Elke schooldag wakker worden met een meme? Laatste nieuws en blogs zien? Handige stories of video's voor school? Of lekker dm'en met ons?


Verwerkingsopdracht 1

Motivatie van mijn boekkeuze:

Ik heb dit boek gekozen omdat mijn leraar Nederlandsveel over dit boek heeft verteld. Aan de hand daarvan ben ik nieuwsgierig geworden of het boek inderdaad zo fantastisch is om te lezen.

Eerste persoonlijke reactie:

Nieuwsgierigmakend, want als er iets gebeurt wil ik weten wat de gevolgen zijn en hoe het afloopt. Interessant, ik het heb boek zo snel mogelijk uitgelezen, omdat ik wilde weten hoe het afliep. Echt, want het verhaal dat hier verteld is, zou in het echt gebeurt kunnen zijn.
Zet me wel aan het denken, want ik zou nu wel een willen weten of Dorbeck nu wel of niet bestaat.

Korte samenvatting van de inhoud:

Wat zijn de belangrijkste gebeurtenissen?

Henri's moeder heeft zijn vader vermoord. Op zijn achttiende trouwt hij met Ria. De oorlog breekt uit.
Hij ontmoet Dorbeck, die vraagt Osewoudt een filmrolletje te ontwikkelen.
Dorbeck heeft twee Duitsers laten doodschieten en vraagt Osewoudt om gewone kleren. Hij geeft Osewoudt nog 2 filmrolletjes die ontwikkeld moeten worden, en opgestuurd moeten worden naar iemand. Osewoudt ontwikkelt deze en stuurt ze op.
Dorbeck brengt Osewoudt een pistool met de opdracht op een bepaalde tijd ergens te zijn. Dorbeck wacht hem op met ene Zéwuster. Ze schieten twee mannen dood.
Thuis ontwikkelt hij het nog overgebleven filmrolletje. Op de negatieven ziet hij onder andere een opname van Dorbeck. Voordat hij deze foto in het fixeerbad heeft gelegd, komt zijn moeder de donkere kamer binnen. 's Morgens blijkt dat daardoor de foto van Dorbeck is mislukt.
Pas na vier jaar hoort Osewoudt weer iets van Dorbeck. Hij vraagt Osewoudt de foto's persoonlijk naar Den Haag te brengen. Dit doet hij.
Hij wordt gebeld door ene Elly Spankelback Meijer. Ze vraagt hem naar Voorburg te komen. Ze vertelt dat ze uit Engeland komt. Osewoudt brengt haar onder bij zijn oom in Amsterdam.
Osewoudt belt naar huis en vraagt Doorlag op het station op hem te wachten. Als ze elkaar de volgende dag ontmoeten vertelt Moorlag dat de Duitsers de sigarenwinkel zijn binnengevallen en zijn moederen Ria hebben meegenomen. Moorlag heeft het fototoestel van Osewoudt nog kunnen redden. Hij heeft ook een envelop van Dorbeck bij zich, waarin staat dat hij weer een opdracht heeft.
Osewoudt laat bij ene Meinarends een nieuw persoonsbewijs maken voor hemzelf en Elly. Op het bewijs staat dat Osewoudt Philip van Druten heet en dat hij rechercheur is. Osewoudt verft zijn haar zwart.
Hij vraagt de kapster(Marianne)om naar zijn oom te gaan en het persoonsbewijs af te geven. Osewoudt duikt onder.
Marianne vertelt dat zij vertrokken is.
Osewoudt krijgt weer een opdracht van Dorbeck. Op die opdracht vermoordt hij drie mensen.
Osewoudt wordt gearresteerd. Hij wordt in elkaar geslagen door ene Erbernuss. Diezelfde avond wordt hij nog bevrijd.
Osewoudt wordt door middel van een inval gearresteerd door de Duitsers.
Hij wordt weer ondervraagd door Erbernuss, die wil dat hij Dorbeck verraad.
Osewoudt krijgt de opdracht van Dorbeck Erbernuss te vermoorden en hij doet dit ook. Osewoudt vermoordt Ria.
Hij wordt gearresteerd door de Engelsen.
Hij vertelt zijn hele verhaal twee keer. Maar alle personen die Dorbeck kenden zijn nu dood. En Marianne is naar Palestina verhuisd.
Hij krijgt de kans om te bewijzen, maar hij kan niks meer vinden.
Wanneer Osewoudt probeert te vluchten, wordt hij neergeschoten. Hij sterft.

Wie is de hoofdpersoon? En met welk probleem kampt hij?

Henri Osewoudt (alias Filip van Druten, alias Melgers) is een man met een lelijk uiterlijk. Hij komt niet in aanmerking voor de militaire dienst, omdat hij een halve centimeter te klein is. Hij is erg gesloten en onzeker. Hij vindt zichzelf het mislukte exemplaar t.o.v. zijn dubbelganger Dorbeck. Hij probeert zich een bestaansrecht te verschaffen door blindelings de opdrachten van het 'geslaagde exemplaar' uit te voeren, die naar zijn zeggen 'een ander mens' van hem heeft gemaakt. Hij is een vlak karakter. Hij weet niet of hij Dorbeck wel kan vertouwen. Hij weet eigenlijk niet of hij wel iemand kan vertrouwen.

Wat beleeft de hoofdpersoon?

Osewoudt zijn moeder heeft zijn vader vermoord. Als hij later getrouwd is met Ria, heropent hij de zaak van zijn vader. Op een dag ontmoet hij Dorbeck, dan verandert zijn hele leven. Wil je meer weten, lees het boek dan verder!

Verandert de hoofdpersoon door de gebeurtenissen?

Ja, hij wordt zekerder van zichzelf en voelt zich niet meer onnodig. Aan het einde van het boek begrijpt hij niks meer van de wereld om zich heen, want hij kan niet bewijzen dat Dorbeck wel bestaat.

Wie zijn de belangrijkste andere personen?

Dorbeck, Ria. Marianne Sondaar(Mirjam Zettenbaum), Mevrouw Osewoudt, Bart Nauta en zijn vrouw, E.Jagtman en Moorlag.

Hoe is de relatie tussen de hoofdpersoon en de andere personen:

Mevrouw Oswoudt: Moeder van Henri.
Bart Nauta en zijn vrouw:
Henri' s oom en tante in Amsterdam. Ria:
De dochter van oom Bart, en de latere vrouw van Henri. Dorbeck:
Luitenant van de landmacht; Henri's dubbelganger, wiens opdrachten hij uitvoert. Onduidelijk blijft of Damocles werkelijk bestaat of alleen in Henri's fantasie. E.Jagtman:
Eveneens officier bij de landmacht. Henri moet hem ontwikkelde filmpjes toezenden, maar hij komt om. Moorlag: Woont bij Henri en Ria in omdat hij staatsexamen wil afleggen. Marianne Sondaar (Mirjam Zettenbaum):
Ondergedoken joodse, die Henri's haren verft en later een relatie met hem aangaat.

Waar spelen de gebeurtenissen zich af?

In Nederland.

Wanneer spelen de gebeurtenissen zich af?

1940 - 1945

Verdiepingsopdracht 2

Grondige beschrijving van de leeservaringen:

Vind je de bouw ingewikkeld? Wat vind je lastige stukken?

In het begin is het boek een beetje moeilijk te begrijpen, omdat alles in details wordt beschreven. En ook op het einde is het ingewikkeld, want daar moet Osewoudt alles vertellen over wat hem is overkomen, maar niemand gelooft hem, omdat er geen bewijzen meer zijn.

Komt het verhaal langzaam op gang of zit er meteen vaart in?

In het begin wordt er eerst verteld hoe Osewoudt wordt opgegroeid, maar na een stuk of 40/50 pagina's komt het verhaal heel snel op gang, dan kun je niet ophouden met lezen.

Hangt alles goed met elkaar samen of vind je dat juist niet?

Ik vind dat alles goed met elkaar samenhangt, want het is heel duidelijk waar het volgende hoofdstuk mee begint.

Is het verhaal spannend? Hoe komt dat?

Ik vind dat het verhaal spannend is, want er zitten veel open plekken in. En je wilt

Is het verhaal boeiend? Hoe komt dat?

Ja, ik vind dat het verhaal boeiend is, want je wilt weten wat de volgende gebeurtenis is(dit komt omdat er best veel open plekken inzitten.) En je wilt weten hoe het met Osewoudt afloopt.

Is er één verhaallijn of zijn er meer lijnen die door elkaar lopen? Wat vind je daarvan?

Er is een verhaallijn. Eigenlijk vind ik dat een beetje saai, want als er meerdere zijn dan kun je je beter inleven in het boek.

Vind je dat de bouw van het verhaal(bijvoorbeeld veel terugblikken)goed past bij het onderwerp?

Ja.

Wordt er met de tijd ’gespeeld’? Wat vind je van dat spel? Kon je het goed begrijpen of werd het verhaal er(onnodig)ingewikkeld door of juist extra interessant?

Ik vond dat het boek vrij ingewikkeld was, omdat er veel open plekken inzaten, maar aan de andere kant was dat ook wel weer interessant.

Zitten er veel terugblikken of herinneringen in de tekst? Wat vind je daarvan?

Er zitten helemaal geen terugblikken of herinneringen in het boek. Ik vind dat wel gemakkelijk met het lezen.

Wat vind je van het eind? Blijft er het nodige onduidelijk? Vind je dat vervelend of juist niet?

Ik vind het eind eigenlijk best wel zielig, omdat Osewoudt dan doodgeschoten wordt terwijl hij onschuldig is. Het blijft onduidelijk of Dorbeck nu wel of niet bestaat, ik vind dat niet vervelend.

Zie je de gebeurtenissen door de ogen van één of van meerdere personages? Past dat goed bij het verhaal? Is dat in jouw ogen geslaagd?

Je ziet de gebeurtenissen door de ogen van Osewoudt. Ik vind dat het goed bij het verhaal past. Ik vond dat het geslaagd is.

Verdiepingsopdracht 3

Evaluatie

Over het boek:

Ik vond het boek nieuwsgierigmakend, want als er iets in het boek gebeurde wilde ik gelijk weten wat de gevolgen zouden zijn. Ook vond ik het boek interessant, want ik heb het boek zo snel mogelijk uitgelezen en als ik een boek niet interessant vind dan doe ik dat niet. Het verhaal zette me ook aan het denken, want ik zou heel graag willen weten of Dorbeck nu wel of niet bestaat. En het boek was ook droevig(vooral aan het einde en aan het begin), want in het begin vermoordt zijn eigen moeder zijn vader en wordt hij op school veel gepest en aan het einde wordt hij dood geschoten.

Over het uitvoeren van de verdiepingsopdracht:

Hoe verliep het weken aan de verdiepingsopdracht? Wat vond je moeilijk, wat minder moeilijk? Waardoor ontstonden de moeilijkheden?

Het werken aan de verdiepingsopdracht verliep vrij gemakkelijk. Ik vond het moeilijk om het op te schrijven(in de juiste zin.) Minder moeilijk was of het verhaal spannend of boeiend was.

Welke problemen kwam je tegen? Hoe heb je ze opgelost??

Ik wist op een gegeven moment niet meer precies hoe het geëindigd was. Ik heb dit opgelost om een samenvatting van het boek er bij te pakken.

Vond je deze verdiepingsopdracht moeilijker dan de vorige? Waarom(niet)?

Nee, want dit was pas de eerste verdiepingsopdracht die we moesten maken.

Heb je een beter inzicht in het boek gekregen door het uitvoeren van de verdiepingsopdracht? Leg uit.

Nee, want ik wist al hoe de bouw er uit zag, omdat ik het boek al 2 keer gelezen had, en mijn Nederlands leraar had er veel over verteld.

Wat heb je van deze verdiepingsopdracht geleerd? Vond je dat zinvol?

Niks, ik vond het dus niet zinvol.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

gast

gast