De afgrond door Joost Heyink

Beoordeling 5.6
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas vwo | 1162 woorden
  • 3 augustus 2006
  • 204 keer beoordeeld
  • Cijfer 5.6
  • 204 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Methode
Eerste uitgave
2003
Pagina's
144
Oorspronkelijke taal
Nederlands

Boekcover De afgrond
Shadow
De afgrond door Joost Heyink
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
3. Auteur: Joost Heyink
4. uitgever: Van Holkema & Warendorf

B Eerste persoonlijke reactie:
Ik heb in de bibliotheek gekeken naar een leuk boek voor mijn boekverslag. Toen ik de kaft van het boek “De Afgrond” zag, leek het me wel een leuk boek. Daarna heb ik de achterkant van het boek gelezen en het leek me wel een leuk en spannend boek. Omdat ik op de achterkant had gelezen dat Wilbur op wraak zint en dat Nikki hem in het maanlicht tegen het lijf loopt. Ik wou wel weten wat er zou gaan gebeuren. Het boek zelf is ook wel spannend, maar ook droevig. Zo worden er in het boek 2 mensen gegijzeld. Ze moeten van een brug afspringen, die werd gebruikt om te bungeejumpen. En een parapenter gaat dood omdat er met zijn vlieger is geknoeid. Ook is het verhaal soms grappig. Roger spreekt bijvoorbeeld met een turks accent. Hij zei onder andere “Ies laat, ies slaaptijd, morken vliegen”. En in plaats van goed zij hij “koet”. Het boek zelf is makkelijk en vlot te lezen. Er staan niet veel moeilijke woorden in.

D Thema en motieven:
Het boek gaat over wraak, Wilbur wil wraak nemen op het Pont Fontane (het recreatiepark waar alles zich afspeelt), omdat hij daar ontslagen is. Motieven zijn bijvoorbeeld bedrijging, vriendschap, angst en liefde. Wilbur bedreigd Mo en Nikki bijvoorbeeld met een vuurwapen. En Mo en Nikki hebben een hele hechte vriendschapsband. Ze gingen vaak samen de bergen in en gingen daar dan zitten. Roger is verliefd op Nikki en als ze een keer samen in de bergen zijn wil Roger zoenen, maar Nikki wil dit niet en voelt zich angstig en onderdrukt door Roger.


E Leeservaring beschrijven:

1 onderwerp

Het onderwerp van het verhaal spreekt me wel aan. Wilbur wil wraak nemen en ik wil wel weten hoe en wat hij precies gaat doen. Van tevoren had ik ongeveer wel verwacht dat het ongeveer zo zou gaan lopen, alleen had ik niet verwacht dat er iemand dood zou gaan. Ik had eerder verwacht dat iedereen zou blijven leven. Het onderwerp wordt goed uitgewerkt, er wordt veel informatie gegeven over Wilbur, waarom hij wraak wil nemen en hoe hij wraakt neemt. Het onderwerp is niet heel erg verrassend uitgewerkt. Er gaat wel iemand dood en dat had ik niet verwacht. Maar toen hij Nikki en Mo gijzelde had ik wel verwacht dat ze niet zouden springen en op de één of andere manier Wilbur wisten te overhalen of te verslaan zodat ze niet hoefden te springen. De liefde en vriendschap wordt in het boek heel veel besproken. Ook de liefde van Wilbur voor het bungeejumpen, die hij moest opgeven omdat hij ontslagen werd, wordt uitvoerig besproken. En ook de liefde tussen Mo en Nikki krijgt veel aandacht.

2 gebeurtenissen
In het verhaal zitten genoeg gebeurtenissen om het boeiend te houden. De voorbereiding op de wraakactie van Wilbur afgewisseld door de liefde tussen Mo en Nikki en wat zij allemaal doen. Hierdoor is het verhaal vlot te lezen. De gedachten van de mensen, zoals bijvoorbeeld van Wilbur, is heel belangrijk en er wordt veel aandacht aan besteed. Hierdoor weet je hoe hij denkt en wat hij van plan is te doen. Dit vind ik fijn lezen. Ook van de gevoelens van Nikki kom je veel te weten. De gebeurtenissen zijn niet waarschijnlijk, maar wel geloofwaardig. Als iemand ontslagen is en hij wil wraak nemen dan zou dit kunnen gebeuren. De gebeurtenis is goed beschreven waardoor het geloofwaardig is. Ik ben zelf nog nooit bedreigd of heb iemand echt bedreigd. Voor mij is het dus niet herkenbaar, maar er zijn denk ik genoeg mensen die wel eens zijn bedreigd en waarvoor het wel herkenbaar is. Ik zou dit ook niet graag willen meemaken.

3 personages
Je kunt je goed in de gedachtewereld van Wilbur verplaatsen. Zijn gedachten worden in het boek uitvoerig besproken en hij denkt net als een normaal mens. Ik zou niet op de hoofdpersoon willen lijken. De hoofdpersoon is juist slecht. Mo en Nikki zijn gewone mensen, ondanks dat ze Wilbur over de rand van Fontane hebben laten vallen. Wilbur is heel erg veranderd nadat hij is ontslagen en hij wil wraak. Dat is niet heel onbegrijpelijk, maar ook niet heel erg begrijpelijk. Je komt weinig te weten over hoe het met Mo en Nikki gaat nadat ze Wilbur over de rand hebben laten vallen. Ik kan dus niet zeggen of ze echt veranderd zijn. En Wilbur is dood na de val.

4 bouw
De gebeurtenissen volgen elkaar logisch op. Eerst wordt Wilbur ontslagen, dan wil hij wraak nemen, en dan de uiteindelijke wraakactie. Het verhaal is spannend opgebouwd, omdat je niet precies weet wat er gaat gebeuren. Bijvoorbeeld als Mo en Nikki Wilbur van de brug willen laten vallen terwijl ze worden bedreigd met een geweer. Je weet niet of dit zal lukken en hoe het verder gaat. Het verhaal heeft een goed slot, want alles wat er in het boek beschreven is, daar krijg je in het slot een antwoord op. Het hele verhaal leeft naar het slot toe en wat er in het slot zal gaan gebeuren. Het is dus een plezierig slot dat goed bij de gebeurtenissen past.


5 taalgebruik
Het verhaal vind ik makkelijk en vlot te lezen. Er zitten weinig moeilijke woorden in en de schrijfstijl is makkelijk te lezen. In het verhaal zitten best veel dialogen, vooral tussen Mo en Nikki. Zonder dialogen zou het moeilijk te lezen en te volgen zijn, maar er hadden voor mij wel iets minder dialogen in mogen zitten.

F Verwerkingsopdracht:
Ik zou een interview doen met Wilbur (als die nog zou leven).

Interview:

Als je achteraf terugkijkt op alles wat je hebt gedaan, heb je dan spijt van wat je hebt gedaan?
Nee, dan had het centrum me maar niet moeten ontslaan. Het is hun verdiende loon, ook al is het plan bij de brug niet gelukt.

Ben je tevreden met wat je hebt gedaan?
Ja, ik ben wel tevreden, maar dan is ook alles gezegd. Ik vind het heel jammer dat het plan bij de brug niet is gelukt.

Als je nu nog zou leven zou je het dan nog een keer proberen?
Misschien, ik heb niet zo veel wraak gevoelens meer voor het centrum als ik toen had. Dus ik zou het echt niet weten.

Wat is er precies fout gegaan?
Ik letten even niet op en toen grepen Mo en Nikki hun kans en het is ze nog gelukt ook. Als ik nog een keer iemand zou laten springen dan zou ik mijn concentratie geen moment verliezen en zou het plan wel lukken.

Als Pont Fontane je nog een keer werk zou bieden in het bedrijf, zou je dit dan aannemen?
Nee, net na mijn ontslag was ik misschien nog wel teruggekeerd naar het centrum als ze hun excuses hadden aangeboden, maar na zo’n lange tijd niet meer. Ik denk ook niet dat ze me zouden vragen om daar te komen werken.

Bedankt voor het interview.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De afgrond door Joost Heyink"