Broeinest door Loes den Hollander

Beoordeling 7.1
Foto van Cees
Boekcover Broeinest
Shadow
  • Boekverslag door Cees
  • Docent | 4681 woorden
  • 1 januari 2009
  • 61 keer beoordeeld
Cijfer 7.1
61 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Loes den Hollander
Genre
Thriller & Detective
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
2008
Pagina's
320
Geschikt voor
bovenbouw vmbo/havo/vwo
Punten
2 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's
Godsdienst,
Familiebetrekkingen,
Misdaadliteratuur,
Seksualiteit,
Godsdienstwaanzin en -sektes

Boekcover Broeinest
Shadow
Broeinest door Loes den Hollander
Shadow
Gebruikte editie voor het boekverslag

Gebruikte druk: 1e druk
Verschijningsdatum eerste druk: mei 2008
Aantal bladzijden: 318
Uitgegeven bij: Uitgeverij Karakter

Beschrijving voorkant

Op de cover staat een afbeelding van een bang meisje dat zich blijkbaar verstopt. Het zal een afbeelding moeten zijn van Thea die zich altijd voor haar vader weg moest houden wanneer hij haar wilde straffen.

Waarschuwing vooraf: denk even na: lees eerst het boek

Ga niet verder in dit verslag, voordat je het boek zelf hebt gelezen. Het is namelijk essentieel voor het lezen van een thriller dat je eerst het verhaal leest (vanwege de spanning) en dan pas het verslag. Wanneer je weet wat de clou van het verhaal is, bederft dat je spanningsboog.

Genre van het boek

“ Broeinest” is de vierde literaire thriller van Loes den Hollander. Maar wanneer je op de keeper beschouwt, is “ Broeinest ”eigenlijk meer een psychologische thriller.

De structuur en het perspectief van de thriller.

Dit boek wordt opgebouwd in 44 hoofdstukken, die min of meer chronologisch worden verteld. Daarnaast worden er 11 brieven van de belangrijkste persoon in de thriller Thea aan haar vader gepubliceerd. In deze brieven wordt door Thea verteld in de ikvertelvorm en in de o.t.t.
In de 44 hoofdstukken wordt verteld in de figuur van een alwetende schrijver die voornamelijk via zijn personage Thea van Dalen het verhaal bekijkt. Een enkele keer wijkt het perspectief af. (via de ogen van Esther en ook nog enkele keren vanuit het perspectief van de politieagente Linda de waard – het bezoek aan Johan en Simon)

Door de brieven van Thea krijgt de lezer een betere indruk van wat er zich achter de schermen heeft afgespeeld. Bovendien kan zo informatie aan de andere personages worden onthouden en dat creëert spanning.

b> Opdracht
Het boek heeft een opdracht: “Voor Hugo die een goede zoon voor zijn moeder was. En zijn moeder wist dat.”

De aangeleverde flaptekst

Het is geen van de kinderen van het gezin Van Dalen gelukt om aan de terreur van hun vader te ontkomen. Maar over de gevolgen praten ze zo weinig mogelijk. De gewapende vrede in de familie krijgt het zwaar te verduren
als dochter Thea op een ochtend wordt neergeschoten.
Hoewel zij de aanslag overleeft, gaan alle remmen los en de vlijmscherpe verschillen van mening die tussen de familieleden bestaan, komen bloot te liggen. Er valt niet meer te ontkomen aan de scheidslijn die hen uiteendrijft
en er ontstaan definitief twee kampen.
Dan wordt Esther, de oudste dochter van het gezin, dood aangetroffen en blijkt iedereen deze vrouw verkeerd te hebben ingeschat

Samenvatting van de inhoud

In de eerste brief aan mijn vader schrijft een meisje (later blijkt dit Thea te zijn) een brief aan haar vader die aan het dementeren is. Het was een zeer godsdienstige vader die alles op zondag verbood en haar broertje Simon en haar slaat wanneer ze weer iets verkeerd hebben gedaan. Ook sloeg hij haar moeder. De kinderen vluchten dan naar boven, omdat hij met een karwats (zweepje) sloeg De angst van het meisje is terug te zien in de afbeelding op de cover

In het gewone verhaal (hoofdstuk 1-44) verwacht Thea de rest van de familie Van Dalen omdat de dementerende vader die zij in zijn eigen huis verpleegt, zijn 80e verjaardag viert. Ze wil haar geestelijke gehandicapte zusje Anna naar binnen roepen, totdat ze ineens een stekende pijn in haar schouder voelt: ze is neergeschoten, maar ze overleeft de aanslag en wordt naar het ziekenhuis vervoerd Broer Simon vertelt aan de politie in het ziekenhuis over hun vertrokken moeder: die is 15 jaar geleden namelijk weggegaan. Zijn vader en zij waren op vakantie gegaan en zijn moeder is nooit meer teruggekomen.

In de 2e brief schrijft Thea over de macht van haar vader en de liefde van haar moeder. In het gezin is een soort tweespalt ontstaan: haar broertje Simon en zij keerden zich tegen haar vader. Hun moeder koos partij voor hen. Hun vader koos meer de partij van de gehoorzame kinderen Johan en Esther.

In het ziekenhuis hoort Simon dat zijn zus Thea zwanger is op het moment dat ze is neergeschoten, maar de vrucht overleeft de aanslag niet. Sara, de schoonzus van Thea en de echtgenote van Johan, heeft moeite met het in de hand houden van Anna. Die is gewend aan Thea. Thema mag weer uit het ziekenhuis en geeft aan dat ze eigenlijk niet langer voor haar vader wil zorgen.

In de derde brief geeft Thea haar mening over zonden, straf, het slaan van haar vader en de haat ten opzichte van haar vader. Die is nog niet klaar met haar.

Het verhaal is alweer drie weken verder . Esther, de zus van Thea die zo keurig netjes lijkt, denkt na over haar relatie met een getrouwde collega bij haar op school. Ze is lesassistent en collega Samuel die een slecht huwelijk heeft, neukt met haar. Toen ze zwanger was, wilde hij niet veel meer van haar weten. Ze heeft een abortus ondergaan, Het is nu vrijdagavond (17 oktober blijkt uit haar dagboek later) laat en er wordt gebeld. Ze herkent de man die voor de deur staat, maar de lezer wordt dat onthouden.

De rechercheur Linda de Waard bezoekt Thea. Die wilde altijd graag zwanger worden en ze was nu 8 weken zwanger toen ze werd neergeschoten. Maar ze wil niet vertellen aan de politieagente wie op haar geschoten heeft. Ze vermoedt wel dat het een wraakactie van een man is. In de volgende passage krijgt de lezer dan het verhaal van Stan voorgeschoteld. (flashback) Hij is een marktkoopman in Haarlem. Ze vinden elkaar leuk en hij gaat met haar naar bed. Thea wil altijd graag een kind hebben, maar Stan juist niet. Ze gebruikt echter geen voorbehoedsmiddelen.

In de vierde brief schrijft Thea over de liefde en relaties. Ze vertelt ook over het huwelijk van Simon met zijn man Pieter Hij is immers homofiel en dat is natuurlijk een doorn in het oog van zijn godsdienstige vader. Juist hij moet weten dat de liefde in iemands leven zo belangrijk is : I Korintiërs 13. Het beroemde vers uit het Nieuwe Testament over de liefde.
Thea noemt haar vader weer schuldig aan alles wat er in haar leven is misgegaan en hij zal moeten boeten.

De draad van het verhaal over de relatie met Stan wordt weer opgepakt. Hij is heel boos als Thea later toch zwanger blijkt te zijn geworden. Hij wil dat niet. Het is duidelijk dat hij achter de aanslag op Thea zit als wraakneming, maar Thea wil hem niet aangeven.
In het Verhaal-Nu gaat Thea een weekend naar Arnhem, ze ontmoet ene Leon met wie ze opnieuw onbeschermd vrijt. De kans op een zwangerschap is best groot. Maar het is vreemd dat ze na een spontane abortus al weersnel tot seks overgaat.

Sara belt na het weekend op dat Esther niet op haar werk verschenen is. Thea en Sara gaan samen naar Esthers huis en vinden haar dood. Ze is vermoord. Thea vindt Esthers dagboek.

Vijfde brief: Thea vertelt wat er is gebeurd. Samuel die 12 ½ jaar getrouwd is op die dag, viert feest en wordt als mogelijke dader opgepakt door de politie. Hij ontkent echter. Maar hij heeft een overspelige relatie gehad met Esther. De geloofsgemeenschap in Den Oever keert zich overigens meer tegen Esther en minder tegen Samuel. Esther is degene die verleid heeft. Thea schrijft weer over de schuld van haar vader. .

Simon en Thea regelen de begrafenis. Johan wil er niet veel mee te maken hebben. Simon en Johan krijgen ruzie over het geloof. Het kost grote moeite om Esther vanuit de kerk te cremeren: ze is immers een zondares. Simon laat zijn hekel aan het geloof meer dan blijken.
Esther heeft geld genoeg om luxe begraven te worden: ze had veel geld gespaard om een huis te kunnen kopen.

Brief zes: Thea beschrijft de crematie: buiten de familie om is er niemand. De geloofsgemeenschap heeft Thea laten vallen. Na de crematie wil Simon niets meer met de familie te maken te hebben. Thea geeft aan dat ze voorlopig toch haar vader zal blijven verzorgen, want Esther kan het nu niet meer van haar overnemen.

Linda de Waard gaat met alle kinderen Van Dalen apart praten, want Samuel heeft steeds ontkend dat hij de moord op Esther heeft gepleegd en ze wil meer achtergronden te weten komen. Simon is van zijn 16e -18e jaar weggelopen van huis. Hij is in Griekenland terechtgekomen en wilde toen terug naar zijn moeder. Hij vertelt dat Thea op haar zestiende zwanger is geworden van een buurjongen, maar de baby was niet welkom in huize Van Dalen en zij moest van haar vader het huis uit om de baby te krijgen en later af te staan. Simon vertelt dat zijn moeder weg was toen hij thuiskwam.

Johan laat aan Linda meer de kant van zijn vader zien: hij heeft partij voor hem gekozen en hij beschuldigt zijn moeder van voor-trekkerij van de andere kinderen.

Thea vertelt Linda meer details over de geloofsgemeenschap. Ooit was ze zelf een paria van die gemeenschap toen ze namelijk zwanger was geworden als zestienjarige. Ze vertelt in een flashback aan de lezer hoe dat gekomen is. Met Marc een vier jaar oudere buurjongen vrijde ze op het kerkhof. Het meisje dat geboren is, wordt op 17 maart volgens jaar 15 jaar. Dat betekent dus meteen dat Thea nu 31 jaar. Alleen Johan, Esther en haar vader weten waar haar dochter is. Haar vader zou het adres vertellen als ze 30 zou worden, maar hij was toen al dementerend. Johan weet nu alleen nog maar het adres. Ze wil dus het contact met hem onderhouden, maar haar vader wil ze wel naar de andere wereld helpen.

Het loopt tegen de kerst: die zou dit jaar op maandag en dinsdag zijn. Sara komt de week ervoor koffiedrinken en vertelt aan Thea dat Johan de laatste weken zo raar doet. Hij bidt veel met een vriend uit de gemeenschap (Luuk Mantje) en hij schrijft brieven die hij verbergt. Johan komt later verhaal halen bij Thea maar die is niet bang en ze wil met Johan praten a.s. zaterdag voor de kerst. Ze gaat die dag naar Johan, terwijl Sara op haar vader past, maar hij is niet thuis. Ze rijdt terug naar Den Oever en ziet dat Johans auto bij hun huis staat. Dan vertrekt ze weer, want ze wil hem niet ontmoeten bij haar vader. Ze merkt dat ze de verkeerde jas aan heeft: nl. die van Sara. Ze voelt de sleutels van Johan in haar jas en besluit dan bij Johans huis naar binnen te gaan en zaken te onderzoeken. Ze leest in de badkamer brieven over Esther. Johan heeft gedaan wat zijn vader zou hebben gedaan. Dan belt ineens Luuk Mantje aan. Ze haalt hem binnen .Luuk verspreekt zich over de moord op Esther: dat heeft Johan als wraakactie gedaan. Maar eigenlijk was het een ongelukje. Johan heeft in een woedeaanval gereageerd op een opmerking van Esther. Hij heeft buiten in de auto zitten wachten.

In een volgende brief schrijft Thea over de dag dat ze is weggevoerd door haar vader en ouderling Mantje. (de vader van Luuk) Ze werd gebracht naar een adres waar ze moest blijven tot na de bevalling. Toen moest ze haar kindje afstaan. Ze zweeft met haar gevoelens nu tussen wraak en vergeving.

Simon en zijn man Pieter vieren een feestje naar aanleiding van Kerst. Ze hebben een vriend Geoffry uitgenodigd, van wie Thea wel gecharmeerd is. Wanneer die later op de avond weg is, spuwt Simon zijn gal over zijn vader en het geloof. De volgende dag (zondag 24 ) vertelt Thea aan Simon alles over de bevalling en de adoptie. Hij wil nog steeds weten wat er daarna met zijn moeder is gebeurd. Dat wil Thea ook, maar ze wil ook graag weten waar haar dochtertje woont. Wanneer Thea weer thuiskomt, vertelt Sara dat Johan op de avond van de moord op Esther enkele uren weggeweest is. Het vermoeden wordt dus bevestigd. Tot aan de kerst zullen ze echter geen actie ondernemen.

Op kerstochtend komt de vader van Sara naar Thea’s huis om te vertellen dat Johan dood gevonden is: hij is waarschijnlijk van de trap gevallen; het kan ook zelfmoord zijn. Sara’s vader vindt ook dat Luuk Mantje moet worden gewaarschuwd. Ook de politie (natuurlijk weer Linda) wordt gewaarschuwd.
Linda wil alles weten wat er met Johan is gebeurd. Ze gaan later met zijn allen naar Thea’s huis. Ook Simon en Pieter blijven slapen. Dan belt ook Geoffry die erg begaan is met zijn nieuwe liefde Esther. Hij komt naar hara toe en ze vrijen voor het eerst. Linda de Waard komt op Eerste Kerstdag vertellen dat Luuk Mantje heeft verteld wat er is gebeurd met Esther. De verdachte Samuel gaat nu vrij uit, want Johan heeft haar in een woede-uitbarsting voor haar hoofd geslagen.

In een negende brief geeft Thea aan dat haar vaders spel is uitgespeeld. De finale van het verhaal gaat eraan komen.

De begrafenis van Johan zal op 29 december a.s. plaatsvinden. Nu zit de kerk wel helemaal vol. Thea gaat d’r haar kort laten knippen voor de begrafenis en ze trekt ook andere kleren aan, waardoor ze een stuk aantrekkelijker wordt. Ze laat zich. Op de begrafenis laat ze zich zien met Geoffry.

In brief 10 vertelt Thea de ware toedracht van wat er met haar moeder is gebeurd. Luuk Mantje heeft het verhaal van zijn vader gehoord. In een woedeaanval heeft vader Van Dalen zijn vrouw geslagen omdat ze tegen hem in opstand kwam ter wille van haar dochter Thea. De klap was per ongeluk zo hard aangekomen, maar daarna hadden ze zich van het lijk willen ontdoen. Met hulp van ouderling Mantje heeft haar vader het lijk op eigen erf begraven en er een kas op gezet. Tegenover iedereen hield hij vol dat zijn vrouw verdwenen was. In feite is er toen dus precies hetzelfde gebeurd als in de afgelopen maand. Vader heeft zijn vrouw geslagen; Johan heeft Esther geslagen.
Inderdaad blijken de beenderen van moeder onder de kas begraven te liggen. Haar vader wordt meteen uit huis gehaald en naar een inrichting gebracht

Het verhaal nadert nu zijn apotheose. In een flashback wordt weergegeven wat er werkelijk is gebeurd in oktober. Thea is nog in het huis van Johan nadat Luuk Mantje is weggegaan. Johan keert terug naar zijn huis en wordt daar gebeld door Luuk Mantje. Die vertelt dat Thea in zijn huis was. Johan wordt boos. Ze hoort hem vertellen dat hij nooit aan Thea zal vertellen waar haar dochter woont. Nu wordt Thea ontzettend boos en ze springt te voorschijn. Johan wil haar nu ook slaan. Maar ze duwt hem van de trap.

In de laatste brief aan haar vader herhaalt Thea de toedracht van de dood van Johan. Ze heeft hem geduwd omdat hij haar boos had gemaakt en wilde slaan. De politie heeft toch aan een val gedacht en ze komt er dus goed van af. Bovendien weet ze het adres van haar dochtertje, want dat stond gewoon in het dagboek dat Esther had nagelaten.

Thea vertelt dat ze een therapeute Agnes bezoekt. Ze heeft nog steeds dromen over Johan en over haar moeder. Die beweert in een droom dat ze altijd haar vader blijft bezoeken als een soort wraakactie voor zijn aandeel in haar dood. De therapeute vindt het goed dat ze zoveel woede in zich voelt, want dat betekent dat ze de zaak gaat aanpakken.

In het laatste hoofdstuk rijden Thea en Geoffry naar Zoetermeer. In het dagboek van Esther heeft ze het een en ander kunnen opmaken. In Zoetermeer moet haar dochtertje zijn opgegroeid bij een slager. Het is 17 maart de dag dat ze jarig is. Wanneer ze in de straat met de slager zijn, wordt er door de bakker een taart bezorgd op dat adres. Een verjaardagstaart: een meisje van 15 jaar doet open.

De tijd van het verhaal

Loes den Hollander gebruikt zelden data en jaartallen. Toch is het een actueel verhaal. Er wordt gesproken over euro’s. wanneer je dan kijkt dat in een bepaald jaar na 2002 Kerstmis op een maandag en dinsdag valt, kom je terecht in het jaar 2006, toen dat met Kerst het geval was. maar dan blijkt ook dat Loes den Hollander onzorgvuldig is geweest in het verstrekken van deze data. Op het moment dat Esther wordt vermoord, hield ze een dagboek bij. Ze heeft het dagboek bijgehouden tot vrijdag 17 oktober. Maar in 2006 valt 17 oktober helemaal niet op een vrijdag. Dat is dus een foutje. Iets anders wat dan meteen niet klopt is, dat maandag 20 oktober in dat geval in de herfstvakantie zou vallen en dan hoef je ook als onderwijs-assistente niet te werken. Ze zou dus dan niet gemist kunnen worden op school…
Jammer dat deze tekstgegevens niet helemaal kloppen. Schrijvers zouden dit soort tekstgegevens toch moeten verifiëren. Of redacteurs  zouden dit op zijn minst moeten opmerken.

De plaats van handeling

In een nawoord zegt Loes den Hollander dat het schrijven van de thriller op fictie berust. Ze heeft het verhaal laten spelen in het dorp Den Oever, maar dat is zuiver toeval. Ze heeft zich juist eerder op de hoogte gesteld of er een dergelijke geloofsgemeenschap in den Oever was. Dat bleek niet het geval waarna ze de plaats als decor voor haar handeling heeft gekozen.

De titelverklaring

De titel is een mooie, enigszins dubbelzinnige aanduiding van wat er in het gezin Van dalen speelt. De term “broeinest”wordt meestal gebruikt voor een bron van waaruit allerlei negatieve zaken kunnen ontstaan: een broeinest van drugshandel, of van smokkelaars. In dit geval is het gezin Van dalen een broeinest voor de wandaden die gepleegd worden. Het wordt “nest” kun je natuurlijk ook zien als een wat platte term voor “gezin.” (vgl. iemand komt uit een goed “nest.”) Het nest Van dalen was niet zo liefdevol: de vader terroriseerde het gezin zeker vanuit zijn godsdienstige achtergrond. Daaruit kwam de tweespalt in het gezin voort: de liefdeloze vader (vgl. zijn houding tegenover Thea) en de liefdevolle moeder. Die scheiding brengt problemen met zich mee. In totaal komen er drie sterfgevallen uit voort.

Thema, motieven en interpretatie

Natuurlijk is het motief van het “whodunit” in een thriller erg belangrijk. Maar het lijkt erop alsof dat in dit boek van Loes den Hollander toch niet het hoofdmotief is. Het whydunit lijkt belangrijker en wel in de eerste plaats omdat er sprake is van een gezin dat zich in het verleden heeft laten terroriseren door een godsdienstwaanzinnige vader en in het heden wordt de terreur nog steeds uitgeoefend door de mensen van de geloofsgemeenschap uit het overigens hier fictieve dorp Den Oever. Loes den Hollander heeft in een interview laten blijken dat ze macht, terreur, indoctrinatie heel erg verwerpelijk vindt. Dat heeft ze dus als onderwerp voor haar thriller gekozen.

Interview is geplaatst op www.ezzulia. nl Loes den Hollander: “Broeinest is het verhaal van een gezin dat al jaren te lijden heeft van de godsdienstterreur die de vader uitoefende. Er zijn in het verleden aangrijpende dingen gebeurd in het gezin, die diepe sporen hebben nagelaten. De familie is verdeeld in twee kampen: de kinderen die vader in het geloof volgen en de kinderen die er niets van moeten hebben. De vader is dement geworden en hij wordt in zijn eigen huis door een van zijn dochters verzorgd. Die dochter wordt op een ochtend neergeschoten en die gebeurtenis is het startsein voor een zeer onrustige periode, waarin onderling de messen extra geslepen worden. De neergeschoten dochter overleeft de aanslag maar later valt er toch een dode in de familie. Er wordt een verdachte opgepakt maar er bestaat twijfel over zijn schuld. En er is iets gaande met de oudste zoon, die zich opeens vreemd gedraagt. Dan valt er een tweede dode en daardoor blijkt het mogelijk om de waarheid over alles wat er gebeurd is boven tafel te krijgen. Althans, dat denkt iedereen…[….]In Broeinest zit heel veel woede over indoctrinatie en mishandeling. Ik ben niet geïndoctrineerd en evenmin mishandeld. Maar ik heb het in mijn leven wel in mijn omgeving zien gebeuren en dat heeft in mij een bepaalde weerzin opgewekt tegen dit soort machtvertoon, een weerzin die me uiteindelijk in staat stelde om me dusdanig in te leven in de personen dat ik dit boek kon schrijven. Daar weef ik dan uiteraard wel enkele van mijn eigen stokpaardjes doorheen. En sommige van mijn eigen karaktereigenschappen. Ik kan, als het zo uitkomt en ik er zin in heb, even ongezouten uit de hoek komen als Simon."

Je kunt in de woede van Thea lezen wat de opinie van Loes den Hollander is op het verschijnsel van de extremistische geloofsopvattingen. Wat vader Van Dalen in het verleden heeft gedaan valt nooit goed te praten. Met een verwijzing naar de verkeerde teksten in de Bijbel heeft hij zijn gezin een terreur opgelegd: en wie het niet horen wilde, moest het maar voelen. Het is natuurlijk onverteerbaar dat zijn vader een kind met een karwats slaat.
Juist zegt Thea in één van haar brieven dat in 1 Korintiërs dat de Liefde het allerbelangrijkste in het leven is. De homofilie van broer Simon is ook nooit door haar vader goedgekeurd. Maar hij is dan al dementerend. Later blijkt dat hij ook geen liefde heeft gekend toen zijn dochter Thea ongewenst zwanger was. In plaats van zijn vaderliefde te tonen, moest Thea het huis uit vanwege de schande in de geloofsgemeenschap. Ze moest weg (geen abortus natuurlijk) en het kind moest worden afgestaan. Bovendien onthoudt hij zijn kind de verblijfplaats van het dochtertje. Ook weinig liefde toont Johan. Hij wil zijn zus streng straffen omdat ze een overspelige relatie heeft met Samuel. Dat er twee mensen nodig zijn voor overspel, ontgaat hem blijkbaar, bang als hij is voor het oordeel van de gemeenschap. Het lijkit bovendien wat ouderwets om alleen de vrouw daarvan de schuld te geven. Maar ja de man is nu eenmaal in de Bijbel ook de baas. Niet in de laatste plaats zal Loes den Hollander krachtige vrouwen hebben willen creëren. Thea die wel een man aandurft en ook Sara die zich langzamerhand van het juk van haar echtgenoot bevrijdt. Esther kneep al eerder de katje sin het donker. Haar rol is ook weinig getrouw aan haar vaders opvattingen. Alleen de brave Johan lijkt dus in eerste instantie te voldoen aan de Bijbelse wetten. Maar doodslaan hoort nu eenmaal niet. Hij treedt daarmee in de voetsporen van zijn vader die zijn ongehoorzame vrouw ook al tot de orde moest roepen door middel van een fatale oorvijg.
Het is me het zooitje wel in het gezin van de Van Dalens. Dat kan toch eigenlijk niet de bedoeling zijn van Onze Lieve Heer. Dat is een duidelijke boodschap van de vertelster.

De motieven in het boek op een rijtje voor een opzet in je leesdossier:
- godsdienst en godsdienstwaanzin
- familiebetrekkingen
- vader-dochterverhouding
- moeder-zoonverhouding
- relatie tussen broers en zussen
- ontdekking van seksualiteit (inwijding)
- ongewenste zwangerschap
- adoptie
- het spoorloos zijn van een kind
- dementie
- wraak
- haat
- homoseksualiteit

Recensies

De belangrijkste site voor het recenseren van thrillers is www.crimezone.nl
Het boek werd door twee redacteuren besproken.
Er komen geen bloeddorstige scènes voor in Broeinest. De moorden zijn niet luguber, maar juist heel integer. Het draait meer om het verhaal achter de moord dan om de moord zelf. De personages in het boek staan centraal. Ze zijn levendig en van vlees en bloed. Ze nemen de lezer mee en leiden je door het verhaal. Ondanks het feit dat Broeinest geen ijzersterk plot heeft, word je als lezer deel van de familie en heb je het boek in een sneltreinvaart uit.
Loes den Hollander heeft tot nu toe alleen vrouwelijke personages een hoofdrol gegeven. In haar volgende boek is het de beurt aan een man. Dan komen we erachter of haar inlevingsvermogen net zo sterk zal zijn.
Broeinest is zeker niet het laatste boek van Loes den Hollander. Ze heeft nog een vijfde, zesde en zevende literaire thriller in de wachtrij staan. Momenteel is ze bezig aan de achtste. Ook komt er nog een verhalenbundel aan en waarschijnlijk ook nog een roman. Loes den Hollander is pas net begonnen en als lezer zal je nog veel van deze laat opbloeiende schrijfster horen. aldus Linda Samplonius in juli 2008.

Cees van Rhienen schreef in september 2008 de volgende conclusie over de thriller: In een adembenemend verhaal sleept Loes den Hollander de lezer mee in het wel en wee van de familie Van Dalen. Haar manier van schrijven is zo beeldend en innemend dat de lezer de indruk heeft constant in een donker hoekje van het huis Van Dalen te staan en alles te zien gebeuren. Aangrijpend zijn de emoties en de hulpeloosheid die Thea in haar brieven aan haar vader verwoordt, brieven die de man overigens nooit te lezen krijgt.
Het geeft wel feilloos aan hoe haar geest op en neer wordt geslingerd tussen wantrouwen en vertrouwen in haar ouders en de andere gezinsleden.

Het is zeer moeilijk om gevoelens aan papier toe te vertrouwen maar Loes den Hollander schijnt er geen moeite mee te hebben. Het proces dat Thea doormaakt, van lijdzaam ondergaan van de ouderlijke tucht tot het langzaam in opstand komen, is met zoveel emotie geladen dat het nauwelijks te geloven is dat dit verhaal fictie is. Dan toch fictie die heel dicht bij de realiteit ligt.
Broeinest is met zoveel overtuiging geschreven dat het voor de lezer niet meer mogelijk wordt het boek neer te leggen. Het moet voor een auteur het teken zijn dat het wel goed zit. En fans van Loes den Hollander weten dat het met haar wel zéér goed zit, zo niet subliem. Wat een vrouw en wat een pen!

Ook de bezoekersrecensies van de site zijn positief.

Waardering scholieren.com

“Broeinest “ is zonder meer een spannende thriller over een gesloten en geplaagd gezin dat bovendien werd geterroriseerd door een godsdienstwaanzinnige vader. Daardoor past de term psychologische thriller ook beter dan literaire thriller. Aan de andere kant heeft Loes den Hollander in vergelijking met de vorige boeken meer literaire kenmerken in haar verhaal gestopt. De brieven als tussenstukjes van het gewone verhaal zijn zo’n literaire ingreep. Daardoor komt de lezer meer in een spanningsveld te zitten. Bovendien worden in deze thriller heden en verleden (door middel van een aantal flashbacks) afgewisseld.
Knap is ook dat de kwaaie pier in het verhaal 9de oude van dalen ) vrijwel in het geheel niet aan het woord komt. Hij is tot zwijgzaamheid gedoemd door de schrijfster. En toch komen we veel over de nare eigenschappen van de man te weten. Dat is op zich een knap gegeven.

Jammer dat er enkele tijdfoutjes in het verhaal zitten: juist een thrillerschrijfster moet dat zien te voorkomen, maar uiteraard heeft ook de redacteur van het boek in dat opzicht een functie.
Niettemin vind ik “Broeinest”de thriller van Loes den Hollander die tot dusver de meeste indruk op me heeft gemaakt.

De amusementswaarde voor scholieren van de drie eindexamenniveaus (mavo-havo-vwo) zal ruim voldoende tot goed zijn ( 7 à 8) De literaire waarde voor de lijst is m.i. 2 punten.

Over de schrijfster en eerder gepubliceerd werk

Loes den Hollander schrijft al vanaf het moment dat ze kon lezen. Aanvankelijk poëzie, later columns, daarna verhalen en ten slotte haar eerste boek. Toch kwam het nooit in haar op om van schrijven haar beroep te maken, omdat ze zich helemaal richtte op haar carrière in de gezondheidszorg. Dat veranderde toen ze in 2001 een verhalenwedstrijd won. Vanaf dat moment ging er voor haar gevoel een luik in haar hoofd open waar een onstuitbare lading teksten achter zit die zich allemaal verdringen om te worden opgeschreven. Toen ze in 2006 haar carrière als directeur van een gezondheidszorginstelling beëindigde, vond ze vrijwel tegelijk een uitgever voor Vrijdag, haar eerste literaire thriller. Daarna volgde al snel het zinderende Zwanenzang en sindsdien is schrijven haar voornaamste bezigheid.
Loes den Hollander schreef al eerder columns en verhalen voor bekende vrouwenbladen. Zij is sinds 2002 hoofdredacteur van Denkbeeld, een vakblad voor de gezondheidszorg.

Literaire thrillers

- Vrijdag (2006)
- Zwanenzang (2007)
- Naaktportret (2007)
- Broeinest (2008)
- Dwaalspoor (2008)

Ander werk
Loslaten (bundel verhalen 2008)

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.