Badr Hari door Maarten Bax

Beoordeling 7.8
Foto van een scholier
Boekcover Badr Hari
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas vmbo | 1568 woorden
  • 10 februari 2015
  • 52 keer beoordeeld
Cijfer 7.8
52 keer beoordeeld

Boek
Vertaald als
(Mijn verhaal)
Auteur
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
2014
Pagina's
208
Oorspronkelijke taal
Nederlands

Boekcover Badr Hari
Shadow
Badr Hari door Maarten Bax
Shadow
ADVERTENTIE
Twijfel je nog over jouw studiekeuze?

Of heb je hulp nodig bij het inschrijven? Bezoek dan onze Extra Open Avond op 7 juni. Kom een kijkje nemen en voel hoe het is om te studeren bij Hogeschool Inholland. Wij staan voor je klaar! 

Meld je aan!

1. Samenvatting van het boek

Kickbokser Badr Hari werd bij het grote publiek bekend door het vechtincident tijdens het feest Sensation White. Sindsdien is iedere stap die de Marokkaanse Nederlander zet, nieuws. Zijn relatie met Estelle Cruijff werd eveneens breed uitgemeten in de media. In de biografie Badr Hari – Mijn verhaal vertelt Badr over zijn jeugd, matchfixing, zijn incidenten in het uitgaansleven, zijn relaties met vrouwen, zijn tijd in de gevangenis, de pers, Wesley Sneijder en nog veel meer. Rauw en openhartig, zonder het mooier te maken dan het is. Het enige echte geautoriseerde verhaal over de kickbokser Badr Hari.

De biografie begint met een aantal gedachten van Badr. Hierin maakt hij duidelijk dat zijn biografie vooral is bedoeld als werk om zijn gedachten en ideeën te bundelen voor het nageslacht. Zijn gedachten maken Badr Hari tot wie hij echt is, iemand van een andere planeet zoals hij zelf zegt. Daarbij benadrukt Hari dat alleen deze biografie van Maarten Bax geautoriseerd is, en doet hij alle andere biografieën, boeken en verhalen over zijn persoon af als ‘onzin’.

In het boek lees je over Badr zijn jeugd en de ‘harde’ wijk waarin hij opgroeide. Hij was geen lieverdje maar vergeleken met de jongens uit zijn buurt was hij het netste jongetje van de klas. Hij startte zijn middelbare schoolcarrière op het havo/vwo maar rondde uiteindelijk de mavo af. Er was altijd maar één school die hem echt interesseerde en daar zit hij nu nog steeds op; de sportschool!

Door zijn zus kwam Badr in aanraking met de vechtsport. Zijn eerste wedstrijden vocht hij rond zijn 14e/15e levensjaar. In de C-klasse was hij 4 jaar ongeslagen toen Hari zijn eerste Nederlaag leed tegen Rocky Grandjean. Na omzwervingen bij verschillende sportscholen en een partijtje hier en daar komt Badr Hari uiteindelijk terecht bij trainer Thom Harinck die enkele stappen hogerop helpt. Uiteindelijk breken Badr en Harinck na een zakelijk geschil. Toch gaat Hari door met vechten en komt in contact met Simon Rutz, organisator van K1-wedstrijden.

Het talent van Hari, zijn ongelofelijke drive en de goede contacten in de vechtsport zorgen uiteindelijk voor zijn definitieve doorbraak op het hoogste niveau. Hij vecht nu tegen jongens als Peter Aerts en Remy Bonjasky. Voor Peter Aerts heeft Badr Hari veel respect, hij is net als Hari een echte vechter. Voor Bonjasky heeft hij echter geen goed woord over. Hij wordt weggezet als een puntensprokkelaar die het alleen doet voor het geld.

In zijn biografie spreekt Badr Hari ook uitgebreid over zijn veelbesproken leven buiten de ring. Zijn eerste keer in de gevangenis, zijn relatie met Estelle Cruijf, zijn training en voeding, Sensation White en Wesley Sneijder. Alles wat met Hari te maken heeft wordt breed uitgemeten in de media. De rechtszaken na de vermeende mishandeling van Koen Everink waren het toppunt van media aandacht voor Hari. Het boek intrigeert door de grote openheid waarmee Hari spreekt. Deze openheid hoort bij Hari, het is net als in de ring; niet bang voor de confrontatie en recht voor zijn raap.

Het boek eindigt met een hoofdstuk waarin Badr vooruitblikt op zijn toekomst. Hij traint weer hard en wil weer de grootste zijn. Echte dromen heeft hij niet meer, hij kwam van niets en is blij met alles wat hij heeft. Hij sluit af met de mededeling dat de mensen na het lezen van zijn boek hem nog steeds niet zullen begrijpen. Wel hoopt hij dat ze hem anders gaan zien.

Bron: http://www.topbiografie.nl/biografieen/biografie-badr-hari-maarten-bax/

2. Over de auteur

Maarten Bax heeft op het Atheneum een diploma met o.a. Nederlands, Engels en Duits gehaald. In de sport (A.L.O. sportacademie) opgeleid met alle werkervaring in de mediawereld: geschreven en beeldende journalistiek. Geschreven voor kranten en tijdschriften, daarna overgestapt naar de televisie / film. In binnen- en buitenland. In 2007 heeft hij een eigen bedrijf opgestart, die beiden combineert. Hij richt zich dus op film en tekst.

Zijn specialiteit: videoproducties, bedrijfsfilms maken (voor promotie en/of herinnering), sportfilms maken, films van evenementen maken, redactie voor kranten, tijdschriften en websites, persberichten schrijven, boeken schrijven, brochures maken en public relations verzorgen. Alles op mediagebied.

Dit wil je ook lezen:

Overigens organiseerden (en presenteerden) hij tweemaal een sportgala.

In het kort:

-Sinds eind jaren tachtig actief in de mediawereld, in binnen- en buitenland.

-Hoogste (A.L.O.) en enorme sportachtergrond.

-Productie van tientallen sportfilms, bedrijfsfilms en evenementenfilms.

-Productie van documentaires.

-Producent boeken over Frank en Ronald de Boer (hun geautoriseerde biografie, 2000), hooligan Ajax' F-side (Joark, 2010), Wat een kutvoetbal, he? (over oorzaken en gevolgen dood grensrechter Nieuwenhuizen, 2013), en Badr Hari's geautoriseerde biografie. 'MIjn verhaal' in 2014.

-Productie van duizenden artikelen (voor kranten, tijdschriften, brochures en sites).

-Productie websites (inclusief content).

-Productie persberichten.

-Eigenaar honderden persadressen.

-Presentatie van sportevenementen en tv-items;

Sportsjournalist - AZ footballclub (2009 – 2010 (1 jaar)
RTV Noord-Holland Sportsjournalist (2004 – 2008 (4 jaar))
CAMJO cameraman-journalist (2003 – 2007 (4 jaar))
RTL Sportsjournalist (2005 – 2006 (1 jaar))
ESPN American Sportschannel (augustus 2000 – augustus 2001 (1 jaar 1 maand))
Gewerkt in Spanje om de Primera Division te volgen (Premier league with Real Madrid, Barcelona, etc.)
AT5 Journalist (1996 – 2000 (4 jaar))
De Telegraaf Journalist (1988 – 1994 (6 jaar))

Bron: http://nl.linkedin.com/in/maartenbaxbedrijfsfilms

3. Leeservaringen

Onderwerp

Spreekt het onderwerp van het verhaal je aan of niet? Hoe komt dat?

Ja, want ik vind Badr Hari helemaal geweldig. Ik kijk bijna naar elke wedstrijd van hem.

Ben je door het lezen of bekijken van het verhaal anders over het onderwerp gaan denken?

Nee, want ik had al niet zo veel in mijn gedachte over het onderwerp. Ik heb het boek gekocht om meer te weten te komen over de kickbokser en te weten te komen over hoe ij denkt over sommige dingen.

Gebeurtenissen

Zijn de gebeurtenissen verrassend, origineel en onvoorspelbaar of voorspelbaar en bekend?

Natuurlijk zijn sommige dingen wel voorspelbaar over Badr, maar het is bijvoorbeeld onvoorspelbaar hoe zijn jeugd was en zijn trainingen. Dat heeft hij meegemaakt en dat is zijn verhaal, dat vertel je niet bijvoorbeeld zomaar aan de pers.

Staan er in het verhaal gebeurtenissen die je graag zou willen meemaken? Welke gebeurtenissen vooral? Waarom juist die?

Tuurlijk zou ik sommige gebeurtenissen willen meemaken. Bijvoorbeeld om als kickbokser in de ring te staan. Dat lijkt me geweldig. Ik heb zelf een tijdje op kickboksen gezeten maar om zo ver te komen als Badr Hari.. dat is bijna onmogelijk.

Personages

Welk personage vind je afschuwelijk? Wat zorgt ervoor dat je van hem/haar een afkeer hebt?

Thom Harinck (Badr’s oude trainer), hij heeft het geld wat Badr verdiende voor een groot deel in zijn eigen zakken gestoken. Dat je iegen trainer wie je zo erg vertouwd dat doet, daar kun je gewoon geen woorden voor hebben. Niet dat het geld uitmaakt... het gaat om de vertrouwen.

Kom je genoeg van de personages te weten om hun gedrag te kunnen begrijpen?

Ja, want de personage vertelt alles. Badr vertels hoe zijn jeugd was, over zijn wijk, zijn school, de trainingen, hoe de K1- wedstrijden waren en hoe het in de gevangenis was en nog veel meer. Hij verteld alles op en eerlijk, zijn gebeurtenissen en gedachten.

Bouw

Vind je dat de gebeurtenissen logisch op elkaar volgen?

Ja, Badr begint over zijn jeugd en langzamer hand gaat hij door met het verhaal. Van toen tot nu verteld hij alle belangrijke details.

Heeft het verhaal een slot dat goed past bij de beschreven gebeurtenissen? Vind je dit een plezierig slot? Hoe komt dat?

Eigenlijk ging het verhaal niet zo om het slot. Het ging om de inhoud (De gebeurtenissen en de gedachtens van de hoofdpersoon). 

Taalgebruik

Vind je het verhaal lastig of makkelijk om te lezen? Heeft het taalgebruik hiermee te maken?

De taalgebruik van het boek ligt wel een beetje hoog, maar het is allemaal wel duidelijk te begrijpen.

Zijn de zinnen makkelijk te lezen en bevat het verhaal weinig moeilijke woorden of juist niet?

Het verhaal is wel makkelijk te lezen, maar er komen hier en daar wel wat moeilijke woorden voor.

4. Verwerkingsopdracht

Zoek een gedicht dat bij het verhaal past. Voeg deze in je verslag toe. Leg uit waarom je dit gedicht gekozen hebt.

Doel bereiken
Je wilt iets bereiken.
Je gaat er voor.
Niet opgeven.
Je gaat gewoon door.

Je kiest een bepaalde weg.
Maar iets houd je tegen.
Moet ik dan opgeven?
Neen, er zijn andere wegen.

Er staat een steen in de weg.
Maar ik keer niet terug.
Want heel die afstand dat ik heb afgelegd.
Nu, achter de rug.

Je stapt gewoon over die steen.
Zelfverzekerd en met een goed gevoel.
Precies of er niets is gebeurt.
Totdat je aankomt bij je einddoel.

Ik vind dit gedicht passen bij het boek omdat Badr vroeger wel eens iets heeft gestolen omdat ze financieel er niet altijd goed aan toe waren, wat hij nu verdient is financieel zeker goed.
Badr heeft veel negativieteit gehad door de media maar is toch doorgegaan met zijn werk en droom. Hij heeft zichzelf ontwikkeld en zich er overheen gezet en zich er gewoon niks van te laten boeien. Toen hij een tijdje rust wou van alle negativiteit is hij naar Marokko gegaan naar het dorpje waar hij vandaan komt, daar heeft hij in strijd gezeten met zichzelf of hij door moest gaan. En hij is door gegaan. Zoveel bereikt, waarom zou je dat laten liggen alleen maar door de leugens van de media?

REACTIES

L.

L.

Wat voor genre is dit boek

6 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.