Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Chaos en rumoer door Joost Zwagerman

Beoordeling 7.1
Foto van een scholier
Boekcover Chaos en rumoer
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 2e klas havo | 1105 woorden
  • 17 augustus 2000
  • 16 keer beoordeeld
Cijfer 7.1
16 keer beoordeeld

Boekcover Chaos en rumoer
Shadow
Chaos en rumoer door Joost Zwagerman
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Titel : Chaos en rumoer

Jaartal 1e druk : 1997

Auteur : Joost Zwagerman

Biografie van de auteur.

Joost Zwagerman is geboren op 18 november 1963 in Alkmaar. Zijn vader was onderwijzer en zijn moeder onderwijzeres. Ze waren Katholiek maar het geloof is hem nooit opgedrongen. Hij begon na de lagere school aan het atheneum maar haalde uiteindelijk zijn Havo-diploma. In 1981 ging hij naar de Pedagogische Academie om onderwijzer te worden. Nadat hij zijn diploma haalde begon hij Nederlandse taal en letterkunde te studeren aan de Universiteit van Amsterdam, maar maakte deze studie nooit af. Hij publiceerde wat verhalen in literaire tijdschriften en volgde een cursus creatief schrijven bij Oek de Jong. In 1986 debuteerde Zwagerman op 25-jarige leeftijd met De houdgreep. Daarna volgde in 1987 een poëziebundel Langs de doofpot en zijn verhalenbundel Kroondomein. Zijn tweede poëziebundel werd uitgegeven in 1988 en heet De ziekte van jij. Daarna volgde in 1989 Gimmick en in 1991 Vals licht, een roman die ondertussen verfilmd is en die in 1992 genomineerd werd voor de AKO-literatuurprijs. In 1994 verscheen een nieuw boek van hem namelijk De buitenvrouw en later volgde Tomaatsj (1996), Chaos en rumoer (1997) en Het jongensmeisje (1998).

Korte inhoud.


Otto Vallei is een auteur die kampt met writer's block en die uiteindelijk besluit om te stoppen met schrijven. Hij vindt het vreemd dat niemand met ongeloof reageert en hem zelfs niet probeert over te halen toch maar te blijven schrijven.

In het eerste deel, Augustus, volgt de lezer Otto, die probeert een nieuwe roman te schrijven. Hij is niet bepaald de beste auteur van de uitgeverij Orakel, maar hij is ook niet het debutantje, tenslotte heeft hij al drie publicaties op zijn naam staan. Otto beschouwt zichzelf als afgeschreven, hoewel hij nog een idee heeft. Hij wil namelijk een roman schrijven over een schrijver die geplaagd wordt door writer's block. Aangezien niemand hem probeert over te halen om af te zien van zijn besluit met schrijven te stoppen, hakt Otto de knoop zelf door en zal hij zich gaan toeleggen op de presentatie van het cultureel radioprogramma Chaos en rumoer, een bijna live-uitzending, waarin hij het over literatuur mag hebben. Tegen één schrijver stelt hij zijn veto: Eddie Waterland, succesauteur van het fonds waartoe hij ook behoorde en ex-minnaar van Otto's vrouw Karin.

In het tweede deel wordt de ex-auteur een gevierde radioster. Een paar maanden later verschijnt Ed Waterlands nieuwste roman Het hart aan de rand van de stad. Dit boek gaat over een schrijver die de brui aan schrijven geeft en een cultureel radioprogramma gaat presenteren. De hele redactie van 'Chaos en rumoer' staat op stelten, want men is er vast van overtuigd dat Otto degene is die alle informatie aan Waterland heeft doorgespeeld. Alle redactieleden herkennen zichzelf en hun programma in de personages die Waterland aanvoert; niemand herkent echter Otto als de hoofdfiguur van het werk. Het wordt nog gekker wanneer blijkt dat Waterland hele fragmenten heeft beschreven die Otto heeft beleefd en dat hij zelfs in identieke bewoordingen als Otto denkt over andere mensen. Sommige gebeurtenissen lijken zo sterk op elkaar dat je je begint af te vragen of Waterland en Vallei niet een en dezelfde persoon zijn.

In het derde deel, Mei, gaat Otto samen met Riekje naar de uitreiking van de Eurobank-literatuurprijs, waarvan Waterland waarschijnlijk de winnaar zal zijn. Er is maar één stoel beschikbaar, Riekje vindt dat Otto mag gaan zitten omdat zij het spektakel al vaker heeft bijgewoond. Zij wacht op hem in de lobby en plaatst haar enorme recorder onder zijn stoel. Vlak voordat de winnaar bekend werd gemaakt, werd iedereen opgeschrikt door een bommelding. In paniek vluchtte iedereen het pand uit en Otto kwam via wat steegjes uit bij een elektronicawinkel. Daar zag hij dat Waterland de prijs gewonnen had en dat hij werd gezocht omdat hij de veroorzaker zou zijn van de bommelding. Hij vlucht een café in, maar wordt eruit gestuurd door de barkeeper omdat deze hem herkent. In een hoekje zit Waterland die zegt dat Otto mag blijven, de barkeeper vindt het oké. Otto vraagt Waterland waarom hij nou juist de hoofdrol had n het boek. Waterland legt hem uit dat het juist de bedoeling was om mensen zich te laten herkennen in zijn boek. Na het gesprek besluit Otto om weer te beginnen met schrijven.

Titelverklaring.
De titel Chaos en rumoer slaat op het radioprogramma dat Otto presenteert. Het programma heet namelijk Chaos en rumoer. De titel slaat ook op Otto zelf, hij kan niet tegen chaos en al helemaal niet tegen rumoer om hem heen.

Genre.
Roman, een realistische roman.

Motieven.
Schrijverschap, Otto was schrijver, stopte en besloot later weer te beginnen met schrijven.

Overspel, zijn vrouw is vreemd gegaan met Ed Waterland, voor Otto Wee.

Satire, Otto voelt zich te kijk gezet door Waterland, de redactieleden van Chaos en rumoer voelen zich daarentegen te kijk gezet door Otto in het boek van Waterland.

Schijn/werkelijkheid, dit heeft alles te maken met het boek van Waterland. Door de gebeurtenissen in het boek gaat Otto zich heel anders gedragen en leven naar het verhaal van het boek.

Opbouw.

Het verhaal is in chronologische volgorde verteld. Het bestaat uit drie delen augustus, april en mei. Deze delen zijn weer opgedeeld in verschillende hoofdstukken. Het eerste deel gaat over het mislukken als schrijver van Otto, tweede deel gaat over zijn radioprogramma en het derde over de Eurobank-literatuurprijs en zijn besluit om weer te gaan schrijven.

Personages.
Otto Vallei : Round character. Hoofdpersoon van het verhaal. Is schrijver en heeft drie boeken uitgegeven bij Orakel. Stopt met schrijven omdat hij geen inspiratie heeft en gaat een radioprogramma presenteren. Na een ontmoeting met zijn grootste rivaal Wee besluit hij weer te gaan schrijven.

Karin Vallei : Flat character. Vrouw van de hoofdpersoon. Ze probeert haar man weer te stimuleren om te gaan schrijven. Ze had een relatie met Ed Waterland een concurrent schrijver van Otto.

Ed Waterland : Round character. Grootste rivaal van Otto op literair en emotioneel gebied. Geeft het boek uit met de titel Hart aan de rand van de stad. Door dit boek wint Waterland de Eurobank-literatuurprijs.

Arnoud Zegel : Flat character. Uitgever van Otto. Nadat Otto besloten heeft te stoppen met schrijven haalt hij op een gegeven moment de drie boeken van Otto uit de roulatie.

Riekje : Round character. Redactielid van Chaos en rumoer, bij haar voelt Otto zich het meest op zijn gemak.

Perspectief.
Het verhaal wordt verteld door een alwetende verteller, die geen personage heeft maar toch de gedachtes van Otto weet.

Ruimte.
Het verhaal speelt zich bijna helemaal af in Amsterdam, op twee na dan gaat Otto namelijk naar Hilversum en Arnhem. Het duurt van augustus tot eind mei en het speelt zich af in de jaren negentig.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Chaos en rumoer door Joost Zwagerman"