Amel en Faisel door Zohra Zarouali

Beoordeling 5.8
Foto van een scholier
Boekcover Amel en Faisel
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 2e klas havo | 949 woorden
  • 12 augustus 2004
  • 27 keer beoordeeld
Cijfer 5.8
27 keer beoordeeld

Boekcover Amel en Faisel
Shadow
Amel en Faisel door Zohra Zarouali
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Genre: Het boek is een Roman.
Het is een psychologisch verhaal omdat de gevoelens van het Marokkaanse meisje Amel beschreven worden.

2. a Keuze: Ik vond het wel boeiend om een boek te lezen hoe je te weten komt wat er in de wereld van de buitenlandse mensen speelt. Omdat je daar niet zo snel iets over leest.

2. b Inhoud:
Eerste persoonlijke reactie.

Ik vond het eerst zeer interessant boek en ook heel leerzaam omdat je alles te weten komt over het leven van een Marokkaans meisje en alles wat zei meemaakt en de problemen waar zei te maken mee krijgt. Het is ook een zeer origineel boek omdat er niet veel boeken over dit soort onderwerpen worden geschreven. Het is zeer indrukwekkend want je komt te weten hoe de mensen die spelen in het verhalen over bepaalde dingen denken en de gewoontes die ze hebben. Het is een werkelijk verhaal want deze dingen zullen ongetwijfeld ook spelen in een buitenlandse familie van nu. Er worden nog steeds meisjes uitgehuwelijkt en sommige dingen uit de Marokkaanse cultuur komen overeen met de Turkse cultuur. Ik vond het een heel mooi verhaal omdat ze het heel mooi brengen en alles goed word uitgelegd en de situaties waar ze in zitten word heel mooi verteld en het zet me zeker aan het denken over de leefwijze van Amel.

3. a 1 Amel is steeds aan het woord, je leest het boek van uit haar ogen zeg maar.


2 Haar ouders, Faisal,nichten, en tante spelen een belangrijke rol in het boek.

3 Het verhaal speelt zich af in Nederland maar gedeeltelijk ook in Marokko.

4 Op het eind krijgt Amel de ketting van haar ex vriend terug, wat betekent dat hij over haar heen is. Ze wordt gelukkig met Faisal.

5 Het thema is dat Amel verliefd wordt op de verkeerde persoon. Als ze met die persoon trouwt wordt ze uitgestoten door haar ouders en familie.

3. b 1 De schrijfstijl: Amel vertelt het zeg maar.
2 Ruimte: Het verhaal speelt zich af in een dorpje tussen Arnhem en Nijmegen in Nederland. En gedeeltelijk ook in Marokko.
3 Verhaalfiguren: Familie en vrienden van Amel.
4 Perspectief: word verteld uit de ogen van Amel.

3. c 1 De hoofdgedachte: Amel denkt dat het moeilijk word haar eerste liefde te vergeten, maar Faisal is een goede echtgenoot en helpt haar over haar probleem heen.

2 Het einde, want daar kan je lezen dat het Amel lukt om over haar eerste liefde heen te komen met hulp van Faisal.

3 De keuze van de titel is niet moeilijk. Heel het boek gaat het
over een meisje genaamd Amel. Je leeft alleen maar met haar en haar man Faisal mee. Het boek gaat volop 100% over hun. Dus vandaar de titel Amel en Fasial.

3. d 1 Het boek is voor het eerst gepubliceerd in 1989.

2 Zohra Zarouali werd in 1984 in Noord-Marokko geboren. Op haar 8ste levensjaar kwam ze met haar moeder en zusje naar Nederland. Sinds die tijd woont ze in Nijmegen. Daar ging ze ook naar de lagere school en later naar de mavo. Na de mavo volgde ze twee jaar een opleiding tot Sociaal Mederwerkster. Op school schreef al verhaaltjes en gedichten en dat doet ze nu nog steeds graag.
Zohra schrijft vooral multiculturele verhalen. Deze verhalen gaan over de problemen die kunnen ontstaan als verschillende culturele groepen in dezelfde maatschappij naast elkaar leven. Ze schrijft korte verhalen en gedichten en werkte mee aan een bundel interviews met Turkse en Marokkaanse meisjes. Haar boeken gaan vooral over buitenlanders die een Arabische cultuur hebben. Ze beschrijft in Amel en Faisal op boeiende wijze de ervaringen en gevoelens van een Marokkaans meisje dat opgroeit in onze Discriminatie en racisme komen er geregeld in voor. Deze boeken laten zien hoe belangrijk verdraagzaamheid en wederzijds respect is.
Andere boeken van Zohra Zarouali zijn: Amel en Faisel, Sanae en Een doel voor ogen.

3. d 3Het is niet in de middeleeuwen geschreven, maar in de tijd van nu. Als je het boek vergelijkt met andere culturen is het best ouderwets, maar het cultuur is nauw eenmaal niet verbetert. En blijft ouderwets.

4. 1, Het spannendste stukje vond ik het laatste deel, of Amel wel terug zou keren naar Faisal. De kans was groot dat ze naar haar ouwde liefde terug zou keren. En dan zou haar familie haar uitstoten. ’Amel is als persoon goed uitgewerkt, en de lezer leeft mee met de strijd die zij heeft tussen de normen en waarden van haar ouders en die van de moderne Westerse samenleving. Haar keuze om alsnog met een Marokkaanse jongen te trouwen wordt goed uitgelegd.

2. Dat Amel sommige dingen niet mag, komt namelijk ook vaak voor in me omgeving. Ze mag niet met een Nederlander trouwen en daar hebben veel buitenlandse meisjes last van.

3. Als er een vloek wordt uitgesproken over Amel, dat vind ik
een beetje vervelend. Want dat is best wel iets ernstigs. Dat mensen zulke dingen kunnen doen.

4 Ja, bijvoorbeeld met’’Een doel voor ogen’’, dat boek is ook van Zohra Zarouali, en dat laat ook een beetje het leven van een buitenlandse familie zien.

5 Het heeft me aan het denken gezet hoe het zo verder moet, of er altijd zoiets zal blijven bestaan dat buitenlandse meisjes alleen met jongens van hun eigen afkomst trouwen.

6 Het taalgebruik is goed, het is makkelijk te lezen. Maar er is af en toe iets in het Arabisch, maar dat kan je zelf uit de zin uitmaken wat het is.


7 Het is een mooi boek, waar je steeds in verder moet lezen omdat je er niet mee kan stoppen.

8 ja, ik zou het een ander aanraden, je leert er ook best dingen over buitenlandse gewoontes. Daar lees je niet zo snel iets over. Je krijgt een andere kijk op het leven van Marokkanen..

REACTIES

E.

E.

hallo elanur .
ik wouw je even zeggen dat ik je uitreksel erg goed vond en dat ik er veel informatie van heb gebruikt.
bedankt groetjes eileen.

18 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Amel en Faisel door Zohra Zarouali"