a. Samenvatting:
Er zijn verschillende mensen aan het woord, het boek is geschreven vanuit een alleswetende verteller, wat inhoud dat er word verteld vanuit deze personen:
• De dominee (hartman)
• De gantelboer
• Elena
• Jan
• Janna
• Keesje
• Giljamse
• Burgers
• Doodgraver
• De vader/moeder van janna (Andries.lena)
Totaal (6-8 pers.)
Hoofdstuk I(1)
Situatieschets, over hoe de gantel gelegen is en verder. Dominee hartman komt langzaam maar zeker achter hoe de zaken gesteld zijn in Zeevoort wat betreft, geloof/trouw enzo.
Hoofdstuk II(2)
Dominee hartman observeert de burgers vanuit zijn huis en vraagt zich af wat er in hun harten leeft en wat ze echt denken. De gantelboer heeft veel ontzag. Altijd verrassingen als hij op de preekstoel stond. Wie was er wel en wie niet.
Weer vraagt de dominee zich af wat zich schuilt achter al de serieuze gezichten. Land het bij de mensen in het hart.
Hoofdstuk III(3)
Hoe Jan zijn werkt doet en hoe de boer daar over denkt. (ploeg knecht)
De gantelboer vind dat hij secuur moet zijn in het nakomen van afspraken zoals op tijd komen. De boer zegt hem dat hij optijd moet komen, maar hij stuit op een niets van aantrekkende Jan.
Jan vind het ook niets bij de boer, ook nog de praatjes over de boer die vaak bij zijn vrouw zou komen. Maar zijn vrouw zegt dat hij hier maar moet blijven werken. Van de pol had hem ook wel nodig omdat hij zo goed/recht kon ploegen
Van de pol was de opvolger van zijn vader. Hij kwam dus regelmatig in het arbeidershuisje.
Op een dag brengt hij het pakje. Er is sinds kort een brug over de sloot tussen de boerderij en het huisje.
Hoofdstuk IV(4)
Groot contrast met ‘’mooie janna’’ en het huisje waar ze woonden. Janna is druk bezig met haar werk, een haar zoontje is er ook, Keesje. Ze wordt gestoord en de boer komt bij haar. Hij vertelt dat Jan volgend jaar een andere boer moet zoeken, ook probeert hij nog iets anders tegen haar te zeggen, maar dat lukt niet echt. Janna reageert bits. Janna krijgt een pakje van de boer. Dat stopt ze gauw weg in de la, dit omdat Jan het niet mag zien.
Hoofdstuk V(5)
Janna voelde zich schuldig(overspel). Ze loog haar moeder voor, die vragen had gesteld aan de hand van de verhalen die rond gingen. Ook de verhouding met Jan was niet goed meer.
Ze kwam met zichzelf in de knoop. Ze voelde zich zondig tegenover God.
Ze dacht aan het pakje in de la, ze wilde weten wat er in zat. Ze open het pakje > een hele dure ketting. Ze doet deze om om te kijken hoe hij staat. Jan komt binnen en ze kan de ketting niet verborgen houden voor hem. Hij wordt woest en slaat/gooit haar. Ze probeert zich te verontschuldigen met het feit dat ze hem van de marskramer gekocht heeft. Dit gelooft Jan niet en hij wil haar doden. (Keesje heel bang!)
Janna vlucht weg, heel hard weg. let niet op iets.
Hoofdstuk VI(6)
Oude huisjes, tegen elkaar aan gezakt met oude bewoners (ouders van janna)
Andries last van een kwaal(stormachtige avond)
Janna komt binnen samen met keesje, moeder verbaasd > wil alles weten
Janna vertelt alles aan haar moeder. Moeder geschokt en vader boos. Janna vlucht weer uit huis. En verdrinkt onderweg in een sloot.
Hoofdstuk VII(7)
Er is een vergadering in de consistorie, er is een gezellig sfeer. Als ze laat weg gaan naar huis in het vieze weer komen ze mannen tegen die hadden geprobeerd janna nog te vinden.
Andries kon al deze commotie niet zo verwerken en kwam is kritieke toestand en overleed later.
Lenna zat vooral met haar gedrag tegen Janna.
De dominee was weer vol indrukken. Hij was geschokt hetgeen gebeurt was
Hoofdstuk VIII(8)
Kee-buur zat er mee dat ook aan haar leven een eind zal komen. Ze kon er niet van slapen
Ze wilde vroeg het huisje in van Lena, maar dat deed ze maar niet. Bij een winkeltje werd er druk gepraat over hetgeen gebeurd was. Men luisterde aandachtig naar degene die wist hoe het zat. Kee-buur ging uiteindelijk weer naar huis zonder haar koffie-boontjes.
Hoofdstuk IX(9)
Een droeve stoet op weg naar de begrafenis waar deze maal heel veel meer mensen kwamen dan normaal. De dominee moet ook wat zeggen. Hij was verwonderd dat er zoveel mensen waren en snapte niet waarom. BIj zijn toespraak kraakte hij niet de Gantelboer af hij had zelfs een goed woordje voor hem. Dit hadden de omstanders niet verwacht. Men was hier verbolgen over. Toen de dominee terug liep met een ouderling vertelde deze hem wat er had gemist in zijn toespraak, De dominee vond het jammer dat de ouderling zo dacht. ‘s avonds gingen de burgers naar de boerderij om wraak te nemen. De boer schoot met een buks. Verder is het niet gekomen.
Hoofdstuk X(10)
Zie hierboven
Hoofdstuk XI(11)
Vervolg hierboven,
De boer is ongerust en niet meer de oude. Hij doet ‘s avonds altijd een ronde over het erf, Ditmaal ziet hij daar erg tegenop. Hij is ontzettend bang als hij op het erf loopt en voelt zich niet op zijn gemak
Men wil de boer gaan straffen, maar men durft niet echt. Het ontzag voor hem is te groot.
Hoofdstuk XII(12)
Dominee hartman komt ontroert en in strijd met zichzelf thuis.
Hij is ook geschokt door het feit dat de jonge(een ouderling) zo over hem dacht, dat hij de gantelboer op de begraafplaats had moeten afgeven.…
Samen met zijn vrouw praat de Dominee er over
Hij heeft het er moeilijk mee, hij heeft achteraf het gevoel gefaald te hebben. Hij zou graag nog een keer langs de boer en zijn vrouw gaan.
Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.
Verder lezen
REACTIES
:name
:name
:comment
1 seconde geleden