Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

De aanslag door Harry Mulisch

Beoordeling 5.5
Foto van een scholier
Boekcover De aanslag
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas havo | 879 woorden
  • 28 oktober 2001
  • 17 keer beoordeeld
Cijfer 5.5
17 keer beoordeeld

Boekcover De aanslag
Shadow

Fake Ploeg, een collaborerende inspecteur van politie, berucht om zijn wreedheid, fietst tijdens zijn spertijd door de buitenwijken van Haarlem naar huis. Door de winterse avond klinken plotseling zes scherpe knallen. Ploeg ligt dood op de stoep voor een rijtje van vier huizen, waarvan er een door de familie Steenwijk wordt bewoond. De verschrikkelijke gevolgen van de…

Fake Ploeg, een collaborerende inspecteur van politie, berucht om zijn wreedheid, fietst tijdens zijn spertijd door de buitenwijken van Haarlem naar huis. Door de winterse avond kl…

Fake Ploeg, een collaborerende inspecteur van politie, berucht om zijn wreedheid, fietst tijdens zijn spertijd door de buitenwijken van Haarlem naar huis. Door de winterse avond klinken plotseling zes scherpe knallen. Ploeg ligt dood op de stoep voor een rijtje van vier huizen, waarvan er een door de familie Steenwijk wordt bewoond. De verschrikkelijke gevolgen van deze gebeurtenis zullen de dan twaalfjarige Anton Steenwijk zijn hele leven lang blijven achtervolgen.

De aanslag door Harry Mulisch
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
1. De primaire gegevens: - De titel is De Aanslag. - De schrijver is Harry Mulisch. - Het jaar van verschijning is 1982. - Het boek heeft 236 bladzijdes. 2. De titel verklaring: De titel spreekt voor zich; het leven van de familie Steenwijk krijgt een totaal andere wending door de aanslag op Fake Ploeg. De aanslag is voor Anton een ramp; hij komt terecht in een diepe duisternis 3. Het genre van het verhaal is: Het genre is roman. Het subgenre is oorlogsroman.
4. Het thema is: Het centrale probleem is schuld. Eigenlijk zijn alleen de Duitsers die schoten schuldig, de hoofdpersoon schuift de schuld steeds meer naar de man die de NSB’er doodschoot. Het blijft altijd moeilijk te bepalen wie er schuldig is in de oorlog. 5. De opbouw in het verhaal is: Het verhaal was soms wat moeilijk te volgen door de flash-backs die er in voor kwamen . Soms vond ik het saai om te lezen hoe de hoofdpersoon het verwerkte in zijn leven , maar daar ben je snel doorheen . De aanslag zelf was het spannendst , maar het uitzoeken hoe en wie was weer leuk om te lezen . Het einde had niet zoveel met het begin te maken terwijl ik dat wel had verwacht . 6. De personen: Anton Steenwijk: In het begin staat hij nogal op de achtergrond. Later komt hij
meer naar voren en wordt ook gevoeliger als het om zijn verleden gaat. Saskia Steenwijk: Over haar kom je niet zo veel te weten, zij blijft wat meer op de achtergrond. Wel weet je dat zij getrouwd is met Anton en dat zij een dochtertje hebben. Ze noemden haar Sandra. Later scheiden zij maar blijven goede vrienden. Sandra Steenwijk: Zij blijft ook op de achtergrond. Je komt ook over haar niks te weten. Welk merk je dat ze goed kan opschieten met Anton. Liesbeth: Van haar weet je dus totaal niets, behalve dat ze met Anton is getrouwd. Cor Takes: Een oude verzetsheld die de oorlog niet uit zijn hoofd kan zetten, omdat zijn vriendin daarin is omgekomen. De andere personages zijn allemaal zo weinig beschreven dat je eigenlijk helemaal niet weet hoe ze zijn. Alle personages zijn flat characters, behalve Anton, hij is een round character. 7 Perspectief of vertelruimte: Er is sprake van een alwetende verteller, die het verhaal "stuurt". Toch zien we de meeste gebeurtenissen door Anton's ogen. De verteller wijst soms vooruit en plaatst bepaalde gebeurtenissen in historisch verband. Het verhaal speelt zich af binnen een tijd van 37 jaar. En iedere episode duurt enkele dagen. De vertelde tijd is zeker langer als de verteltijd. 8 Ruimte: Het verhaal speelt zich eerst in Haarlem af, daarna in Amsterdam met af en toe een bezoekje aan Haarlem. In episode drie Is Anton ook nog een tijdje in Italië. 9

Het verhaal begon toen erop een Januari avond in 1945 te Haarlem een man werd doodgeschoten, het was Fake Ploeg. Het lijk lag voor het huis van de familie Korteweg. Meneer Korteweg legde het lijk voor Anton’s huis neer. Peter (de broer van Anton) wilde het lijk verplaatsen uit angst voor de Duitsers. De Duitsers kwamen eraan en Peter vluchtte met pistool. De Duitsers kwamen naar het huis van Anton toe en namen hem en zijn ouders mee. Het huis werd in brand gezet en Anton werd meegenomen. Zijn ouders zag hij niet. Anton wist niet waar zijn ouders naar gebracht werden. Anton zelf werd naar het politie bureau gebracht en in een cel gestopt. In die cel was nog iemand het was een vrouw dat kon hij horen aan de stem. Hij praatte met de onbekende vrouw. De volgende dag mocht Anton naar zijn oom en tante die in Amsterdam woonde. Pas in 1952 gaat hij terug naar Haarlem naar een feestje. Het feestje beviel hem niet en liep naar de plek waar zijn huis gestaan had. Hij werd binnengehaald door mevrouw Beumer en Anton praat wat met haar. Sinds zijn kandidaatsexamen in 1953 woont Anton in een appartement in het centrum van Amsterdam. Anton ontmoette tijdens een demonstratie de zoon van Fake Ploeg. Ze praatten wat over de oorlog en kregen ruzie. Fake gooide met een steen een spiegel kapot. Kort daarop ontploft de oliekachel, waardoor de kamer onder het roet komt te staan. Dit is een toevallige kopie van de avond van januari 1945 toen de Duitsers de ruiten van het huis van de familie Steenwijk ingooiden en in brand staken. Zijn eerste vrouw, Saskia de Graaff, ontmoet hij in 1960 in Londen. In 1961 trouwen ze. Op een dag gaat hij naar een begrafenis waar hij oud verzetsstrijders tegenkomt. Hij ontmoet een man die Takes werd genoemd. Hij is diegene die Fake Ploeg doodgeschoten had in de oorlog. Takes vertelde door en zei dat hij samen met een vrouw was: Truus Coster. Later blijkt dat dat de vrouw is waarmee Anton die nacht in de cel mee heeft doorgebracht. Anton scheidde in 1967. Anton hertrouwd met Liesbeth en kregen een zoon en die noemden ze Peter. Later komt Anton Karin (dat was hetbuurmeisje van Anton) bij een demonstratie tegen. Zij vertelde dat haar vader het lijk had versleept om zijn hagedissen verzameling te redden. Zij vertelde ook waarom ze het lijk niet bij meneer Aarts hadden neergelegt. Dat was omdat, bij hem drie Joden zaten ondergedoken. Hij liet haar achter en liep samen met Peter verder.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De aanslag door Harry Mulisch"