Examenkandidaten gezocht!
We zoeken nog een aantal examenkandidaten die (voor moneys) hun frustraties, verdriet, of blijdschap willen uiten na afloop van de examens. Solliciteer voor 3 maart als eindexamenvlogger!

Meedoen

Bad boys for life! door Vrank Post

Beoordeling 6.5
Foto van een scholier
Boekcover Bad boys for life!
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vmbo | 1387 woorden
  • 5 april 2011
  • 202 keer beoordeeld
Cijfer 6.5
202 keer beoordeeld

Boekcover Bad boys for life!
Shadow

Omar en Joost ontmoeten elkaar in de jeugdgevangenis. Ondanks hun verschillende achtergrond worden de twee vrienden en sluiten ze een verbond om het harde leven in de jeugdgevangenis het hoofd te bieden. Maar als hun gevoelens voor Meriam gaan meespelen, wordt hun vriendschap op de proef gesteld. Uiteindelijk barst de bom en komen beide jongens lijnrecht tegenover elk…

Omar en Joost ontmoeten elkaar in de jeugdgevangenis. Ondanks hun verschillende achtergrond worden de twee vrienden en sluiten ze een verbond om het harde leven in de jeugdgevangen…

Omar en Joost ontmoeten elkaar in de jeugdgevangenis. Ondanks hun verschillende achtergrond worden de twee vrienden en sluiten ze een verbond om het harde leven in de jeugdgevangenis het hoofd te bieden. Maar als hun gevoelens voor Meriam gaan meespelen, wordt hun vriendschap op de proef gesteld. Uiteindelijk barst de bom en komen beide jongens lijnrecht tegenover elkaar te staan. Hun leven wordt op zijn kop gezet. Zal hun vriendschap overleven of is het verleden bepalend voor de toekomst?

Een rauw en realistisch verhaal over de spanningen in de westerse samenleving, waar moslim- en westerse jongeren scherp in contrast staan met elkaar, waar de jeugd steeds grenzelozer wordt en waar de jeugdgevangenis steeds vaker het antwoord is.

Bad boys for life! door Vrank Post
Shadow
ADVERTENTIE
"Hij was echt die meester die iedereen voor de klas wil hebben"

Pabo-student Melle wil graag leraar worden. Wij spreken hem over zijn rolmodel en hoe het is om stage te lopen. Wil je meer weten over hoe het is om voor de klas te staan en hoe je zelf leraar kunt worden? Check onze pagina over ‘leraar worden’! 

Naar de pagina

Technische gegevens
Titel:Bad boys for Life
Auteur:Vrank Post
De illustrator:-
De uitgever en de plaats van die uitgeverij:Noordhoff Uitgevers BV, Groningen/Houten
Het eerste jaar van uitgave: In het jaar 2008

 

Een korte samenvatting van het boek met daarin de hoofdzaak
Het boek gaat over twee jongens genaamd Omar en Joost. Omar en Joost ontmoeten elkaar in de jeugdgevangenis. Het zijn twee jongens van totaal verschillende achtergrond en wijze van leven. Toch worden ze in de gevangenis goede vrienden en helpen elkaar waar nodig. Op een gegeven moment wordt Joost verliefd op een ander meisje die ze in de jeugdgevangenis ontmoet, ze heet Meriam. Omar die Meriam als zijn ‘’ bitch’’ ziet wordt jaloers en vertelt Joost zijn grote geheim. Omar zijn straftijd zit erop en hij komt vrij, ook Meriam is een paar weken later vrij. Als Joost twee jaar later ook vrij komt, zoekt hij Meriam op maar die hoeft niks meer van hem te weten. Joost zijn leven gaat verder en hij gaat werken als theejongen bij een bank. Omar gaat zijn geloof achteraan en is bezig met een overval op diezelfde bank. Hier komen ze elkaar tegen en uiteindelijk drukt Joost op het knopje van Omar’s bom en ontploft de bom. Dit is het einde van het verhaal.

 

Je mening: wat vond je van het boek?
Ik vond het boek ‘Bad boys for Life’ een zeer leuk boek om te lezen. In het verhaal zitten constant spannende momenten waarvan je van te voren echt niet kan voorspellen wat er gaat gebeuren. Het boek was vooral ook leuk om te lezen omdat het over jongens ging van ongeveer dezelfde leeftijd als ik. En je leert in dit boek ook wat over de gewoontes van andere culturen en over hun leefgewoontes. Het was wel even wennen aan dit boek omdat er wordt verteld via de tegenwoordige tijd waarbij je af en toe, beetje bij beetje steeds meer krijgt te weten over het verleden van Joost en Omar en zo ook steeds beter snapt waar ze nu over praten.

 

Een aantal (theoretische) vragen over het boek

1. Tot welke genre ( bijvoorbeeld spanning en avontuur, oorlog, fantasie ) behoort je boek? Noem het genre en schrijf op waarom je voor dat genre kiest. Minimaal 25 woorden.
Het genre van het boek is spanning en avontuur omdat Joost en Omar die van een verschillende culturen komen, toch goede vrienden in de jeugdgevangenis worden en samen een heel avontuur beleven en veel spannende momenten beleven zoals vechtpartijen en het slothoofdstuk is heel erg spannend met een ontploffing aan het eind.

 

2. Verklaar de titel van het boek. Minimaal 25 woorden.
De titel van het boek is Bad boys for Life omdat De twee jongens in een jeugdgevangenis zitten en niet de liefste zijn en ook niet bang zijn om hun mond open te trekken. En aan het eind gijzelt Omar de medewerkers van de bank

 

3. Bedenk een andere titel voor het boek die ook gepast zou zijn.
De hel in de gevangenis, De jongens hebben het zwaar in de gevangenis en hebben ook heel weinig vrijheid.

 

4. Noem de belangrijkste personages die in je boek voorkomen. Verdeel ze in hoofdpersonen en bijfiguren.

Hoofdpersonen
Joost: Joost is een jongen die in het begin van het boek nog een beetje een gevoelige jongen is, maar als hij Omar ontmoet worden ze vrienden en nemen ze het voor elkaar op. Joost krijgt een grote mond en zet flink van zichzelf af.

Omar: Omar heeft een grote mond is bang voor niemand en kan zichzelf ook niet echt beheersen, hij heeft respect voor niemand totdat hij naar zijn eigen land terug gaat en Abdullah bezoekt. Abdullah is als een vader voor hem en Omar wordt ook wat rustiger.

Bijfiguren
Abdullah: Abdullah is een oude moslim, Omar heeft zeer veel respect voor hem en ziet hem als een vader. Als hij later ziek wordt heeft Omar alles over om een gevaarlijk gebied avonds door te rijden om bij een ziekenhuis te komen.

Meriam: Joost en Omar zijn allebei verliefd op haar. Meriam is een ander meisje in de gevangenis. Joost heeft verkering met Meriam, Maar als Omar het grootste geheim van Joost verteld wil Meriam niks meer met Joost te maken hebben en verbreekt al hun contact.

 

Verwerkingsopdrachten

ABC’tje

A: De A is van Allah, dit is de god waar Omar in gelooft.

B: De B is van bom, omdat Omar en Joost hier op het eind mee ontploffen.

C: De C is van chillen, Omar wil de hele dag chillen en niks anders.

D: De D is van druk, want Omar is heel druk.

E: De E is van erg, Het verhaal eindigt op het verhaal heel erg.

F: De F is van fuck, Dat is Omar’s vaste scheldwoord als iets niet gaat zoals hij wil.

G: De G is van geweld, omdat Omar medewerkers van een bank gegijzeld.

H: De H is van hoer, want Meriam was een hoer voordat ze in de jeugdgevangenis zat.

I: De I is van illegaal, want Omar en de andere jongens smokkelen stiekem sigaretten .

J: De J is van Joost, Dit is een van de hoofdpersonen.

K: De K is van klappen, Er wordt nog wel eens een klap uitgedeeld in de gevangenis.

L: De L is van liefde, Joost en Meriam worden verliefd op elkaar.

M: De M is van Mocro, Want Omar is een Marokkaan.

N: De N is van Nederlander, Joost is een echte kaaskop.

O: De O is van Omar, Dat is de andere hoofdrolspeler.

P: De P is van Pannenkoek, Zo noemt Omar Joost ook wel.

R: De R is van radeloos, Joost is helemaal radeloos als Omar zijn geheim doorverteld .

S: De S is van Stiekem, Omar en Joost doen veel dingen stiekem in de gevangenis.

T: De T is van Triest, Het is triest hoe Omar en Joost dood gaan.

U: De U is voor uitbarsting, Dit heeft Omar heel vaak als hij boos is.

V: De V is van vloeken, In dit verhaal wordt heel veel gevloekt.

W: De W is voor waanzin, Omar is helemaal gek over zijn geloof en doet domme dingen.

Y: De Y is voor Yellah, Dit is straattaal dat Omar gebruikt en betekend: schiet op

Z: De Z is voor Zonde, Joost en Omar verpesten hun hele leven door al hun acties.

  

Interview met de schrijver:
Vraag 1: Waarom hebt u uw boek over twee jongens in een jeugdgevangenis geschreven?

Vraag 2: U hebt als hoofdpersonen twee jongens van twee totaal verschillende culturen gekozen, heeft u dit met opzet gedaan en had het een reden of is het puur toeval?

Vraag 3: In het boek heeft Omar een behoorlijk agressieve houding, Waarom heeft u dit karakter gekozen bij Omar?

Vraag 4: U heeft Een heel stuk geschreven over Afghanistan, heeft u dit bewust gedaan om te laten zien hoe erg het er daar aan toe gaat?

Vraag 5: Omar zweert zich aan het einde van het verhaal heilig met Allah, en zegt er best een bomaanslag voor over te hebben om de westerlingen te wreken, bent u niet bang om zo een verkeerd beeld te schetsen van de moslims?

Vraag 6: Joost en Omar worden beiden verliefd op Meriam, Waarom wou u een liefdesrolletje in dit boek?

Vraag 7: Joost wordt verliefd op Meriam, maar Meriam moet niks meer van hem weten. Waarom heeft u dit zo geschreven?

Vraag 8: Joost zijn familie komt maar amper in het verhaal voor, Joost heeft het hier behoorlijk moeilijk mee. Wat waren uw bedoelingen hiermee?

Vraag 9: De jongens krijgen tijdens de voetbalwedstrijd tussen afdeling C en afdeling A ruzie. Waarom heeft u zoveel geweld beschreven tijdens een sportevenement?

Vraag 10: Joost zou zogenaamd zijn buurmeisje verkracht hebben, Waarom komen we verder niks te weten over hoe het precies is gebeurd.

Vraag 11:Omar verliest zijn broer bij een overval, hierdoor komt hij met Abdullah in aanraking, dit wordt zijn soort vader, Wat is er met Omar’s echte vader gebeurt

Vraag 12: meriam was een hoer voor ze in de gevangenis kwam, Hoe is ze in de jeugdgevangenis gekomen?

Vraag 13: U werkt zelf ook in een jeugdgevangenis, gaat het er daar ook zo agressief aan toe?

Vraag 14: Heeft u uw verhaal ook geschreven om uw ervaringen met jeugdgevangenen?

Vraag 15: Aan het eind gaan Omar en Joost dood, geen happy end dus. Waarom heeft u het zo dramatisch laten aflopen met nog een kleine heldenrol voor Joost?

REACTIES

J.

J.

Uitgever is niet Noordhoff maar Monteau.

12 jaar geleden

R.

R.

Ik ben de Q??? Bij ABC'tje?

12 jaar geleden

J.

J.

@Jeroen (havo 3)
Uitgever is niet Monteau maar Manteau.

12 jaar geleden

K.

K.

best goed allen 1 tip maak ook voor andere klassen zoals brugklas

12 jaar geleden

A.

A.

zou fijn zijn als alle verslagen ook in mavo 4 waren ..

11 jaar geleden

A.

A.

ja inderdaad @avm dat zou echt handiger zijn :)

11 jaar geleden

C.

C.

wat is dit voor boekverslag, veel te kort, maar toch bedankt derkkkkk :D

11 jaar geleden

M.

M.

een vraagje over Omar IS ER NIKS BIJZONDERS GEBEUR IN ZIJN VERLEDEN

11 jaar geleden

D.

D.

Ik snap de kritieken, maar heb dit verslag gemaakt in 3 tl ofzo en heb hem vervolgens gebruikt bij Nederlands.
toen heb ik hem hier op gezet omdat sommigen er misschien iets aan hadden, als dit niet zo is.. t spiet mie donders!

11 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Bad boys for life! door Vrank Post"