De eerste keer door Caja Cazemier

Beoordeling 5.7
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas vwo | 1678 woorden
  • 25 juli 2007
  • 25 keer beoordeeld
  • Cijfer 5.7
  • 25 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
2002
Pagina's
160
Oorspronkelijke taal
Nederlands

Boekcover De eerste keer
Shadow
De eerste keer door Caja Cazemier
Shadow
Titelverklaring

Uitleg:


Het boek heet denk ik ‘De eerste keer’, omdat er voor alle personages wel een eerste keer is. Of dat nou de eerste keer op eigen benen staan is of de eerste keer verliefd worden, de eerste keer seks of jezelf overwinnen.

Goed/ niet goed gekozen:

Ik vind de titel goed gekozen, omdat het daar inderdaad over gaat en het ook niet meteen het hele boek verklapt, want iedereen denkt natuurlijk aan de eerste keer seks als ze de titel zien.

Letterlijk in tekst:

Het staat niet letterlijk in de tekst.


Samenvatting

Jorien plaatst een oproep op internet om samen met andere tieners van 16 of 17 jaar in de zomervakantie een fietstocht rond het IJsselmeer te maken. Daar reageren verschillende mensen op: Maartje, Jan-Willem (JW), Donna, Lynn en Jasper. Allen met hun eigen verhaal. Ze gaan op weg van camping naar camping en af en toe komt er wat gekibbel in de groep. Lynn wordt verliefd op JW, maar het is niet wederzijds. De ouders van Jorien zijn haar gaan zoeken, dus Jorien moet zich even verstoppen tot ze weg zijn. Maartje heeft heimwee en besluit naar huis te gaan. Donna helpt iedereen met zijn of haar problemen en treurt om haar vriendin die het uitmaakte. JW krijgt een vriendinnetje op een camping en wil daar blijven, maar besluit uiteindelijk toch met de groep mee te gaan. Lynn wordt achtergelaten in een discotheek en ontmoet dan een jongen waar ze verliefd op wordt en mee meegaat. Ondertussen bloeit er ook een liefde tussen Jasper en Jorien op. Na de tocht gaan Jasper, Donna, Jorien en JW naar huis en Jasper en Jorien blijven een stel.

Tijd van het verhaal:

Je kunt het niet citeren uit het boek in welke tijd het zich afspeelt, maar als je het boek hebt gelezen weet je wel dat het zich ongeveer in het heden afspeelt, want er komen geen historische dingen in voor e.d. , zodat je merkt dat het niet in het verleden speelt, maar er komen ook geen heel moderne snufjes in voor die nu nog niet uitgevonden zijn bijvoorbeeld. Dus het speelt ook niet in de toekomst. Het verhaal duurt vanaf 17 juli tot en met 22 juli.

Plaats van het verhaal:

Het verhaal speelt zich af rond het IJsselmeer waar de groep hun fietstocht maakt. Ze reizen van camping tot camping dus er is niet echt één duidelijke plaats van het verhaal. Het zijn meerdere plaatsen. Óf ze zitten op hun fiets óf ze liggen in hun tent. Dat zijn de plaatsen waar ze het meeste zijn.

Personages

Er zijn eigenlijk 6 hoofdpersonen maar ik moet de 2 belangrijkste beschrijven dat zijn Jorien en Jasper.

Jorien:
Jorien is een meisje van 16 jaar oud. Ze heeft rood haar en veel sproeten. Ze zit nog op school en komt uit een redelijk goed gezin. Ze is een doorzetter en weet wat ze wil. Jorien wil meer vrijheid hebben en daarom organiseert ze een fietsvakantie. Ze is ook erg benieuwd hoe seks nou is en haar dorpsgenoten vinden haar soms een beetje raar. In de loop van het verhaal krijgt ze Jasper als vriendje.


Jasper:
Jasper is 16 jaar en zit ook nog op school. Hij wil zelfverzekerder worden, want hij durft zijn mening niet goed te uiten. Hij is lang en mager, een beetje een slungel. Hij heeft acne en rood haar. In de loop van het verhaal krijgt hij verkering met Jorien.

Thema

De beslissende gebeurtenis is dat Jorien een oproep op het Internet zet om met onbekende reisgenoten een fietstocht rond het IJsselmeer te maken en dat er vijf jongeren van 16 of 17 jaar op reageren. Maartje, JW, Donna, Lynn en Jasper. Allemaal met hun eigen reden om mee te gaan. Voor iedereen is er een eerste keer: verliefd worden, op eigen benen staan, de eerste keer seks of jezelf overwinnen.

Opbouw

Het boek is verdeeld in hoofdstukken. Elk hoofdstuk begint met een nieuwe dag. Dus hoofdstuk 1 is ‘De eerste dag’ , hoofdstuk 2: ‘De tweede dag’ enz. De hoofdstukken hebben geen afzonderlijke titels. Het is in een goede volgorde verteld. Van dag tot dag. Het begint met een advertentie die Maartje leest over die fietsvakantie. Dan begint het boek eigenlijk pas echt…
Het begint op de zaterdag waar de fietstocht begint en dan word er over elke dag verteld, het eindigt op de zaterdag daarop, als de fietstocht is afgelopen. En dan nog een klein stukje van een paar weken later als Jasper Jorien gaat opzoeken. Het is dus heel chronologisch vertelt.

Inleiding
Het boek begint met de advertentie die Jorien op het Internet zet. Ik citeer:

“Ben je sportief? Krijg je een kick van het onverwachte en ben je avontuurlijk ingesteld? Vind je het leuk nieuwe mensen te ontmoeten en ben je ook nog eens zestien of zeventien jaar? Dan is mijn oproep voor jou bedoeld. Ik wil een paar dagen eropuit met de fiets door weer en wind (door Nederland dus). Tentje achterop, slaapzak mee en dan je voorwiel achterna. Zin om mee te gaan? Ik wil maandag 17 juli vertrekken en zaterdag de 22ste wil ik weer thuis zijn.”

Het verhaal begint niet met een terugblik. Ik kreeg er zin van om verder te lezen dus dat heb ik ook gedaan.

Slot
Het slot eindigt met dat Jorien bij Jasper op bezoek is en dat ze net voor de eerste keer seks hebben gehad. Ik citeer:

Hij ging naast haar liggen, legde zijn hand op haar buik en begon haar te strelen. Haar adem, die sneller en sneller ging, steeg uiteindelijk als een vlinder omhoog. En nog hadden ze niet genoeg van elkaar.

Ik vind het slot een beetje onafgemaakt, maar het voldoet wel aan mijn verwachtingen. Het is een gesloten einde.

Fragment

Dit een kopie van het fragment dat mij wel aansprak(het staat op blz.44 t/m 47), omdat ik het wel grappig vond en wij dat spel ook wel eens spelen:

“Ik wil graag een spel doen. We leren elkaar natuurlijk steeds beter kennen in de loop van de dag, maar ik vind het leuk om daar iets mee te doen. Truth or Dare, kennen jullie dat?” “Ja,” zei JW, “dat ken ik”. “Dat is tof,” zei Lynn. “Nee, ik ken het niet,” zeiden Jasper en Maartje tegelijkertijd. Jorien had er wel eens over gehoord, zei ze. “Doen?” vroeg Donna. “Het gaat zo: ik stel eerst een van jullie de vraag: Truth or Dare? Zeg je “Truth”, dan moet je een vraag eerlijk beantwoorden, heb je “Dare”geantwoord, dan moet je een opdracht uitvoeren.” “Wat voor vragen?” vroeg Jasper. “Wat voor opdrachten?” vroeg Maartje. “Dat kan van alles zijn,” antwoordde Donna. “Bijvoorbeeld: ben je wel eens verliefd geweest op een leraar en wat heb je daar mee gedaan? Of: heb je stiekem wel eens een pornofilm gezien? Of als opdracht: vraag onze buren om een biertje, nou ja, bedenk maar wat. Iedereen mag om de beurt iets verzinnen”. “Goed,” zei Lynn. “Oké,” zei JW. “Starten maar.” En Donna vroeg: “dan begin ik met jou, JW, Truth or Dare?” “Truth.” “Heb je wel eens een joint gerookt?” “Ja, dat heb ik wel eens gedaan.” “En hoe was dat?” vroeg Donna. “Dat zijn twee vragen!” protesteerde JW. “Kom op, JW,” zei Jorien.”Vertel.” “Ik was met vrienden uit en iemand zijn broer was mee en die had wat bij zich. Ik werd er misselijk van, maar het was ook kicken.” “En jij bent zo’n gezondheidsfreak,” zei Lynn verbaasd. “Daarom kun je nog wel wat uitproberen,” zei JW. “Dus nu mag ik een vraag bedenken.” Hij keek rond. “Ehhh...Jorien, Truth or Dare?” “Truth.” “Wat is het ergste wat je ooit hebt gedaan?” “Tjee, even nadenken,” begon Jorien. “Ik heb wel eens chocolade gejat…nee ik weet het al. Ik heb een keer de agenda van mijn leraar Frans uit zijn tas gehaald en mijn drie veranderd in een acht.” “Is hij daar achter gekomen?” vroeg Maartje. “Nee, nooit. Mijn eindcijfer was toen een 5,7 dus zes in plaats van vijf. Goed hè? Nu ik. Truth or Dare, Lynn?” Lynn keek Jorien aan. “Truth.” “Wat zou je over willen doen in je leven?” Dat met Erwin natuurlijk, schoot onmiddellijk door haar heen (…..) “Neuken met Erwin, lekker nog een keer,” antwoordde Lynn toen zonder aarzelen. “Ik bedoel eigenlijk met overdoen wat je dan ánders zou willen doen,” zei Jorien. “Er is een antwoord gegeven, Lynn mag,” zei Donna. “Voor jou, Donna, Truth or Dare?” zei Lynn snel.
Donna ging er eens goed rechtop voor zitten. “Dare!” Ik zal iets moois bedenken, dacht Lynn en ze zei: “Vraag bij zoveel mogelijk mensen om wc-papier!” Donna begon te lachen. “Oké,” zei ze. Ze stond op en liep naar de tent naast die van hen.(….) “Lynn! Lynn! Hallo, waar zit jij met je gedachten? Is dit genoeg?” Lynn keek op. Donna stond voor haar met zes rollen wc-papier en nog wat losse stukjes. Lachend keek iedereen naar Donna’s buit. …….

Recensie

Jorien heeft per internet een oproep gedaan voor reisgenoten om een fietstocht van zes dagen te maken rond het IJsselmeer. Als ze allemaal bij elkaar zijn op de afgesproken plek, vertrekken de zes deelnemers, twee jongens en vier meisjes, vanuit Utrecht voor hun vakantie. Joriens ouders weten alleen via een briefje dat Jorien een week weg is, en dat ze zich geen zorgen hoeven te maken. De tieners kennen elkaar amper en tijdens de reis doen zich dan ook allerlei problemen voor. Je leert de deelnemers en hun redenen om aan de reis deel te nemen steeds beter kennen. Een makkelijk te lezen jeugdboek over een zestal jongeren en hun problemen: Donna treurt over haar vriendin die het net met haar heeft uitgemaakt, Lynn wil wel eens iets anders dan alleen maar denken aan haar tenniscarrière, Jasper is erg onzeker, Maartje wil zich aan de druk van haar moeder onttrekken en JW is boos op zijn tweelingbroer. Bekende problemen en gebeurtenissen voor jongeren komen aan de orde, zoals verliefd worden, lesbisch zijn, de eerste keer seks en heimwee. Het boek is voor tieners van ongeveer 13 tot 15 jaar. Maar ook ouderen kunnen er plezier aan hebben.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

I.

I.

Naar mijn mening is Jasper 17

8 jaar geleden

Andere verslagen van "De eerste keer door Caja Cazemier"