Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Blauwe maandagen door Arnon Grunberg

Beoordeling 5.9
Foto van een scholier
Boekcover Blauwe maandagen
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas havo | 804 woorden
  • 24 december 2001
  • 52 keer beoordeeld
Cijfer 5.9
52 keer beoordeeld

Boekcover Blauwe maandagen
Shadow

Blauwe maandagen is de onthutsende debuutroman van Arnon Grunberg (1971). Een zoektocht naar de liefde: ouderliefde versus betaalde liefde. Bekroond met de Anton Wachter-prijs en het Gouden Ezelsoor.

Blauwe maandagen is de onthutsende debuutroman van Arnon Grunberg (1971). Een zoektocht naar de liefde: ouderliefde versus betaalde liefde. Bekroond met de Anton Wachter-prijs en h…

Blauwe maandagen is de onthutsende debuutroman van Arnon Grunberg (1971). Een zoektocht naar de liefde: ouderliefde versus betaalde liefde. Bekroond met de Anton Wachter-prijs en het Gouden Ezelsoor.

Blauwe maandagen door Arnon Grunberg
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Persoonlijke indruk van het boek na het gelezen te hebben: In het begin begon alles nog heel vaag ik miste kennis, dat zie je wel meer in boeken. Later pikte je het verhaal wel op en begreep je wel waar het over ging. Het is opzicht niet echt een netjes boek want er komt veel seks in voor dat verwacht je in het begin helemaal niet. De jongen ook Arnon genoemd is een beetje een gevoelloos jongen, hij kan niet liefhebben niet voor zijn vader, niet voor zijn moeder voor niemand uiteindelijk gaat hij naar de hoeren en wordt er zelf een. Samenvatting: Arnon is een jongen van 15 jaar hij woont samen met zijn alcohol verslaafde vader en zijn hysterische moeder in Amsterdam. Hij heeft een vriendin die hij niet echt liefheeft net als zijn vader en moeder. Arnon gaat vaak samen met zijn vriendin naar Den Haag om in een café te hangen en te drinken. Later gaat hij niet eens naar school omdat hij naar Den Haag toegaat met zijn vriendin. Hij begint te spijbelen en uiteindelijk verkoopt hij zijn boeken omdat hij toch nooit naar school toegaat. Uiteindelijk gaat Arnon samen met Rosie (zijn vriendin) op vakantie naar België voor een week. In die week wordt hun relatie steeds intiemer ze groeien steeds meer naar elkaar toe. Na de vakantie gaan ze uiteindelijk, op een afgesproken datum, met elkaar naar bed, het begin van het eind. Na een paar weken wordt hun relatie al minder ze zien elkaar steeds minder en minder uiteindelijk verhuist ze en schrijven ze alleen totdat dat ook ophoudt. (Dit was de eerste helft van het boek). Arnon nu 20 jaar woont nu alleen zijn vader heeft een ziekte waardoor zijn huid langzaam in een maanlandschap verandert. Zijn vader ligt ook alleen in bed thuis en iedere dag komt er een verpleegster om hem te verschonen. Arnon heeft geen baan omdat hij niks geschiktst kan vinden hij wil namelijk schrijver worden maar niemand wil zijn boeken uitgeven. Hij kan geen liefde vinden en zit daarom iedere dag in het café met zijn stamgasten. Hij doet wel eens klusjes die kort zijn en weinig geld oplevert maar voor een groot deel leeft hij nog van zijn moeder zie hem geld geeft om te leven. Alleen daar doet hij heel wat anders mee hij begint er liefde mee te kopen. In het begin is dat nog even wennen. Na een paar keer dat gedaan te hebben wordt het gewoon een dagelijks iets. Zijn vader is na een tijdje doodgegaan Arnon heeft er niet echt moeite mee gehad omdat hij toch van niemand kan houden. Het laatste meisje zegt uiteindelijk waarom ga jij dit niet doen dit is ook wat voor jou en ze zoeken nog mannen ook. Na een tijdje nadenken gaat hij naar zo’n bureau toe en vraagt hij werk aan hij wordt aangenomen. Het boek eindigt dat hij nog vele schulden heeft en nog een paar opdrachten moet afhandelen.
Verhaaltechniek: De schrijfstijl: Het was redelijk goed te volgen geen moeilijke woorden, goed te volgen voor iemand van mijn leeftijd of ouder. Het boek zelf was goed geschreven in het begin snapte je het niet zo goed maar later begon je het wel te begrijpen als je het maar goed leest. Als je dat namelijk niet goed doet en een zin overslaat begrijp je soms een hele pagina niet maar dat is niet zo’n groot probleem omdat het altijd wel verklaard wordt. Het boek pakt je ook door de geheimzinnigheid, omdat het heel vaag is en je wilt weten hoe het verder gaat. De ruimte: Het verhaal speelde zich in 2 verschillende steden met hele andere gewoontes af. In Amsterdam en Den Haag. Ook in veel cafés waar hij graag komt om een pint te pakken. De figuren: Arnon en zijn familie is eigenlijk een grote ma flodder familie hartstikke aso en aan niemand denken behalve aan hun zelf. De situatie: Arnon kan niemand liefhebben ook Rosie niet. Hij probeert een beetje zijn leven te ontdekken. Wat hij is en wie vooral en waarvoor hij dient. Thematiek: De hoofdgedachte: Ik denk dat de schrijver een gedeelte van zijn leven navertelt en een beetje een droomwereld waar hij wel eens van gedroomd heeft of hoe het had kunnen lopen als niemand zijn boeken heeft gepubliceerd. Verband titel + thema: De titel is blauwe maandagen en dat heeft veel te maken met het bedrijf waar hij op het laatst bij gaat werken dat heet namelijk blue moon. Blauwe Maan dit is een escortservice wat heel veel in het boek voorkomt omdat hij ze vaak belt.
Eigen mening: Ik vond het een leuk boek om te lezen omdat ik zoiets nog nooit had gelezen het vertelt het hele leven van een jongen die niemand liefheeft en uiteindelijk voor betaalde liefde gaat.

REACTIES

J.

J.

bedankt voor je leesverslag, ik heb er veel aan gehad!
Wel heb ik nog een vraagje, weet jij toevallig ook de open plekken van het verhaal te zitten, dat vind ik namenlijk altijd wat lastig te vinden...alvast thanxx

22 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Blauwe maandagen door Arnon Grunberg"