Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

De geschiedenis van mijn kaalheid door Marek van der Jagt

Beoordeling 4.4
Foto van een scholier
Boekcover De geschiedenis van mijn kaalheid
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas vwo | 1090 woorden
  • 12 april 2003
  • 11 keer beoordeeld
Cijfer 4.4
11 keer beoordeeld

Boekcover De geschiedenis van mijn kaalheid
Shadow
De geschiedenis van mijn kaalheid door Marek van der Jagt
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Gegevens Titel: De geschiedenis van mijn kaalheid
Auteur: Marek van der Jagt
Uitgeverij: Malmberg, Den Bosch, met de licentie van uitgeverij De Geus. Jaar van uitgave: 2002 (Malmberg) Genre: Het boek is een psychologische roman, want het beschrijft de gedachten en gevoelens van de hoofdpersoon in belangrijke fasen van zijn leven. Inhoud Gebeurtenissen In het begin vertelt Marek iets over zijn vader en zijn nieuwe vrouw Eleonore. Dat geldt als inleiding. Daarna begint het verhaal pas echt. Marek ontmoet in een café een vrouw, Mica. Zij nodigt hem uit om nog een keer langs te komen in De Vier Rozen, een coctailbar. Hij krijgt van haar een koffer met spullen van zijn moeder. Hij gaat ook nog een keer langs bij Max (een jongen die hij bijles geeft). Hierna kijkt hij terug op zijn verleden. Hij probeert voor het eerst de amour fou uit bij 2 Luxemburgse meisjes. Hier begint een andere verhaallijn, doordat de meisjes tot de conclusie is gekomen dat Marek klein is geschapen. Hij probeerde een tijdje om als dwerg door het leven te gaan. Daarna ging hij weer verder met de amour fou. Hij kwam in aanraking met Juffrouw Oertel met wie hij de liefde zou bedrijven. Marek zou ook nog een keer met zijn moeder naar Beieren gaan, waar zijn moeder door Marek dodelijk viel. Marek krijgt ook nog een keer medicijnen van Mica die hem vroegtijdig kaal hebben gemaakt. Personen Marek van der Jagt: Hij is de schrijver en hoofdpersoon van dit boek. Het boek gaat over zijn zoektocht naar de amour fou. Marek heeft 2 broers Pavel en Daniel. Daniel is niet echt belangrijk voor het verhaal. Veel mensen denken dat hij een Braziliaan is vanwege zijn uiterlijk. Marek z’n moeder: Zijn moeder, haar naam is Constanze van der Jagt, speelt een belangrijke rol. Ze had vele minnaars en had nooit tijd voor haar familie. Marek z’n vader: Zijn vader trekt zich er niet echt veel van aan dat zijn vrouw met vele andere mannen de liefde bedrijft. Hij geeft ook niet veel om zijn familie. Hij vindt dat je moet leven voor succes. Pavel van der Jagt: Hij is de broer van Marek. Hij heeft evenveel prestatiedrang als zijn vader. Hij wordt een geniaal econoom en gaat het bankwezen in. Hij besluit om econoom te worden als blijkt dat hij geen goede violist kan worden. Mica Weininger: Zij is een vrouw van rond de 50. Ze heeft een trekkend been en brengt uiteindelijk alsnog de amour fou in Marek z’n leven. Door de medicijnen die Marek geeft wordt zij kaal. Juffrouw Oertel: Zij is de vrouw waar Marek het eerst zijn liefde bedreef. Dat terwijl ze 15 jaar ouder is dan Marek. Haar voornaam is Sabine, maar ze wil dat Marek haar Bine noemt, omdat al haar vrienden haar zo noemen. Ze woont nog bij haar moeder.
Plaats Het verhaal speelt zich af in Wenen. Wenen is de woonplaats van Marek. Ook Schliersee in Beieren komt in een fragment van het boek voor. Tijdens de vakanite in Schliersee ‘valt’ de moeder van Marek. De val overleeft ze niet. Tijd Het speelt zich af tussen Marek’s 6e jaar en 21e jaar. Het is geen chronologische volgorde, omdat je eerst een stuk leest tijdens zijn 21e levensjaar en daarna gaat hij over zijn verleden vertellen. Het boek eindigt weer tijdens zijn 21e levensjaar. Het boek is bijna één grote flashback. Want na de eerste paar hoofdstukken gaat het tot bijna het einde van het boek over het verleden van Marek. Begin Het boek begint met een inleiding. Marek vertelt in het begin dat hij vroeg kaal is geworden en dat dat er altijd wel in had gezeten, maar dat het zo vroeg was niet. Hij vertelt ook dat hij na dit boek niet van plan is om ooit nog maar 1 woord op papier te zetten. Ook vertelt Marek in het begin dat zijn Vader een jaar na de dood van zijn moeder met een andere vrouw, Eleonore, is getrouwd. En dat Eleonore al 2 mannen heeft verloren en dat ze een boek heeft geschreven met de titel “Hoe oude vrouwen rijk kunnen worden”. Probleem en afloop Het probleem van Marek komt voort uit de amour fou. Op het moment dat hij de 2 Luxemburgse meisjes mee naar huis neemt en Pavel de liefde gaat bedrijven met Andrea en Marek dat van plan is met Milena, komt Marek er achter dat hij klein geschapen is. Hij zit hier echt mee. Marek denkt dat hij een dwerg in een verkeerd lichaam is. Marek gaat gehurkt rondlopen en zegt tegen zijn ouders dat hij gehandicapt is. Marek krijgt ook nog een woede aanval die zich uit tegen Sabine Oertel, omdat ze zegt dat hij mooi is terwijl hij vind van niet, omdat hij klein is geschapen. Ik vind dat het boek een goede en minder goede (minder goed is niet slecht, voor de duidelijkheid) afloop heeft, want hij vindt uiteindelijk toch nog de amour fou. Het is niet zoals hij had verwacht. Marek vindt de amour fou namelijk in een vrouw van rond de 50 jaar, Mica. Het minder goede is dat Marek er achter komt dat de amour fou anders is dan hij verwacht dat amour fou zou zijn. Hij dacht dat amour fou geluk met zich mee brengt, maar je leest op het laatst dat, dat een vergissing was. Het boek heeft een geslote eind, want Marek heeft de amour fou gevonden en hij is klaar met het vertellen van de geschiedenis van zijn kaalheid. Het is een realistisch boek, omdat alles echt had kunnen gebeuren. Perspectief Het boek is verteld uit het ik-perspectief. Het hele boek blijft het perspectief hetzelfde.
Verklaring van de titel Marek wordt op zijn 21 kaal. Dit komt door een medicijn die Mica aan Marek heeft gegeven, omdat het volgens haar zou helpen om je geslacht te laten groeien. Dit boek gaat over Marek tot zijn 21e jaar. Je zou kunnen zeggen dat het daarom “De geschiedenis van mijn kaalheid” kunnen noemen. Thema Het thema van dit boek is het leven van Marek, de schrijver van dit boek, en zijn zoektocht naar de amour fou. Beoordeling Het boek was makkelijk om te lezen. Marek van der Jagt gebruikt geen moeilijke woorden en de meeste zinnen waren niet overdreven lang. Ik vond het ook wel een goed boek, omdat ik toch steeds maar verder wilde lezen. Dat had ik van tevoren niet gedacht, omdat de titel van het boek me niet aansprak. Het is ook een realistisch verhaal, omdat alles echt kan gebeuren in het dagelijks.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De geschiedenis van mijn kaalheid door Marek van der Jagt"