Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

De eerste steen door Rom Molemaker

Beoordeling 6.7
Foto van een scholier
Boekcover De eerste steen
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vmbo | 780 woorden
  • 2 juni 2004
  • 597 keer beoordeeld
Cijfer 6.7
597 keer beoordeeld

Boekcover De eerste steen
Shadow
De eerste steen door Rom Molemaker
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Samenvatting

Marten koopt mede door zijn vriend/buurjongen Harry een seizoenkaart voor het voetbalteam “Robur” in vak G (het sfeervak) omdat hij vak P (het gezinsvak) niet meer ziet zitten. Hij bezoekt met een aantal vrienden bijna elke wedstrijd en maakt daar veel mee. Harry en zijn vrienden zoeken altijd rellen op, ze gaan vaak naar de tegenpartij na de wedstrijd en zoeken daar ruzie, af en toen raakt Marten ook in die rellen verzeild, soms omdat hij dat wil en soms ook niet. Bij een van die rellen gooit Harry een strijker naar de vijand en raakt daarbij een meisje in het oog, Marten ziet het maar zegt niks, tegen niemand niet. Hij leert ook kennismaken met Dana het meisje waar hij stapelverliefd op word en voor het eerst mee zoent op de dakkapel van zijn huis waar hij af en toe gaat zitten om na te denken of en tot rust te komen. Marten dacht dat ze verkering hadden, maar achteraf bleek dat zij hem meer gebruikt had als speeltje en wou verder ook niks met hem. Op een dag gaat Marten weer met een aantal vrienden waaronder Harry en Johnny (Johnny is zijn beste vriend die heel goed is in voetbal en later prof wil worden) naar Robur - Spero waar het volledig uit de hand loopt en Marten en Johnny vluchten voor de rellen. Maar dan gaat het fout, omdat Johnny een blessure aan zijn enkel heeft loopt hij heel langzaam en kan Marten niet bijhouden. Marten steekt een straat over en Johnny volgt hem maar Johnny is te traag en word geraakt door een ME auto. Johnny beland daardoor in het ziekenhuis en kan nooit meer voetballen, lopen zal hij weer moeten leren. Door dat ongeluk gaat Marten nadenken over de rellen en Harry die er aan meedoet, en wat hij het meisje van de tegenstanders heeft aangedaan. Hij wordt boos op Harry en gaat naar hem toe hij zit in een snackbar en zegt hem dat hij naar de politie moet gaan om zichzelf aan te geven. Daarna verhuisd hij, hij gaat nog af en toe naar wedstrijden van Robur met Johnny in vak P. Johnny verteld hem dat Harry zich wel bij de politie heeft aangegeven, maar dat hij niet weet waarom. Marten voelt zich groeien bij de gedachte van wat er gebeurd was in de snackbar, hij wist wel degelijk waarom Harry zich had aangegeven bij de politie.Titelverklaring

Tijdens een rel met voetbalsupporters word er een steen gegooid en dat is de eerste steen waarmee de rellen erger worden.


Soortverhaal

Het is een verhaal verteld in de ik-vorm, dus vanuit de hoofdpersoon gezien. Het verhaal bevat ook veel geweld en romantiek.

Probleem en Hoofdlijn

De hoofdpersoon heeft niet zozeer een probleem, hij heeft het meer met zichzelf te doen. Hij ontdekt een aantal dingen en beleefd een aantal dingen waar hij veel over nadenkt.
Het boek draait het meest om voetbal en de gebeurtenissen er omheen.

Soort einde

De hoofdpersoon verhuisd naar Groningen, maar behoud zijn contacten met zijn vrienden met name Johnny.

Spanning

Er komen een aantal spannende stukjes voor in dit boek, zoals dat hij bij rellen betrokken is en hij moet rennen om niet opgepakt te worden.

Personen

Hoofdpersoon: Marten

Bijpersonen: - Johnny = beste vriend
- Harry = buurjongen/voetbal suporter/vriend
- Remco = voetbal suporter/vriend
- Bert = voetbal suporter/vriend
- Dirk = voetbal suporter/vriend
- Dana = Buurmeisje(zus van Harry)
- Vader+Moeder van Marten


En nog een hoop supporters van tegenstanders.

Marten is een jongen die iets jonger is dan de supporters waarmee hij naar voetbal gaat, hij is: de domste niet, een beetje eigenwijs, sportief en betrouwbaar.

Tijd

Het verhaal speelt in deze tijd. Tussen het begin en het eind ligt ongeveer een half jaar.
Het verhaal bevat een aantal terugblikken, zoals dat hij terug denkt over dat hij de wandelstok moest pakken uit de gang waarmee zijn vader hem sloeg als hij iets fout had gedaan.

Plaats

Uit de tekst valt niet op te maken waar het zich afspeelt, alleen aan het eind van het verhaal verhuisd hij naar Groningen.
De omgeving heeft veel invloed op het verhaal zoals dat hij in rellen betrokken word of dat hij door zijn buurmeisje gezoend word.

Onderwerp

Het verhaal gaat over het leven van Marten, hij beleefd een aantal dingen die zijn leven totaal veranderen. Zowel thuis als met zijn vriendenkring.

Bedoeling/boodschap

De bedoeling van dit verhaal is volgens mij het laten zien wat je mee zou kunnen maken als je naar voetbal wedstrijden gaat, als de situatie thuis niet goed gaat en hoe je met je vrienden omgaan of hoe zij met jou omgaan.

REACTIES

R.

R.

Leuk boek. Fijn geeft mij een hulpje in de rug met het schrijven van een boekverslag

8 jaar geleden

F.

F.

super leuk boek!

7 jaar geleden

T.

T.

door dit hoef ik dat boek niet te lezen voor een toets. Facking chill

6 jaar geleden

een scholier

een scholier

🗣️🗣️🔥🔥🔥🔥
Is dit de nieuwe boef?!
Fire🔥 of nah??

2 maanden geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De eerste steen door Rom Molemaker"