Algemene gegevens:
De titel: De kleine blonde dood
De auteur: Boudewijn Büch
De plaats en het jaar van verschijnen: Amsterdam, 1995
Het genre: Psychologische roman
Het aantal bladzijde: 133
Hoofdpersonen:
De hoofdpersoon is: Boudewijn Buch
De bijpersonen zijn: De vader van Boudewijn en Micky
Boudewijn Buch is een hele onzekere jongen. Hij heeft 5 broers en woont bij zijn ouders.
Over zijn uiterlijk staat er in het boek niet beschreven.
Hij is heel rustig en lijd, net als de andere, onder zijn vader. Daardoor wordt hij opgenomen in een gekkenhuis als hij 10 is. Als hij ouder is dan is hij heel onverantwoordelijk.
Boudewijns vader is een tiran, hij voelt zich schuldig dat zijn broers en zussen niet meer leven.(Door de WO II). Hij is van joodse afkomst en als zijn familie over de WO praat of over Duitsland dan mishandeld hij ze. Door zijn gedrag wil zijn vrouw van hem scheiden en hertrouwt hij een paar keer. Op een gegeven moment pleegt hij toch zelfmoord.
Mieke heeft een relatie met Boudewijn. Zij is 14 jaar ouder dan hem en krijgt een kind van hem. Ze kan het kind niet opvoeden want ze heeft een drankprobleem.
Voor de rest staat er bijna niks belangrijks over haar in het boek.
Micky is een hele enthousiaste jongen, die fan is van Mick Jagger.
Hij is de zoon van Boudewijn en Mieke.
Hij is toen hij nog jong was overleden.
De tijd
De ene keer gaat het over Boudewijn als kind en dan gaat het weer over Boudewijn als volwassenen. De tijd is dan ook van 1950 tot 1970 dus van Boudewijn als kind tot zijn 25e.
Plaats
Het meeste van het verhaal speelt zich af in Wassenaar, de inrichting in Brabant en in het ziekenhuis waar Micky is.
Tijdsduur
Het verhaal wordt verteld in 20 jaar tijd en het is niet in chronologisch volgorde verteld.
In het verhaal zitten veel flashbacks van Boudewijn naar vroeger.
Perspectief
Er is een ik-perspectief, je kunt de gedachte gang van Boudewijn lezen.
Thema
Problemen en de dood daar gaat eigenlijk het verhaal over. Micky, Boudewijn’s zoon, en boudewijn’s vader overlijden waardoor boudewijn het moeilijk heeft.
Samenvatting
Ik heb van de samenvatting 2 verhalen gemaakt omdat er telkens een wisselende tijd is. Nu is het dus chronologisch in 2 verhalen geschreven.
1.
Boudewijn gaat op schoolreisje naar Nijmegen naar een speeltuin. Daarna zouden ze ook nog even naar Duitsland gaan. Boudewijn mag daar niet heen van zijn vader. Zijn vader is van joodse afkomst en moest in de 2e wereld oorlog vluchten uit Duitsland. Terwijl de andere kinderen in Duitsland zijn staat Boudewijn bij de meester. Als hij een mooie vlinder ziet gaat hij erachter aan omdat zijn vader vlinders spaart. Hij is over de grens in Duitsland en verdwaalt, 2 mensen van de douane houden hem aan en brengen hem terug naar zijn klas. Als hij thuis komt laat hij trots zijn vlinder zien aan zijn vader. Zijn vader vond hem heel mooi tot Boudewijn vertelde wat er was gebeurd. Hij mishandelt Boudewijn en maakt de mooie vlinder kapot. Een keer vertok zijn vader zonder iets te zeggen en een broertje van Boudewijn gaat in het “geheime” kastje van zijn vader kijken. Ze zien daar concentratie kampen en mishandelde mensen. Als zijn vader thuis komt merkt hij dat iemand het heeft gezien en komt er een hele erge ruzie. Boudewijn moest naar een inrichting niet omdat hij gek was maar omdat zijn ouders het raar vonden dat hij gek werd van hun huwelijksleven. In de inrichting mag Boudewijn helemaal niks. Hij heeft daar een hele moeilijke tijd het ergste was dat hij daar niet mocht lezen. Hij vond het daar zo erg dat hij ideeën in zijn hoofd kreeg als zelfmoord. Na ongeveer een jaar mag Boudewijn weer naar huis, hij moet van zijn moeder naar de dokter omdat hij telkens last heeft van buikkrampen. Hij wordt vlak daarna opgehaald met een ambulance omdat hij een buikvlies ontsteking heeft.
Hij raakt in coma in de ambulance en word in het ziekenhuis wakker. Daar kreeg hij veel cadeau’s van zijn vader met veel boeken. Pas na een jaar mag hij het ziekenhuis weer uit en kan hij terug naar zijn lagere school waar iedereen hem met open armen ontvangt.
Na een paar jaar zijn zijn ouders gescheiden en is Boudewijn nog een keer bij zijn vader langs geweest. Zijn vader woont samen met Astrid zijn vrouw van 18 jaar. Hij vertelt daar dat hij een vrouw had zwanger gemaakt en dat hij homo is. Zijn vader en Astrid werden heel boos op hem Astrid gaf hem een klap en zijn vader werd helemaal bleek. Een paar jaar later krijgt hij een brief van zijn moeder waarbij een rouwkaart zit, Boudewijn’s vader is overleden. Met het overlijden van zijn vader heeft hij het wel heel moeilijk. 2 weken na zijn dood krijgt Boudewijn een hele lange brief van zijn vader. De brief was geschreven voor zijn zelfmoord, dit was het ergste wat zijn vader hem had aangedaan, hij kon het niet langer aan en verbrande de brief.
2.
Boudewijn heeft een relatie met Mieke, Mieke was Boudewijn’s lerares engels en ze is dus 14 jaar ouder. Mieke krijgt een zoontje Micky maar Boudewijn is nog helemaal niet toe aan een kind. Maar dan komt hij erachter dat Mieke aan de drank is en hij begint Micky te verzorgen en gaat weg bij Mieke. Boudewijn en Micky wonen ongeveer een jaar samen met Fleurette die een dochter heeft. Toen Fleurette hem verliet en haar dochter en zei weg waren zeiden Boudewijn’s vrienden dat hij mee moest gaan naar Parijs. Boudewijn laat Micky bij Gerda achter, de beste vriendin van Mieke. Hij zegt er wel nadrukkelijk bij dat ze Micky niet aan Mieke mee mag geven. Hij gaat naar Parijs maar als hij terug komt krijgt hij te horen dat Micky toch bij Mieke was omdat het kerst was. Daarna kreeg hij ook nog eens te horen dat Micky van de trap is gevallen en in coma in het ziekenhuis ligt. Boudewijn gaat eerst naar
Mieke toe en gelijk door naar het ziekenhuis. Als hij daar aankomt, krijgt hij een grote schok het blijkt namelijk veel erger te zijn dan dat hij dacht. Micky heeft een hersengezwel dat geknapt is en hij is klinisch dood. Hij geeft na 20 dagen de toestemming de machines stop te zetten en Micky overlijdt. De kleine blonde was dood toen hij 6 jaar was. Micky wordt gecremeerd waar alleen Boudewijn bij is. Dit heeft Boudewijn heel erg aangegrepen. 6 jaar later gaat Boudewijn terug naar het crematorium om een reportage te schrijven. Zijn directeur is niet tevreden en Boudewijn krijgt een boze brief. Zijn verdriet en rouw is nog steeds heel groot maar als hij iemand hoort zeggen “rouw verjaard niet” is hij in staat Micky’s biografie te schrijven.
Spanning
Er zit geen spanning in dit verhaal omdat ik het een zielig verhaal is. Er gebeuren wel veel dingen maar niet in spanning, ik wou wel telkens doorlezen omdat ik wou weten wat voor problemen er nu weer kwamen.
Titelverklaring
Micky is een blond jongetje van 6 jaar als hij overlijdt. Mieke en Boudewijn hadden ruzie toen Mieke weer dronken was. Boudewijn zei tegen haar “Je rijdt hem nog eens dood met al dat gezuip. Soms word ik wakker van het idee dat je een auto ongeluk krijgt. En dan is die kleine blonde dood. “ Dan zegt Mieke: “De kleine blonde dood, dat is een mooie boektitel.”
Vandaar de titel De kleine blonde dood.
Realisme
Ik vond het een heel realistisch verhaal, omdat er veel mensen na de 2e wereld oorlog trauma’s hadden zoals Boudewijn’s vader. Ik denk dat veel mensen zo kunnen worden nadat ze zoiets hebben meegemaakt. Alleen dat iemand zo’n rot leven zou kunnen hebben zou ik twijfelen aan het realisme.
Beoordeling
Ik vond het een heel mooi verhaal en heel aangrijpend. Het was vooral aangrijpend door de woorden hoe hard die aan kunnen komen. Bijvoorbeeld hoe Boudewijn’s ouders over hem dachten en wat hij ook zei toen hij naar de inrichting moest. "niet omdat ik gek was, maar omdat mijn ouders het gek vonden dat ik gek werd van hun huwelijksleven" (p.81) Ze helpen hem op die manier de verkeerde kant op. Tijdens het lezen van dit boek werd ik af en toe wel kwaad omdat ik niet kan begrijpen hoe je iemand zo kan behandelen en dat iemand dus zo’n rot leven kan hebben. Ik vond het wel een origineel boek want eigenlijk hou ik helemaal niet van dit soort boeken over problemen en van vroeger. Dit boek vond ik heel goed dus het moet dan wel origineel zijn. Dit boek is zeker een aanrader voor andere jongere omdat het een heel goed beschreven boek is je kunt je heel goed de situatie in denken van Boudewijn. Er waren niet zoveel dingen herkenbaar in dit boek vond ik omdat ik persoonlijk niet zulke ervaringen heb gehad het enige herkenbare vond ik dan wel de vader van Boudewijn want hij had een soort van trauma aan de 2e wereld oorlog wat veel mensen dus hebben.
REACTIES
1 seconde geleden