Cruise door Suzanne Vermeer

Beoordeling 5.2
Foto van een scholier
Boekcover Cruise
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas havo | 1112 woorden
  • 15 februari 2011
  • 23 keer beoordeeld
Cijfer 5.2
23 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Methode
Eerste uitgave
2009
Geschikt voor
bovenbouw vmbo/havo/vwo
Punten
2 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's
Prijzen
NS Publieksprijs (2010 Genomineerd)

Boekcover Cruise
Shadow

Een nieuw boek van de succesvolste zomerthriller-auteur Suzanne Vermeer! Ditmaal met een zeer populaire vakantievorm, de cruise, en het dramatisch en spannende verhaal van een vrouw die op schokkende wijze achter het dubbelleven van haar man komt.

Heleen en Frank zijn vijftien jaar getrouwd. Kinderen hebben ze nooit gekregen, hoewel Heleen dat graag had gewild. Als…

Een nieuw boek van de succesvolste zomerthriller-auteur Suzanne Vermeer! Ditmaal met een zeer populaire vakantievorm, de cruise, en het dramatisch en spannende verhaal van een vrou…

Een nieuw boek van de succesvolste zomerthriller-auteur Suzanne Vermeer! Ditmaal met een zeer populaire vakantievorm, de cruise, en het dramatisch en spannende verhaal van een vrouw die op schokkende wijze achter het dubbelleven van haar man komt.

Heleen en Frank zijn vijftien jaar getrouwd. Kinderen hebben ze nooit gekregen, hoewel Heleen dat graag had gewild. Als touroperator is Frank vaak van huis. Op een dag verrast hij zijn vrouw met een romantische cruise ter ere van hun trouwdag. De reis is geweldig, totdat Frank verdwijnt… Heleen is in alle staten, maar hij wordt niet gevonden. Gebroken keert ze terug naar Nederland. Na een paar moeilijke maanden neemt een kredietverstrekker contact met haar op. Heleen komt erachter dat Frank een dubbelleven leidde en een kant had die ze nooit had verwacht. Dan gaat bij haar de knop om en zet ze alles op alles om achter de waarheid te komen, iets wat haar niet in dank wordt afgenomen…

Cruise door Suzanne Vermeer
Shadow
ADVERTENTIE
Twijfel je nog over jouw studiekeuze?

Of heb je hulp nodig bij het inschrijven? Bezoek dan onze Extra Open Avond op 7 juni. Kom een kijkje nemen en voel hoe het is om te studeren bij Hogeschool Inholland. Wij staan voor je klaar! 

Meld je aan!

Opdracht 1. Thema
a) Wat is het onderwerp van het verhaal?

Vermissing.

b) Noem 2 motieven in het verhaal.

Fraude en een dubbelleven.

c) Bepaal met je antwoorden op vraag a en b en de overige punten op blz. 171 (Nieuw Nederlands) het thema van het verhaal. Leg uit waarom dat volgens jou het thema is.
Het thema is:
Wat als je man een dubbelleven leid. Dit is het thema omdat als je kijkt waar gaat het hele boek over wat is nou echt de hoofdgedachten dan gaat het om de man van de hoofdpersoon die een dubbelleven leid en zijn dood in scene zet om van zijn dubbelleven af te komen. En verder te gaan met een van de 2 levens.


Opdracht 2: Verteller en perspectief
a) Wat voor soort verteller herken je in het verhaal? Kies uit de vertellers die je in periode 1 geleerd hebt. (Nieuw Nederlands, blz. 129) Licht je antwoord toe.

Een afwezige verteller. Je kan de gedachtes van de meerderen personen lezen. En niet alleen die van een persoon.

b) Bij wie ligt het perspectief? Ondersteun je antwoord met een voorbeeld uit de tekst. Let op! Het perspectief kan bij meerdere personen liggen, dan is er sprake van perspectiefwisseling. Noem in het laatste geval alle personages waarbij volgens jou het perspectief ligt en vertel hoe en waar het perspectief wisselt.
Het perspectief ligt in de proloog bij de man die naast een vrouw ligt. Later blijkt dat de man frank is en de vrouw zijn minnares. Hij is ook een hoofdpersoon. Het boek is in delen opgedeeld. In deel 1 tot 3 ligt het perspectief bij Heleen haar man frank is dan voor het grootste gedeelten buiten beeld. In deel 4 komt frank weer in beeld dan worden stukken vanuit zijn perspectief verteld. In deel 5 zijn 2 brieven geschreven 1 van frank die zelfmoord pleegt. En een van zijn minnares. Die haar zelfmoord in scene had gezet. In deel 5 bij het lezen van de brieven lag het perspectief dus bij degene die de brief schreef brief 1 bij frank brief 2 bij zijn minnares. Een aantal kleine hoofdstukken zijn vanuit het perspectief van de Spaanse politie geschreven.

Het perspectief ligt dus bij: frank, Heleen, Romina(de minnares van Frank) en bij de Spaanse politie.


Opdracht 3: tijd
a) Is het verhaal chronologisch opgebouwd? Leg je antwoord uit.

Ja het verhaal is chronologisch opgebouwd. Het begint met een proloog van een aantal jaar eerder voor het echt verhaal begint. Dan begint het verhaal zich helemaal af te spelen dat is deel 1 tot 4 dit speelt zich allemaal binnen 1 jaar af. Deel 5 speelt zich 1 jaar later af. Daarna krijg je een epiloog dat zich weer 10 jaar later afspeelt. En dit alles is dus in een chronologische tijdsvolgorde.

b) Komen er flashbacks en/of flashforwards in het verhaal voor? Zo ja, geef een voorbeeld.

Ja. Een aantal maanden nadat Frank vermist raakt neemt een krediet verstrekker contact op met Heleen. Wat blijkt Frank heeft 2 jaar voor zijn Verdwijning een lening afgesloten van 200.000 euro. Dit is een van de voorbeelden zo zijn er nog een aantal van dit soort dingen die je te weten komt over wat er bijvoorbeeld tijden daarvoor zich heeft afgespeelt. Op een gegeven moment verteld Frank aan Heleen wat hij allemaal gedaan heeft om zijn verdwijning in scene te zetten en over de hele fraude zaak.

a) Is er sprake van tijdverdichting en/of tijdvertraging? Waarom wel/niet?
Tijdverdichting in deel 1,2 en 3 dat gaat allemaal wat sneller hoe de dingen gebeuren en wanneer en wat. Deze delen zijn ook korter ten opzichten van deel 4 en 5.
Tijdvertraging deel 4 en 5 wordt alles veel duidelijker beschreven en uitgebreider. De delen zijn ook ten opzichten van deel 1,2 en 3 veel groter.


Opdracht 4: mening
Wat vond je van het verhaal? Licht je antwoord toe.

Dit is het 2e boek wat ik heb gelezen van de zelfde auteur: Suzanne Vermeer. Ik vond dit een beter boek dan de suite die ik eerst heb gelezen. Dat komt vooral omdat halverwege het boek is de ontknoping van hoe het nou zat met de verdwijning van haar man. Vervolgens komt er weer een nieuw onderwerp bij waardoor de spanning opnieuw wordt opgebouwt en zo gaat dit nog een aantal keer. Dat maakt het heel spannend en dat je niet kunt stoppen met lezen. Dit boek is letterlijk tot op de laatste bladzijde super spannend en dat is wat ik heel leuk maar ook goed vind het is niet zo dat op ¾ van het boek de spanning er af is en vervolgens nog een stuk er bij wordt geschreven omdat het verhaal mooi af te laten sluiten. Het nadeel wat ik wel vind is dat de spannende boeken die ik lees vaak goed aflopen. Ik vind het juist ook wel leuk als een boek een keer totaal de andere kant op gaat wat je gewoon niet verwacht en eindigt met dat “de slechterik” bijvoorbeeld weg komt met wat hij gedaan heeft. Boeken zijn soms ook redelijk voorspelbaar. Bij dit boek dacht ik ook van het zit zo, dan lees je verder en dan gaat het weer de hele andere kant op. Daardoor blijft het de hele tijd spannend. En zo hoort het ook bij een thriller, helaas is dat niet altijd het geval.

Bonus: het motto van dit boek is: Verloren illusies zijn gevonden waarheden. Dit is een uitspraak van Multatuli. Een schrijver (1820/1887). Dit is het motto denk ik omdat: de illusie waarin Heleen leeft dat ze een droomhuwelijk heeft, terwijl haar man vreemd gaat en zelf een kind heeft bij die andere vrouw. Als ze hier achter komt is de waarheid kei hard.Zoek of schrijf een gedicht dat past bij het thema van het verhaal.

Illusies van het leven.

Wat zijn de kleuren van de waarheid

Hoe voelt de ruwheid van een leugen

Hoe voelt de trots van alle dwaasheid

Die de mensenziel zo heugen

Welke straf staat op geluk

Hoe verblindend werkt de liefde

Wie stuurt de angst, die stuk voor stuk

Elke zekerheid vertiefte

Hoe rottend schoonheid is van binnen

Wat is de pracht van verdorvenheid

Die het vertrouwen nooit zal winnen

Omdat gevoel verstand bestrijd

Wat is vrijheid binnen grenzen

Wanneer voelt warmte brandend aan

Hoe diep zit zwakheid in de mensen

Die zo sterk te lijken staan

Is zelfs de waarheid een illusie?

Misschien heb ik wel nooit geleefd

Zijn mijn gedachten slechts confusie

Van wat illusie aan me geeft...

Ik heb voor dit gedicht gekozen omdat ik het niet zo zeer vind passen bij het thema van het boek maar vooral omdat het mooi aansluit op het motto van het boek. Wat over illusies en waarheid gaat. Dit was het eerste gedicht wat ik tegen kwam, maar het past zo mooi bij het boek. Veel van de anderen gedichten gaan over illusies maar niet de illusie die in het boek wordt beschreven. Namelijk die van een goed huwelijk.

REACTIES

H.

H.

Heb gewoon dit verslag zo ingeleverd en ik had een 9 OMFG!!!!!!!!!!

11 jaar geleden

L.

L.

heb hier veel uitgehaald, dankje wel

11 jaar geleden

M.

M.

haha dit heb ik zelf ge-upload leuk om te horen dat iemand er een 9 mee heeft gekregen.

11 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Cruise door Suzanne Vermeer"