Chatgevaar door Pieter Feller

Beoordeling 6
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 1e klas havo | 1955 woorden
  • 24 juli 2007
  • 22 keer beoordeeld
  • Cijfer 6
  • 22 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
2002
Pagina's
176
Oorspronkelijke taal
Nederlands

Boekcover Chatgevaar
Shadow
Chatgevaar door Pieter Feller
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
Pieter Feller is geboren op 25 september 1953 in Hoorn. Daar heeft hij tot zijn twintigste jaar gewoond.
Hij was de jongste in een gezin met vier kinderen.
Toen hij veertien jaar was, in 1967, overleed zijn vader. Zijn vader heeft dus nooit geweten dat hij schrijver is geworden. Op zijn elfde jaar wilde hij al schrijver worden, maar het duurde erg lang voordat zijn eerste boek uitkwam. Dat verscheen in 1993. Toen leefde zijn moeder nog. Zij heeft het verschijnen van zijn eerste drie boeken meegemaakt en ze was zijn grootste fan. Vroeger was zijn grootste hobby vissen. Ook hielt hij erg veel van buitenspelen met vrienden en lezen.
Na zijn middelbare school had hij allerlei baantjes. Zoals kleurenmaker in een verffabriek en laborant bij een zuurkoolfabriek.

Later werkte hij in de dierenwinkel van zijn oudste zus en hij had een paar jaar een eigen dierenwinkel.
In 1975 ontmoette hij Nelleke met wie hij getrouwd is en samen hebben ze twee zoons, Vincent, van 21 jaar en Robert, van 18 jaar. Samen met hen en de kat Kari woont hij in Drachten. Toen de oudste werd geboren, werd hij huisman. Door het voorlezen aan zijn kinderen, kreeg hij zelf ideeën om kinderboeken te gaan schrijven.
Het eerste verhaaltje wat hij schreef was in 1992. Het zou later het boek "Cas en de kindervanger" worden. Zijn ideeën voor een verhaal haalt hij uit allerlei dingen; een bericht in de krant, vakantie-ervaringen of soms gaat hij naar de bibliotheek om te kijken waar weinig kinderboeken over geschreven zijn. Eerst komt het idee, dan de titel en dan begint het schrijven. Als hij schrijft weet hij niet precies hoe een verhaal gaat verlopen, maar hij weet wel het begin en het einde. Voor hem is het dus ook spannend wat er onderweg zal gaan gebeuren. Van de hoofdpersonen bepaalt hij de karakters, maar tijdens het schrijven kunnen er nieuwe figuren opduiken.
Tot nu toe heeft hij alleen kinderboeken geschreven.
ook heeft hij een aantal prijzen gewonnen:
Hij werd 4de in kinderjury Drenthe 1999 met Joris en Bloedige Betty,
1ste in kinderjury 2001 De Bilt en Bilthoven met Het huis op de galgenheuvel
1ste in kinderjury 2002 Harlingen met Vreemde voeten
1ste in kinderjury 2002 De Bilt en Bilthoven met Vreemde voeten &
5de in Friese kinderjury 2002 met Klaskes kaai.

Nog andere weetjes over Pieter Feller zijn:
Zijn kleur ogen is groenblauw

Zijn haarkleur is grijs
Hij is 1.80 meter lang
Zijn hobby’s zijn schrijven, kijken naar voetballen en lezen
Zijn lievelingskleur is blauw
Zijn lievelingsboeken zijn literatuur, thrillers en kinderboeken
Zijn lievelingseten is nasi goreng, kapucijners & poffertjes Zijn favoriete muziek zijn liedjes van Wende Snijders, Jaques Brel, Andrea Bocelli, U2, Boudewijn de Groot en Frank Boeijen
Zijn favoriete kinderboek toen hij een kind was was De kinderkaravaan
Zijn favoriete schrijvers zijn Simon Carmiggelt, Georges Simenon, Jan Wolkers, Nicci French, Henning Mankell, Karin Fossum e.v.a.
Zijn favoriete kínderboekenschrijvers zijn Jacques Vriens, Toon Tellegen, Roald Dahl en J.K. Rowling & zijn beroep is natuurlijk schrijver maar naast dat heeft hij ook nog andere werkzaamheden zoals: huisman, columnist van de Leeuwarder Courant en part-time postbezorger
& dan nu de boeken die hij geschreven heeft:
Daan de klikspaan
Cas en de kindervanger
De tweede kraam
Hamsters of hamburgers
Joris en bloedige Betty
Eng!
Klaskes Kaai
Het huis op de galgenheuvel
De sleutel van Klaske
Vreemde voeten
Zwarte Bladzijden
Zwemmen, zon en zand
Schaatsen, sneeuw en snert
Boterhammenboek
Voetbalboek
Hekseneiland
Om te zoenen
Kolletje
Kolletje tovert sterren
Girlz Stuff
Kolletje tovert voor twee
Mijn liefste wens
Kolletje tovert een zak met pakjes
Matser en opa boek
Kolletje op vakantie

& Natuurlijk het boek Chatgevaar!

Genres:
Het boek heeft verschillende genres. In het begin is het vooral romantisch, want Arthur zegt allemaal lieve dingen tegen Madelon en ze wordt hopeloos verliefd op hem. Daarna wordt het vooral erg spannend omdat ze wordt aangerand door Arthur en ze krijgt allemaal enge telefoontjes en sms’jes van hem. Ik vind het boek wel realistisch want zulke dingen kunnen in het echt ook allemaal gebeuren. Want heel veel mensen zitten op chatboxen, en veel doen zich anders voor dan dat ze zijn. Zo zegt bijvoorbeeld die Arthur dat hij 18 jaar is, terwijl hij een man van 41 is.

Hoofdpersonen:
Naam: Madelon Fontein
Uiterlijk: Wordt niet verteld
Karakter: ze is 16 jaar en wordt nogal vrijgelaten door haar ouders en ze denkt dat haar nooit iets zou overkomen. Maar nadat ze is aangerand is ze opeens heel bang.

Naam: Arthur
Uiterlijk: Wordt niet verteld
Karakter: Hij is nogal eenzaam en daarom chat hij veel.
Hij is de jongen waarmee Madelon paar maanden gechat heeft en daarna een afspraak heeft gemaakt. Hij zegt dat hij 18 jaar is en aan de andere kant van de stad wond. Terwijl hij 41 is, Hilbert van Gorsel heet en haar achterbuurman is. En Madelon kent hem ook van de Albert hein, want hij komt altijd mij haar kassa en zegt allemaal lieve dingen en al.

Het verhaal gaat over een meisje, Madalon, die houd van chatten. Op de chatbox van TMF ontmoet ze Arthur en daar chat ze dan heel lang mee. Na ongeveer drie maanden zijn ze het met elkaar eens, ze spreken af om elkaar te ontmoeten. Dat doen ze bij een kroeg De Duveltje, dat is aan de Van Balenstraat. Ze doen het daar omdat hij in zuid woont en Madalon in noord.
Het is al een tijdje uit met haar en Alexander, maar hij is overal waar zij ook is. Hij woont ook op hetzelfde plein als Madalon, maar toch valt het op dat hij erg vaak achter haar aan loopt.
Als ze naar het kroegje gaat voelt ze dat ze achtervolgt wordt. Later kijkt ze toch om en dan schrikt ze zich rot, Alexander loopt achter haar.
Als ze bij het kroegje komt ziet ze dat het erg verlaten uit ziet en heel donker binnen is. Om toch zeker te weten kijkt ze door het raam, maar ze ziet niets. Dan opent ze de deur, ze wordt naar binnen gesleurd en vastgebonden, haar ogen en mond worden dicht geplakt. Ze kan niets doen en wordt op een matras neer gelegd. Hij doet haar broek los en trekt dat bij haar uit. Maar al die spanning wordt haar teveel en moet kotsen, maar haar mond is dicht geplakt dus komt het door haar neus naar buiten. Daardoor laat hij haar los en zegt dat ze tot 60 moet tellen, ze telt en hoort dat hij weggaat. Als ze zichzelf los gemaakt heeft loopt ze weg, weg van die plek. Onderweg komt ze een vrouw tegen, zij helpt haar, want ze ziet dat er iets gebeurt is. Madalon zit onder de kots en gaat met mevrouw Landvreugd (die vrouw) naar het politiebureau. Op het politiebureau wordt de moeder van Madelon gebeld. Maar zij snapt niets van wat er is gebeurd en word boos. Als ze het verhaal vertellen zegt Madalons moeder dat ze liegt. Ze zegt dat alleen om aandacht te trekken. De eerste twee weken moet Madalon steeds naar het politiebureau of Stella komt langs voor verklaring af te leggen en het rapport goed te keuren, maar ook om namen te geven die ze kent en de laatste tijd anders dan normaal doen tegen haar, Alexander bijvoorbeeld die ze overal tegen komt.
De zelfde avond komt Latisha, haar beste vriendin, en vraagt hoe de date met Arthur was. En dan vertelt Madelon het hele verhaal. Latisha wilt haar opvrolijken en neemt haar mee naar de discotheek waar ze vaker komen. Na veel dansen gaan ze naar de bar om wat drinken te bestellen. Later tikt iemand op haar schouder als ze om kijkt schikt ze zo erg als Alexander er staat dat ze gaat gillen. Hij rent snel naar buiten, maar haar vriendinnen rennen achter hem aan. In een donker steegje wil Alexander over een hek heen maar Latisha houdt hem tegen om aan zijn been hem naar benden te krijgen, daardoor valt hij van het hek af en raakt bewusteloos.
’s Middags als ze op straat loopt is ze bang dat Arthur achter haar loopt, maar ’s avonds als ze de hond gaat uit laten van de buren is ze nog banger. Ze kijkt veel achterom als ze iets hoort. Want Arthur belt haar steeds.
Haar nieuwe buren zijn al een paar keer langsgekomen voor kennis te maken.
Paar dagen later als Madalon thuis komt belt de buurman, Willem-Jan, bij haar aan, hij vraagt of ze even langs komt op de koffie, omdat hij cake heeft gebakken. Als ze zijn huis binnen komt ziet ze allerlei dingen die op Arthur lijken. Geschiedenis boeken van Koning Arthur en ook hoe hij over haar praat. De buurman woont nu daar ongeveer drie maanden en ze kent Arthur nu ook zolang ongeveer. Door die gedachte ging ze snel naar huis en belt haar vriendin op. Latisha komt zo snel mogelijk en is woest op die man, want ze denken allebei dat hij Arthur is. Om Arthur te grazen nemen verzinnen ze dat ze over de schutting klimmen. Ze sluipen door de tuin van de buurman. Even later pakt Latisha een balk uit de kruiwagen met een scherpe punt der aan. Ze sluipen naar de achterdeur en open hem voorzichtig eenmaal binnen lopen Latisha en Madelon naar de bank waar Willem-Jan zit met zijn rug naar de meiden toe. Latisha tilt de balk op en ramt hem zo hard mogelijk tegen zijn hoofd aan en nog een paar keer tegen zijn been aan. De volgende morgen horen ze dat hij in het ziekenhuis is opgenomen. Ze vinden het beide erg wat er is gebeurd, want de volgende dag blijkt dat Willem-Jan helemaal niet Arthur is…
En als je wilt weten hoe het afloopt, dan moet je het zelf maar lezen.

mening: Ik vond het wel een goed boek, omdat het over iets gaat wat tegenwoordig vaak gebeurd, en veel mensen durven niet te vertellen wat er is gebeurd. Madelon is eigenlijk wel opgelucht dat ze het heeft verteld, maar bij haar gebeuren er nog meer dingen, en dat maakt het wel een beetje anders, zoals dat haar ouders denken dat ze alles verzint, en dat ze zelf acties onderneemt met haar vriendin Latisha. Aan de ene kant snap ik dat wel, maar als je het niet zeker weet, dan ga je toch niemand wat aandoen? Ik vind wel dat het boek duidelijk aantoont dat je moet oppassen op internet, er zijn veel mensen die zich als iets voordoen wat ze niet zijn, en daar trappen veel kinderen in. Je merkt in dit verhaal dat het iemand is, die nog meer problemen met zich mee brengt, ze denkt eigenlijk dat haar ouders niet veel om haar geven, omdat ze alleen maar bezig zijn met haar broer Sjoerd, en daarom heeft ze iemand nodig die haar liefde geeft, en iemand die haar begrijpt. Het eind van het boek ging wel snel, ze hadden het beter moeten verdelen. Bijvoorbeeld met die afspraak, het had wat duidelijker moeten zijn, hij had bijvoorbeeld kunnen vertellen waarom hij chatte, en waarom precies Madelon, dat had het wat spannender gemaakt. Want nu ging alles erg vlug. En die Arthur wilde haar op het laatst wat aandoen, maar er gebeurde al niets meer, en dat klopt niet helemaal.

Het boek is voor kinderen van 12 jaar en ouder, maar het is vooral bedoelt voor kinderen die veel op chatboxen zitten, om die te waarschuwen van de gevaren van die chatboxen.
De betekenis van de kaft, van de deur met de deurknop waar een label aan hangt om je in te loggen op een chatbox, is dat de deur dicht is en daar bedoelen ze mee kijk er mee uit je kan het beter niet doen, dus dat je beter niet op chatboxen kunt gaan.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Chatgevaar door Pieter Feller"