Bor door Joris Moens

Beoordeling 7.9
Foto van een scholier
Boekcover Bor
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vwo | 2032 woorden
  • 13 november 2016
  • 69 keer beoordeeld
Cijfer 7.9
69 keer beoordeeld

Boekcover Bor
Shadow
Bor door Joris Moens
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
1. zakelijke gegevens
Titel : Bor
Auteur : Joris Moens
Uitgeverij : De Bezige Bij
Jaar van uitgave :1993
Plaats : Amsterdam
2. Verwachtingen en eerste reactie
Waarom dit boek gekozen: In de bibliotheek had ik het boek Giph van Ronald Giphart gepakt. Dit boek heb ik gepakt, omdat ik al eerder een boek van hem had gelezen en dit leek op een leuke boek. Maar toen ik erin begon te lezen, begreep ik er niks van, het was een erg moeilijk boek. Ik ging dus weer terug naar de bibliotheek en vroeg daar toen aan een mevrouw of zij nog een leuk boek wist om te lezen voor mijn boekverslag. Samen met die mevrouw heb ik toen drie boeken uitgekozen. Ik wist niet welk boek ik, uit die drie boeken, moest kiezen . Ze vertelde : ‘Dat Bor van Joris Moens, wel een modern boek was, geschreven voor jongeren (nogal grof taalgebruik) en wel makkelijk te lezen is’. De andere twee boeken leken me wat te saai en Bor bleef over. Vooral ook doordat de bibliothecaresse zei : ‘dat het makkelijk te lezen was’, (wat dus niet zo was bij Giph) en ik sowieso een makkelijk te lezen boek wilde hebben.
Verwachtingen : Ik verwachtten dat de boek heel spannend was, dat bleek ook uit de eerste bladzijde. het was gelijk al spannend. Ik verwachtte ook dat het een makkelijke te lezen boek was, omdat de bibliothecaresse dat zij.

Teleurgesteld ?: Je herkent dingen uit je eigen leven, ik heb nou niet letterlijk dingen meegemaakt die hij meemaakt heeft maar ik ben zelfde leeftijd en daardoor is het juist een heel leuk boek om te lezen. Dus het boek heeft mij niet teleurgesteld   3. Beknopte samenvatting
Op maandag hebben Bor en zijn vrienden een paar mormonen in elkaar geslagen. ’s Avonds gaat hij terug naar huis. Daar heerst een door zijn moeder gecreëerde kunstmatige gezelligheid en ze besluiten monopolie te gaan spelen.
De volgende avond gaat Bor met zijn vader naar een reünie. Daar ontmoet hij een zeer aantrekkelijke secretaresse. Later die avond blijkt de secretaresse heel erg geil te zijn en wil met hem vrijen, hij slaat dit aanzoek af.
Op woensdag probeert Bor de oude Kawa van zijn broer te repareren. Dick probeert hem uit te leggen hoe hij de brommer moet repareren, maar hij heeft er al geen zin meer in. Ze gaan naar de stad en kijken daar naar meisjes.
De volgende ochtend slaagt Bor erin de Kawa weer aan de praat te krijgen. Hij gaat een proefrit maken, maar hij wordt aangehouden door de politie en hij is de brommer weer kwijt.
Vrijdag avond heeft Bor een schoolfeest, daar ontmoet hij Ruth, een kakkerig, rijk vwo’ertje, dat hem sinds dat hij op de havo zit achtervolgd. Bor ergert zich aan haar maar besluit toch even met haar te dansen en daarna verlaat hij snel het feest.
In het weekend doet Bor niets bijzonder, hij gaat naar de stad met vrienden, drinkt wat bier en hangt voor de tv.
Maandag komt Peter, zijn broer, met zijn nieuwe vriendin thuis. Bor mag Peters vriendin niet en laat dit dan ook verschillende malen merken.
De volgende middag gaat Bor naar Toon. Bij Toon op zijn kamer staat een computer. Bor vraag aan Toon wat hij met die computer doet, maar Toon geeft een vaag antwoord.
Toon vertelt wel dat hun goeie vriend Dick is opgepakt, waarschijnlijk voor die knokpartij met die mormonen.
’s Woensdags vertelt zijn moeder hem dat hij zich morgen moet melden op het politie bureau. Hij maakt vluchtig zijn huiswerk en gaat naar het feest van Ruth. Het is echt een saai kak feest. Ruth en Bor gaan samen de bibliotheek van haar vader binnen. Ze drinken daar allebei cognac. Ze worden heel erg geil en Bor heeft wel zin om te neuken, maar als het zo ver is begint Ruth heel erg hard te schreeuwen. De kamer staat in een mum van tijd vol met mensen en hij wordt afgevoerd naar het politie bureau.

De volgende dag op het politiebureau hoort Bor waarom zijn vrienden zijn opgepakt. Dit kwam niet door die Mormonen maar door andere zaakjes waar zijn vrienden hem expres buiten hebben gehouden. Nu blijkt dat zijn vader aangifte had gedaan van zijn gestolen Kawa en dat Bor daarom vandaag naar het politie bureau moest komen. Bor dacht namelijk dat de Kawa van zijn broer was. Nu is Bor al op het politie bureau voor een seksueel vergrijp.
en het boek eindigt met de conclusie: krijg allemaal maar de tering.
4. Analyse
Genre : probleemroman, Young Adult
Opbouw : Dit is een chronologisch verhaal omdat je bij een maandag begint en daarna ga je naar dinsdag en je eindigt bij de volgende week donderdag en zo krijg je dus een gewone week van de hoofdpersoon. Dat is het leuke aan dit verhaal omdat je meemaakt dat hij traint voor voetbal en op school zit dus voor dit verhaal is dat het beste. Het is zo ook een duidelijk en logisch verhaal en niet dat het lastig wordt met allemaal flashbacks en verhaallijnen die door elkaar gaan.
Personages :
• Bor van Rossum: 16-jarige Havoscholier, afkomstig uit een eenvoudig milieu – jeugddelinquent - kan goed leren - is door de reclassering voor de keus gesteld: naar school of anders naar een jeugdinrichting – agressief.
 Er is hier sprake van een round character, want er zijn veel kenmerken bekend van Bor. Ook verandert hij van gedachten in deze tekst, want in het begin had hij zijn familie geaccepteerd zoals ze waren, maar aan het eind kreeg hij een grondige hekel aan zijn ouders.
• Ruth: 16-jarige Vwo-scholier, leeftijdgenoot - komt uit gegoede kringen - verliefd op Bor – tuttig.
Er is hier sprake van een type namelijk ‘ de braafheid zelve’
• John: vriend van Bor, leeftijdgenoot - werkt als vakkenvuller bij de supermarkt - niet al te snugger.

• Toon: vriend van Bor, leeftijdgenoot - onduidelijke maatschappelijke positie. Intelligent en naar Bor zegt, onvoorspelbaar
• Dick: vriend van Bor, leeftijdgenoot - onduidelijke maatschappelijke positie - niet bijster slim, wel sterk
• Peter: twee jaar oudere broer van Bor - werkloos. Volgens Bor niet zo slim - ijdel.
Er is hier sprake van een flat character, omdat de mening van Peter niet duidelijk wordt uitgesproken. We weten maar een maar oppervlakkige kenmerken van hem.
• Vader van Bor: portier in de VUT - luie, drankzuchtige man - achterbaks.
Er is hier sprake van een flat character, omdat er maar een paar kenmerken worden opgenoemd die allemaal op elkaar lijken. Ook is er niks bekend over de mening van de vader.
• Moeder van Bor: opvliegende, dominante vrouw
Er is hier sprake van een type namelijk de ‘kloek’ perspectief :  Dit verhaal is geschreven in een belevende ik-verteller.
effect : Het trekt me aan ook omdat ik ongeveer van de zelfde leeftijd ben als deze jongen. Daardoor herken ik veel van wat hij doet dus dat is wel heel erg leuk, alleen het is jammer dat je niks over de andere weet maar het belangrijkste is de hoofdpersoon. Dus het heeft een positief invloed op het lezen van het boek.
Ruimte : Wanneer het boek zich precies afspeelt wordt niet vermeld in het boek, wel weet ik dat het verhaal begint op een maandag en eindigt op een donderdag, elf dagen later. En  je weet ook wel dat er net computers zijn maar daar gaan ze in het verhaal niet dieper op in.

Het verhaal speelt zich af in : Amsterdam, in zijn woning in Amsterdam-west. In het centrum, als hij met zijn vrienden door de stad loopt en zich verveelt. In coffeeshops, in disco's in kroegen en op school, waarvan de naam niet vermeld is.
Tijd : Dit boek is volledig chronologies verteld zonder enige flashbacks.
Effect : leest makkelijker zonder alles door elkaar te halen.
Titelverklaring :  De titel ‘Bor’ is heel makkelijk te verklaren: Bor is namelijk de hoofdpersoon waar alles om draait in dit verhaal.
Stijl/taalgebruik : Het was een makkelijk boek om te lezen, er werd gewoon simpele taal gebruikt. Dat vond ik echt heel goed van de schrijver, hij vertelde het allemaal in normale, duidelijke taal. In veel andere boeken gebruiken de schrijvers vaak moeilijke woorden, die ik dan in een woordenboek moet opzoeken. Dat was in dit boek niet, ik heb niet een keer in het woordenboek hoeven kijken. Er worden ook veel scheldwoorden gebruikt, ook dit vond ik erg goed. In andere boeken word dat meestal niet opgeschreven, het is niet netjes enz. voor in een boek. Maar iedereen scheld in zijn leven elke dag wel, sommige schelden alleen wel met wat “grovere woorden” dan een ander, maar ik vind dat het er gewoon bij hoort. De schrijver vertelt over het leven en de gedachtes van een jongen, Bor, die een beetje een aso is, en daar hoort schelden echt bij. Door die scheldwoorden dan niet op te schrijven, lijkt het niet echt gebeurd. In dit boek is dat dus wel gedaan waardoor het nog meer lijkt alsof je Bor zelf bent, je leest echt met al zijn gedachtes mee. De woordkeus en vergelijkingen zijn erg origineel te noemen.
Geschreven in de tegenwoordige tijd, vrijwel geen flashbacks, geen versnellingen. Woordkeuze: eenvoudig, grof. Zinsbouw: eenvoudig, korte zinnen, veel gesproken taal. Toon: brutaal, cynisch. Beeldspraak: weinig, voornamelijk voor het maken van beledigende opmerkingen. Er zijn veel dialogen, de overige tekst bestaat volledig uit de gedachten (beschouwingen) van de hoofdpersoon.   Motieven :
Dynamische motieven :
- geweld / agressie :
‘Vandaag hebben we een paar Mormonen in elkaar geslagen.’ Blz. 5
‘Woest ruk ik me los, wil in de draai een lel uitdelen, maar zie net op tijd dat het en bedrijfsagent is,’ Blz. 77
- seks
‘ Ze sjort me tegen zich aan en schurkt met haar warme kussens tegen mijn borst.’ Blz. 37’
‘Strakke truitjes, ze zijn na de lucifer ongetwijfeld de geweldigste uitvinding ooit.’ Blz. 99
- criminaliteit

Statische motieven  :
De brommer (Kawa) : De Kawa is heel belangrijk voor de loop van Bors leven. Soms loopt de Kawa parallel met het leven van Bor.   Thema :
 Wees voorzichtig met meisjes, want je weet maar nooit wat ze wel of niet willen’
In het hele verhaal komen verschillende vormen van geilheid en seks voor. Al deze delen van de teksten hebben er toe geleid dat Bor zich niet meer in kon houden en zich vergreep aan Ruth, omdat hij dacht dat zij wel met hem zou willen vrijen.
Vandaar bovenstaand thema: ‘wees voorzichtig met meisjes, want je weet maar nooit wat ze wel of niet willen’   5. Reflectie / Eindoordeel / Evaluatie
Eindoordeel :
Het boek Bor is best wel goed. Het taalgebruik leest makkelijk en snel doordat het moderne taal is. Het boek is ook van een moderne tijd. Daardoor kan je jezelf vergelijken met de hoofdpersoon waardoor het boek leuker en interessanter wordt. In het boek Bor zitten ook minder goede elementen. Het boek wordt op een gegeven moment langdradig omdat er weinig actie in het boek voorkomt en vaak de situaties op elkaar lijken. Dit maakt dat je het boek minder snel wilt lezen.
Sommige scènes zijn gewoon door het taalgebruik hard en grof, zoals de scène met de verkrachting. Dat is wat minder.
Evaluatie :
Het werken aan het boekverslag zou ik niet als plezierig willen omschrijven maar met tegenzin heb ik er ook niet aan gewerkt. Ik vind het jammer dat ik nooit rustig een boek kan door lezen. Dat lukt me echter wel in de vakantie maar als ik op school zit zijn er zoveel dingen waar ik ondertussen ook aan zit te denken. Lezen doe ik dan ook alleen met echt plezier als ik er de rust voor vinden kan. Het boek was leuk voor mij om te lezen vooral omdat ik nog nooit zo een soort boek heb gelezen. Ik ben na het lezen van dit boek niet echt tot een conclusie gekomen maar ik geloof dat dat ook niet de bedoeling van de schrijver was.    

REACTIES

J.

J.

ik vind het goed gedaan ga zo verder en bedankt voor dit verslag


groetjes uit Alkmaar!!!!!!!

7 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Bor door Joris Moens"