Eindexamens 2024

Wij helpen je er doorheen ›

De leesclub door Renate Dorrestein

Beoordeling 5.2
Foto van een scholier
Boekcover De leesclub
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 5e klas havo | 1174 woorden
  • 21 april 2011
  • 23 keer beoordeeld
Cijfer 5.2
23 keer beoordeeld

Boekcover De leesclub
Shadow
De leesclub door Renate Dorrestein
Shadow
ADVERTENTIE
Nieuw seizoen Studententijd de podcast!

Studenten Joes, Tess en Annemoon zijn terug en bespreken alles wat jij wilt weten over het studentenleven. Ze hebben het onder andere over lentekriebels, studeren, backpacken, porno kijken, datediners, overthinken, break-ups en nog veel meer. Vanaf nu te luisteren via Spotify en andere podcast-apps! 

Luister nu

Opdracht 1. Schrijf een recensie.

Zakelijke gegevens:

- Titel: De leesclub.

- Auteur: Renate Dorrestein.

- Jaar eerste uitgave: 2010.

- Uitgever: Contact.

- Plaats van uitgave: Amsterdam.

- Aantal pagina’s: Totaal: 159.

Inhoud:

Een leesclub van 7 dames op leeftijd gaat op een cruise-vakantie met hun favoriete schrijver, Gideon de Wit. Ze zien erg uit naar hun reis, maar er gebeurt iets wat ze totaal niet verwachten. Gideon komt niet geheel expres te overlijden.

Mijn oordeel:

Het is een erg leuk boek om te lezen. Het leest gemakkelijk weg, het taalgebruik is niet te moeilijk en de zinnen zijn niet te lang of te moeilijk. Het verhaal is goed te begrijpen en totaal niet langdradig. De tijd die verstrijkt in het verhaal is maar één dag, daardoor is het makkelijk bij te houden en niet te uitgebreid beschreven. Het verhaal zit apart in elkaar, maar toch origineel. De zeven vrouwen van de leesclub vertellen het hele verhaal aan de rechter en daardoor zit je er midden in. Het is erg prettig om het verhaal op die manier te lezen, je krijgt namelijk veel informatie, maar niet langdradig of sterk in detail (behalve de reisinformatie).

Ik vind vooral het verhaal erg leuk bedacht, ik had nooit verwacht dat Gideon op deze manier te overlijden kwam. Het is erg origineel en ook erg grappig geschreven.

Opdracht 2. Interview de schrijfster en verwerk vragen in een brief.

Vragen:

1. Hoe heeft u bedacht om het verhaal vanuit de rechter te schrijven?

Dit zou ik wel willen weten, omdat ik deze manier nog nooit gelezen heb. Ik vind het erg origineel bedacht en zou dus wel willen weten wat haar inspiratie was tot het schrijven op deze manier.

2. Hoe ben je erop gekomen de vrouwen Gideon op deze manier te laten vermoorden?

Ik vind het interessant hoe een leesclub van een aantal vrouwen op leeftijd een man vermoordt. Ik had nooit verwacht dat ze het zo zouden doen. Ik had al helemaal niet gedacht dat het gedeeltelijk expres zou gaan.

3. Waarom Schotland en geen tropisch eiland?

Schotland staat erom bekend dat het er altijd regent, dat is toch niet romantisch of sfeergevend?

4. Waarom treedt u zo in detail over de reisinformatie?

Het gaat toch om het verhaal en niet om de reisgegevens? Ik heb niks aan die informatie.

5. Waarom juist een cruise?

Omdat het dan meer voor de hand liggend is dat er een ongeluk gebeurt? Ik zou een vliegtuigongeluk onverwachter vinden dan wat er gebeurt in het verhaal.

Beste Mevrouw Dorrestein,

Ik heb uw laatste boek, ‘De leesclub’, met veel plezier gelezen. Ik vond het verhaal erg origineel en erg goed en geloofwaardig in elkaar zitten. De gebeurtenissen staan goed beschreven en het taalgebruik is erg geschikt voor alle lezers. Zelfs voor mij; een scholiere uit havo 5. Maar ik heb toch nog een paar vragen.

Als lezer lees/hoor je hetzelfde als de rechter in de rechtszaal. Hoe heeft u bedacht om het verhaal juist vanuit de rechter te schrijven? Ik vind het erg interessant en ook fijn om het op deze manier te lezen. Het is vooral fijn om zo het verhaal te lezen, omdat je je geheel in het verhaal kan inleven. Het verhaal wordt niet te uitgebreid beschreven, waardoor het ook niet langdradig wordt. Dat vind ik ook erg fijn.

Ik vind het verhaal zelf ook erg origineel bedacht. Ik vind de manier waarop Gideon de Wit wordt vermoord ook erg grappig en meeslepend. Maar hoe heeft u de verloop van dit deel van het verhaal bedacht?

Het verhaal is helemaal goed en de manier waarop het vertelt is ook, maar waarom Schotland? Dit land staat er juist om bekend dat het er zoveel regent en dat het er zo modderig en zompig is. Waarom heeft u dan voor deze locatie gekozen? Ik zou het leuker hebben gevonden als het zich had afgespeeld op een tropisch eiland. Dan was ook de schipbreuk en de aanspoeling dramatischer geweest. Ik bedoel als ze op een onbewoond eiland aanspoelen met een halfdode schrijver, is het toch al helemaal dramatisch?

Nog een nadeel van het verhaal waren de details over de reisinformatie. Waarom is u zo in detail getreden over die informatie? Het gaat toch om het verhaal en niet om de reisinformatie? Ik vind het niet erg interessant om te lezen welke telefoonnummers die vrouwen nodig hebben.

Ik vraag me nog één laatste ding af. Waarom gaan de zeven vrouwen van de leesclub juist op een cruise? Waarom juist een reis op zee en geen vliegvakantie of een reis met een busje? Ik vind dat het wel een beetje voor de hand ligt dat er iets gaan gebeuren bij een cruise. Bij bijvoorbeeld een vliegvakantie zou er van alles kunnen gebeuren; een crash, een slapende piloot, hevige turbulentie.

Met vriendelijk groet,

Karlijn Goedknegt.

Opdracht 3. De maatschappelijke context.

Geachte lezer,

Ik doe jullie hierbij verslag van een spannend boek wat ik laatst gelezen heb, genaamd; ‘De leesclub’ van Renate Dorrestein. Het was een erg leuk boek om te lezen, maar er is één specifiek ding dat ik met u wil gaan bespreken, namelijk de maatschappelijke en eventueel politieke context van het verhaal.

Een politieke context is er niet echt. Er wordt weinig gerefereerd naar de politiek van nu. Het verhaal speelt zich ook af rond 2010, de datum waarop het boek is uitgekomen. Er wordt dus ook niet echt duidelijk in welke tijd het boek speelt aan de hand van politieke aanwijzingen.

Er wordt echter wel een aantal maatschappelijke aanwijzingen gegeven. Bijvoorbeeld dat de vrouwen zo open over hun seksleven praten. Vooral de vrouw die aan het woord is tegen de rechter is veel aan het klagen over haar tegenvallende seksleven. Hier kan ik uithalen dat het verhaal redelijk recent geschreven is. Vroeger was je seksleven en sex in het algemeen een groot taboe. Sinds de jaren ’80 begint dit taboe te verdwijnen. Dit geeft dus aan dat het verhaal zich na de jaren ’80 afgespeeld moet hebben.

Een ander argument dat het redelijk recent is, is dat het gaat over een cruise. De cruise is op een luxe schip, die er nog niet waren voor de jaren ’90.

Ook het taalgebruik van de vrouwen is ‘normaal’ voor deze tijd. Ze praten niet met verschrikkelijk chique woorden of lange, nette zinnen. Ze praten gewoon, normaal Nederlands en uiten zich graag over hoe slecht hun seksleven er wel niet aan toe is.

Er is wel een tegenargument. De zeven vrouwen hebben geen van allen een mobiele telefoon, terwijl ook vrouwen van hun leeftijd er tegenwoordig een hebben. Dat is wel vreemd en een aanwijzing die doet denken dat het zich dus veel eerder heeft afgespeeld. Je kan denken dat ze hun mobieltjes toevallig niet bij hadden, maar ze gingen op vakantie dus dan neem je je mobieltje toch sowieso mee? Voor ongevallen ed.

De eerste drie argumenten wegen naar mijn mening zwaarder dan het tegenargument wat ik zojuist noemde. Ik denk dus dat het verhaal zich tussen 1990 en 2010 heeft afgespeeld. Ook omdat de vrouwen geen mobieltje hebben, speelt ’t zich wat eerder af dan ik eerst dacht.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De leesclub door Renate Dorrestein"