Dansen in het bos door Anja Elshout

Beoordeling 6.6
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 1246 woorden
  • 3 mei 2007
  • 13 keer beoordeeld
  • Cijfer 6.6
  • 13 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
2003
Pagina's
186
Oorspronkelijke taal
Nederlands

Boekcover Dansen in het bos
Shadow
Dansen in het bos door Anja Elshout
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
A. Algemeen
1. Dansen in het bos.
2. Anja Elshout.
3. Uitgeverij Callenbach, Kampen, 2003.
4. 2003
5. liefde

B. Inhoud
6. ballet, verhuizen, rouwproces.
7. Julia is verhuisd van de stad naar een dorp, ze kent er helemaal nog niemand.
Haar tante Frederique, de zus van haar moeder, is pas overleden. Haar moeder is een paar maanden weg om haar verdriet hierover te verwerken. Julia is best wel boos op haar moeder omdat die hun in deze (moeilijke) tijd in de steek laat.
Haar broertjes Tristian en Floris beginnen al snel te wennen in het dorp. Ook Julia krijgt een goede vriendin; Willemijn. Via Willemijn leert Julia veel andere jongelui kennen. (Zoals Lex, een knappe jongen die veel op haar vriend lijkt, Bas, de broer van Willemijn, Maaike, het zusje van Willemijn die net als Julia van dansen houd, Nina, die jaloers is op Julia omdat Lex verliefd op haar is, Meike, een erg verlegen, dik meisje, die helemaal niet zeker van zichzelf is en helemaal verliefd is op Bas).

Als Julia een brief krijgt van haar (beste) vriendin uit de stad, Margit, begrijpt ze dat ze haar helemaal niet missen. Later krijgt ze een brief van Leon, haar vriendje.
Hij maakt het uit. Als Julia dan Margit belt, hoort ze dat Leon nu al achter een ander meisje aan loopt.
Nina, maakt allemaal gemene opmerkingen over Julia’s familie.
Als Julia boos een opmerking maakt over haar moeder; “misschien wordt mama wel nooit meer zoals ze was, blijft ze daar in dat gekkenhuis!” wordt haar vader erg boos en fietst ze hard weg.
Als ze in het park komt, komt ze Lex tegen die zijn honden aan het uitlaten is en vlak bij het park woont. Ze vertelt wat voor een rottijd ze achter de rug heeft, ook dat haar verkering uit is.
Als Lex haar terug brengt naar het dorp, komen ze Nina tegen, de blik in de ogen van het blonde meisje was nou niet bepaald vredelievend geweest…
Als Julia een nachtmerrie krijgt, vertelt ze alles aan haar vader.
Julia zoekt Hazel, de balletlerares van haar moeder op, en praat met haar over haar moeder.

Als Julia later met haar klas in de kantine zit maakt Nina een gemene opmerking over haar moeder. Samen met Willemijn fietst ze naar huis en huilt ze helemaal uit.
Als Julia nog even het bos achter hun huis inloopt komt ze bij het meertje Bas tegen.
Hij vraagt haar en Julia zegt ja!
Haar moeder en Hazel beginnen een balletschooltje en er komen veel aanmeldingen voor.
Julia gaat ook weer op ballet.

C. Personages
8. Julia
9. Julia is een meisje van 16 jaar, met lang bruin haar wat ze meestal in een vlecht zit.
Ze zit al lang op ballet en kan ook erg goed dansen.
Ze kan heel emotioneel reageren.
10. -Willemijn: Het buurmeisje en de beste vriendin van Julia. Haar broer Bas wordt het vriendje van Julia, en haar zusje Maaike een klein vriendinnetje dienet als Julia van ballet houdt.

-Floris, Tristan en papa: De ontzettend hyperactieve, ondernemende broertjes van Julia, en haar vader. De vader van Julia moet veel alleen doen omdat zijn vrouw er niet is, hij heeft het er erg moeilijk mee maar probeert zich groot te houden.

-Elisha: De moeder van Julia. Zij en haar zus Frederique hebben vroeger de dood van hun ouders weg gestopt en vergeten. Daarom kan Elisha de dood van haar zus Frederique niet verwerken en krijgt ze hulp om dit te verwerken.

-Hazel: De vroegere balletjuf van Elisha en Frederique. Zij kan Julia verder opweg helpen met het uitzoeken van haar moeder’s verleden. Op het einde beginnen Hazel en Elisha opnieuw een balletschool.

D. Tijd
11. In de zomer van 2003.
12. Nee, ze denkt telkens stukjes terug.

E. Plaats
13. In een boerendorp, waar Julia naar toe is verhuisd vanuit de grote stad.
14. De omgeving is niet echt een hoofdzaak, maar het is wel belangrijk want Julia komt uit de stad en vindt het eerst maar een saai dorp.

F. Spanning.
15. nee, het is meer mooi en soms zelfs verdrietig.
16. Julia bij het meertje in het bos, ze eet samen met Bas een broodje en praat met hem over zijn vakantie werk.
Een harde schreeuw verscheurt de rustige stilte. Julia springt geschrokken overeind. ”Dat is Tristian” zegt Julia, snel rent ze tussen de bomen door. Bas rent achter haar aan.
Naast de beuk staat Tristian. Geschrokken wijst hij naar Floris die op de grond ligt met zijn benen in een rare houding.
Julia knielt naast hem neer, de ogen van Floris zijn dicht. “Floris..” Haar stem klinkt raar. Dan vertrekt Floris zijn gezicht. Hij doet zijn ogen wijd open.
“hoi” zegt hij. Tristian barst in lachen uit. Bas zucht diep en mompelt een verwensing. Julia kan het niet binnenhouden ze slaat Tristian hard in zijn gezicht. Tristian rent weg.
“Julia…?” met vlammende ogen draait ze zich om, Floris krimpt in een als hij haar gezicht ziet. Julia heeft het gevoel dat ze leegloopt. Ze zakt neer op de bosgrond en begint te huilen. ”Juul, ik heb er zón spijt van, we wisten niet dat je zo zou schrikken,” huilt Floris. Julia slaat haar arm om haar broertje heen…….

G. Mening.
17. Het is herkenbaar omdat veel dingen zoals het schoolleven en het omgaan met vrienden en vriendinnen, heel goed en echt beschreven wordt.
Er zitten ook indrukwekkende en verdrietige stukjes in. Julia verwerkt het ziek zijn van haar moeder op haar eigen manier; ze praat er niet met anderen over. Tegen haar vrienden en vriendinnen bedenkt ze smoesjes over de afwezigheid van haar moeder. Ik vind het mooi dat Julia er steeds meer achterkomt dat het niet alleen de dood van Frederique is die haar moeder moet verwerken, maar ook haar verleden. Als lezer begrijp je (door de ogen van Julia) steeds beter hoe het levens verhaal van haar moeder in elkaar zit. Het is ook een christelijk boek ook al schemert dat niet duidelijk door. Als Julia worstelt met moeilijke vragen, geeft haar vader haar het advies om te bidden.
Je ziet in dit boek heel goed hoe belangrijk het is om vrienden te hebben. Julia is door haar oude vriendje in de steek gelaten, ik vond dat het heel mooi beschreven wordt hoe Julia opnieuw vertrouwen leert krijgen in vrienden. Vooral haar vriendschap met Bas wordt ontroerend beschreven; ze weet eerst eigenlijk niet wat ze van hem vindt. Het loopt leuk af als ze uiteindelijk toch verkering krijgen.
18. Julia gaat op bezoek bij de vroegere balletlerares, Hazel, van haar moeder en tante. Samen met Maaike, het kleine zusje van Bas en Willemijn.
Ze wil weten of Hazel vindt dat ze goed kan dansen en Maaike wilde mee om te kijken.
Juist als ze aan het dansen is, hoort ze plotseling een stem achter zich; “Julia..”
Het blijkt haar moeder te zijn, die inmiddels opgeknapt is en weer naar huis kan.
Julia is eerst bang dat haar moeder net als vroeger afwezig zal reageren en dat zou ze niet nog eens kunnen verdragen.
Maar haar moeder ziet er goed uit en sluit Julia in haar armen.
Samen met haar moeder gaat ze naar huis met naar haar vader en broertjes.
Nu zijn ze weer een kompleet gezin.
19. Ja, het boek heeft toch wel een Christelijke achtergrond.
Er wordt met levensvragen geworsteld waarin ook de aanwezigheid van God een rol speelt.

H. Auteur.
20. Op 18 juni 1958 in Giessen
21. Naast moeder en huisvrouw, werkt Anja Elshout ook in een bibilotheek.
22. 1. Makkelijk gezegd.
2. Evelien.
3. Terug naar het licht.
23. 1. verliefdheid
2. tienerzwangerschappen
3. over sektes.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Dansen in het bos door Anja Elshout"