De gele scooter door Elle van den Bogaart

Beoordeling 8.2
Foto van een scholier
Boekcover De gele scooter
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vmbo | 1589 woorden
  • 1 maart 2019
  • 46 keer beoordeeld
Cijfer 8.2
46 keer beoordeeld

Boekcover De gele scooter
Shadow

Spike is woedend. Op zijn vader, die hem een verrader vindt. Op de leraar techniek die hem vanmiddag dwarszat. Op de jongen die de koplamp van zijn scooter kapot heeft gemaakt. En zeker op het meisje dat opeens vlak voor hem op de weg gaat fietsen.

Wies schrikt zich rot als ze bijna wordt aangereden door een jongen op een scooter. Ze had hem totaal niet aan horen k…

Spike is woedend. Op zijn vader, die hem een verrader vindt. Op de leraar techniek die hem vanmiddag dwarszat. Op de jongen die de koplamp van zijn scooter kapot heeft gemaakt. En …

Spike is woedend. Op zijn vader, die hem een verrader vindt. Op de leraar techniek die hem vanmiddag dwarszat. Op de jongen die de koplamp van zijn scooter kapot heeft gemaakt. En zeker op het meisje dat opeens vlak voor hem op de weg gaat fietsen.

Wies schrikt zich rot als ze bijna wordt aangereden door een jongen op een scooter. Ze had hem totaal niet aan horen komen. Wanneer hij haar uit begint te schelden, scheldt ze terug. Maar dan pakt de jongen een mes.

Isis fietst in haar eentje over de lange Wessellaan. In de berm ziet ze een gele scooter staan. Als ze vanuit de struiken een meisje hoort gillen, beseft ze dat er iets helemaal mis is. Wat moet ze doen?

Op een regenachtige middag in oktober kruisen de paden van Wies, Isis en Spike elkaar. Vanaf die dag is niets meer hetzelfde.

De gele scooter door Elle van den Bogaart
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

Zakelijke gegevens
De titel van het boek is De Gele Scooter. De schrijfster is Elle van den Bogaart. De uitgeven is van Holkema en Warendorf. De genre is romance. Het type boek is eenvoudig. Er worden weinig moeilijke woorden en zinsstructuren gebruikt, waardoor het makkelijk te lezen is. Het boek heeft 143 bladzijdes. Het boek is eigenlijk van me broer maar vond het wel zo leuk en ben hem toen zelf gaan lezen.

De inhoud van het boek

Begin van het boek
Het boek begint met dat Isis na het tennissen naar huis fietst over de Wessellaan. Ineens ziet Isis een gele scooter staan naast de straat. Ter wel ze doorfiets en bedenkt waarom iemand een scooter daar zou laten staan. Hoort ze ineens iemand uit de bosjes gillen. Dan begint ze het te begrijpen er zit iemand in de bosjes die word verkracht. Isis roept wat en fietst dan zo snel mogelijk naar huis. Als ze snel naar huis fiets komt de jongen op de gele scooter achter haar aan. Hij bedreigt haar met een mes en zegt haar dat ze het niemand moet vertellen. Als ze het wel doet, doet hij hetzelfde bij haar aan.

Als Isis thuis is verteld ze het haar ouders. Ze besluiten dan met ze allen om de politie in te lichten. Ondertussen is het meisje dat verkracht is, Wies, op krachten gekomen en door een voorbijganger naar huis gebracht. Ook Wies haar ouders hebben de politie ingelicht. De politie besluit bij zowel Isis als Wies thuis te komen, zodat ze het één en ander kunnen bespreken

Einde van het boek
Het eindigt met dat de dagen na de gebeurtenis heel zwaar zijn voor wies. Ze word af en toe gillend wakker om dat ze bang is. Ook voor Isis is het zwaar. Ze is geschrokken van wat ze heeft mee gemaakt, en vraagt zich af hoe het met Wies gaat.

Ondertussen maakt de verkrachter, Spike, zich druk om de plaats waar het is gebeurd. Hij is er namelijk achter gekomen dat hij zijn mes daar heeft verloren. Hij beseft zich dat zijn DNA op dit mes aanwezig is, waardoor hij door de politie mogelijk gevonden kan worden.

Eindstand vind de politie door het mes en omdat Isis de jongen heeft herkent. Wie en Isis zijn allebei blij dat de jongen in de gevangenis zit. Ze hebben nu het idee dat ze weer door kunnen gaan met hun leven. Wie heeft er af en toe nog erg lastig mee met alles wat er gebeurd is, maar probeert haar leven zo goed mogelijk op te pakken. Ze is zelfs verliefd geworden op een jongen uit haar klas: Kay

Als Wies een paar dagen later samen met Kay naar een feest gaat, ontmoet ze daar ineens Isis. De twee praten met elkaar over de gebeurtenis en vragen hoe het met hun gaat. Ze vinden het beide erg fijn dat ze contact hebben met de ander.

Tekeningen
In het boek zitten geen plaatjes, dus kan hier niet zo heel veel over zeggen.

Vertelsituatie
Het verhaal word in 3 personages vertelt. Dus het krijgt het op 3 kanten te zien dat van Wies dat van Isis en dat van Spike.

Personages
De hoofdpersonen in het boek zijn Wies, Isis en Spike.

Wies
Wies is een blond meisje en heeft een normaal postuur. Ze is een erg aardig en goed opgevoed meisje. Ze wordt ook snel bang. Maar is ook een sterk meisje.

Isis
Isis is een meisje met zwart haar en heeft ook een normaal postuur. Ze is ook erg aardig en gedraagt zich ongeveer hetzelfde als Wies.

Spike
Spike heeft zwart haar en heeft een lang en dun postuur. Hij heeft een oorbel in zijn linkeroor. Spike is vaak chagrijnig en word snel boos. Hij is ook agressief en komt vaak in de problemen. Hij doet zich ook stoer voor.

Voor de rest komen de ouders en de politie er ook wel is in voor maar daar heb ik geen namen van.

Titelverklaring
De titel is ‘De gele scooter’ dat is best makkelijk om uittelggen. Want de gele scooter is de scooter van spike de verkrachter. Als hij zijn scooter niet naast de weg had gezet had Isis hem niet gezien en dan was Spike misschien wel nooit opgepakt. Dus die scooter heeft een belangrijke rol in dit verhaal.

Plaats en tijd
In welke stad het zich afspeelt is niet echt duidelijk. Isis komt er op de Wessellaan achter dat er een meisje wordt verkracht. Het verhaal speelt zich dan ook af waar de Wessellaan gelegen is. Waar dit is, is niet bekend.

Het verhaal speelt zich in deze tijd af omdat er gebruik wordt gemaakt van telefoons. De verteltijd van het verhaal is ongeveer achttien dagen.

Opbouw
Het verhaal word opgebouwd op gebouwd uit dialogen. De gesprekken tussen verschillende personages vormen dus het verhaal.

Mening
Ik vond het een erg spannend boek en ook erg droevig, het was wel makkelijk te lezen. Stonden niet erg veel moeilijke woorden in. Het doet me ook wel iets, want zo voelt iemand zich dus als ze worden verkracht en wat voorn proces er achter zit na zo’n geval. Dat is wel heftig vind ik en hoe makkelijk het eigenlijk ook kan gaan. Ik zou me klas genootjes dit boek zeker aanraden, want het is een spannend en enorm boeiend boek. Heel leuk om te lezen.

Samenvatting
Als Isis na tennis over de Wessellaan fiets, valt haar een gele scooter op. Terwijl ze doorfietst bedenkt ze zich wie zijn scooter daar laat staan. Ze kan het namelijk niet voorstellen dat iemand zijn scooter zomaar naast de weg zet. Terwijl ze in gedachten zit, hoort ze ineens vanuit de bosjes gegil. Dan begrijpt ze het ineens er word iemand verkracht. Isis roept wat, en besluit onmiddellijk naar huis te fietsen. Als ze snel naar huis wilt fietsen komt de jongen op de scooter achter haar aan. Hij bedreigt haar met een mes en zegt haar dat ze het aan niemand mag door vertellen. Als ze dat wel doet, doet hij hetzelfde bij haar.

Als Isis thuis komt vertelt ze het haar ouders wat er gebeurd is. Ze besluiten de politie in te lichten. Ondertussen is het meisje dat verkracht is, Wies, op krachten gekomen en door een voorbijganger naar huis gebracht. Ook Wies haar ouders hebben de politie ingelicht. De politie besluit om zowel bij Isis als Wies thuis te komen, zodat ze het één en ander kunnen bespreken.

Wies heeft ontzettend veel last van haar enkel. Toch moet ze eerst naar het politiebureau om te vetellen wat er gebeurd is. Daarnaast moet ze lichamelijk onderzoek krijgen, omdat er nog sporen van de verkrachter op haar lichaam kunnen zitten. Dit wordt allemaal gedaan door een hele liever arts. Wies vind het namelijk doodeng, maar ze weet dat ze het moet doen. Ook moet ze, voor de zekerheid voor het geval dat ze zwanger is een morning-afterpil nemen.

De dagen na de gebeurtenis zijn erg zwaar voor Wies. Ze wordt af en toe gillend wakker omdat ze bang is. Daarnaast heeft ze haar enkel gekneusd, waardoor ze op krukken loopt. Ook voor Isis is het zwaar. Ze is geschrokken van wat ze heeft meegemaakt, en vraagt zich af hoe het met Wies gaat.

Ondertussen maakt de verkrachter, Spike, zich druk om de plaats waar het gebeurd is. Hij is er namelijk achter gekomen dat hij daar zijn mes verloren is. Hij beseft zich dat zijn DNA op dit mes zit, waardoor hij door de politie mogelijk gevonden kan worden.

Als Isis een paar dagen later met haar moeder boodschappen doet, bedenkt ze zich ineens waar ze de jongen van kent. Ze heeft al dagen het gevoel dat ze de jongen ergens van kent, maar ze kon het al die tijd niet plaatsen waar ze de jongen van herkend. Ineens weet ze het: de jongen is de pizzabezorger.

De vader van Isis besluit onmiddellijk de politie in te lichten. De politie zegt hier wat mee te kunnen en gaat op onderzoek uit.

De politie heeft me de baas van de jongen afgesproken dat ze hem komen zoeken tijdens het werk. Isis moet mee, om te bevestigen dat het echt om de jongen gaat. Ze vind het erg spannend ze is bang dat de jongen haar herkent. De politie bevestigt echter dat haar niks kan gebeuren.

Als ze bij de pizzeria zijn aangekomen, blijkt het inderdaad de jongen van de bedreiging te zijn.  De jongen wordt onmiddellijk aan gehouden en meegenomen naar het politiebureau. Hier wordt hij verhoord.

Spike houdt echter zijn poot stijf en doet alsof hij van niks weet. Hij denkt dat het in zijn voordeel werkt als hij helemaal niets zegt, dus hij vertelt niks aan de politie. Uiteindelijk wordt ook door wies bevestigd dat spike de jongen is die haar verkracht heeft.

Wies en Isis zijn allebei blij dat de jongen in de gevangenis zit. Ze hebben nu het idee dat ze weer door kunnen gaan met hun leven. Wies heeft het af en toe nog erg lastig met alles wat er is gebeurd is, maar probeert haar leven zo goed mogelijk op te pakken. Ze is zelfs verliefd geworden op een jongen uit haar klas.

Als Wies een paar dagen later samen met haar lover naar een feest gaat, ontmoet ze daar ineens Isis. De twee praten met elkaar over de gebeurtenis en vragen hoe het met hun gaat. Ze vinden het beide erg fijn dat ze contact hebben met de ander.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De gele scooter door Elle van den Bogaart"