Eindexamens 2024

Wij helpen je er doorheen ›

Citroeninkt

Beoordeling 8.8
Foto van Jayson
Boekcover Citroeninkt
Shadow
  • Boekverslag door Jayson
  • 4e klas havo | 4989 woorden
  • 23 juni 2023
  • 9 keer beoordeeld
Cijfer 8.8
9 keer beoordeeld

Boekcover Citroeninkt
Shadow
Citroeninkt
Shadow



Inhoudsopgave

  1. Flaptekst blz 3
  2. Eerste zin blz 3
  3. Samenvatting blz 3
  4. Personages blz 6
  5. Quotes blz 8
  6. Thematiek blz 9
  7. Motieven blz 9
  8. Motto blz 10
  9. Opdracht blz 10
  10. Trivia - auteur blz 10
  11. Titelverklaring blz 11
  12. Structuur en perspectief blz 11
  13. Decor Tijd blz 12
  14. Stijl blz 14
  15. Slotzin blz 14 
  16. Beoordeling blz 14
  17. Recensies blz 15
  18. Vragen blz 16
  19. bronnen blz 17

1 Flaptekst 

Zie de wereld door de ogen van Talar. Na een zinderende vlucht door Europa strijkt ze met haar ouders en broertje neer in het gereformeerde Moerkapelle. In het dorp is het stil, maar thuis klinken de herinneringen aan de Iraanse revolutie nog na in de slaande deuren. In Moerkapelle wil Talar de wereld opnieuw ontdekken. Er gebeuren vreemde dingen. Haar moeder verstopt haar hoofd in de koelkast. Haar barbiepop mag niet worden uitgepakt. En waarom duwt die jongen in het zwembad alleen haar onder water? Het autobiografische Citroeninkt is een verhaal zoals je dat zelden leest: verteld door de ogen van een meisje dat nergens thuishoort en daarom overal. Een boek over opgroeien tussen de uitersten van Nederland, over je weg vinden in een wereld die voor anderen lijkt gebouwd. En over moeders...

  1. Eerste zin

“Wanneer ik het telefoontje krijg dat mijn leven veranderd ben ik in Cuba.” 

  1. Samenvatting 

Citroeninkt gaat over Talar en haar ouders.

Dit is de samenvatting van het verhaal van ouders (1982-1993):

Het verhaal begint in 1982 waar Sepideh geselecteerd is om naar de universiteit te gaan. 4 jaar later in 1986 gaat Sepideh met een vriendengroepje naar de bergen. Arash gaat ook mee naar de bergen maar Sepideh en Arash hebben nog geen relatie. Babak gaat ook mee die later Arash gaat verraden als Arash niet Babak zijn lening afbetaalt. 

2 jaar later hebben Sepideh en Arash een relatie. Wanneer ze samen op straat lopen spreekt een Iraanse politieagent hun aan. Hij wil kijken of ze wel of niet getrouwd zijn. Ze waren nog niet getrouwd maar worden vrijgelaten, waarbij de agent zei dat als ze nog een keer gesnapt werden, ze dood zouden gaan.. Later dat jaar vertelt Arash tegen zijn moeder dat hij wil gaan trouwen met Sepideh. Zijn moeder vertrouwt hem niet. En denkt niet dat hij voor een familie kan zorgen. Een jaar later wordt Talar geboren. Sepideh haar vriendin Niloofar komt langs. Sepideh hoopt dat Talar later op Niloofar gaat lijken in plaats van haar. Dit is het einde van deel 1

DEEL 2

Het verhaal wordt vervolgd in 1989 een jaar later. Arash werkt samen met zijn beste vriend Babak die ook een linkse activist is in een fabriek achter de tekentafels. Terwijl ze werken sterft de leider ayatollah Khomeini, die een geestelijke leider is net zoals de paus. Iedereen is verdrietig en roept “Allah is groot!” behalve Arash en Babak, die zijn blij.

Arash denkt dat de komst van Talar en de dood van Khomeini een symbool is. Een jaar later gaan Sepideh en Arash Niloofar ophalen uit de gevangenis. Niloofar ziet er zwak uit. Toen Sepideh vertelt dat Talar nog steeds een jaar na haar geboorte geen geboorteakte heeft, verzint Niloofar een idee. Niloofar heeft een vriendin die Mitra heet die een griffier bij een gemeente is. Arash heeft geen papieren dus ze kunnen Talar geen geboorteakte geven, alleen Mitra helpt hen en schrijft er een voor hen. Dit gebeurde pas in 1992, twee jaar nadat ze Niloofar op hebben gehaald. In 1990 was Babak al vier dagen niet naar werk gegaan. Toen Arash naar zijn huis was gegaan was hij daar ook niet. Toen Arash naar een huis verderop liep kwam hij Ali tegen. Hij moest van Babak vertellen dat als Arash niet Babak zijn lening afbetaalt, Babak hem verklikt bij het regime (overheid). Arash moest hierdoor meer werken. Babak was ondertussen met zijn familie naar Europa gevlucht. Ali schaamde zich en voelde zich heel schuldig. In 1993 ging Sepideh langs bij haar moeder Dana. Sepideh wilde geld zodat ze naar Europa kon vluchten. Dana wilde haar niks geven. Toen Sepideh net weg wilde gaan vroeg de buurvrouw van Dana wat er aan de hand was. Sepideh kwam vroeger vaak spelen bij haar dus ze vertrouwde haar. 

Ze vertelde haar alles en Sepideh kreeg 8 gouden munten dat heel veel geld waard is. Hierdoor kon ze naar Europa vluchten. Een jaar na deze gebeurtenis komt het verhaal weer samen met Talar haar verhaal en loopt het dus in een stuk door. 

Dit is de samenvatting van Talar haar verhaal (1994-2005): Het verhaal begint in een christelijke basisschool waar Talar naar school gaat. Daar leert ze het christelijke geloof en ze kan al een beetje Nederlands. En ze hoort van haar oma dat ze geen kind meer mag zijn en haar moeder moet steunen. Talar vindt Nederland maar raar maar ook leuk. Ze moet wennen aan de gewoontes en wanneer haar moeder haar ziet bidden, moet ze naar een andere school want haar moeder vindt dat ze te jong is om in iets te geloven. Op haar nieuwe school zijn luizen. Haar moeder is bang dat Talar luizen krijgt, dus knipt ze Talar’s haar kort waardoor ze op een jongen lijkt, wat Talar niet leuk vindt. Dan komt Arash, de vader van Talar naar Nederland, Talar en haar moeder wachten 5 bussen maar Arash zit in geen een van de bussen. Later komt hij wel maar in het boek laten ze niet precies zien wanneer. Er wordt wel verteld dat hij op een dag voor de deur stond en iedereen toen heel blij was. De ouders van Talar maken veel ruzie maar als Talar erbij is stoppen ze altijd meteen. Op een dag mag Talar mee naar het werk van Arash. Arash werkt bij een boer. Talar komt hier een vriendinnetje van haar vorige basisschool tegen waarmee ze speelt. Tijdens het avondeten daar slaat de boer zijn eigen kinderen omdat ze Talar onderbreken als ze aan het bidden is. Een jaar later vertelt Talar in een kringgesprek aan de klas over de ruzies van haar ouders. De meester vindt dit heel erg en onderbreekt haar. Later die dag wil de meester meer weten over de ruzies en Talar zegt dat haar familie bang is voor Iraanse spionnen en de meester zegt dat ze in een dagboek met citroen inkt moet schrijven en dat er dan niemand achter kan komen. Hier start ze ook haar dagboek, dat aan het einde weer terugkomt. Een paar dagen later gaat Talar langs bij haar buurvrouw Erika. Als Erika gebak voor zichzelf en Talar haalt, duwt het zoontje van Erika Talar in het water en noemt haar een kikker. Dit is de eerste keer dat Talar echt gediscrimineerd wordt in het boek. Erika wordt boos op haar zoontje maar Sepideh (moeder Talar) trekt het zoontje aan z'n oor, daardoor denkt Sepideh dat ze naar de gevangenis moet. Dit is natuurlijk niet zo. Erika is niet boos op Sepideh en blijft aardig doen. Weer een jaar later gaat Talar samen met haar vader naar het zwembad van Zoetermeer. Hier wordt ze onder water gedrukt en plast een jongen vervolgens over haar heen en noemt haar een kutturk. Een jaar later gaat Talar naar de Iraanse school om Perzisch te leren schrijven en lezen. Hier leert ze Ziba kennen. De ouders van Ziba komen ook langs bij haar thuis. 

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

DEEL 2

4 jaar later zijn de ouders van Talar gescheiden. Talar woont bij haar moeder samen met haar broertje in Scheveningen. Haar vader ziet ze niet meer. Louise geeft haar een rondleiding door de school. Talar is nu 14. Dan moet Talar van haar moeder tomaten halen en terwijl ze de tomaten haalt, leert ze Tony kennen. Dit is later haar vriendje. Wanneer Talar bij Tony langs komt is Tony zijn vader heel hard en gemeen tegen haar omdat hij vluchtelingen haat. Talar rent weg hierdoor en wordt boos. Tony maakt het later wel goed met haar. Maar dan als Cesar (Talar haar broertje) in elkaar wordt geslagen omdat hij een allochtoon is en Danny (Het broertje van Tony) bij het groepje staat die hem in elkaar slaat, maakt Talar het uit en ziet ze Tony nooit meer. Op een dag gaat Talar met de tram naar huis en dan komt ze Ziba tegen. Ze zijn beiden blij om elkaar na een lange tijd weer te zien en gaan samen naar een nagelsalon. Wanneer Sepideh youtube ontdekt begint ze steeds meer naar filmpjes te kijken naar het leed in Iran en zegt tegen Talar dat ze ook verdrietig moet zijn om haar vaderland. Talar wordt heel boos op haar en ze krijgen heftige ruzie. Wanneer Talar ruzie heeft, gooit ze haar “lege” dagboek naar haar moeder en zegt dat ze daar een jank video over moet maken. Haar moeder snapt het niet maar Talar weet dat ze daar in citroen inkt al vanaf het begin in heeft geschreven wat er allemaal is gebeurd. Talar loopt weg en gaat naar Ziba toe en daar vertelt Ziba dat haar echte vader vermoord is in Iran door het regime.

Talar knuffelt Ziba terwijl ze huilt en zegt: “Alsof ik alle vluchtelingen op aarde tegelijk omhels.” Dit is ook de laatste zin van haar verhaal.

  1. Personages 

De hoofdpersoon (Talar): Talar is een meisje die in het boek uiteindelijk opgroeit naar vrouw. Talar is de hoofdpersoon van het boek. Talar heeft een vriendje die Tony heet. Talar is geboren in Iran en samen met haar moeder gaat ze op haar vierde naar Europa verhuizen, namelijk Nederland. Ze woont eerst samen met haar ouders en broertje. Uiteindelijk zijn haar ouders gescheiden en woont ze samen met haar moeder en broertje. Talar is een sterke meid, ook al laat ze dit niet zien. Talar verhuisde al op jonge leeftijd naar Nederland en samen met haar moeder heeft ze al veel nare dingen meegemaakt, zoals opgepakt worden door de politie. Of in het water gedrukt worden door een vreemde jongen. Het stopt Talar niet, ze blijft voor zichzelf en haar moeder en broertje zorgen. Talar is ook erg slim want ze volgde haar studie politicologie in Leiden. In het begin van het boek zoekt Talar nog uit wie ze eigenlijk is en zoekt ze een houvast. Dat kan je zien in het begin van het boek want dan gaat ze bidden wat andere kinderen uit haar klas doen omdat die wel blij zijn. Later in het boek heeft Talar zichzelf gevonden en is ze zelfstandig. Talar is een mooi meisje met zwart haar.

De vader van Talar (Arash): Arash is de vader van Talar. Arash is opgegroeid in Teheran. In zijn jeugd was hij vaak bij zijn vader in zijn kebab restaurant. Toen zijn vader doodging was zijn moeder heel verdrietig. Ze rouwt 20 jaar na zijn dood nog steeds door en huilde ook nog elke dag. Arash is het buitenbeentje van zijn familie omdat zijn familie sjiitisch is en hij zelf niet. Hij heeft een snor, maar die heeft hij afgeschoren. Aan het einde van het boek in 2018 is hij kaal.

De moeder van Talar (Sepideh): Sepideh is de moeder van Talar.  Sepideh is een moeder die alles voor haar dochter doet en wil het liefst dat haar dochter goed opgevoed wordt.. Daarom stuurt ze ook eerst haar dochter naar de middelbare school waar Willem Alexander op zat omdat ze het best voor haar dochter wil. Ze beschermt ook haar dochter. Wanneer ze samen in de gevangenis zitten geeft Sepideh haar eten aan Talar en zegt dat het goed komt. Als ze gearresteerd wordt zegt ze ook tegen Talar dat ze weg moet kijken hoe haar moeder wordt gearresteerd en in de handboeien wordt geslagen. Sepideh is ook een sterke moeder. Ze heeft voordat ze naar Nederland is verhuisd veel meegemaakt in Iran zoals opgesloten zitten in de gevangenis. Ook de weg naar Nederland was erg zwaar en moedig om dat als moeder samen te doen met je kinderen. En ze heeft ook een scheiding gehad met de vader van Arash.

Het broertje van Talar (Cesar): Cesar is het broertje van Talar. Hij is afstandelijk, is vaak niet in de buurt van Talar en haar moeder en meestal is hij aan het skaten met vrienden of aan het voetballen met vrienden. Cesar is vernoemd naar de beste vriend van Arash die is doodgeschoten. Je ziet Cesar grotendeels alleen maar als baby behalve in het hoofdstuk “skatebaan”. Cesar laat zich niet gauw wegjagen. Hij werd bijvoorbeeld aangevallen door een groepje jongens bij de skatebaan maar kwam daarna gewoon terug.

Talar's vriendje (Thanos/Tony): Tony heeft een Griekse moeder (Anastasia) en een Nederlandse vader (Theo). Tony heeft zwart haar en een middenscheiding. Hij houdt van muziek en is het vriendje van Talar. Hij werkt bij zijn vader in een viswinkel. Zijn vader is tegen allochtonen en toen Talar bij hem kwam eten ging zijn vader een discussie met haar aan. Tony nam het niet voor haar op en probeerde haar probleem een beetje weg te schuiven met muziek. Talar werd hierdoor boos. Tony is vanbinnen wel een goed persoon alleen kan een beetje lui/sloom zijn. Hij denkt niet goed na over wat hij zegt.

Talar’s beste vriendin (Ziba): Talar heeft Ziba leren kennen op de Iraanse school in Rotterdam. Ziba en haar ouders zijn ook linkse activisten. Ziba haar “vader” die iedereen leert kennen als vader is niet haar echte vader Alleen Talar en Ziba haar moeder weten dit. Dit komt doordat haar echte vader dood is gemarteld in een gevangenis in Iran. Toen de ouders van Ziba erachter kwamen dat er een Iraanse spion bij de Iraanse school werkte, ging Ziba van de school af zonder gedag te zeggen. Pas jaren later kwam Ziba, Talar weer tegen en ze waren gelijk weer beste vrienden. Ziba studeert Antropologie in Leiden en ze houdt erg van Italië omdat veel familie van haar daarnaar toe is gevlucht. Ziba is als een moeder voor Talar waar haar moeder er niet voor haar is. Ziba kan heel goed luisteren en Talar haar eigen moeder niet.

Niloofar: Niloofar is een linkse activist die niet snel bang is en heel heldhaftig is. Daardoor is ze al vaker naar de gevangenis gestuurd. Niloofar is een van de beste vrienden van Sepideh en kan ook heel goed luisteren en is een helpende hand voor Talar en haar ouders. Niloofar heeft rood haar en draagt vaak lippenstift. Ze heeft Talar geholpen waardoor ze een geboorte certificaat heeft gekregen.

  1. Quotes

1  “Je bent nu geen kind meer." ‘Ja, mamanie,’ antwoord ik, terwijl ik Cesar zie spartelen op de bank.” 

Deze zin staat symbool voor Talar dat ze sterk moet zijn en haar onschuldige kindertijd moet afsluiten. Ze moet haar ouders helpen met alles. Haar jeugd is niet meer spelen en lief zijn, maar dat ze zich volwassen moet gedragen.

blz. 29

2 ”De kinderen in mijn klas bidden de hele dag door en zijn altijd blij. Ik weet zeker dat het bidden mij ook helpt.” 

De hoofdpersoon zoekt een houvast en ze kijkt hoe andere kinderen wel blij zijn. Je ziet dat ze wanhopig is en de kinderen na gaat doen zoals het nadoen van bidden in haar poging om ook blij en gelukkig te zijn. blz. 25  

3 "Gelukkig heb ik geleerd om van binnen te schreeuwen en van buiten te glimlachen." 

De hoofdpersoon laat zien hoe zij haar emoties toont aan de buitenwereld en hoe zij omgaat met racisme en buitensluiting. Ze houdt haar emoties bij haar zelf en laat haar emoties niet aan anderen zien. Aan de buitenkant zie je alleen een vriendelijke glimlach maar niet de pijn die ze van binnen voelt. 

blz. 144

  1. Thematiek

Thema :

Het boek heeft als thema racisme, buitensluiting en het niet thuisvoelen in een land. Het boek gaat over het opgroeien van Talar in Nederland Talar zelf komt uit Iran vandaan, zij wordt in het boek gediscrimineerd omdat ze er anders uitziet. Bijvoorbeeld tijdens het zwemmen in een zwembad wordt ze door een jongen in het water gedrukt omdat ze er anders uitziet dan de jongen en zijn vrienden. Talar wordt door mensen anders behandeld. In het boek gaat het er over hoe zij uiteindelijk hier mee opgroeit tot een volwassen vrouw. 

  1. Motieven

De barbiepop 

In het verhaal komt de barbiepop meerdere malen in het verhaal terug. Talar mag de barbie maar niet uit de doos halen en aan het einde van het boek is ze daarom ook boos op haar moeder en kom je erachter waarom het vaak in het verhaal voorkomt en wat voor betekenis het heeft met het verhaal en de hoofdpersoon. De barbiepop was voor haar moeder een garantie om nog geld te hebben  in moeilijke tijden. Het was daarom zeer belangrijk voor haar moeder.

Racisme en discriminatie

In het boek wordt Talar meerdere malen gediscrimineerd en gepest vanwege haar afkomst. Bijvoorbeeld  tijdens het zwemmen in een zwembad met haar vader wordt ze door een jongen onder water gedrukt. Terwijl ze onder water wordt gedrukt plast ook nog de jongen op haar. Dit doet de jongen omdat ze er anders uitziet dan de rest. 

Moeder-dochter relatie 

Talar is als meisje heel lief voor haar moeder. Als ze tiener wordt, wordt ze brutaler en zelfstandiger. Ze krijgt ook een vriendje. Haar moeder ziet Talar nog als haar kleine meisje. En haar moeder vindt het geven van vrijheid aan haar dochter erg moeilijk en ze vindt de wereld te hard voor haar dochter. Zowel moeder en dochter blijven heel veel van elkaar houden. De opdracht van het boek is dan ook: voor mijn moeder.

  1. Motto 

“if i told you a flower bloomed in a dark room would you trust it” 

Kendrick Lamar (2012).

  1. Opdracht

“Voor mijn moeder”. 

  1. Trivia - auteur

In 1989 werd Maral Noshad Sharifi geboren. Toen ze 4 jaar oud was, ontvluchtte ze met haar moeder haar vaderland Iran. Vervolgens komt ze naar Nederland en groeit daar op. Ze volgde haar studie politicologie in Leiden en haar opleiding journalistiek aan Columbia University in New York. Het eerste boek dat Maral Noshad Sharifi heeft geschreven is Citroeninkt en is gepubliceerd op 3 maart 2023. 

  1. Titelverklaring 

Het boek Citroeninkt heeft deze titel omdat de hoofdpersoon (Talar) haar verhalen in citroen inkt schrijft in haar dagboek. Ze schrijft het in citroen inkt omdat ze bang is dat haar ouders anders haar dagboek kunnen lezen en zich zorgen maken om haar. Maar door gebruik te maken van citroen inkt kunnen ze haar dagboek niet lezen omdat je de citroen inkt niet ziet totdat je het tegen een lamp aan houdt. Het idee dat ze haar verhalen moet opschrijven met citroen inkt komt van haar docent omdat die ziet dat Talar het erg zwaar in Nederland heeft. Het helpt niet dat haar ouders ook veel ruzie maken met elkaar, wat uiteindelijk ook leidt tot een scheiding.

  1. Structuur en perspectief

Perspectief

In deel 1 worden de hoofdstukken die zich afspelen in Nederland (Het verhaal van Talar) verteld vanuit het ik-perspectief, vanuit de ogen van Talar. En de hoofdstukken die zich afspelen in Iran (het verhaal van de ouders van Talar) worden ook verteld door Talar, alleen dan vanuit een alwetend perspectief. Je kan zien aan de zin. “Het was 28 juni 1982, zeven jaar voor mijn geboorte, en mijn Iraanse oma Dana zat in een taxi naar Teheran.” Dat dit door Talar wordt verteld en het is een alwetend perspectief omdat ze alles al weet omdat het al is gebeurd.

In deel 2 worden de hoofdstukken die zich afspelen in Nederland wederom door Talar verteld. Alleen ze is nu wel wat ouder dan 14/15 jaar en ze denkt dus ook anders. De hoofdstukken in Iran (en in de laatste hoofdstukken ook deels in Oost-Europa als Talar en Sepideh vluchtten van Iran) worden ook door Talar verteld, alleen wel in de derde persoon waardoor ze geen “Ik” schrijft maar Talar. Hier is er ook sprake van een alwetende verteller.

Structuur

Het boek Citroeninkt bestaat uit 25 hoofdstukken, de hoofdstukken zijn aangegeven met titels. Die titels staan voor plaatsen, objecten, personen of gebeurtenissen in het boek. Bijvoorbeeld School omdat het in de school afspeelt of “Goudmunten” omdat Talar gouden munten krijgt of “Ziba” omdat Talar haar vriendin Ziba langskomt of “Ruzie” omdat er een ruzie is. (Uitzondering hierop is hoofdstuk 7 van deel 1. Dat heet: “Zondag”. En hoofdstuk 12 van deel 2 dat heet: “De Kuikens”).

Onder de titel van elk hoofdstuk staat een jaartal zodat je kan zien in welke tijd het zich afspeelt. 

Het boek is opgedeeld in twee delen: het eerste deel speelt zich af in Moerkapelle en het tweede deel in Scheveningen. In deel 1 is ze een klein meisje. Dat kan je ook zien door hoe het verhaal wordt verteld. In deel 2 is ze een puber en praat ze dus ook minder dromerig maar meer serieus.

De laatste twee hoofdstukken van het boek zijn anders. Hoofdstuk 13 is een brief die ook in een slordig handschrift is geschreven. En in het hoofdstuk “de herinnering" vertelt ze haar enige herinnering aan Iran. Het proloog staat in het begin en tussen de twee delen is er een vervolg van het proloog genaamd: “Het vliegtuig”. Aan het einde heb je ook nog een Epiloog. Die staat in een ander lettertype dan de andere hoofdstukken en staat in cursief. Er is ook nog een woordenlijst waar Perzische woorden in staan die worden uitgelegd. En een Woord van dank. Wat wel apart is, is dat de inhoudslijst van het boek aan het einde staat. Dit kan een verwijzing naar een zin in het boek zijn, de zin gaat als volgt:  “‘Bij Iraanse boeken is de voorkant de achterkant’, fluistert ze, ‘en we schrijven van rechts naar links.’”

  1. Decor Tijd

Decor

Het boek speelt zich af in Iran en Nederland. 

Nederland

In deel 1 speelt het boek zich in het begin af in een christelijke basisschool in Moerkapelle, wat een klein vredig dorpje in Zuid-Holland is. Later gaat ze naar een andere basisschool omdat haar moeder niet wil dat ze een religie gaat volgen omdat ze daar een trauma van heeft gekregen door wat er met het islamitische geloof is gebeurd in Iran. Later in het boek gaat Talar met haar vader naar een groot zwembad in Zoetermeer. Talar gaat ook mee naar haar vaders werk. Dat is op een boerderij in Moerkapelle. Aan het einde van deel 1 gaat Talar ook naar een Iraanse school in Rotterdam om Perzisch te leren schrijven en lezen.

In deel 2 zijn Talar haar ouders gescheiden. Haar vader Arash gaat in Rotterdam wonen in een flat. Vlak na de scheiding komen zij en Cesar daar nog af en toe maar later helemaal nooit meer. Ze miste hem wel. Haar moeder verhuisde naar Scheveningen en daar speelt het meeste deel van deel 2 zich ook af. In deel 2 gaat Talar naar de middelbare school waar prins Willem-Alexander ook naartoe was gegaan. Talar gaat ook langs bij een vriendin die in een heel groot huis woont. Haar vriendje “Tony” ontmoet ze in de C1000.  Hij woont aan de zee in een oud vissershuisje. Verder wordt haar broertje aangevallen bij een skatebaan en speelt het zich verder ook nog af in een tram waar ze Ziba voor het eerst in een lange tijd weer tegenkomt. Talar rent ook nog weg en gaat dan naar Ziba haar huis.

Iran

In deel 1 speelt het verhaal zich grotendeels af in de hoofdstad van Iran: Teheran. Het verhaal speelt zich in Teheran af in een rijke buurt waar de moeder van Sepideh, Dana, met haar joodse man die tandarts is, woont. De vader van Talar, Arash is meer te vinden bij een grote bazaar waar zijn vader bij een kebab restaurant werkte. Talar is ook geboren in Teheran. In het hoofdstuk “De bergen” gaan de ouders van Talar naar de bergen van Iran met linkse vrienden die ook tegen het regime zijn.

In deel 2 begint het verhaal in een fabriek waar Arash werkt samen met een vriend, Barak. Barak chanteert hem later zodat Arash een lening betaalt voor hem want anders gaat Barak hem aangeven bij het regime. Hierdoor moest Arash meer werken en moest hij naar de stad Qom, waar hij elektriciteitsmasten moest aanleggen. Er is ook nog een kleine scène waar Talar samen met haar moeder aan het vluchten is in Oost-Europa. Verder speelt heel deel 2 zich af in Teheran.

Tijd

Citroeninkt wordt niet chronologisch verteld. In de hoofdstukken zit een volgorde die gaat als volgt: hoofdstuk 1 verhaal van Talar, hoofdstuk 2 verhaal van de ouders, hoofdstuk 3 verhaal van Talar. Je switcht de hele tijd van Nederland naar Iran. Het laatste hoofdstuk van Iran speelt zich 1 jaar voor de eerste gebeurtenissen in Nederland af, dus het verhaal speelt zich in twee verhalen af: van 1982 tot en met 1993 en van 1994 tot en met 2005. Het epiloog speelt zich af in 2018. Als je het verhaal dus chronologisch achter elkaar zou zetten zou het zich afspelen van 1982 tot 2005 + 2018. De verteltijd is ongeveer 5 uur en de vertelde tijd is 23 jaar en als je 2018 meetelt 36 jaar. Talar is in 1989 geboren.

  1. Stijl

In het boek komt de schrijfstijl rustig en gecontroleerd voor. De schrijfstijl is makkelijk te lezen, er komen geen moeilijke woorden voor in de schrijfstijl van Maral Noshad. De schrijver is ook niet bang om grove woorden te gebruiken. Dit maakt het lezen van het boek veel leuker. In het boek komen 2 soorten verhalen voor. Een verhaal van de hoofdpersoon en in het verleden als het verhaal van de ouders van de hoofdpersoon. Dit maakt het verhaal nog mooier. In het boek komen af en toe gedichten in een ander lettertype voor. Dit geeft een lekkere variatie aan het boek en voorkomt verveling voor de lezer. Aan het einde van het boek is er ook een brief van de moeder aan haar dochter. Deze brief beantwoordt de vragen die je mogelijk nog als lezer hebt. Dit zorgt ervoor dat je op het einde als lezer geen vragen meer over het verhaal hebt. 

  1. Slotzin

“Zodat niemand dat ooit meer kan vergeten."

  1. Beoordeling

Het boek Citroeninkt wat geschreven is door Maral Noshad is een mooi en uniek boek. Het boek is erg uniek omdat het boek wordt verteld door een 4 jarig meisje dat uiteindelijk opgroeit tot een volwassen vrouw. ‘Talar,’ zegt de juf. ‘Welkom in groep 2.’ Aan de muur achter haar hangen haakjes, oneindig veel, met daarboven de namen van mijn nieuwe vrienden. Het boek is gebaseerd op het echte leven van Maral Noshad. Dit maakt het boek bijzonder want het gaat om een leven dat echt is. Het gaat om echte gebeurtenissen die indruk hebben gemaakt en het is niet zomaar een verzonnen verhaal. 

Het boek is een van de leukste boeken die wij dit jaar hebben gelezen voor onze Nederlandse literatuurlijst . Wij raden dit boek met genoegen aan wie nog een leuk boek wilt lezen. Wij geven Citroeninkt 4,5 van de 5 sterren. Dit boek is een mooie en goede start voor het debuut van Maral Noshad. Wij hopen graag dat ze meerdere boeken gaat schrijven in haar schrijfcarrière. 

  1. Recensies

Recensie van Lisette Woest-Appeldoorn over Citroeninkt 

De keuze om het verhaal vanuit het kindperspectief te vertellen is verrassend en wat mij betreft geslaagd. In een aflevering van het VPRO-programma Nooit meer slapen zegt ze hierover dat ze bewust voor het kind als verteller heeft gekozen, omdat het perspectief van het kind belangrijk is. Het is interessant. Kinderen kunnen vaak eerlijker zijn en hebben een rijk vermogen om iets tastbaar te maken. Dit lees je niet vaak terug in andere boeken.

Recensie van Lisette Woest-Appeldoorn over Citroeninkt | Hebban.nl

Recensie van Woest-Appeldoorn, Lisette over citroeninkt 

Citroeninkt is een boek dat een inkijk geeft in het leven van een vluchtelingengezin. Het is blikverruimend en begrip kwekend. Noshad Sharifi heeft een pakkende, beeldende, makkelijk leesbare schrijfstijl en een goed tempo, goed beschreven personages. Ze geeft een fascinerende inkijk in het bestaan van een gezin dat noodgedwongen op de vlucht gaat en hoe het is om een nieuw bestaan op te bouwen in een compleet onbekend land. Wat dit doet met de ontheemden en hoe kinderen en volwassenen het op heel verschillende manieren ervaren. Ze geeft hiermee ook een inkijk in de huidige samenleving, met racisme, discriminatie, veelal onbewuste vooroordelen, verlangen naar vroeger, spijt en het eeuwige gemis dat ontstaat als je gedwongen huis en haard achterlaat, maar ook de lichtpunten, de medemenselijkheid, de herkenning en erkenning van het bestaan.

Recensie: Citroeninkt – Maral Noshad Sharifi – Bazarow – Alles over boeken

  1. vragen

5 vragen die onze docent zou kunnen stellen tijdens een mondeling of toets.

1 Heeft Citroeninkt een open eind of gesloten einde ?

Het boek heeft een gesloten einde, het verhaal is afgelopen. Het verhaal start in het heden, gaat terug naar het verleden en eindigt weer in het heden.

2 Waarom heet het boek Citroeninkt en geeft de titel de inhoud van het boek goed weer ?

Het boek heet zo omdat je leest vanuit haar dagboek dat geschreven is in citroen inkt. Het geeft de inhoud van het boek goed weer omdat de schrijfster bij het opgroeien veel dingen verborgen moest houden voor haar ouders.

3 In welke omgeving en tijd speelt het verhaal zich af?

In het boek komen 2 verhalen voor: 

a : in Moerkapelle en Scheveningen, Nederland voor de periode van 1994 tot en met 2005 

b:  in Iran van 1982 tot en met 1994

4  Op welke manieren geeft de auteur het verhaal spanning?

De auteur geeft spanning aan het verhaal door open vragen onbeantwoord te laten en ook door gebruik te maken van een ander verhaal wat in het verleden afspeelt en aansluit op het onderwerp van het verhaal. 

5 Wie is de hoofdpersoon en hoe kan je haar karakter omschrijven?

De hoofdpersoon is Talar. Ze heeft een lastige jeugd gehad met een scheiding en emigratie naar Nederland. Ze is een aardig meisje wat erg veel om haar familie geeft, want ze wil graag alles voor ze doen. In het verhaal zie je haar opgroeien tot een volwassen vrouw die in haar jeugd is omgegaan met veel ups en downs. Ze is slim want de hoofdpersoon is ook de schrijfster van het boek en de schrijfster heeft gestudeerd in Leiden en New York.

  1. bronnen

Recensie van Lisette Woest-Appeldoorn over Citroeninkt | Hebban.nl

Recensie van Lisette Woest-Appeldoorn over Citroeninkt | Hebban.nl

Recensie: Citroeninkt – Maral Noshad Sharifi – Bazarow – Alles over boeken

https://uitgeverijprometheus.nl/auteurs/maral-noshad-sharifi/#:~:text=Maral%20Noshad%20Sharifi%20(Teheran%2C%201989,Citroeninkt%20is%20haar%20autobiografische%20debuutroman.

a

https://nrcwebwinkel.nl/amfile/file/download/file/165600/product/368642/

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Citroeninkt"