Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

De elementen door Harry Mulisch

Beoordeling 6.9
Foto van een scholier
Boekcover De elementen
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 6e klas vwo | 877 woorden
  • 24 januari 2011
  • 13 keer beoordeeld
Cijfer 6.9
13 keer beoordeeld

Boekcover De elementen
Shadow

Een 'creative director', zojuist veertig geworden, is met zijn vrouw, zijn elfjarige dochter en zijn negenjarige zoon met vakantie op Kreta. Daar wacht hem een verbijsterende samenloop van omstandigheden, die zelfs de wereldpers zal halen.

Een 'creative director', zojuist veertig geworden, is met zijn vrouw, zijn elfjarige dochter en zijn negenjarige zoon met vakantie op Kreta. Daar wacht hem een verbijsterende samen…

Een 'creative director', zojuist veertig geworden, is met zijn vrouw, zijn elfjarige dochter en zijn negenjarige zoon met vakantie op Kreta. Daar wacht hem een verbijsterende samenloop van omstandigheden, die zelfs de wereldpers zal halen.

De elementen door Harry Mulisch
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie


Samenvatting De Elementen

Het verhaal wordt ingeleid met dat de lezer zich moet indenken dat hij de hoofdpersoon Dick Bender is. Daarom wordt gedurende het gehele verhaal een ‘jij-perspectief ’gehanteerd, wat de lezer dus zelf ook aan het denken zet en zich makkelijker in de hoofdpersoon kan inleven.





Het gehele verhaal is opgebouwd uit vier titels die elk een element min of meer beschrijft met daaropvolgend het hoofdstuk ‘Quintessens’ dat een nieuw en essentiëler, voor de lezer, element insinueert. De lezer wordt in dit, uit twee bladzijden bestaande, laatste hoofdstuk aangespoord optimistisch verder naar het leven te kijken. In tegenstelling tot de hoofdpersoon, die de lezer nu niet meer is, heeft de lezer nog een oneindige weg te gaan. De schrijver geeft de lezer zijn intiemste bezit mee, ‘iets dat meer dan licht alleen is’.





Maar daarvoor worden de vier elementen beschreven in de vorm van Dick’s leven. Het verhaal begint met het element Aarde en introduceert de bedoeling van het verhaal. Er wordt verondersteld dat de lezer op vakantie is naar Kreta. Hij is rendabel werkzaam in een reclame bureau en getrouwd met twee kinderen. Maar hij is teleurgesteld in zijn relatie, eveneens dat zijn vrouw Regina teleurgesteld in hem is, onder andere doordat hij niet tot de jet set ressorteert. Zijn kinderen bestaan uit een puberende dochter van 11 jaar en een sterk in de Griekse Oudheid interesserende zoon van 9 jaar.

Halverwege in het hoofdstuk Aarde ontmoet de hoofdpersoon een klant, Ingeborg, die eigenaar van een groot en florissant bedrijf is en absoluut tot rijkste bevolkingslaag hoort. Ingeborg besluit samen met haar man, Dick en Regina mee haar immense jacht Anything Goes, dat gevuld is met rijke en beroemde gasten, te nemen. Aan boord maken ze kennis met allerlei vooraanstaande mensen, waaronder Frank Sinatra. Ingedachte vindt Dick dat Regina zich anders voor doet tegen deze rijke mensen, dan dat ze werkelijk is. Uiteindelijk praat niemand meer tegen ze, waarop ze besluiten weer naar het vakantiehuisje te gaan.





Die avond zitten Dick en Regina samen op het strand. Een paar jaar geleden zouden ze dan ruzie hadden gemaakt, maar nu praten ze niet eens met elkaar. Die avond vrijen ze toch met elkaar, omdat ze toch een gesprek gevoerd hebben, omdat er een vleermuis in het hotel zat. De volgende dag is het geen weer om naar het strand te gaan. Er staat een harde wind, wat later op de dag storm gaat worden. Regina besluit daarom om te gaan picknicken met de kinderen in de heuvels. Dick gaat een rondje maken op het strand. Hij komt dan op het idee om te gaan diepzeeduiken. Op een gegeven moment ziet hij op de bodem een beeldje liggen. Het blijkt een kostbare hermafrodiet beeldje zijn, die nog helemaal goed is. Hij wil het graag houden en het mee naar huis nemen. Als Dick boven het water komt, ziet hij een vliegtuig op hem af komen. Hij denkt dat het de politie is en duikt snel weer onder.





Dan wordt hij opeens opgezogen. Hij vraagt zich af of ze hem hebben gearresteerd voor het beeld, maar hij beseft dat het niet mogelijk kan zijn. Hij vraagt zich af, hoe het kan komen. Maar dan kan hij door een spleetje van het vliegtuig naar buiten kijken. Hij ziet allemaal vuur. En hij beseft waar het water in het vliegtuig voor is. Dan valt Dick uit het vliegtuig. Hij is helemaal niet bang. Als hij valt ziet hij nog hun auto staan en weet dat Regina haar sigaret weer eens niet goed heeft uitgemaakt.



Beoordeling

De manier waarop de elementen van Quintessens in het boek is verwerkt, vind ik erg mooi gevonden. In het begin gebeurt alles op de ‘gewone’ manier, op aarde, waardoor je jezelf afvraagt hoe de overige elementen in het verhaal terug zullen komen. Ook door de manier van perspectief die gehanteerd wordt is merkwaardig maar maakt het daardoor persoonlijk en erg interessant. Wat ik persoonlijk verder erg leuk vind is dat het onderwerp rijkdom terug in het verhaal komt en dan met name doe daar door Regina mee omgegaan wordt. Als laatste wil ik nog even op het verassende en diepzinnige einde wijzen. Dit geeft de lezer nog een mooie schok mee.



Terugkomst van thema ‘deceptie’

“Maar waar is het dan allemaal goed voor geweest?”

Dit vind ik een erg toepasselijke zin,een die het thema deceptie van De Elementen goed weergeeft.

Deze zin heb ik uit een passage gehaald die gaat over een gedachte van Dick. Hier denkt hij aan een scheiding. Dick is hier behoorlijk teleurgesteld in zijn huwelijk met Regina. Hij schetst in deze passage een beeld als het zo, zonder dat ze nog gescheiden zijn, doorgaat, hij beland bij de heroïnehoertjes hopend dat hij niet gesnapt wordt door zijn zoon of dochter.

Dick is erg teleurgesteld dat hij niet openlijk over dingen met Regina kan spreken of de intimiteit met haar terug kan vinden. Hij besluit zijn teleurstelling voor zich te houden en verder te duiken.

Maar Dick is niet de enige die teleurgesteld is. Ook Regina is teleurgesteld in haar huwelijk, maar dan met name in Dick. Ze begrijpt niet waarom Dick net zoals de ander jet setters zo veel geld heeft en dat Dick niet meer heeft bereikt.


REACTIES

H.

H.

thanx! Het thema deceptie had ik zlef niet ingezien, mooie samenvatting ook

13 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De elementen door Harry Mulisch"