Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

De dochter door Jessica Durlacher

Beoordeling 7.5
Foto van een scholier
Boekcover De dochter
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 908 woorden
  • 30 januari 2008
  • 4 keer beoordeeld
Cijfer 7.5
4 keer beoordeeld

Boekcover De dochter
Shadow

Was ze Florence Nightingale, Maria Magdalena of de heilige Suzanna? Alle drie? Waren die drie in dit geval hetzelfde?

Was ze Florence Nightingale, Maria Magdalena of de heilige Suzanna? Alle drie? Waren die drie in dit geval hetzelfde?

Was ze Florence Nightingale, Maria Magdalena of de heilige Suzanna? Alle drie? Waren die drie in dit geval hetzelfde?

De dochter door Jessica Durlacher
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
I. Hoe zit het boek in elkaar?
Naam van de auteur: Jessica Durlacher
Jaar van uitgave: 2000
Gelezen druk: 4e druk november 2000
Titel van het boek: De Dochter

Titelverklaring:
De reden waarom dit boek ‘De Dochter’ heet, is dat je uiteindelijk te weten komt, dat Sabine niet echt een joodse meisje is, zoals je gedurende het boek denkt, maar juist de dochter van een man die in de oorlog joden heeft aangegeven.

Genre: Psychologische roman


Opbouw:
Het boek bestaat uit drie delen; In het eerste deel leren Max en Sabine elkaar kennen en wordt het begin van hun relatie beschreven vanaf hun ontmoeting in het Anne Frankhuis tot het moment dat Sabine Max plotseling verlaat. Het tweede deel speelt zich zo’n vijftien jaar later af, waarin Max en Sabine elkaar na al die jaren voor het eerst weer zien en niet veel later ook weer uit elkaar gaan. Het derde deel beschrijft hoe ze elkaar, nog twee jaar later, opnieuw ontmoeten en waarin ze uiteindelijk bij elkaar blijven. Het boek bestaat in het totaal uit 131 hoofdstukken. Het is in één verhaallijn geschreven vanuit de hoofdpersoon Max.

Structuur:
Het hele boek is geschreven als een herinnering van Max Lipschitz. Het is over het algemeen chronologisch verteld, maar heeft tussendoor af en toe ‘flashbacks’ uit de gedachten van Max. Tussen de verschillende delen van het boek worden grote tijdsprongen gemaakt. Ook de plaatsen waar het zich afspeelt, veranderen per deel. Zo begint het boek in Amsterdam, speelt het tweede deel van het boek zich zo’n vijftien jaar later af in Frankfurt en wordt in het laatste deel weer een sprong van twee jaar gemaakt, waar je belandt in Los Angeles.

Perspectief:
Het verhaal is in de ik-persoon geschreven door Max. Op deze manier weet je dus precies hetzelfde als Max, wat het boek extra spannend maakt. Je maakt gedurende het hele boek alles vanuit hem mee.

II. Inhoud
Wanneer de 23-jarige joodse Max Lipschitz in het Anna Frank huis komt ontmoet hij Sabine Edelstein. Sabine is een beetje vreemd en geobsedeerd door wat er in de 2de wereldoorlog is gebeurd met de joden. Max, wiens vader liever over de oorlog zwijgt, ziet met verbazing toe hoe Sabine alle oorlogsverhalen uit zijn vader weet te wringen. Sabine is ontzettend trots op haar eigen vader, een ware oorlogsheld, die ze als de beste en intelligentste vader beschouwt. Maar Max heeft haar ouders nog nooit ontmoet…
Langzaam krijgen Sabine en Max en relatie en gaan samenwonen. Maar als Max op een dag thuiskomt is Sabine weg. Zij laat een briefje achter waarin zij hem op hart drukt haar niet te zoeken en vooral ook haar ouders met rust te laten.

Vijftien jaar later ontmoet Max Sabine opnieuw. Max is ondertussen uitgever geworden en Sabine een succesvolle fotografe. Sabine wordt vergezeld door een producent uit Hollywood: Sam Zaidenweber. Sabine is zijn vertrouwelinge en secretaresse. Sam is een joodse man, van Hollandse afkomst en heeft zijn memoires van de oorlog geschreven. Deze wil Max graag uitgeven. In Los Angeles begint hij aan zijn tweede verhouding met Sabine. Tot zij op een dag opnieuw verdwenen is. Max keert met het manuscript terug naar Nederland. Het zijn de memoires in het boek die onthullen dat Sabine niet het joodse meisje is waarvoor iedereen haar heeft gehouden. Integendeel, zij is de dochter van een man die juist joden heeft aangegeven en die na de oorlog zijn wandaden heeft gemaskeerd door een joodse naam aan te nemen: Edelstein. Max is de enige die de waarheid volledig kan overzien.
Als Max en Sam later samen in Frankfurt zijn om het nieuwe boek te promoten, wordt Sam gebeld door Sabine. Haar vader is overleden en ze vraagt Max om vergeving. Max vraagt zich af of er Sabine wel wat te vergeven valt, aangezien hij haar niet verantwoordelijk ziet voor de daden van haar vader en vraagt hij haar om vergeving.

III. Personages
Max Lipschitz
Max is een intelligente joodse jongen die, vooral in het begin van het boek, behoorlijk worstelt met zijn identiteit. Hij heeft een aardige klap meegekregen van het oorlogstrauma van zijn vader. Hij ontwikkelt zich behoorlijk in de loop van het boek.

Sabine Edelstein
Sabine is een joods meisje, die geobsedeerd is door de gebeurtenissen in de oorlog.
Ze is erg kwetsbaar en gevoelig, veel met zichzelf bezig en eigenwijs. Wanneer Max haar vijftien jaar later weer ontmoet, is ze niet erg duidelijk veranderd. Sabine maakt in de loop van het boek dus geen echte karakterontwikkelingen door.

Sam Zaidenweber
Sam is een joodse man, die leeft en werkt in Los Angeles. Hij is erg ijdel en neemt een beetje een beschermende rol in ten opzichte van Sabine. Sam schrijft een boek over de 2de wereldoorlog, waar hij als jood in een strafkamp heeft gezeten.

IV. Thema
De oorlogstrauma’s van ouders, hebben vaak nog invloed op het leven van hun kinderen.

Dit zie je bij zowel Max als Sabine terugkomen. Aan de ene kant Sabine die alles wil weten over de oorlog en er heel emotioneel over is, aan de andere kant Max, die gesloten is over de oorlog en er liever niet over praat.

Liefde overwint alles
Max en Sabine gaan in het boek verschillende keren uit elkaar, omdat Sabine slecht kan leven met het geheim dat ze meedraagt . Hierdoor verlaat ze Max zelfs tot twee keer toe.
In het boek wordt sterk weergegeven dat liefde alles overwint. Er is erg veel verdriet aanwezig, door het hele verhaal heen, maar uiteindelijk overwint de liefde.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De dochter door Jessica Durlacher"