Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Blauw water door Simone van der Vlugt

Beoordeling 6.9
Foto van een scholier
Boekcover Blauw water
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vmbo | 1831 woorden
  • 26 maart 2012
  • 33 keer beoordeeld
Cijfer 6.9
33 keer beoordeeld

Boekcover Blauw water
Shadow

Als Lisa in haar achtertuin de was ophangt staat er ineens een ontsnapte tbs'er voor haar neus. Vluchten is geen optie omdat ze het leven van haar vijfjarige dochter Anouk niet in gevaar wil brengen. Er volgt een angstaanjagende en zenuwslopende week waarin moeder en dochter gegijzeld worden in hun eigen huis. Lisa zint op een ontsnappingspoging maar heeft weinig …

Als Lisa in haar achtertuin de was ophangt staat er ineens een ontsnapte tbs'er voor haar neus. Vluchten is geen optie omdat ze het leven van haar vijfjarige dochter Anouk niet…

Als Lisa in haar achtertuin de was ophangt staat er ineens een ontsnapte tbs'er voor haar neus. Vluchten is geen optie omdat ze het leven van haar vijfjarige dochter Anouk niet in gevaar wil brengen. Er volgt een angstaanjagende en zenuwslopende week waarin moeder en dochter gegijzeld worden in hun eigen huis. Lisa zint op een ontsnappingspoging maar heeft weinig bewegingsvrijheid. Het enige waar ze op kan rekenen is haar inlevingsvermogen, fantasie en mensenkennis. Maar is dat genoeg om het er levend vanaf te brengen?

Senta is journalist en is met haar auto verdwaald in de mist. Als ze besluit aan te bellen bij een dijkhuisje, wordt er niet opengedaan. Ze loopt om het huis heen en ziet tot haar schrik dat daarbinnen een vrouw met een mes wordt bedreigd. Ze vlucht, maar terwijl ze op zoek gaat naar hulp overkomt haar iets vreselijks... 

Met Blauw water levert Simone van der Vlugt een beklemmende psychologische thriller af in de sfeer van De reünie .

Blauw water door Simone van der Vlugt
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

1. Algemene informatie
Titel: Blauw water
Auteur: Simone van der Vlugt
Uitgeverij: Anthos, Amsterdam
Genre: Literaire thriller
Motieven: De elementen angst en haat komen steeds terug in het verhaal.
Titelverklaring: Wanneer Senta in haar auto te water raakt, helemaal onder water. Als ze dan in coma is, denkt ze aan “blauw water” Ze denkt erbij dat het “blauwe water” hoop biedt.
Tijd: Is van maandag tot en met vrijdag in de eerste week van september.
Plaats: Het speelt zich af in gelderland er wordt gesproken over het dorpje Appeltern.
Ruimte: Het verhaal speelt zich vooral af in het huis van Lisa.
Type boek: Fictie realistisch

2. Begin van het boek
Het boek begint met intro. Lisa hangt in haar achtertuin de was op, als ze plots tegenover een vreemde man staat. Hij ziet er raar uit, wil eten en drinken en slaat haar, waardoor ze een bloedende wond heeft. In haar huis zit ook de 5-jarige Anouk die ziek thuis is van school. Ze heeft astmatische bronchitis. Anouk is vrij bang van de vreemde kerel. Maar Lisa mag wel even medicijnen van boven gaan halen. De man is overigens wel wat aardiger tegen Anouk. Dan wordt duidelijk dat het een ontsnapte tbs’er is die op zijn vlucht in ieder geval al iemand gedood heeft. Lisa begrijpt dat ze zich rustig moet houden, dat kan de man misschien gunstig stemmen. Maar het ziet er niet naar uit dat de man van plan is spoedig op te stappen.

Einde van het boek
Het boek heeft een gesloten einde want: Ze herkent het huis waar ze aangebeld had en belt opnieuw aan. Mick Kreuger doet open en verteld dat hij Menno heet. Wanneer Senta naar het toilet gaat ziet ze een foto van Lisa, Anouk en Menno en beseft ze dat ze tegen een ontsnapte misdadiger staat. Ze slaat hem met haar net gekochte life hammer, en Kreuger raakt gewond. Senta hoort stemmen uit de kelder en bevrijd Lisa en Anouk. Lisa heeft een breekijzer, en wanneer blijkt dat Mick Kreuger nog niet dood is en hij hun aan wil vallen, slaat ze hem net zolang totdat hij dood is. Ze hoort de sirenes van de politie auto al aankomen

3. Personages
Hoofdpersoon
Lisa
Lisa is een karakter, je kent haar gevoelens en gedachten. Ze lijkt een onzekere vrouw. Ze had een vriend Menno, maar die was al getrouwd met een andere vrouw en had daar ook twee kinderen mee. Dat wist ze en ze vertrouwde erop dat Menno uiteindelijk wel bij haar zou komen, ze zal goedgelovig zijn, makkelijk te gebruiken. Met Menno heeft ze een dochtertje gekregen, Anouk. Ze woont op het platteland.

Anouk
Anouk is de dochter van Lisa, ze is vijf jaar. Anouk is een type, je kent haar gedachten en gevoelens niet. Ze heeft erge bronchitis waar ze medicijnen voor neemt en blijft daarom een week thuis
Afzijdige

Mick
Mick Kreuger is een man met psychische problemen. Ik twijfelde of hij een type of karakter is, maar ik denk een karakter omdat je wel wat weet van zijn gedachten en leven. En hij maakt ook wel wat een ontwikkeling door, zijn houding naar Lisa veranderd elke dag weer. Mick Kreuger heeft zijn vrouw, zijn twee kinderen en de nieuwe vriend van zijn vrouw vermoord. Hij is ontsnapt toen hij op verlof was. Hij heeft in zijn ontsnappingsperiode al een persoon vermoord voordat hij bij Lisa en Anouk kwam. Bij Lisa en Anouk heeft hij Menno vermoord en uiteindelijk wordt hij zelf vermoord

Helper
Senta
Senta is een karakter. Ze is moeder van drie kinderen en echtgenote van Freek. Ze heeft een affaire met Alexander, dat begon onschuldig maar is uitgegroeid tot een echte relatie. Senta lijkt een sterke vrouw, ze kan wel voor haarzelf op kan komen. Ze maakt ook een duidelijke ontwikkeling door. Door het ongeluk beseft ze dat ze heel veel van haar man en kinderen houdt en wanneer ze merkt dat Alexander haar ook nog gebruikt om een boek te schrijven over iemand die in coma raakt, beëindigd ze de relatie met hem.
Tegenstander.

4. Vertelsituatie
Het boek wordt verteld in een alwetende vertelsituatie
Voorbeeld: Met een ontevreden gezicht bestudeerde Lisa haar spiegelbeeld. Alles zat tegen vandaag.

5. Opbouw
Het verhaal heeft een chronologische volgorde. Geen flashbacks.

6. Tijd
Het verhaal gaat achter elkaar door zonder sprongen in de tijd.
Het verhaal speelt zich af in de 21ste eeuw.

7. De Samenvatting
Lisa is op maandagavond was aan het ophangen in de tuin. Wanneer  ze oog in oog komt te staan met de ontsnapte tbs’er Mick Kreuger. De dagen erop zal hij Lisa, en haar vijf jaar oude dochtertje Anouk, gegijzeld houden in haar eigen huis. Hij weet Lisa en Anouk goed in bedwang te houden, want hij slaat en verwond haar regelmatig wanneer zij niet doet wat hij van haar verwacht. Op een avond komt de journaliste Senta toevallig bij het huis van Lisa aan. Door de mist is zij de weg kwijt geraakt en gaat naar het huis om de weg te vragen. Niemand doet open en Senta loopt rond het huis om te kijken of er echt niemand thuis is. Door het raam ziet ze een vrouw zitten met een bebloede wond op haar hand. Lisa kijkt de journaliste aan en vestigt al haar hoop op haar, misschien snapt zij wat er aan de hand is en gaat hulp halen. Senta schrik wanneer ze Kreuger ziet met een mes in zijn hand. Snel gaat ze weer naar haar auto om hulp in te schakelen maar tijdens het rijden verliest ze de macht over het stuur en beland ze in het water. Ze wordt gered door iemand maar ligt in coma in het ziekenhuis. Mick Kreuger laat Lisa en Anouk in de kelder slapen, daar kan hij ze opsluiten. Op woensdag word Mick handtastelijk naar Lisa, en hij verkracht haar. Woensdagavond doet Lisa een ontsnappingspoging, maar die mislukt. De dag erop sluit ze zichzelf en Anouk op in de kelder, Anouk is erg bang en er is geen eten en drinken in de kelder. Menno komt langs omdat hij met Anouk naar de dierentuin zou, Lisa opent de kelderdeur en ziet hoe Mick Kreuger Menno vermoord. Ze sluit zich weer op in de kelder.Wanneer Senta uit haar coma ontwaakt en naar huis gaat, zoekt ze de man die haar gered heeft op. Ze gaan naar de plek van het ongeluk en ze verkent daarna de omgeving. Ze herkent het huis waar ze aangebeld had en belt opnieuw aan. Mick Kreuger doet open en verteld dat hij Menno heet. Wanneer Senta naar het toilet gaat ziet ze een foto van Lisa, Anouk en Menno en beseft ze dat ze tegen een ontsnapte misdadiger staat. Ze slaat hem met haar net gekochte life hammer, en Kreuger raakt gewond. Senta hoort stemmen uit de kelder en bevrijd Lisa en Anouk. Lisa heeft een breekijzer, en wanneer blijkt dat Mick Kreuger nog niet dood is en hij hun aan wil vallen, slaat ze hem net zolang op z’n hoofd totdat hij dood is. Ze bellen snel de politie.

8. Informatie over de schrijver
Simone van der Vlugt werd op 15 december 1966 in Hoorn als Simone Watertor geboren. Al op jonge leeftijd wist ze dat ze schrijfster wilde worden en op haar dertiende stuurde ze voor het eerst een manuscript op naar een uitgever. Ze bleef proberen een uitgever voor haar werk te interesseren, tot ze Nederlands en Frans ging studeren aan de lerarenopleiding in Amsterdam.

Tijdens haar studie kwam ze in aanraking met jeugdliteratuur en zodra ze haar diploma had behaald, schreef ze een historisch jeugdboek dat in 1995 onder de titel “De amulet” verscheen bij uitgeverij Lemniscaat. Dat was het eerste boek in een lange reeks historische jeugdboeken waar ze verschillende prijzen mee won en die ook in Duitsland, Zwitserland, Oostenrijk, Spanje en Denemarken verschenen.

Tegenwoordig schrijft ze ook thrillers voor volwassenen die verschijnen bij uitgeverij AmboAnthos. Simone van der Vlugt is getrouwd, heeft twee kinderen en woont in Alkmaar

9. Uitgewerkte persoonlijke reactie

Het onderwerp van het boek is een ontsnapte  tbs’er. Ik dacht in eerste instantie dat het boek te maken had met water omdat de titel blauw water is en de kaft ook blauw is. Het is een heel interessant onderwerp waardoor je ook door blijf lezen.

De gedachtes van de personages en de gebeurtenissen zijn allebei even belangrijk. Je krijg dat ook allemaal goed te weten wat er zich afspeelt en wat de personages denken. De gebeurtenis dat een ontsnapte tbser zoveel kan aanrichten heeft mij wel aan het denken gezet als je nu het nieuws kijk en je hoort dat er een tbs’er is ontsnapt denk je er wel even overna wat de risico’s zijn.  Het boek bleef me heel erg boeien omdat er steeds nieuwe dingen gebeurde en daardoor spannend bleef en je door wilde lezen.

Ik vind dat je je goed kan verplaatsen in het  personage van Lisa je weet precies wat ze voelt en doet.
Ik keur het gedrag van de hoofdpersoon goed want ze kan niks anders in deze situatie ik zou hetzelfde gereageert hebben denk ik. Omdat je toch wegwil bij die ontsnapte tbs’er alleen je eigenlijk geen kant opkan.

Ik vind sommige stukjes verhaal moeilijk kwa opbouw vooral als Senta in coma lig en er veel flashbacks komen. Het is een spannend verhaal omdat er veel dingen gebeuren die in het echt ook zouden kunnen gebeuren en dat zet je aan het denken dat vind ik goed aan het boek. Het boek boei  je al vanaf het eerste moment omdat Lisa dan al de ontsnapte tbs’er tegenkomt.

10.1 verwerkingsopdracht
Verwerkingsopdracht 1
Dood en verderf
Mensen roepen "STERF!"
Schieten met pistolen
Het verheerlijken van idolen
De schurk tegen de held
Waar is het geld?
Een moeder schreeuwt om haar kind
Slechte zaken die ons verbind
Alweer een tropische storm
10 keer per jaar is de norm
Mensen die huilen
Mensen die schuilen
Wat ik hieraan doe?
Ik zet de TV uit want ik ben moe
Ik heb dit gedicht uitgekozen omdat het in het echt gebeurd en dat dat goed duidelijk wordt gemaakt en niet alleen op tv is.

Wees zuinig met je moeder,
het kostbaarste bezit wat je hebt.
Ze heeft het beste met je voor,
wat ze ook zegt als ze boos is.
Voor ieder die nog een moeder heeft:
pas op het moment dat ze er niet meer is, merk je pas wat je eigenlijk had.
Want het grootste en waardevolle bezit,
dat je kunt hebben is je
MOEDER
 Ik heb dit gedicht gekozen omdat Anouk goed voor haar moeder zorgt.

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

1. Algemene informatie
Titel: Blauw water
Auteur: Simone van der Vlugt
Uitgeverij: Anthos, Amsterdam
Genre: Literaire thriller
Motieven: De elementen angst en haat komen steeds terug in het verhaal.
Titelverklaring: Wanneer Senta in haar auto te water raakt, helemaal onder water. Als ze dan in coma is, denkt ze aan “blauw water” Ze denkt erbij dat het “blauwe water” hoop biedt.
Tijd: Is van maandag tot en met vrijdag in de eerste week van september.
Plaats: Het speelt zich af in gelderland er wordt gesproken over het dorpje Appeltern.
Ruimte: Het verhaal speelt zich vooral af in het huis van Lisa.
Type boek: Fictie realistisch

2. Begin van het boek
Het boek begint met intro. Lisa hangt in haar achtertuin de was op, als ze plots tegenover een vreemde man staat. Hij ziet er raar uit, wil eten en drinken en slaat haar, waardoor ze een bloedende wond heeft. In haar huis zit ook de 5-jarige Anouk die ziek thuis is van school. Ze heeft astmatische bronchitis. Anouk is vrij bang van de vreemde kerel. Maar Lisa mag wel even medicijnen van boven gaan halen. De man is overigens wel wat aardiger tegen Anouk. Dan wordt duidelijk dat het een ontsnapte tbs’er is die op zijn vlucht in ieder geval al iemand gedood heeft. Lisa begrijpt dat ze zich rustig moet houden, dat kan de man misschien gunstig stemmen. Maar het ziet er niet naar uit dat de man van plan is spoedig op te stappen.

Einde van het boek
Het boek heeft een gesloten einde want: Ze herkent het huis waar ze aangebeld had en belt opnieuw aan. Mick Kreuger doet open en verteld dat hij Menno heet. Wanneer Senta naar het toilet gaat ziet ze een foto van Lisa, Anouk en Menno en beseft ze dat ze tegen een ontsnapte misdadiger staat. Ze slaat hem met haar net gekochte life hammer, en Kreuger raakt gewond. Senta hoort stemmen uit de kelder en bevrijd Lisa en Anouk. Lisa heeft een breekijzer, en wanneer blijkt dat Mick Kreuger nog niet dood is en hij hun aan wil vallen, slaat ze hem net zolang totdat hij dood is. Ze hoort de sirenes van de politie auto al aankomen

3. Personages
Hoofdpersoon
Lisa
Lisa is een karakter, je kent haar gevoelens en gedachten. Ze lijkt een onzekere vrouw. Ze had een vriend Menno, maar die was al getrouwd met een andere vrouw en had daar ook twee kinderen mee. Dat wist ze en ze vertrouwde erop dat Menno uiteindelijk wel bij haar zou komen, ze zal goedgelovig zijn, makkelijk te gebruiken. Met Menno heeft ze een dochtertje gekregen, Anouk. Ze woont op het platteland.

Anouk
Anouk is de dochter van Lisa, ze is vijf jaar. Anouk is een type, je kent haar gedachten en gevoelens niet. Ze heeft erge bronchitis waar ze medicijnen voor neemt en blijft daarom een week thuis
Afzijdige

Mick
Mick Kreuger is een man met psychische problemen. Ik twijfelde of hij een type of karakter is, maar ik denk een karakter omdat je wel wat weet van zijn gedachten en leven. En hij maakt ook wel wat een ontwikkeling door, zijn houding naar Lisa veranderd elke dag weer. Mick Kreuger heeft zijn vrouw, zijn twee kinderen en de nieuwe vriend van zijn vrouw vermoord. Hij is ontsnapt toen hij op verlof was. Hij heeft in zijn ontsnappingsperiode al een persoon vermoord voordat hij bij Lisa en Anouk kwam. Bij Lisa en Anouk heeft hij Menno vermoord en uiteindelijk wordt hij zelf vermoord

Helper
Senta
Senta is een karakter. Ze is moeder van drie kinderen en echtgenote van Freek. Ze heeft een affaire met Alexander, dat begon onschuldig maar is uitgegroeid tot een echte relatie. Senta lijkt een sterke vrouw, ze kan wel voor haarzelf op kan komen. Ze maakt ook een duidelijke ontwikkeling door. Door het ongeluk beseft ze dat ze heel veel van haar man en kinderen houdt en wanneer ze merkt dat Alexander haar ook nog gebruikt om een boek te schrijven over iemand die in coma raakt, beëindigd ze de relatie met hem.
Tegenstander.

4. Vertelsituatie
Het boek wordt verteld in een alwetende vertelsituatie
Voorbeeld: Met een ontevreden gezicht bestudeerde Lisa haar spiegelbeeld. Alles zat tegen vandaag.

5. Opbouw
Het verhaal heeft een chronologische volgorde. Geen flashbacks.

6. Tijd
Het verhaal gaat achter elkaar door zonder sprongen in de tijd.
Het verhaal speelt zich af in de 21ste eeuw.

7. De Samenvatting
Lisa is op maandagavond was aan het ophangen in de tuin. Wanneer  ze oog in oog komt te staan met de ontsnapte tbs’er Mick Kreuger. De dagen erop zal hij Lisa, en haar vijf jaar oude dochtertje Anouk, gegijzeld houden in haar eigen huis. Hij weet Lisa en Anouk goed in bedwang te houden, want hij slaat en verwond haar regelmatig wanneer zij niet doet wat hij van haar verwacht. Op een avond komt de journaliste Senta toevallig bij het huis van Lisa aan. Door de mist is zij de weg kwijt geraakt en gaat naar het huis om de weg te vragen. Niemand doet open en Senta loopt rond het huis om te kijken of er echt niemand thuis is. Door het raam ziet ze een vrouw zitten met een bebloede wond op haar hand. Lisa kijkt de journaliste aan en vestigt al haar hoop op haar, misschien snapt zij wat er aan de hand is en gaat hulp halen. Senta schrik wanneer ze Kreuger ziet met een mes in zijn hand. Snel gaat ze weer naar haar auto om hulp in te schakelen maar tijdens het rijden verliest ze de macht over het stuur en beland ze in het water. Ze wordt gered door iemand maar ligt in coma in het ziekenhuis. Mick Kreuger laat Lisa en Anouk in de kelder slapen, daar kan hij ze opsluiten. Op woensdag word Mick handtastelijk naar Lisa, en hij verkracht haar. Woensdagavond doet Lisa een ontsnappingspoging, maar die mislukt. De dag erop sluit ze zichzelf en Anouk op in de kelder, Anouk is erg bang en er is geen eten en drinken in de kelder. Menno komt langs omdat hij met Anouk naar de dierentuin zou, Lisa opent de kelderdeur en ziet hoe Mick Kreuger Menno vermoord. Ze sluit zich weer op in de kelder.Wanneer Senta uit haar coma ontwaakt en naar huis gaat, zoekt ze de man die haar gered heeft op. Ze gaan naar de plek van het ongeluk en ze verkent daarna de omgeving. Ze herkent het huis waar ze aangebeld had en belt opnieuw aan. Mick Kreuger doet open en verteld dat hij Menno heet. Wanneer Senta naar het toilet gaat ziet ze een foto van Lisa, Anouk en Menno en beseft ze dat ze tegen een ontsnapte misdadiger staat. Ze slaat hem met haar net gekochte life hammer, en Kreuger raakt gewond. Senta hoort stemmen uit de kelder en bevrijd Lisa en Anouk. Lisa heeft een breekijzer, en wanneer blijkt dat Mick Kreuger nog niet dood is en hij hun aan wil vallen, slaat ze hem net zolang op z’n hoofd totdat hij dood is. Ze bellen snel de politie.

8. Informatie over de schrijver
Simone van der Vlugt werd op 15 december 1966 in Hoorn als Simone Watertor geboren. Al op jonge leeftijd wist ze dat ze schrijfster wilde worden en op haar dertiende stuurde ze voor het eerst een manuscript op naar een uitgever. Ze bleef proberen een uitgever voor haar werk te interesseren, tot ze Nederlands en Frans ging studeren aan de lerarenopleiding in Amsterdam.

Tijdens haar studie kwam ze in aanraking met jeugdliteratuur en zodra ze haar diploma had behaald, schreef ze een historisch jeugdboek dat in 1995 onder de titel “De amulet” verscheen bij uitgeverij Lemniscaat. Dat was het eerste boek in een lange reeks historische jeugdboeken waar ze verschillende prijzen mee won en die ook in Duitsland, Zwitserland, Oostenrijk, Spanje en Denemarken verschenen.

Tegenwoordig schrijft ze ook thrillers voor volwassenen die verschijnen bij uitgeverij AmboAnthos. Simone van der Vlugt is getrouwd, heeft twee kinderen en woont in Alkmaar

9. Uitgewerkte persoonlijke reactie

Het onderwerp van het boek is een ontsnapte  tbs’er. Ik dacht in eerste instantie dat het boek te maken had met water omdat de titel blauw water is en de kaft ook blauw is. Het is een heel interessant onderwerp waardoor je ook door blijf lezen.

De gedachtes van de personages en de gebeurtenissen zijn allebei even belangrijk. Je krijg dat ook allemaal goed te weten wat er zich afspeelt en wat de personages denken. De gebeurtenis dat een ontsnapte tbser zoveel kan aanrichten heeft mij wel aan het denken gezet als je nu het nieuws kijk en je hoort dat er een tbs’er is ontsnapt denk je er wel even overna wat de risico’s zijn.  Het boek bleef me heel erg boeien omdat er steeds nieuwe dingen gebeurde en daardoor spannend bleef en je door wilde lezen.

Ik vind dat je je goed kan verplaatsen in het  personage van Lisa je weet precies wat ze voelt en doet.
Ik keur het gedrag van de hoofdpersoon goed want ze kan niks anders in deze situatie ik zou hetzelfde gereageert hebben denk ik. Omdat je toch wegwil bij die ontsnapte tbs’er alleen je eigenlijk geen kant opkan.

Ik vind sommige stukjes verhaal moeilijk kwa opbouw vooral als Senta in coma lig en er veel flashbacks komen. Het is een spannend verhaal omdat er veel dingen gebeuren die in het echt ook zouden kunnen gebeuren en dat zet je aan het denken dat vind ik goed aan het boek. Het boek boei  je al vanaf het eerste moment omdat Lisa dan al de ontsnapte tbs’er tegenkomt.

10.1 verwerkingsopdracht
Verwerkingsopdracht 1
Dood en verderf
Mensen roepen "STERF!"
Schieten met pistolen
Het verheerlijken van idolen
De schurk tegen de held
Waar is het geld?
Een moeder schreeuwt om haar kind
Slechte zaken die ons verbind
Alweer een tropische storm
10 keer per jaar is de norm
Mensen die huilen
Mensen die schuilen
Wat ik hieraan doe?
Ik zet de TV uit want ik ben moe
Ik heb dit gedicht uitgekozen omdat het in het echt gebeurd en dat dat goed duidelijk wordt gemaakt en niet alleen op tv is.

Wees zuinig met je moeder,
het kostbaarste bezit wat je hebt.
Ze heeft het beste met je voor,
wat ze ook zegt als ze boos is.
Voor ieder die nog een moeder heeft:
pas op het moment dat ze er niet meer is, merk je pas wat je eigenlijk had.
Want het grootste en waardevolle bezit,
dat je kunt hebben is je
MOEDER
 Ik heb dit gedicht gekozen omdat Anouk goed voor haar moeder zorgt.

10.2 verwerkingsopdracht
Verwerkingsopdracht  9
De gegijzelde twee
ik heb deze titel gekozen omdat: er 2 mensen gegijzeld worden in hun eigen huis.

Kijk uit een tbs’er
Ik heb deze titel gekozen omdat: er een tbs’er is die een vrouw en haar dochter gijzelde om een onderdak te kunnen hebben.

Waar moet ik heen?
Ik heb deze titel gekozen omdat: de vrouw en haar dochter niet weten waar ze heen moeten en zo snel mogelijk uit het huis willen.

REACTIES

R.

R.

6. Tijd
Senta heeft in het zieken huis wel flashbacks, en ook Lisa als ze voor het laatst opgesloten zit in de kelder.

10 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Blauw water door Simone van der Vlugt"