De bushaltejongen door Wim Daniëls

Beoordeling 4.3
Foto van een scholier
Boekcover De bushaltejongen
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas havo | 516 woorden
  • 11 mei 2003
  • 49 keer beoordeeld
Cijfer 4.3
49 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Wim Daniëls
Genre
Jeugdboek
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
1994
Pagina's
127
Oorspronkelijke taal
Nederlands

Boekcover De bushaltejongen
Shadow
De bushaltejongen door Wim Daniëls
Shadow

Over de schrijver Wim Daniels

Wim Daniels (1954) volgt na zijn middelbare school de lerarenopleiding voor de vakken Nederlands en Duits. Daarna studeert hij Nederlands. Na zij studie werkt hij zes jaar als leraar Nederlands in het middelbaar onderwijs. Deze periode onderbreekt hij voor een ries van een jaar door Noord- en Midden-Amerika. Hij lift van New York aan de oostkust naar San Francisco aan de westkust in 68 liften en werkt in New York als tolk en gids voor Duitse bejaarden. Als hij terug in Nederland is, treedt hij als leraar Nederlands in dienst van het Eckhart-college in Eindhoven. In een vwo-klas zit Sylvia Rietbergen, die een voorliefde voor tekenen heeft. Samen maken ze een boekje voor jonge kinderen De bult van de springklok. Het is hun beider debuut.
Na die periode van zes jaar voor de klas, verlegt Daniels zijn werktterein. Gedurende zes jaar is hij docent tekstwetenschap en taalbeheersing aan de universiteit van Nijmegen en Tilburg en vervolgens aan de Open Universiteit. Hij schrijft zakelijke boeken over tekstkwaliteit en taalverschijnselen. In die tijd schrijft hij ook colums over jongeren in de Brabantse Persbladen. In 1991 verschijnt zijn eerste boek voor jongeren: Dingen van Daan. Vanaf 1995 werkt Daniels als fulltime schrijver en taaltrainer. Hij werkt mee aan Taallijnen, een methode Nederlands voor de bovenbouw van havo/vwo. De romans en verhalen die hij schrijft, zij voornamelijk voor jongeren.
In een interview in 1991 zegt hij daarover: ‘In de tijd dat ik op de middelbare school lesgaf, heb ik ontdekt dat heel veel leerlingen literatuuronderwijs vervelend vonden. Boeken waren te moeilijk wat thematiek betreft, kinderboeken te simpel. Wat wel aansprak waren eenvoudige boeken met seksualiteit als thema en een leeftijdsgenoot als hoofdpersoon, zoals het verhaal van Jan Donkers (De Liefdesgrafiek). Er zat niets tussen literatuur voor kinderen en voor volwassenen.’
Als Daniels Dingen van Daan schrijft, heeft hij een leerling uit 4-havo voor ogen. Wat opvalt aan dat boek, is de vaart. Daniels probeert het taalgebruik van leerlingen weer te geven, zoals dat vol zit met termen die heel trendgevoelig zijn. Om het boek zo tijdloos mogelijk te maken, heeft hij de termen zelf verzonnen. De termen die jongeren gebruiken, verouderen immers snel.
In dit boek maakt de lezer kennis met de gevoelens- en prioriteitenwereld van de hedendaagse scholier, waarin de presentatie belangrijker is dan de prestatie en waarin alles draait om het zich kunnen handhaven en het krijgen van verkering.
Deze wereld en dit taalgebruik keren terug in ander werk van Daniels. Daan verlies en verliefd is een vervolg op Dingen van Daan. Daan uit het eerste boek zit inmiddels in het eindexamenjaar. Zijn verkering uit Dingen van Daan met Jolanda gaat uit en er bloeit iets op tussen Simone en Daan.
In De Bushaltejongen pakt Daniels een eigentijds probleem aan: de vijftienjarige Bele ontmoet bij de bushalte een jongen die haar verteld dat hij naar zijn land van herkomst wil, omdat zijn vader vermoord is. Daniels stelt in dit boek de situatie van vluchtingen aan de orde en trekt een lijn door naar de geschiedenis: Bele woont vlakbij Vught, waar in de Tweede Wereldoorlog een concentratiekamp was.

REACTIES

C.

C.

kan jij voo r mij een uittreksel geven van dit boel want ik zit in tijd nooit om nog drie boekverslagen te maken snap ie en ik vind het een goed boek tot nu toe

21 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.