt in het begin van de roman zijn broer Kees af op Schiphol. Kees is ruim vijf jaar weggeweest naar Amerika en komt nu terug. Wanneer hij door de gate stapt, val Michael om voor de lezer onverklaarbare redenen flauw. Hij blijkt (zegt de te hulp geroepen ambulancebroeder) een aanval van hyperventilatie te hebben gekregen. Wanneer hij weer thuis is, zet Michael het op een zuipen: alle soorten alcohol gaan er lekker in en hij vergeet alle opdrachten en klanten waaraan en voor wie hij werkt. 

De lezer begrijpt pas bladzijden later waarom Michael zich zo gedraagt. Het blijkt dan dat Kees zich in de States heeft laten ombouwen tot een bloedmooie, supergeile vrouw. Michael kan dat van zijn twee jaar jongere broer niet verdragen. Wanneer hij weer op kantoor komt, wordt hij bij zijn baas geroepen en de regel van het bedrijf HC&P is dat de klant koning is, dat je nooit klanten laat zitten en dat je daarom de laan kan uitvliegen. Michael weet dat en hij weet ook dat hij van Dries van Waayen (een belangrijke partner uit de directie) te horen zal krijgen dat hij ontslagen zal worden. Hij doet daarna iets doms. Hij blijft ’s nachts in het kantoorgebouw en hij is dus niet uitgecheckt in het pasjessysteem. Midden in de nacht hoort hij iets en hij ziet het lijk van een jonge vouw op de gang liggen. Hij haalt haar spullen uit haar tas en hoort dan dat het lijk wordt weggesleept. Hij hoort bovendien de stemmen van de mannen die dit doen. Er is een moord gepleegd. Het moet een personeelslid zijn. Op haar pasje ziet hij dat het I. Radekker is, die op de financiële administratie van het bedrijf werkt.

De volgende morgen hoopt hij via een goede collega Gijs te bewerkstelligen dat deze hem een belangrijke klant kan verschaffen, waardoor zijn ontslag misschien kan worden uitgesteld. Gijs bezorgt hem inderdaad via zijn oom een opdracht van een ministerie. Van Waayen laat voordat hij een gesprek met Michael heeft zich met een man zien, die zich Huib Breger noemt. Michael herkent de stem van één van de mannen die ’s nacht het lijk hebben weggesleept.
Van Waayen en Michael moeten direct bij de Secretaris-Generaal komen. Als de opdracht wordt besproken (een heel belangrijke) wordt Van Waayen op zijn mobiel geïnformeerd over de moord op een medewerker. Hij wordt direct verwacht in Amsterdam. Michael schrikt. Hij gaat proberen contact te zoeken met I. Radekker, maar hoort dat de vrouw tot half juni op vakantie naar Kreta is. Ze is echter spoorloos verdwenen. Hij heeft echter ook haar sleutels in de tas gevonden en hij gaat haar woning binnen. Hij wordt echter betrapt door een forse man Ruud, die hem aanvalt maar met twee flinke klappen met halters weet hij de man buiten westen te slaan. Het is natuurlijk de vraag hoe de man wist dat Michael in het huis van Radekker was.
Intussen wordt Michael verdacht van moord omdat het pasjessysteem heeft geregistreerd dat hij ‘s nachts in het gebouw is geweest en vanaf dat moment ontstaat een soort klopjacht op hem.

Uit de Bellilogs blijkt dat Michael een vriendin Jessica heeft die op dat moment in Amerika verblijft en voor hetzelfde bedrijf werkt. Ze hebben een relatie met elkaar. 

Via zoekmachines probeert Michael erachter te komen wie Huib Breger is: hij werkt niet bij HC&P. Hij komt via Google in contact met een neef die in Zuid-Afrika woont en zeer geïnteresseerd is wat er met zijn oom aan de hand is. Hij noemt deze neef in het vervolg HB2. Michael informeert hem via de mail. Via de papieren die hij gevonden heeft bij I. Radekker komt hij op zijn computer in een soort netwerk terecht dat beheerd wordt door meneer Miller. Het duizelt Michael als hij ziet welke mogelijkheden het netwerk biedt. Maar op die manier kan hij ook opgespoord worden: blijkbaar weet men waar hij zich bevindt, zodra hij inlogt op een computer. De enige vriend die Michael op dat moment over heeft, is Gijs, de collega van zijn werk. Die wil hem ook wel helpen. Wanneer Michael hem bezoekt, komt er via een boekenkast een buurvrouw binnen. Ze bezoeken de site van mijnheer Miller. Gijs en deze Emmy hebben duidelijk een meer dan vriendschappelijke relatie. Michael mag blijven slapen, maar de volgende morgen is er al een inval in het huis en komen enkele mannen (onder wie Huib Breger) Michael ophalen. Hij weet via het tuinhuis te ontvluchten, maar later blijkt dat Gijs er slechter aan toe is: hij heeft niet weten te ontkomen aan zijn aanvallers en moet in het ziekenhuis worden opgenomen. Emmy regelt het en Michael verdwijnt: hij kan niet wachten op de ambulance en Emmy neemt hem dat behoorlijk kwalijk. 

Intussen zijn Michaels bankrekeningen geblokkeerd. Hij heeft nog wel een rekening in Frankrijk, maar om geld daarvan te kunnen opnemen moet hij zijn paspoort kunnen tonen. Hij gaat naar zijn eigen huis, haalt zijn paspoort met hulp van de buurman op en reist eind juni met de trein naar Frankrijk en weer terug. Hij heeft daarna in ieder geval de beschikking over een flink bedrag waarvan hij de hotelrekeningen kan betalen, want hij verblijft steeds nachten in hotels. Intussen krijgt hij steeds meer aanwijzingen dat hij het kleine individuele slachtoffer is van een groot wereldwijd systeem. Hij wordt daarbij geholpen door de Zuid-Afrikaanse Huib Breger die namens zijn familie dolgraag wil weten wat er met zijn vreemde oom aan de hand is. De neef is blijkbaar een ICT-freak, want hij heeft in de gaten gekregen hoe hij toegang kan krijgen tot het netwerk van meneer Miller. Zelf communiceren ze met elkaar via een beveiligde server, zodat ze voorlopig niet op die manier ontdekt kunnen worden. Zo komen ze erachter dat Huib Breger werkt voor de Risk Containment Groupt, een organisatie die de beveiliging van het HC&P-concern voor zijn rekening neemt. Maar zelf staat de naam Breger nergens geregistreerd. Gelukkig is Gijs na een korte ziekenhuisopname weer hersteld, maar hij is nog ook niet aan het werk. 

Michael bezoekt zijn ouderlijk huis in Dordrecht. Ook dat wordt door de politie bewaakt. Het komt thuis tot een ruzie met zijn vader en zijn moeder. Zijn vader gelooft dat Michael onschuldig is en zijn moeder wil dat hij zich aangeeft bij de politie. Wanneer hij weigert, gaat ze zelf op weg naar de politieagenten die het huis bewaken. Met hulp van zijn vader en zijn broertje Peet weet Michael Bellicher weer te ontsnappen. Zijn vader neemt direct daarna het besluit bij zijn vrouw weg te gaan.

Wanneer Michael in zijn speurtocht naar de geheimzinnige meneer Miller merkt dat veel partners van het adviesbureau HC&P op de hoogte zijn van het netwerk van meneer Miller, kan hij zich alleen richten op een partner die onkreukbaar is, John Wolfssen. Die wil zelfs met hem op een geheime plek praten en is verbijsterd wanneer Michael hem vrij veel kan vertellen over Huib Breger die hij zelf niet kent. Hij besluit Michael te helpen en hem in contact te brengen met Vince Batte, een ICT’er die de beveiligingspassen voor HC&P maakt. Maar voordat hij contact kan leggen met Vince, moet Michael in een vlucht aan de dood ontsnappen. Een zwarte Audi probeert hem van zijn scootertje te rijden en Bellicher weet dat Breger hierachter zit. Op het laatst ontsnapt hij via een wilde tramrit, waarbij hij zelf ook nog achter het stuur heeft plaats genomen. (een beetje ongeloofwaardig, dat wel)

Intussen weet HB2 (neef Huib Breger) wat er aan de hand is: hij is het netwerk van meneer Miller binnengedrongen en hij ziet dat het een wereldwijde organisatie is die gewoon in alle computers van het merk Datwell kan kijken, daarin zaken kan veranderen en dat ook kan doen wanneer de pc uit staat. Hoe dat kan is vooralsnog onmogelijk te achterhalen, maar het kan wel. HB2 ziet dat informatie wordt aangepast. Er is een organisatie die er belang bij heeft om de strijd tussen het Christendom en de Islam te laten escaleren, maar dat dan via politieke wegen en valse informatie wil doen. De informatie over de islam wordt zo weergegeven dat politieke leiders in Europa niets anders kunnen doen dan een harde lijn te volgen. Hij laat Michael meekijken hoe een en ander in zijn werk gaat. 

Jessica is terug uit Amerika: Michael gaat haar hoewel hij doodop is, bezoeken en ze hebben seks met elkaar. Ze vertelt dat Gijs voor het bedrijf naar Amerika is. Michael test het netwerksysteem met één van zijn klanten van het ministerie en die is helemaal verbijsterd dat zoiets (het aanpassen van informatie door in de computers door te dringen kan. Michael ontmoet Vince Batte, die voor hem een nieuw pasje gaat maken, zodat hij weer toegang heeft tot het gebouw van HC&P: het moet alleen een pasje zien voor niet-geregistreerde personen. Hij heeft om te weten wat en hoe het manipuleren van de informatie gebeurt de computer van de ambtenaar nodig. Hoewel met tegenzin staat die zijn laptop af aan Michael. Wanneer die naar het huis van Jessica terugkeert, blijkt dat Jessica ook gedood is. De daders zijn nog in het huis en Michael moet uiteraard weer op de vlucht voor zijn jagers. Hij is nu echt een verschoppeling, maar met het pasje van Vince kan hij nog een keer het gebouw in van HC&P. Hij gaat naar de afdeling van Jessica en haalt haar spullen op. Terwijl hij bezig is, komt de zwarte Audi met Huib Breger weer aanrijden op het parkeerterrein en hij moet alle mogelijke moeite doen om weer te ontsnappen. Ten einde raad gaat hij naar het adres waar hij zijn broer Kees/ inmiddels zijn zuster Kirsten weet. Ze ontvangt hem, maar Michael heeft nog wel moeite om het broertje/zusje te accepteren hoe ze geworden is. Ook als hij zich moet uitkleden, heeft hij enige schroom. Hij is bang dat hij een erectie krijgt als hij gaat douchen bij haar. Het valt allemaal wel mee en Kirsten die inmiddels van wiskundestudent massagetherapeute is geworden, kan hem helpen, want Michael ligt door alle ontsnappingen inmiddels flink in de kreukels. Hij heeft de laptop van de ambtenaar in zijn bezit en vraagt Vince Batte om die bij zijn zus te komen ophalen. Vince kan de computers van Michael en Strila (de ambtenaar) demonteren en ontdekt dat er een computer is met twee vaste schijven. De ene functioneert normaal, maar via de andere M-drive wordt elke computer van het merk Datwell verbonden met een machtig netwerk van meneer Miller. Daardoor is iedere computer van dat merk een onderdeel daarvan en is het een grote machtige computer geworden die gewoon niet beveiligd kan worden en over alle informatie in de wereld beschikt, maar bovendien die informatie heel gemakkelijk kan manipuleren. Ze begrijpen dat ze nu meteen weer van adres moeten veranderen. Kirsten doet het met tegenzin. 

Vince Kirsten en Michael worden opgevangen door een man Bernie die een heel grote camper heeft en hen tenslotte aflevert in een ICT-commune,The Pattern. Dat zijn een paar knappe ICT-bollebozen bij elkaar en hoewel ze niet allemaal even sympathiek zijn, kunnen ze in het systeem van meneer Miller doordringen. Elke computer uit dat netwerk van het merk Datwell maakt deel uit van het systeem van Miller. De computers werden met verlies verkocht, maar de investering was toch de moeite waard. Een groep rijke en blanke Christenen wil de strijd tegen de Islam aanpakken op het grondgebied van Europa en daarom moeten alle politieke leiders verkeerd worden geïnformeerd. De ICT-groep The Pattern heeft een idee om het netwerk op te rollen: door een virus te creëren dat steeds twee computer kan besmetten voordat het apparaat zijn eigen M-drive vernietigt, kan het netwerk worden opgelost.

Maar hulp komt er ook van de andere kant van de wereld. De familie Breger wil graag “het zwarte schaap Huib Breger” komen ophalen. Ze vraagt een aantal pasjes aan voor toegang tot het gebouw in Brussel waar begin juli een EU-top over het gevaar van de Islam is gepland. Deze pasjes moeten door Vince Batte worden gemaakt en via een slimme overal op de koerier krijgen ze de pasjes ook daadwerkelijk in handen.

Van twee kanten wordt de criminele organisatie nu aangepakt: In Brussel komen wel 200 familieleden van Breger om de “foute” oom op te halen en de leider van the Pattern-commune start intussen het virus dat het netwerk moet vernietigen. Het geeft heel wat commotie, maar Breger wordt door zijn familieleden (o.a. zijn oude vader en zijn broer) opgehaald en tegelijkertijd zijn de computers bezig het netwerk te vernietigen. Heel wat partners van het adviesbureau HC&P begrijpen dat hun organisatie ontmaskerd is. En via de informatie en de bekentenis van Breger (door zijn familieleden afgedwongen) wordt Michael Bellicher niet langer verdacht van moord.. Hij kan zelfs ook zijn vriend Gijs bevrijden die niet in Amerika was maar in Brussel is opgesloten. 

Samen met Gijs gaat hij een eigen adviesbureau (BON) oprichten en de eerste grote opdracht krijgen ze van hun ex-werkgever John Wolfssen die schoon schip heeft gemaakt in zijn adviesbureau. Vince en Kirsten lijken op termijn wel wat met elkaar te krijgen, al moet Vince natuurlijk wel wennen aan het idee van de omgebouwde man. De vader van Michael heeft intussen een nieuwe vriendin en met haar het geluk in zijn leven gevonden.
 

Charles den Tex

 • Adviseur en schrijver van thrillers

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De macht van mijnheer Miller door Charles den Tex"