Examenkandidaten gezocht!
We zoeken nog een aantal examenkandidaten die (voor moneys) hun frustraties, verdriet, of blijdschap willen uiten na afloop van de examens. Solliciteer voor 3 maart als eindexamenvlogger!

Meedoen

De gele scooter door Elle van den Bogaart

Beoordeling 6.5
Foto van een scholier
Boekcover De gele scooter
Shadow
 • Boekverslag door een scholier
 • 1e klas vwo | 772 woorden
 • 2 mei 2016
 • 12 keer beoordeeld
Cijfer 6.5
12 keer beoordeeld

Boekcover De gele scooter
Shadow

Spike is woedend. Op zijn vader, die hem een verrader vindt. Op de leraar techniek die hem vanmiddag dwarszat. Op de jongen die de koplamp van zijn scooter kapot heeft gemaakt. En zeker op het meisje dat opeens vlak voor hem op de weg gaat fietsen.

Wies schrikt zich rot als ze bijna wordt aangereden door een jongen op een scooter. Ze had hem totaal niet aan horen k…

Spike is woedend. Op zijn vader, die hem een verrader vindt. Op de leraar techniek die hem vanmiddag dwarszat. Op de jongen die de koplamp van zijn scooter kapot heeft gemaakt. En …

Spike is woedend. Op zijn vader, die hem een verrader vindt. Op de leraar techniek die hem vanmiddag dwarszat. Op de jongen die de koplamp van zijn scooter kapot heeft gemaakt. En zeker op het meisje dat opeens vlak voor hem op de weg gaat fietsen.

Wies schrikt zich rot als ze bijna wordt aangereden door een jongen op een scooter. Ze had hem totaal niet aan horen komen. Wanneer hij haar uit begint te schelden, scheldt ze terug. Maar dan pakt de jongen een mes.

Isis fietst in haar eentje over de lange Wessellaan. In de berm ziet ze een gele scooter staan. Als ze vanuit de struiken een meisje hoort gillen, beseft ze dat er iets helemaal mis is. Wat moet ze doen?

Op een regenachtige middag in oktober kruisen de paden van Wies, Isis en Spike elkaar. Vanaf die dag is niets meer hetzelfde.

De gele scooter door Elle van den Bogaart
Shadow
ADVERTENTIE
"Hij was echt die meester die iedereen voor de klas wil hebben"

Pabo-student Melle wil graag leraar worden. Wij spreken hem over zijn rolmodel en hoe het is om stage te lopen. Wil je meer weten over hoe het is om voor de klas te staan en hoe je zelf leraar kunt worden? Check onze pagina over ‘leraar worden’! 

Naar de pagina

Wies vertelt verhaal!

Bijna één jaar geleden is Wies mishandeld en verkracht door de jongen Spike. Het meisje Isis hoorde haar gillen, maar fietste door. Na een telefoontje gaf zij aan dat ze zich daar nog erg schuldig over voelt. Spike is inmiddels al even opgepakt en zit vast. Na één jaar gaf Wies aan dat ze er nu graag wat over wil vertellen. In dit interview vertelt Wies openhartig over wat zij heeft gemaakt!

Titel: De gele scooter

Auteur: Elle van den Bogaart

 1. Wat vind je ervan dat Isis is doorgefietst nadat ze jou hoorde gillen?

Ik vind het jammer dat ze is doorgefietst, maar ik weet niet zeker of ik zelf naar de jongen was toegelopen, want je weet nooit wat je aantreft. In dit geval had de jongen ook een mes bij zich dus Isis kon niet veel doen. Ze was waarschijnlijk heel bang, maar ze had wel beter meteen de politie kunnen bellen.

 1. Met welke gedachte ga je nu over straat?

Ik ben na deze gebeurtenis wel bang geworden en op straat kijk ik vaak om me heen. Altijd als ik een groepje jongens zie hangen krijg ik een raar gevoel, maar na een jaar gaat het wel steeds beter. Ik doe gewoon alles met mijn vriendinnen wat andere kinderen van mijn leeftijd ook doen!

 1. Ben je bang om de jongen ooit weer te zien als hij over een poos vrij is?

Ja, ik wil het liefst dat hij nooit meer vrij komt, maar daar kan ik niet voor zorgen. Hopelijk gaat hij in een ander dorp of stad wonen en zal ik hem nooit meer zien. Ik denk wel dat hij nu beseft dat hij een grote fout heeft gemaakt!

 1. Wat vind je ervan dat Spike je heeft verkracht?

Ik vind het echt een verschrikkelijk en onveilig gevoel. Mijn biologie docente zei nog dat er niemand aan je mag zitten als je dat zelf niet wil. Ik moet alleen al kotsen bij de gedachte dat hij in me is geweest! Als ik tegen werkte werd ik vermoord! Ik wist niet meer zeker of hij in me was geweest, maar na het onderzoek  is het vastgesteld. Goed dat ik die pil heb genomen…..

 1. Heb je de vrienden van Spike nog weleens gezien?

Ja, maar inmiddels zijn het zijn vrienden al niet meer. Ze vinden hem waarschijnlijk ook gewoon laf! Ze zijn misschien wel stoer, maar niemand wil vrienden zijn met een verkrachter. Toen ik ze in het dorp zag leek het wel alsof zij zich schaamde voor hun vriend Spike.

 1. Aan wie heb je veel steun gehad?

Ik heb heel veel steun gehad aan mijn ouders, de politie en mijn mentor. Aan het begin had ik aan niemand steun en wilde ik het liefst dat ze allemaal weggingen. Maar nu ben ik blij dat mijn ouders me zo gesteund hebben. De politie stelde me heel erg gerust en zij hebben Spike opgepakt. Ik vond het ook wel fijn dat mijn mentor een gesprek met mij begon. Meeste steun heb ik natuurlijk aan Kay gehad! We hebben nu verkering!

 1. Hoe vond je het dat Kay kort naar de gebeurtenis jou zo steunde? Was het niet moeilijk dat je zo veel contact kreeg met een jongen?

Ik vond het eerst wel snel gaan, maar toen ik verliefd werd vond ik het juist fijn dat hij er was. Hij steunde me heel erg en zei dat zijn zusje iets vergelijkbaars had meegemaakt. Nu we verkering hebben is het nog steeds heel erg fijn. Ik ben totaal niet bang voor jongens, want de meeste zijn gelukkig super aardig!

 1. Wat vond je van het lichamelijke onderzoek op het politie bureau?

Ik vond het toen heel erg dat andere mensen mij naakt moesten zien en ik heb daar nog steeds wel wat moeite mee, maar ik besefte dat ik het eigenlijk wel moest doen. Met het lichamelijke onderzoek is de politie veel verder gekomen, dus ik ben heel blij dat ik het gedaan heb!

 

 1. Ben je nog ooit op de plek geweest waar je bent verkracht?

Nee, gelukkig niet! Ik wil daar nooit meer komen! De Wessellaan is de ergste straat die bestaat. Ik zou er niet eens meer durven  fietsen!

10.Wat vond je van de aanhouding?

     Ik vond het geweldig hoe de politie heel het plan voorbereidde om die schurk op te pakken! Maar toen ik op het politiebureau moest vaststellen dat hij het echt was schrok ik wel! Het was eng om weer oog in oog te staan met hem, maar gelukkig kon hij mij in die kamer niet zien.

Overhoor jezelf

Deze quiz is gemaakt op basis van het Zeker Weten Goed verslag.

Wat valt Isis als eerste op als ze de lange Wessellaan op fietst?
Isis bedenkt zich op een gegeven moment dat ze de jongen die haar bedreigde ergens van herkent. Waar herkent ze hem van?
Is de volgende bewering juist of onjuist?
Wies heeft geen fysieke problemen aan de verkrachting over gehouden.
Spike is iets op de plek van verkrachting vergeten. Wat is hij vergeten?
In welke maand speelt het verhaal zich af?
Is de volgende bewering juist of onjuist?
Spike wordt op zijn gele scooter aangehouden.
Welke beweringen zijn juist? Er zijn twee beweringen juist.
Meerdere antwoorden mogelijk
Aan wat voor sport doet Isis?

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De gele scooter door Elle van den Bogaart"