De gek op de heuvel door Koen Vermeiren

Beoordeling 6.8
Foto van een scholier
Boekcover De gek op de heuvel
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 1e klas havo | 915 woorden
  • 29 oktober 2001
  • 35 keer beoordeeld
Cijfer 6.8
35 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Koen Vermeiren
Genre
Poëzie
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
1993
Pagina's
253
Oorspronkelijke taal
Nederlands

Boekcover De gek op de heuvel
Shadow
De gek op de heuvel door Koen Vermeiren
Shadow
BIBLIOGRAFISCHE GEGEVENS

Auteur: Koen Vermeiren
Titel: DE GEK op de heuvel
Jaartal 1e druk: 1993
Aantal bladzijden: 253

WAT GEBEURT ER IN HET BOEK?

Inge trekt samen met haar zoontje Bennie bij Erik Taelman in. Inge is gescheiden. Erik heeft eerst veel moeite met het feit dat Bennie autistisch is. Eerst is Erik wel eens gewelddadig tegen Bennie, maar later leert hij de andere Erik kennen en kan hij er goed mee overweg. Erik leert zichzelf daardoor door de jaren heen beter kennen. Bennie leert langzamerhand praten en lezen. Ook overlijdt de opa van Erik en zo ziet hij hoe mensen de wereld verlaten en hoe Bennie de wereld net binnentreedt.

WAAR GAAT HET BOEK EIGENLIJK OVER?

Het thema: een man leert omgaan met een gehandicapt kind.
Erik leert door de jaren heen zichzelf kennen en leert hoe met het autistische kind Bennie om te gaan.
Motieven:
- Eenzaamheid.
Erik voelde zich soms eenzaam en kocht vaak pornoblaadjes om zich te vermaken. ‘Weer had hij niet aan de verleiding kunnen weerstaan en was de schaamte hierover groot. De eigenaar van de sexshop bleek hem zelfs al te herkennen. Hij had Erik meteen naar de nieuwe collectie fotoboekjes en videobanden geleid en gezegd dat hij daaronder ongetwijfeld zijn gading zou vinden’. (blz 135)
- Dood.
Erik’s opa leed aan de ziekte Parkinson en sloot zich daarom op een andere manier van de wereld af. Erik zag voor het eerst iemand overlijden maar zag tegelijkertijd ook Bennie in de wereld groeien. ‘Nog een paar keer ging zijn borstkas vluchtig op en neer –toen vlijde, bijna onmerkbaar, de dood zich behaaglijk neer in de zachte kussens van het ziekenhuisbed. Het was precies twee minuten na halfeen.’ (blz 246)
- Jaloezie.
Bennie’s vader wilde soms zijn zoon terug en vond het niet nodig dat Bennie speciale aandacht kreeg. ‘Hij is hertrouwd ondertussen en hij houdt nog altijd vol dat Bennie alleen wat trager is dan andere kinderen en niet in een internaat, maar bij hem thuishoort. De schijnheilige vent!’ (blz 141)
-relatie.
Inge was voor Erik een motivatie om zich soms in te houden of gewoon door te zetten en in Bennie te blijven geloven.
Titel: DE GEK op de heuvel. Dat is wel de titel van een liedje van Lennon en Mc Cartney. En daarvan worden soms wel stukjes van in het boek gezet. Maar wie de gek op de heuvel is, dat is mij niet helemaal duidelijk. Of het is Bennie die af een toe een beetje gek doet of het is Erik die veel krijgt te verdragen.

WAT VIND JE VAN HET BOEK?

Emotieve argumenten
Het boek riep wel emoties bij mij op. Bijvoorbeeld met dat verhaaltje dat Bennie had geschreven voor Erik. En het overlijden van Erik’s opa ook. Omdat mijn opa pas geleden ook is overleden en die had ook dezelfde ziekte, dus kon ik een aantal dingen wel herkennen en dat wekt wel emoties op.

Esthetische argumenten
Ik vond het wel een bijzonder boek omdat een aantal dingen goed zijn beschreven zoals bijvoorbeeld elke keer de problemen met Bennie en ook het overlijden van Erik’s opa. En dat uiteindelijk duidelijk wordt dat het uit het dagboek komt vind ik ook wel apart.
Morele argumenten
Ik denk dat de schrijver wil laten merken dat mensen kunnen veranderen. Zoals in dit geval met Erik. Eerst kon Erik helemaal niet met Bennie over weg en wist Erik niet goed hoe hij moest opstellen. En ik denk ook dat hij daarom Bennie een paar keer heeft geslagen. Maar later in het verhaal kan Erik het veel beter vinden met Bennie. Ook denk ik dat de schrijver wil duidelijk maken dat je voor een autistisch kind zoals Bennie veel geduld nodig hebt. Dus de schrijver heeft er goede bedoelingen mee en Erik dus eerst niet maar later wel.
Realistische argumenten
Ik vind de gebeurtenissen erg geloofwaardig, en ik denk dat het ook zeker echt gebeurt zou kunnen zijn. En misschien is dat het ook wel omdat het uit een dagboek komt. En ik denk ook dat het heel moeilijk is om met een autistisch kind te wonen en zeker om het op te voeden omdat je niet op zoiets rekent en omdat een kind eigenlijk ‘normaal’ moet zijn. En als het dat dan niet is is het opeens ‘fout’. En ik kan me ook voorstellen dat je dan soms je geduld verliest omdat je erg veel geduld moet hebben bij een autistisch kind.
Structurele argumenten
Het is een jaarboekstructuur en er wordt dus soms overgesprongen naar het volgende jaar.
Daar heb ik eigenlijk geen last van gehad en het was nog gewoon duidelijk. En het is juist goed dat er verspringingen zijn in dit geval denk ik. Zodat je dan wat verder de gebeurtenissen met Bennie ziet. Ik vind niet dat de spanning tot het laatste wordt bewaard want het gaat geleidelijk en niet opeens.
Intentionele argumenten
Ik denk dat de schrijver ermee wil zeggen dat je met veel geduld een autistisch kind het beste helpt. En niet door hem te slaan. En ook dat er mensen dood gaan en dat er andere mensen juist net de wereld binnen komen.
IS HET ONDERWERP NIEUW VOOR JE?

Ik heb nog nooit een boek gelezen over een gehandicapt persoon en eigenlijk ook nog nooit een film over een een gehandicapt persoon gezien. Maar volgens mij komen die ook niet zo heel veel voor. Maar ik vond het wel interessant om daarover te lezen omdat ik zelf eigenlijk geen gehandicapte personen ken.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.