Breekpunt door Reina Ollivier

Beoordeling 8.2
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 5e klas havo | 2067 woorden
  • 12 september 2006
  • 42 keer beoordeeld
  • Cijfer 8.2
  • 42 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
2002
Pagina's
191
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's

Boekcover Breekpunt
Shadow
Breekpunt door Reina Ollivier
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
Primaire gegevens
Auteur: Reina Ollivier
Titel: Breekpunt
Verschenen in: 2002
Aantal bladzijdes: 191 bladzijdes
Uitgever: Lannoo

Titelverklaring
Breekpunt is een term bij tennis en het kamp is een breekpunt in het leven van Lynn: ze verbetert haar tennisspel, maakt vrienden en wordt verliefd op Mirko, waardoor haar relatie met Ward uitgaat.

Samenvatting
Lynn Vervliet is clubkampioen geworden en mag daarom op tenniskamp in kasteel Beauchamp Court. Voor het eerst in lange tijd gaat ze van huis weg. In het begin heeft Lynn erge heimwee naar haar vriend Ward en haar zusje en vriendin Anna. Ondanks de heimwee maakt ze al snel vrienden. Ze deelt haar kamer met Caro, die haar vriendin Sonja vreselijk mist. Caro achtervolgt Lynn tijdens het hele kamp, omdat ze 'voor haar wil zorgen'. Ze wil dit doen om goed te maken wat er bij Sonja fout gegaan is. Lynn is alleen niet echt gediend van alle bemoeienissen, ze kan heel goed voor zichzelf zorgen. Ze probeert dit op verschillende manieren aan Caro te laten merken, maar die pikt het niet op. Pas aan het eind van het boek legt Caro uit wat er met Sonja gebeurd is en waarom zij zich zo gedraagt.

De eerste wedstrijd van Caro en Lynn is tegen Stef en Mirko. Stef noemt Caro en Lynn 'Caroline', dan weet hij in ieder geval zeker dat hij goed zit, zoals hij zelf zegt. Lynn is hierdoor meteen geïrriteerd en vindt Stef maar een vervelende jongen. Later gaat Stef steeds meer vervelende opmerkingen maken tegen Lynn (die hij heel leuk blijkt te vinden) en Mirko (omdat hij uit Kroatië komt en Stef vindt dat hij 'in zijn eigen land' had moeten blijven in plaats van 'de banen en het geld van hun af te pakken' enzovoorts).


Tijdens het kamp verbetert Lynn haar tennisspel enorm. Aan het eind van het kamp mag ze de finalewedstrijd spelen tegen Serge Kuppers, de 'sergeant', deze wedstrijd verliest ze doordat ze afgeleidt wordt door het gedoe rondom Mirko en Stef.

Als Lynn na het kamp weer thuis is, gaat het uit met Ward, omdat ze hem vertelt wat er tussen haar en Mirko gebeurd is. Caro belt Lynn om af te spreken en Lynn belt Mirko om af te spreken.

Personages
Lynn Vervliet: Lynn komt uit een eenoudergezin, de vader van Lynn is vertrokken toen zij twaalf was. Haar moeder lijkt niet arm te zijn, maar heel rijk is ze ook niet, haar moeder zou zich de tenniscursus nooit kunnen betalen: "Die cursus is een kans uit duizend. Als ik het clubtoernooi niet gewonnen had, konden we ons zo iets nooit permitteren. Mijlen buiten mama's financiële mogelijkheden." (blz. 7) Lynn is erg verzorgend tegen over haar jongere zusje Anna en kamergenoot Caro (blz. 78 en 79). Hoe oud Lynn precies is, staat niet in de tekst, maar ze moet nog twee jaar voor ze klaar is met het middelbaar, ik vermoed daardoor dat Lynn een jaar of zestien zal zijn. Lynn is slordig: "Meteen valt de slordigheid van het andere bed dubbel op. Lynn trekt gauw de deur dicht." (blz. 37) en heeft een hekel aan opruimen: "Ward ruimt graag op en ik heb er een hekel aan." (blz. 12), haar moeder noemt haar dan ook een "grote sloddervos".

Ward: Ward is de vriend van Lynn, ze is gek op hem. Hij is 10 centimeter langer dan Lynn en heeft dik, bruin haar en heeft helderblauwe ogen (blz. 123). "Alles aan Ward is rust. Lynn kijkt naar de rechte lijn van zijn neus. De sensuele welving van zijn lippen. De hoekige kin." (blz. 12) Lynn is ook helemaal weg van zijn billen, dit komt een aantal keer in het boek terug. Lynns moeder omschrijft hem als een 'ordelijke, keurig georganiseerde kerel' (blz. 25).

Caro Bastiaens: Caro heeft lang haar dat ze altijd in een paardenstaart draagt, haar tanden staan 'keurig in het gelid, jarenlang beugel achter de rug' (blz. 33). Caro is net als Ward erg opruimerig en ze heeft stapels bloesjes en sweaters die er splinternieuw uitzien (blz. 36). Caro's ouders hebben amper aandacht voor haar. Caro mist haar beste vriendin Sonja erg, maar het is lange tijd onduidelijk waarom precies. Caro volgt Lynn als een zwaan-kleef-aan omdat Lynn haar erg aan Sonja doet denken (blz. 150).


Mirko: Mirko komt oorspronkelijk uit Kroatië en kwam als tienjarige naar België. Hij praat met een rollende 'r' (blz. 59). Hij heeft lang, lichtbruin haar in een staartje (blz. 38).

Stef: Stef heeft blond haar (blz. 38). Hij is een racist (blz. 162), dit is vooral te merken aan hoe hij zich tegen Mirko gedraagt. Stef is de neef van Noor. Lynn vindt Stef vanaf het begin af aan vreselijk vervelend (blz. 39 en 44).

Anna Vervliet: zusje van Lynn, Anna is 11 (blz. 5), "Ze is dol op dieren. Vooral op konijnen. Soms vindt Lynn haar amper terug in bed, diep weggedoken tussen de knuffels." (blz. 16) Sinds het vertrek van hun vader heeft Anna last van nachtmerries, Lynn is de enige die haar dan op haar gemak kan stellen.

Noor: Noor is het nichtje van Stef, ze zit bij Lynn in de trainingsgroep. Noor komt maar af en toe voor in het boek. Lynn gaat met Noor een weddenschap aan dat ze Willie-Touch-Me een koekje van eigen deeg durft te geven.

William: William is een trainer op het tenniskamp. Hij wordt Willie-Touch-Me genoemd (blz. 63), omdat hij zijn handen niet thuis kan houden en aan de meisjes zit. Lynn geeft hem een koekje van eigen deeg (blz. 68).

Serge Kuppers: Serge is de hoofdtrainer en algemene coördinator, hij wordt 'de sergeant' genoemd.

Structuur
Het verhaal is opgebouwd uit 23 genummerde hoofdstukken. Het boek begint 'thuis' op de tennisbaan van de club van Lynn, tijdens een partijtje samen met Anna. Vanaf hoofdstuk 5 tot en met hoofdstuk 21 speelt het verhaal zich af op het tenniskamp. Hoofdstuk 22 en 23 spelen zich weer thuis af, hoofdstuk 22 bij Lynn en Ward thuis en hoofdstuk 23 tot slot weer op de tennisbaan van de club van Lynn, nu tijdens een partijtje tegen Mirko.

Tijd
Het verhaal speelt zich af in het heden. Dit blijkt onder andere uit het feit dat Lynn het spijtig vindt dat ze geen mobiele telefoon heeft (die zijn er nog niet zo heel erg lang) als ze lang moet wachten voor ze kan bellen (blz. 48).

Plaats en ruimte
Het verhaal speelt in België. Dit merk je vooral aan een uitdrukking als 'middelbaar' (blz. 19), in Nederland wordt dit 'middelbare school' genoemd of bijvoorbeeld havo of vwo.

Het tenniskamp wordt gehouden in kasteel Beauchamp Court. Het kasteel staat voor luxe. Het kasteel en de omgeving worden in het boek uitgebreid beschreven:
"De ingang van Beauchamp Court. Grijze stenen muren en een indrukwekkend smeedijzeren hek. Het bord met de naam van het kasteel in een grote boog van vers groen. En rechtop in het gras een reusachtig racket met 'welkom' in gele narcissen tussen de snaren." (blz. 28)
"Mama rijdt de verharde weg op. Een slingerend mensenspoor door een ongerept woud van eeuwenoude beuken. […] Zouden hier reeën verborgen zitten? Het lijkt er de ideale omgeving voor. Of everzwijnen!" (blz. 29)
"Ze rijden kilometers. En plotseling strekken zich aan beide kanten van de weg glooiende grasvelden uit. Kunstmatig in heen- en weergemaaide banen gemaaid.
Door een statige draaf worden ze recht naar het kasteel geleid. En wat voor kasteel! Een indrukwekkend slot met vier stevige torens. Op elke toren een wit en rode vlag. Links en rechts van de vierkante basisstructuur twee aangebouwde vleugels met hoge ramen en twee verdiepingen." (blz. 29)
"Door de glazen achterwand stroomt overvloedig licht. Een romantisch binnenplein met een symmetrisch aangelegde tuin trekt haar aandacht. Middenin staat een spuitende fontein." (blz. 31)
"Op de houten vloer van de ontvangsthal liggen zwarte en witte tegels. Er vertrekt een indrukwekkende marmeren trap naar boven. Het enige meubilair is een monumentale houten tafel met gedraaide poten." (blz. 31)

Lynns bevindt zich in de Queen’s Gallery, de zijvleugel van de meisjes:
"Wat een brede gang! Hier kun je een match spelen. Ze zet haar tas neer en strijkt met haar vingertoppen over het streelzachte tapijt." (blz. 33)
"Een foto uit een catalogus van een interieurwinkel. Behang, gordijnen en bedspreien in teder pastel. […] Kasten, bedden, een bureautje en stoelen in natuurhout. Alles kraaknet en supermodern, tot en met de spotjes in het plafond. Niet onmiddellijk wat je in een middeleeuws kasteel zou verwachten." (blz. 34)
"Ze loopt door naar de badkamer en inspecteert de ruimte die er brandschoon uitziet. Ward zou er niets aan kunnen verbeteren. Twee lichtgele wasbakken met grote spiegels, een douche met zachtoranje gordijn en een wc met lichtgele bril. Hetzelfde pastel als in de slaapkamer. Ook de muren en de deur. Op de witte tegelvloer een zachtoranje badmat met lichtgele rand. Zelfs op de details werd gelet." (blz. 34)

Lynn wordt wat onzeker van al die luxe en ze is bang dat de anderen haar niet zullen accepteren omdat haar moeder niet zoveel geld heeft dat ze het kamp kon betalen en ze in tegenstelling tot de anderen geen gloednieuwe (tennis)kleding heeft.

Thema en motief
Steeds terugkerende onderwerpen in het boek zijn tennis, vriendschap en verliefdheid. Tennis is voor Lynn heel belangrijk, ze is er ook goed in, ze mag naar het tenniskamp omdat ze clubkampioen geworden is. De vriendschap met haar zusje Anna is voor Lynn heel belangrijk. Ook voor Caro speelt vriendschap een belangrijke rol, haar vriendschap met Sonja blijft haar bezig houden en ze probeert krampachtig vrienden te worden met Lynn. Lynn is verliefd op Ward, de jongen waar ze een relatie mee heeft, op het tenniskamp leert ze echter Mirko kennen. Ze wil geen relatie met hem, ze wil ook niet met hem zoenen, omdat ze een relatie met Ward heeft. Ondanks dat zoenen ze toch en wordt ze verliefd op Mirko en Mirko op haar.

Genre
Fictie.

Taalgebruik
Het boek is bedoeld voor kinderen vanaf een jaar of 12, het taalgebruik is niet moeilijk en de zinsbouw is niet ingewikkeld. Wat dat betreft is niet te merken dat het boek geschreven is door een Belgische auteur. Er staan geen, voor Nederlanders vreemde of onbekende woorden of zinsconstructies in.

Perspectief
Hij/zij perspectief. Je ziet alles vanuit Lynn en je leert haar gedachten en gevoelens kennen.

Eigen mening
Het boek is bedoeld voor kinderen vanaf een jaar of 12, het taalgebruik is niet moeilijk en de zinsbouw is niet ingewikkeld. Wat dat betreft is niet te merken dat het boek geschreven is door een Belgische auteur. Er staan geen, voor Nederlanders vreemde of onbekende woorden of zinsconstructies in.

Misschien komt het doordat ik niet tot de doelgroep behoor en dat ik niet uit België kom, maar ik vond het een slecht boek. Ik ergerde me aan de personen. Vrijwel alle personen die in het boek voorkomen hebben eigenschappen die zo sterk naar boven komen dat het bijna typetjes worden, maar ondertussen over moeten komen als mensen, dit vond ik erg storend. Lynn is te goed voor alles en iedereen, ze zorgt continu voor iedereen en zal er steeds voor zorgen dat alles wel goed komt. Anna is te kinderlijk en hangt enorm aan Lynn. Caro gedraagt zich te zielig en te kinderlijk. Stef is te kinderachtig en gedraagt zich erg storend (wat ook de bedoeling is). William is een viezerik, Serge is de 'sergeant' en wordt vervolgens behoorlijk familiair, Mirko gedraagt zich te verstandig, ondanks wat er allemaal over hem gezegd wordt door onder andere Stef. Noor is de enige die nog een beetje 'normaal' is.

Er gebeurt niet echt heel veel in het boek. Lynn gaat op kamp, daar ontmoet ze Mirko, ze gaat vreemd, daardoor gaat het uit met Ward, ze belt Mirko en ze krijgen een relatie. Vervolgens vertelt Mirko dat zijn familie terug wil naar Kroatië en dat terwijl hij op het kamp zei dat zijn ouders dat niet wilden. De gebeurtenissen lijken een ondergeschikte rol te spelen, hoewel de gebeurtenissen natuurlijk wel gevolgen hebben (bijvoorbeeld dat Ward het uitmaakt als Lynn met Mirko gezoend heeft).

Het verhaal bestaat voor het overgrote deel uit gesprekken tussen Lynn en andere personen in het boek. Het kostte mij soms moeite te ontdekken wie wat zei en om wat er gezegd werd te plaatsen. Misschien dat het niet kunnen plaatsen van dingen versterkt wordt door het cultuurverschil (Nederland-België). Het leek soms of ik iets had gemist, maar als ik terug las kon ik het niet terugvinden: ik vond de opbouw/verhaalgang niet echt duidelijk.

Ik kan er eigenlijk vrij kort over zijn: ik vind het geen goed boek. Niet qua verhaal en niet qua schrijfstijl.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

M.

M.

het boek zit toch in de gerne sport en hobby?

10 jaar geleden

Andere verslagen van "Breekpunt door Reina Ollivier"