Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

De Cock en de dood door hamerslag door A.C. Baantjer

Beoordeling 6.3
Foto van een scholier
Boekcover De Cock en de dood door hamerslag
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas havo | 1209 woorden
  • 3 juli 2008
  • 20 keer beoordeeld
Cijfer 6.3
20 keer beoordeeld

Boekcover De Cock en de dood door hamerslag
Shadow
De Cock en de dood door hamerslag door A.C. Baantjer
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Schrijver: A.C Baantjer
Titel: De Cock en dood door hamerslag

Samenvatting:

In het politiebureau aan de Warmoesstraat verteld de Cock aan zijn jonge collega Vledder dat een Antwerpse collega Opdenbroeke lang is geweest. Hij vertelde over de dood van Françoise Vandenberge die mogelijk kostbare diamanten in zijn bezit had. Een vrouw genaamd Madeleine de Bourchardon komt melding maken van stalking door haar ex-man, Harold de Vries. Ook vertelt ze tijdens haar verklaring dat ze bang is dat haar huidige vriend, haar vader of een van haar broers hem gaat vermoorden. Na het opnemen van deze verklaring krijgen de Cock en zijn collega Dick Vledder een melding van een moord. Het blijkt de, er als een zwerver uitziende, Harold de Vries te zijn wiens schedel is ingeslagen .

De volgende dag komt, de huidige vriend van Madeleine de Bourchardon, Jeroen van Moerdijk langs op het politiebureau. Hij legt uit dat Harold de Vries, een oude vriend van hem, kunstenaar was en dat hij de zware druk van de familie de Bourchardon, die wensten dat hij werd opgenomen in het familiebedrijf (diamanthandel), niet aan kon. Jeroen van Moerdijk wist van het stalken maar zou Harold nooit iets aan doen in tegenstelling tot de broer van Madeleine, Maurice de Bourchardon, zegt hij.


Er meldt zich bij de rechercheur de Cock een zwerver genaamd Adriaan van Bovenkerk, die graag informatie over de doodsoorzaak en de mogelijke dader wil. Hiervoor biedt hij de hulp van een groep medezwervers aan. Hij vertelt dat hij degene kent die het lijk als eerste heeft gezien en die wil hij, voor deze informatie, best zien over te halen om met de Cock te gaan praten.

Maurice de Bourchardon (de oudste broer van Madeleine) verklaart waarom hij heeft gezegd dat hij Harold zijn kop zal inslaan. Dat deed hij namelijk in de hoop dat zijn vader, die de familie-eer erg belangrijk vind, het aan hem (de oudste zoon) zal over laten.

Madeleine identificeert het lichaam van Harold de Vries. Even later verschijnt Adriaan van Bovenkerk samen met de zwerver die het lijk als eerste had gezien, Jules de Graaf. Die verteld dat hij een zwerver langs zich had zien lopen toen hij naar het Stenenhoofd liep waar hij Harold zou ontmoeten. Toen hij zag dat hij vermoord was is hij gevlucht.

De jongste zoon, Marcel de Bourchardon komt woedend het bureau binnen stormen. Hij wordt gek van de situatie thuis en dat komt omdat de Cock de moord nog steeds niet heeft opgelost zegt hij. Iedereen beschuldigd elkaar van de moord op Harold en op zijn beurt beschuldigt Marcel zijn zusje. Als Marcel weg is krijgen de Cock en Vledder te horen dat er weer een lijk is gevonden met een ingeslagen schedel.

Het lijk is gevonden op de kop van het Stenenhoofd, op bijna exact dezelfde plek als de eerste moord, namelijk bij het rooster waar warme lucht uit komt, daar slapen regelmatig zwevers op. Na de lijkschouwing komt Adriaan van Bovenkerk aan slenteren op de Westdoksdijk, de Cock en Vledder nemen hem mee naar het bureau. Ze ondervragen hem en het blijkt dat hij de vermoorde zwerver kende, het was Johnny van der Kamp. Adriaan heeft Johnny als eerste gevonden en heeft vlak daarvoor een zwerver gezien. Hij denkt dat het een zwerver is door de kleding en manier van lopen maar hij heeft hem in een grote donkere grote auto zien stappen. Dat is toch wel apart voor een zwerver?

De Cock en Vledder komen niet veel verder met hun onderzoek, om even te ontspannen gaan ze naar het café smalle Lowietje. Tot hun verrassing verteld Lowietje dat Adriaan van Bovenkerk en Maurice van Bourchardon samen een biertje bij hem hebben gedronken. Later op de avond bezoeken Vledder en de Cock een hoertje, Laetitia, waar Maurice vaak langs gaat. Zij vertelt dat Maurice gezegd heeft dat hij rijk kan worden door een partij diamanten.

Ondertussen heeft Adriaan van Bovenkerk ervoor gezorgd dat Antoon Baardwijk naar het bureau is gekomen om met de Cock te praten. Adriaan heeft hem namelijk verteld dat de Cock hem iets moest vertellen, Antoon is de halfbroer van Johnny van der Kamp. De Cock verteld hem dat Johnny vermoord is. Antoon gaf zijn zwervende halfbroer wel eens wat geld maar de laatste keer dat hij hem sprak zei Johnny dat hij dat geld binnen kort niet meer nodig had.

De Cock gaat weer langs Lowietje, die heeft altijd goede contacten. Zo weet hij dat Johnny van der Kamp een goede maat genaamd Pieter de Goede heeft en dat die naar Antwerpen is gevlucht. En volgens Lowietje heeft Adriaan van Bovenkerk een groot advocatenkantoor gehad.

Er wordt sectie gedaan op het lichaam van Johnny en net als bij Harold de Vries wordt ook in zijn schedel worden steenssplinters gevonden. Maurice de Bourchardon verteld dat Adriaan geen echte zwerver is maar dat het camouflage is, hij kan niet zeggen wat Adriaan dan wel is. De wachtcommandant komt de Cock persoonlijk vertellen dat er weer een zwerver is vermoord bij het Stenenhoofd, ook deze heeft een ingeslagen schedel.

Het 3de slachtoffer blijkt Jules de Graaf te zijn. De Cock en Vledder zien geen verband tussen de moorden behalve dat ze allemaal dak-en thuisloze zijn en op dezelfde wijze zijn vermoord. Ze zien maar geen motief van de dader. Tot de Cock opeens een heldere ingeving krijgt, de puzzelstukjes vallen op hun plaats. Hij laat Vledder alles uitzoeken over Vandenberge. Hij denkt dat al deze zwervers elkaar kennen en ook in het zelfde kraakpand, aan de Oosterburgergracht, hebben gewoond. Vledder laat Pieter de Goede uit België naar Amsterdam overkomen.


Om de dader op heterdaad te betrappen heeft de Cock een list verzonnen. Met de hulp van collega’s Appie Keizer, Fred Prins en de zwerver Pieter de Goede als lokaas laten ze de moordenaar in de val lopen. De Cock heeft Pieter de moordenaar laten bellen voor een afspraak op de kop van het Stenenhoofd, waar de andere zwervers zijn vermoord. Er stopt een grote donkere auto, een man verkleed als zwerver en met een strijdhamer, uit het stenen tijdperk, stapt uit. De Cock en zijn collega’s grijpen in, de man wil vluchten maar Vledder is hem te snel af. Het blijkt Jeroen van Moerdijk te zijn.

Die avond zit de Cock samen met zijn collega’s bij hem thuis en legt hij alles nog eens uit. Hij vertelt dat Vandenberge (een diamantair) plotseling vanuit Antwerpen naar Amsterdam is vertrokken en daar zijn bestaan heeft voorgezet als zwerver. Hij overleed in een kraakpand waar Harold de Vries, Johnny van der Kamp, Jules de Graaf eb Pieter de Goede ook gewoond hebben. De overige zwervers vonden na zijn dood de diamanten maar wisten niet hoe ze deze gelden van moesten maken. Harold de Vries kende Jeroen van Moerdijk die kon dat wel regelen zij hij. Maar de zwervers kregen hun geld maar niet te zien. Harold maakte als eerste een afspraak op het Stenenhoofd om zijn geld te krijgen maar Jeroen wilde de diamanten zelf houden. En kwam dus verkleed als zwerver met een strijdhamer op zak naar het Stenenhoofd en sloeg hem de hersens in. Johnny van der Kamp en Jules de Graaf maakte daarna dezelfde fout. Gelukkig kon dit voor Pieter de Goede voorkomen worden.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De Cock en de dood door hamerslag door A.C. Baantjer"