De bastaard van Mal Abrigo door Carolina Trujillo

Beoordeling 7.3
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 5e klas havo | 2473 woorden
  • 3 augustus 2006
  • 20 keer beoordeeld
  • Cijfer 7.3
  • 20 keer beoordeeld

Eerste uitgave
2002
Pagina's
324
Geschikt voor
bovenbouw havo/vwo
Punten
2 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands

Boekcover De bastaard van Mal Abrigo
Shadow
De bastaard van Mal Abrigo door Carolina Trujillo
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
1) Boekbeschrijving.

Titel: De bastaard van mal Abrigo.
Auteur: Carolina Trujillo Píriz
Uitgever: Meulenhoff
Datum van 1e uitgave: 2002
Gelezen druk: de eerste druk, 2002
Aantal pagina’s: 234 pagina’s verdeeld over 16 hoofdstukken.
Omslagbeschrijving: een afbeelding waarop je kinderen ziet staan, met een huis op de achtergrond.

2) Genre aanduiding:
Oorlogsroman.

3) Samenvatting van het boek:

In een land in Latijns Amerika ligt een dorp met de naam “Mal Abrigo”, Volgens verhalen door Columbus ontstaan. Hij zou de door hem zwanger gemaakte vrouwen en de zieke slaven afzetten in het gebied dat nu de naam “Mal Abrigo” draagt.
Martha Guerra is een mooie en vrijgezelle vrouw van 26 als ze nadenkt over haar toekomst, ze zou graag een kind willen hebben maar geen relatie. Als ze later hoort dat Doctor Romero; hij stond bekend als een zeer intelligente persoon en is bovendien vader van Gerardo Romero. Ze besluit hem te vragen om donor te zijn van haar kind. Na de “donatie” kreeg de doctor een ongeluk waar hij een hersenschudding bij opliep en niets meer afwist van zijn daden bij martha, en dus wist om Martha niemand meer van wie het kind was, en dat zou ook zo blijven.

Het kind Buenaventura Guerra, dat later de naam “bastaard van Mal Abrigo” kreeg, werd de beste vriend van de 2 jaar oudere Gerardo Romero zonder te weten dat ze broers zijn.

Als het boek begint is guerra volwassen, hij heeft zich ingeschreven als presidentskandidaat. Hij wil de wereld verbeteren, in een land waar tientallen mensen vermoord worden in een drugsoorlog is het beter om de drugs te legaliseren volgens hem. Guerra, kandidaat 47, niet bepaald een kanshebber in de peilingen besluit onder te duiken. Dat is nodig, want in dit land is al een gedeelte van de kandidaten dood voordat er ook maar 1 stem uitgebracht is. Hij besluit onder te duiken bij de haven, bij pier 24 in loods 12, die beschermt werd door bodyguards vermomd als visser.
Zijn team die hem zal helpen in de strijd om het presidentsschap bestaat in het begin uit zijn beste vriend Romero en de vrouwelijke Mariana ‘Chasqui’ Guadalupe.


Guerra en zijn vrouw Anahita krijgen hebben een dochter gekregen. Het enige probleem was dat ze nog geen naam wisten voor het kind, anahite wilde haar naar Martha Guerra vernoemen, de moeder van Guerra. Waar hij op zei: “dat is een naam voor een koe.” Uiteindelijk kreeg het kind de naam “Anahite Revolutión Guerra.” Martha weigerde haar kleindochter Anahita te noemen, omdat de moeder van het kind al zo heet. En Revolution was al helemaal uit den boze waardoor de het kind “kindje” bleef noemen.

Revolutión loopt altijd met een lach op haar gezichtje rond en bekijkt alles van de positieve kant. Verder is het ook nog eens een mooi meisje met een speciale gave, ze speelt muziek als geen ander. Op school gaat het niet goed met haar. Haar resultaten zijn niet goed en op een dag nodigt de schooldirectrice de ouders uit voor een gesprek. Ze wilde Revolutión graag laten testen. Ze dacht dat ze niet over de juiste capaciteiten beschikte. Ze raadde haar een praktische opleiding aan. Waardoor ze meer muziek-, zang- en danslessen toegezegd kreeg.
Revolutión begint steeds ouder te worden en als ze een jaar of 14 is kregen de jongens meer kijk op haar. Guerra wist de echte naam van de jongens nooit alleen de bijnamen. Verder zat ze ook vaker in bandjes die snel weer uit elkaar gingen. In het Nationaal theater wint ze door haar muziekkunsten een studiebeurs in Madrid. Dat haar een perfecte concertgitarist maken kan. Toen ze helemaal klaar voor vertrek was schoot de pubertijd er bij haar in, ze wilde opeens elektrische niet meer gaan. Na veel gepraat hadden de ouders haar overgehaald toch te gaan maar ene paar maanden later belt de directeur van de Spaanse school op. Ze was al 2 weken niet meer in de les verschenen. Volgens hem was ze naar België gegaan.

Ze had de benen genomen en was op straat beland. Ze had haar leven vergooid door haar pubertijd, ze was op straat beland en ging experimenteren met drugs. Haar ouders deden tevergeefs pogingen haar te zoeken, maar ze wil niet meer naar huis.

Als Guerra tegen alle verwachtingen in het presidentsschap wint en aan de pers verteld dat hij de coca wil legaliseren beginnen de problemen, er waren namelijk al meerdere leiders geweest die wilde legaliseren, maar geen enkele heeft het overleefd…
Guerra wint tegen alle verwachtingen in de verkiezingen met de campagneleuze “A legalizar”. Beloven de coca te legaliseren is zeker niet gemakkelijk, maar zijn woorden waarmaken is bijna ondenkbaar. Vooral in een land waarin nog geen enkele president het lang gemaakt heeft die coca legaliseren wilde.
Vijanden van guerra hebben al een plan gemaakt hem af te laten treden. Daarvoor moet Revolution tegen guerra getuigen in de media en zou hij afgezet worden.

4) Omschrijf het thema en het motto.
Thema: Drugsoorlog, het verhaal gaat over het legaliseren van cocaïne.
Motto: geen motto aanwezig.

5) Noem 3 verhaalmotieven en licht ze kort toe.

- De graveermachines van grafsteenhouwerij “Memento”. Die een zeer irritant geluid produceren. “Memento” is gevestigd op de onderste etage van loods 12 waar het team van Guerra zich schuilhield in het begin totdat ze naar het presidentiële paleis verhuizen.

- Als president guerra zich in het openbaar vertoont hoor je op de achtergrond fans en bewonderaars van “el presidente” roepen: Pre-si-denté, Pre-si-denté, Pre-si-denté!
Dit wordt extra herhaald in het boek om een achtergrondsfeer te creëren maar dat bijzonder vervelend begint te worden nadat het al 20 keer herhaald is.

- Het verhaal van Columbus, vooral over het schip de Santa Maria, het vlaggenschip van het trio. Deze was gezonken voor de kust van Mal Abrigo en veel voorwerpen herinneren je aan de Santa. Op gevels en stenen staat het vlaggenschip van het Europeaanse schip afgebeeld. En het dorp heeft zelfs een speciale feestdag Georganiseerd: “De dag van het zinken”. De kinderen maken dan prototypes van de 3 schepen van Columbus, en dan laten ze hun knutselwerkjes te water.
Romero, de vriend van guerra. Heeft zelf ook een Santa laten maken, in de loods waar ze zich vroeger schuilhielden voor het presidentsschap. Op dit schip zou guerra zijn eerst lading legale kilo’s cocaïne naar Europa brengen. Maar op die reis werd het schip meerdermaal beschoten door een gevechtsvliegtuig waarbij de bemanning omkwam, inc. Guerra…

6) Welke van de volgende spanningstechnieken bevat het boek: geleidelijke onthulling/Climax-cliffhanging-open einde-dramatische spanning-spannende sfeerbeschrijving-spannende personage. Geef bij de gesignaleerde techniek voldoende verhaalgegevens.

- Er zit geleidelijke onthulling, je komt steeds meet dingen tegen en komt steeds nieuwe personen tegen.
- Er is ook dramatische spanning, want ik wist dat ze Guerra af gingen zetten ten alle kosten. En hij niet

7) Geen een uitvoerige innerlijke en uiterlijke beschrijving van het hoofdpersonage; bij alle innerlijke eigenschappen horen ten miste 2 voorbeelden; geef ook aan hoe dit hoofdpersonage verandert en welke eigenschappen je van jezelf herkent.

- President Guerra wist wat hij wilde, hij is een doorzetter geeft nooit op en gaat tot hij bereikt heeft wat hij wil
Hij probeert de coca te legaliseren terwijl andere landen er een enorme kritiek ophebben. Hij weet dat het een kleine moeite is doodgeschoten te worden door een huurmoordenaar, maar toch gaat hij door met zijn werk.

- Verder is hij enorm liefdevol, hij geeft enorm veel om zijn vrienden en gezin.
Toen zijn dochter Revolutión weggelopen was en in Europa op straat leeft deed hij de nodige dingen om haar terug te halen wat niet lukte. Toen Romero vermoord werd zat hem dat heel diep. Alleen de relatie met zijn vrouw loopt op het einde niet meer goed, Anahita heeft een serieus drankprobleem een zou niet lang meer leven. Hun contact was al sterk verminderd omdat ze al vroeg in de morgen begint met drinken.

8) Is het verhaal chronologisch verteld of niet? Zo niet, wat is de belangrijkste flashback en waarom?

Het is een non-chronologisch verhaal omdat er veel flashbacks in voorkomen.

De belangrijkste en langste flashback speelt zich in het begin af. Hierin word de basis van het verhaal gelegd. Er wordt verteld over de jeugd van Guerra en Romero, hoe ze elkaar leren kennen, hoe hun persoonlijkheden zijn, en de titel word daar verklaard. Dat Romero en Guerra familie van elkaar is.

9) Wat is de verteltijd en wat is de vertelde tijd van het boek?

Er vindt een flashback plaats over het begin van het leven van “President” guerra, en na die flashback pakt het verhaal zich op bij Guerra als volwassen kerel. Het boek eindigt bij zijn vroegtijdige dood, op een leeftijd rond de 60 jaar, in het boek werd verteld dat zijn haren grijs beginnen te worden en een tijd later ging hij zijn dochter pas zoeken. Dus de tijd van het boek is niet veel meer dan 60 jaar. Er worden in het boek namelijk geen leeftijden gegeven en jaartallen. Waardoor het bijzonder moeilijk is af te leiden hoe oud de personen zijn.

10) Wat is de voornaamste plaats van handeling? Waarom?

- In het presidentiële paleis.
- in loods 24 op pier 12 waar Guerra en staf zich schuilhield voor (huur)moordenaar, en waar de Santa van Romero gebouwd word.
Omdat dat de plaat is waar ze leven werken en slapen. Guerra kon zich buiten in ieder geval al niet vertonen zonder kogelvrij vest of bewaking. Binnen was het veilig.

11) Kopieer een bladzijde waarop de belangrijkste gebeurtenis uit het verhaal wordt beschreven. Zeg waarom je dit vindt.

‘Ik ben nog niet zwanger,‘ glimlachte ze, ‘daarom vraag ik of u mij daarbij wilt helpen.‘
Ze kon hem zien denken. Kunstmatige inseminatie was destijds geen dagelijks gebruik en in de provincie Dolores was het al helemaal nooit toegepast. Doktor Romero knikte vriendelijk en liet het daarbij. ‘Ik wil dat het kind van u is,’ maakte ze duidelijk. Dokter Romero ging zitten. Aks magie gewerkt had, had hij haar in zijn dromen legioenen kinderen gegeven. Hij zou aan haar lichaam gedacht hebben als hij met zijn vrouw in bed lag en in natte dromen ontwaakt zijn alsof hij 15 was. ‘Hoe lang wilt u dit al?’ Vroeg hij tot Martha’s grote tevredenheid: dat was een zeer wetenschappelijke vraag. ‘sinds dat ik wist dat u zou komen en zeker nadat ik uw zoon zag.’
‘Denkt u aan kunstmatige inseminatie?’ Voeg hij.
‘Betekent dit dat u het doet?’
Ze wachtte zijn antwoord niet af. ‘Nee’ ging ze verder. ‘ik denk niet dat kunstmatige inseminatie veel goeds voor de ziel doet.’
Doktor Romero mompelde dat hij zich daarin, al wist hij niet waarom, wek kon vinden.
‘ik wil een intelligent en gezond kind’ Dat is alles. Ik zal hem goed opvoeden. Hij zal niet weten dat u de vader bent Ik zal u nooit met hem lastigvallen. Hij zal mijn achternaam dragen. Ik zal u niet opgeven als vader, niemand zal het weten. Zelfs het kind niet.
‘Ik ben nu vruchtbaar’ zei ze. Hij keek haar aan en langzaam begon hij te begrijpen waar ze naar toe wilde. Zijn ademhaling versnelde. ‘Hoe eerder we dit doen hoe eerder we dit vergeten,’ Zei ze
Doktor Romero had nee kunnen zeggen maar zijn mond kreunde: ‘Kom hier’
Martha stond op, liep naar de deur en draaide de sleutel om in het slot. Toen liep hij naar het raam en sloot de gordijnen. Ze streek zijn haar uit zijn ogen en zei: ‘Het wordt een zoon.’
Een halfuur later was Buenaventurado guerra een feit.

12) Wat had je van het boek verwacht? Zijn je verwachtignen uitgekomen? Waarom?

Ik had nog nooit een boek gelezen dat ik zelf niet kende van titel. Ook boeken waar ik nog niets gehoord heb lees ik niet. Ik had gedacht dat het een saai boek zou zijn omdat het er oninteressant uitzag en best dik was. Van de auteur had ik nog nooit wat van gehoord. En als laatste Begreep ik de titel niet

13) Aan welke gebeurtenissen, plaatsbeschrijvingen, handelingen van personages etc. merk je dat het een actueel boek is.

- De geschreven tekst is modern.
- Sommige gebruiksvoorwerpen en objecten kwamen in het boek voor die niet zo lang bestaan zoals:
- Hypermoderne presidentiële limousines.
- Straaljagers
- Speciale wapendetectors
- De dochter van President Guerra zou naar een kliniek gaan die haar om van haar aids en drugs probleem af zou helpen.
- De zender die Romero in zijn tand zitten.

14) Schrijf een beoordeling van het boek; beantwoord de volgende vragen:

A) Voelde je je betrokken bij het boek: de gebeurtenissen, een personage? Waarom wel of niet?

Ik voelde me zeer betrokken bij het boek, maar kwam ik al snel achter. Ik snapte niet veel van het boek en er werd me aangeraden een ander boek te pakken. Ik heb het boek 3 keer opnieuw gelezen omdat er een spanning inzat die me overtuigde verder te lezen. En achteraf gezien vind ik dat ik daar geen spijt van gehad heb. Het is een mooi boek.

Ik leefde mee met de persoonlijkheid van Guerra, ik heb respect voor hem dat hij zon plan door wil zetten terwijl er al menig voorgangers gefaald hebben.

B) Heb je iets geleerd van het boek? Wat? Of ben je bijvoorbeeld anders over iets gaan denken?

Ik ben anders gaan denken over wat Guerra vertelde. Dat tabak, drank en cola ook slecht is, maar dat gewoon wel legaal is. Jonge kinderen drinken cola waardoor ze een slecht gebit krijgen. Door roken ga je eerder dood. En drank heeft ongeveer dezelfde werking van Drugs. Over dat laatste ben ik zelf eigenlijk ook van mening dat drank een soort drugs is, dat wel legaal is. Alleen omdat dat al sinds lange tijd gebruikt word.


Verder is mijn mening over het feit dat een arm land nooit iets zal kunnen doen waar de rest van de wereld tegen is, sterk toegenomen. De rijke landen zullen deze ideeën blijven dwarsbomen totdat ze hun wil bereikt hebben

C) Heb je meer boeken gelezen over dit onderwerp van dit boek, boeken waarin soortgelijke dingen gebeuren

Dit was mijn eerst roman over de drugsoorlog, ik heb nog geen boek gelezen dat zich in Zuid-Amerika afspeelde of een die over het legaliseren van drugs ging.

D) Vind je de zinsopbouw en de woordkeus moeilijk of gemakkelijk, mooi of lelijk, plat of juist heel ingewikkeld, geknutseld? Geef enkelen voorbeelden.

De zinsbouw is op sommige momenten vrij moeilijk te begrijpen omdat er personen in het boek verschijnen met moeilijke namen. Die je het hele verhaal niet hoort, maar die op het einde weer terugkomen. Dus ik verwisselde een paar keer de personen. Ook worden er in het boek uitdrukkingen en gesprekken in een andere taal geschreven( Engels en een soort Spaans). Maar dat creëert wel een mooie zinsopbouw en verder worden dingen in het boek zeer goed beschreven en de perfecte woorden waar ik zelf nooit op zou zijn gekomen.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.