Motivatie van de boekkeuze Ik heb dit boek gekozen uit de tips voor je boekenlijst in het verwerkingsboek. Ik herinnerde me dat een vriendin van me dit boek gelezen had. Zij vond het een leuk boek, dus leek het me een goed idee dit boek te pakken. Toen ik de voor en achterkant van het boek bekeken had was de keuze bepaald. Het leek me een leuk boek. Dat kwam ook door de stukjes uit recensies op de achterkant van het boek. Deze stukjes waren allemaal erg positief en maakten me erg nieuwsgierig naar de inhoud van het boek. Het boek leek me spannend en anders dan anders, doordat het verhaal zich zo lang geleden in Vlaanderen afspeelt.
Korte weergave van de inhoud van het boek. Het is 1745. De Franse soldaten van koning Lodewijk XV zijn zuidelijk Nederland binnengevallen. De bevolking is arm. Er heerst hongersnood, pest en cholera. Jan de Lichte, de hoofdrolspeler in dit verhaal, richt een bende op. Een bende van dieven, landlopers en ander gespuis. Cies Tincke, Gabriel van der Cruyssen en Simon Ysenbaert sluiten zich aan. Zij worden ieder leider van een deel van de bende. Cies Tincke wil kapitein zijn, maar Jan de Lichte steekt daar een stokje voor. Vanaf dan doet Cies Tincke van alles achter de rug van Jan de Lichte om. Er is ook nog een mysterieuze Brusselaar. Hij wilde zijn eigen dievenbende. Op de Brusselaar, Cies Tincke en de goede vrienden van Cies Tincke na zijn de mannen en vrouwen in het verhaal allemaal vrienden en bondgenoten van Jan de Lichte. Om aan te tonen dat Jan de Lichte het waard is kapitein van de bende te zijn, pleegt Jan met wat anderen een aanslag op een postkoets. Terwijl de mannen de buit naar het bos slepen, wordt Anne-Marie de Clerck, die ook lid is van de bende, gevangen genomen. Als tweede proef bevrijdt Jan haar uit het kasteel van baron de Creyl. Ook Baru, de Franse politiechef is daar. Nadat Anne-Marie bevrijd is plunderen de mannen van de bende het kasteel. Bij een vergadering in de kelder van de kroeg van Tjeef de Lichte (de vader van Jan de Lichte) ontstaat een ruzie tussen Tincke en aanhang en Jan de Lichte. Opeens klinkt het waarschuwingssignaal. Franse soldaten hebben de schuilplaats ontdekt. Iedereen is in paniek. Tijdens de vluchtpoging wordt Jan de Lichte opgepakt. Men verdenkt Tincke ervan dat hij Jan verraden heeft. Intussen zit Jan in de toren van Aelst opgesloten. Hij wordt vreselijk gepijnigd. Na twee dagen wordt hij tijdens de kermis van Aelst bevrijd door zijn makkers. In een zigeunerkamp moet hij uitrusten van de geselingen. Tincke wordt verdacht van verraad. Hij wordt bijna doodgeslagen door andere bendeleden en zint nu op wraak. Hij wil Jan de Lichte vermoorden. Mi Gendarme (de vrouw van Jan de Lichte) wordt verraden. Ze wordt ook opgepakt door Franse soldaten en in de toren van Aelst opgesloten. Deze keer kunnen ze niet zo gemakkelijk de toren in. Na een paar dagen staat ze weer voor de neus van Jan. Mi heeft zich vrij gekocht met haar lichaam. Niets is voor haar meer hetzelfde. Vrienden en andere bendeleden zeggen een paar keer tegen Jan dat hij te zacht is als leider van een bende. Nu slaat hij helemaal door. Hij wil wraak nemen op de mensen die zijn vrouw al die pijn aan hebben gedaan, of de bende verraden hebben. Al moordend en plunderend trekt hij door het land. Tijdens een klopjacht wordt een groot deel van de bende opgepakt en gegeseld en ter dood veroordeeld. Bij de geselingen ziet Jan de Lichte Baru, de Franse politiechef. Hij is de Brusselaar! Jan de Lichte wordt op de markt ter dood gebracht.
Uitgewerkte persoonlijke reactie. Onderwerp Het onderwerp van dit boek is het zoeken naar een beter bestaan. Degenen die zich bij de bende aansloten hoopten het beter te krijgen of een revolutie op gang te brengen. Ik vind het onderwerp erg boeiend. Zo slecht als de omstandigheden toen waren, dat kun je je nu niet meer voorstellen. En de straffen die toen gegeven werden zijn ook veel primitiever dan nu. Dat maakt het boek bijzonder en leuk om te lezen. Ik dacht dat er veel geplunderd en gemoord zou worden. Dat kwam ook wel in het boek voor, maar net zo belangrijk waren de sociale problemen die de mensen in het boek hadden en de verhoudingen tussen de personages. Ik vind dat de schrijver het onderwerp goed uitwerkt. Het leven in die tijd wordt goed uitgediept. Je krijgt een goed beeld van hoe het er in die tijd aan toe ging.
Gebeurtenissen De belangrijkste gebeurtenissen vind ik: de oprichting van de bende, de arrestatie en de tijd dat Jan in de gevangenis zit, de terugkomst van Mi uit de gevangenis waardoor de instelling van Jan omslaat, het uit elkaar vallen en opgepakt worden van de bende en de vervolging van Jan de Lichte. Ik vind dat al deze gebeurtenissen goed beschreven worden omdat je de gevoelens van de personages zo goed kunt meebeleven. Ik denk dat de verhouding tussen de gebeurtenissen en de gevoelens van de personages in evenwicht is. De gebeurtenissen zijn heel belangrijk maar als je de gevoelens van de personages niet mee zou kunnen beleven zou het maar een saai boek zijn. Deze twee elementen kunnen gewoon niet zonder elkaar. De gebeurtenissen zijn spannend en boeiend. Als je eenmaal aan het boek begint kun je het niet meer wegleggen. Er blijft het hele boek door een beetje spanning hangen. Je moet haast wel verder lezen. De gebeurtenissen zijn zo boeiend omdat ze totaal anders zijn dan nu. Die dingen zouden nu niet meer gebeuren. De gebeurtenissen zijn ook geloofwaardig. Je beleeft de dingen van dicht bij en je kunt je dan goed voorstellen waarom het gebeurt. De geseling van Jan de Lichte maakte het meest indruk op me. De gebeurtenissen waren zo goed beschreven, dat het leek of je er zelf bij was. Dat zet je ook aan het denken. Martelen vind ik echt onmenselijk. En Jan was nog best jong dus je denkt eraan dat zijn leven al zo snel kapot gemaakt wordt. De gebeurtenissen worden door de schrijver zelf verteld. Je hoeft zelf geen verbanden te leggen. Dat vind ik niet vervelend.
Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.
Verder lezen
REACTIES
:name
:name
:comment
1 seconde geleden