Waar heb jij je schoolspullen gekocht?

Doe mee aan het Back To School onderzoek over schoolspullen en maak kans op een Bol.com bon van 25 euro.

Bloedgeld door Simone van der Vlugt

Beoordeling 7.2
Foto van een scholier
Boekcover Bloedgeld
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 2e klas vwo | 777 woorden
  • 16 februari 2010
  • 43 keer beoordeeld
Cijfer 7.2
43 keer beoordeeld

Boekcover Bloedgeld
Shadow
Bloedgeld door Simone van der Vlugt
Shadow
ADVERTENTIE
Laat van je horen: schrijf een brief en kom in de krant 📰

Ook dit jaar organiseert Nieuws in de Klas een schrijfwedstrijd waarbij het winnende verhaal wordt gepubliceerd in de krant. Schrijf jij het meest vlammende betoog, best onderbouwde of scherpste opinie over wat er nu speelt in de wereld, dichtbij of ver weg? Of het nu gaat over het milieu, geloof, vluchtelingen of het nieuwe kabinet, AI of gender-issues, alle meningen zijn welkom. 

Doe mee!
Inleiding.

Dit boek heb ik gekozen omdat ik een stukje uit het boek had gelezen tijdens een opdracht voor Nederlands en het leek me meteen een spannend boek. Toen ik naar de mediatheek op school ging las ik de flaptekst en toen vond ik het ook een spannend boek. Ik houd wel van avonturengenres en in dit boek gebeuren veel spannende dingen en daarom bleef ik ook doorlezen.

Samenvatting.

Reinout van Veghel zit gevangen in het rasphuis. Het rasphuis is een soort gevangenis waar je moet werken als je als minderjarige een misdrijf hebt gepleegd. Het rasphuis staat in Amsterdam. Op een dag krijgt hij een bezoeker die hem een voorstel doet waardoor hij uit het rasphuis komt, en dan moet werken op een schip van de VOC. Reinout wist niet precies hoe het er aan toe ging op een schip dus hij ging akkoord.

Hij word aangemonsterd op het schip de “Hollandia” maar al snel gaat het er heel anders aan toe dan wat hij ervan verwacht had. Ze moeten heel erg hard werken aan boord. Reinout raakt bevriend met Wijnant.

Wanneer ze al een tijdje op zee zijn krijgen ze te horen dat hun schipper heeft besloten om het dichtbijgelegen bevoorradingspunt over te slaan en meteen door te varen naar “de Kaap”. Bijna niemand van de matrozen is het met het besluit eens. Maar al na een tijdje raakt het eten bedorven en het drinkwater ondrinkbaar. Omdat ze zo slecht eten en niet veel fruit binnenkrijgen krijgen de meeste matrozen scheurbuik. Reinout krijgt ook scheurbuik maar hij wordt beter omdat ze al snel daarna aankomen in de kaap. Als ze weer verder gaan komen ze terecht in een storm en de schipper en de stuurman komen om.
Gelukkig wist Reinout hoe hij het schip moest besturen neemt hij de leiding. Omdat het schip erg kapot was voeren ze naar Madagaskar. Maar daar zaten erg veel piraten, maar omdat hij en zijn bemanning zo erg gescheurde kleren hadden, zagen zij er zelf ook uit als piraten. Reinout besluit een eigen schip te kopen en piraat te worden en dat hij na een goede slag er mee stopt. Maar toen hij een goede slag had geslagen wilde hij nog niet stoppen en besloot door te gaan met het kapen van schepen. Reinout is anders dan andere piraten omdat hij de buit eerlijk verdeelt over de hele bemanning, hoe hoog de rang ook is, en laat de bemanning van het gekaapte schip altijd gaan. Hij geeft de bemanning de keuze om ook piraat te worden of naar huis te gaan. Maar Reinout wordt nog steeds gezocht en er wordt een beloning uitgeloofd. Op een dag kapen ze de Eenhoorn. Reinout besluit het schip te houden en ontmoet hij Thijs. Maar op een dag blijkt Thijs een meisje te zijn in plaats van een jongen en heet ze eigenlijk Lutske. Maar omdat in die tijd werd geloofd dat vrouwen aan boord ongeluk brengen ontstaat er paniek. Op een dag wordt Reinout gearresteerd door Michael de Ruyter en word veroordeeld tot de galg. Maar door een slim plan van Lutske en Wijnant ontsnapt hij aan de dood.

Belangrijkste Bladzijde.

Titel. “Bloedgeld”

De titel betekent dat het geld wat ze verdienen met de zeeroverij is verdiend met bloed en dus dat ze mensen hebben vermoord voor het geld.

Begin.

Het begin speelt zich af in het rasphuis waar Reinout werkt en dat hij wordt aangemonsterd voor het VOC schip de Hollandia.

Eind.

Het einde speelt zich af op het galgenveld waar Reinout zal worden opgehangen en dat hij aan de dood ontsnapt omdat de beul is omgekocht en de strop niet strak genoeg heeft aangetrokken.

Plaats.

Het verhaal speelt zich af in Amsterdam, grotendeels in het rasphuis maar op het eind in de binnenstad waar Lutske en Wijnout een winkel openen. Het grootste deel van het verhaal speelt zich uiteraard af aan boord van een schip op het begin aan boord van de “Hollandia” maar daarna aan boord van “de Draek”.

Tijd.

Het speelt zich af tussen 1653 en ± 1657. Dat weet ik omdat het boek in twee delen is verdeeld. Deel 1 begint in 1653 en deel 2 in 1655. Maar er gaat nog wel wat tijd voorbij tussen het begin van deel 2 en het einde van het boek. de vertelde tijd is ongeveer 5 jaar.


Genre

Het is een avonturengenre omdat Reinout allerlei avonturen beleefd terwijl hij schepen kaapt.

Verteller.

Het is grotendeels een ik-verhaal maar ook wel een wij-verhaal als Reinout vertelt over de bemanning.

Eigen Mening.

Het boek vond ik erg leuk want het was erg spannend en je wilt ook door blijven lezen. Als je eenmaal begonnen bent kun je ook niet meer stoppen.

REACTIES

A.

A.

Dit is echt een goed boekverslag. Eindelijk.

12 jaar geleden

L.

L.

echt heel goed

11 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Bloedgeld door Simone van der Vlugt"