Eindexamens 2024

Wij helpen je er doorheen ›

Contrapunt door Anna Enquist

Beoordeling 5
Foto van een scholier
Boekcover Contrapunt
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 5e klas vwo | 847 woorden
  • 14 juni 2009
  • 11 keer beoordeeld
Cijfer 5
11 keer beoordeeld

Boekcover Contrapunt
Shadow
Contrapunt door Anna Enquist
Shadow
ADVERTENTIE
Nieuw seizoen Studententijd de podcast!

Studenten Joes, Tess en Annemoon zijn terug en bespreken alles wat jij wilt weten over het studentenleven. Ze hebben het onder andere over lentekriebels, studeren, backpacken, porno kijken, datediners, overthinken, break-ups en nog veel meer. Vanaf nu te luisteren via Spotify en andere podcast-apps! 

Luister nu
Contrapunt

Algemene gegevens
Titel: Contrapunt,
Auteur: Anna Enquist
PLaats uitgeverij: Amsterdam, 2008
Druk: eerste druk
Aantal blz.:202 blz.

Onderwerp
Een vrouw studeert de Goldbergvariaties van Bach in. Elke variatie herinnert haar aan een periode uit het leven van haar dochter.

Thematiek
Door Bach te studeren, verwerkt de vrouw haar verdriet over het plotselinge overlijden van haar dochter.

Perspectief
Het boek is geschreven vanuit een auctoriaal perspectief, nl. vanuit de vrouw. Deze vrouw en de dochter worden opzettelijk niet bij name genoemd, omdat het boek autobiografisch is.


Tijd en structuur
Het boek heeft twee verhaallijnen nl. het verhaal van de vrouw die de Goldbergvariaties instudeert en de herinneringen aan haar dochter. Deze herinneringen zijn totaal niet chronologisch.

Beoordeling
Ik vond Contrapunt een schitterend boek. Dit vooral omdat de onderwerpen van het boek mij erg aanspraken. Aan de ene kant muziek en aan de andere kant de relatie tussen moeder en dochter. Het boek is erg simpel en zonder veel emoties geschreven, waardoor ik nieuwsgierig was naar de onderliggende emoties. Ik heb naast het boek de Goldbergvariaties geluisterd. Ik houd zelf erg van klassieke muziek (omdat ik het ook speel) en ik heb geleerd op een andere manier naar Bach te luisteren. Ik was nooit zo’n barokfan omdat ik erg geen emoties in hoorde. Door contrapunt is mijn opvatting hierover totaal veranderd. Juist door de logica en het statige ritme zit heel veel emoties. Het is moeilijk op papier te beschrijven, je moet het gewoon luisteren.
Naast muziek staat het leven van de dochter van de vrouw centraal. De vrouw schrijft vooral veel over de scholieren- en studententijd van haar dochter. Dit is natuurlijk erg herkenbaar!

Onderwerp
In het boek wordt dus vooral over de scholieren- en studententijd van de dochter verteld. Over haar studiekeuze, dingen die zij meemaakt op school, studeren en op kamers gaan. De moeder heeft erge moeite om haar dochter los te laten. De dochter maakt leuke dingen mee, vervelende dingen, herkenbare dingen en ver-van-mijn-bed dingen. Maar ook momenten uit haar kindertijd. Deze momenten uit het leven van de dochter zijn niet zomaar gekozen, maar de dochter wordt echt levend. Ik vind deze momenten schitterend beschreven en door de muziek er bij te luisteren, kan je bijna de emoties van de schrijfster voelen.

Structuur
Het boek bestaat uit twee verhaallijnen: het verhaal van de vrouw die de Goldbergvariaties instudeert, en momenten uit het leven van de dochter. De momenten uit het leven van de dochter wordt als je verder leest in het boek steeds intiemer.

Personages
Het karakter van de dochter wordt uitvoerig besproken in het boek. Ze is sociaal, vrolijk en zorgzaam. Ze heeft veel vrienden en mensen voelen zich bij haar veilig. Ze trekt zich problemen van andere mensen sterk aan, wat ook gevolgen heeft voor haar zelf. Ze onderneemt graag veel dingen, soms te veel. Op een gegeven moment komt ze bij haar moeder omdat ze te veel aan haar hoofd heeft en stort ze haar hart bij haar moeder uit. Moeder en dochter hebben een sterke band. De moeder vind het dan ook erg moeilijk als de dochter op kamers gaat wonen. De dochter is, net als haar moeder die pianiste is, zeer muzikaal. Ze kan heel mooi zingen, ze wil graag conservatorium doen, en speelt hobo. De dochter wordt zo levensecht beschreven, dat ik haar helemaal voor me kon zien. Over het karakter van de vrouw wordt eigenlijk weinig geschreven. Ik heb in de loop van het boek een sterke sympathie gekregen voor de vrouw en de dochter.

Taalgebruik
Het taalgebruik van het boek is simpel en soms zelf streng. Er worden geen emoties beschreven. Zonder de muziek, kan je dit storen, maar de muziek laat de emoties van de vrouw horen. Maar ook zonder de muziek, kan je de emoties tussen de regels door lezen. Ik houd hier zelf erg van, omdat je je zelf moet afvragen wat de persoon voelt/voelde.


Levensbeschouwing
De levensbeschouwing van de schrijfster ben ik door het boek niet te weten gekomen. Naar mijn weten is ze niet christelijk, maar in het boek wordt daar niets over gezegd.

Citaten
1.
“Konden we haar maar helpen”,.zegt ze. "Konden we maar een loopbaan voor haar kiezen. En een man. " (blz. 181)
De vrouw vond het erg moeilijk om haar dochter los te laten. Het liefst zou ze willen dat ze altijd klein bleef. Ik heb dit citaat gekozen omdat dit een van enige onderwerpen van het boek is waar de vrouw haar emoties laat zien. Het getuigt ook van de sterke band tussen moeder en dochter.

2. "Het bevrijdende van muziek is toch dat je de knellende, deprimerende woorden kan loslaten om in klanken te gaan denken, in lijnen, in akkoorden. Er hoefde niets geformuleerd of vertaald te worden" (blz. 118)
Juist in de op het eerste gehoor emotieloze muziek van Bach, kan je vrouw haar emoties kwijt. Door de regelmaat en het vaste ritme komt de vrouw tot rust en kan ze haar verdriet onder woorden brengen. Ik ben hierdoor anders naar Bach gaan luisteren. Ik heb geleerd de emoties eruit te halen. Bach heeft de Goldbergvariaties in een onfijne periode in zijn leven geschreven, dus die emoties zijn er echt!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Contrapunt door Anna Enquist"