Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Alleen maar nette mensen door Robert Vuijsje

Beoordeling 5.3
Foto van een scholier
Boekcover Alleen maar nette mensen
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 6e klas vwo | 2562 woorden
  • 5 januari 2011
  • 36 keer beoordeeld
Cijfer 5.3
36 keer beoordeeld

Boekcover Alleen maar nette mensen
Shadow

Op het Amsterdamse Barlaeus Gymnasium had David Samuels verkering met Naomi, een meisje dat precies zo was als hij: verantwoorde conversatie op de champagne-tuinfeesten van de elite in Oud-Zuid. Alleen maar nette mensen.
Nu is David Samuels 21 en op zoek.
Hij zoekt naar wie hij is. David is joods maar door zijn zwarte haren ziet hij eruit als een Marokkaan. …

Op het Amsterdamse Barlaeus Gymnasium had David Samuels verkering met Naomi, een meisje dat precies zo was als hij: verantwoorde conversatie op de champagne-tuinfeesten van de elit…

Op het Amsterdamse Barlaeus Gymnasium had David Samuels verkering met Naomi, een meisje dat precies zo was als hij: verantwoorde conversatie op de champagne-tuinfeesten van de elite in Oud-Zuid. Alleen maar nette mensen.
Nu is David Samuels 21 en op zoek.
Hij zoekt naar wie hij is. David is joods maar door zijn zwarte haren ziet hij eruit als een Marokkaan. Hoort hij bij de witte Hollanders of bij de mensen die ze allochtonen noemen?
Hij zoekt naar wat hij later moet worden. Hoe kan David het respect winnen van zijn vader, de baas van het enige fatsoenlijke programma op de vaderlandse televisie?
En hij zoekt de intellectuele negerin. Wordt David gelukkig van Rowanda, de Bijlmer-queen die met twee gouden tanden bijna zijn oor eraf bijt? Of moet hij met Naomi zijn?
Het is een zoektocht die even komisch wordt als tragisch, dwars door het hart van de multiculturele samenleving.

Alleen maar nette mensen door Robert Vuijsje
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

1. Zakelijke gegevens
a.Robert Vuijsje
b.Alleen maar nette mensen
Nijgh & Van Ditmar 2009
14de druk
286 bladzijden
c. Opdracht: Voor Sonny

2. Keuze en eerste reactie
Ik heb dit boek gelezen voor de Inktaap 2010. Ik vond het een zeer apart boek. Ik wist dat er veel commotie over is ontstaan, omdat bepaalde mensen het boek racistisch vonden en er boekwinkels waren die het boek weigerden te verkopen. Dit vond ik een beetje overdreven. Ik ben heel positief over de schrijfwijze, dus ik vond het wel een goed boek.


3. Verdieping

a. Samenvatting
In de proloog wordt een dialoog gegeven van een ontmoeting tussen David en Rowanda. Het volgende hoofdstuk is een bladzijde uit het dagboek van David waarin hij iets zegt over zijn idee van de multiculturele samenvatting. Daarin worden dingen beweerd (veel vooroordelen) van bevolkingsgroepen en de eigenaardigheden van die bevolkingsgroepen (ook door verschillende ogen van verschillende groepen mensen)

Februari
David Samuels is een 21-jarige zoon van een programmamaker bij de Nederlandse televisie. Ze wonen in Oud-Zuid in Amsterdam. David heeft drie jaar geleden zijn gymnasiumopleiding voltooid aan het Barleus in Amsterdam. Daar heeft hij ook Naomi leren kennen, een heel aardig meisje met wie hij al jaren verkering heeft. Het is ook het enige meisje met wie hij seks heeft gehad. Zijn vrienden zijn Bas en Daan met hun andere klasgenoten Esther en Annet. Die zijn allemaal braaf aan de studie gegaan, maar David is zoekende naar de zin van zijn bestaan sinds hij het gymnasiumdiploma op zak heeft. Het is het afgelopen jaar dan ook slecht gegaan in zijn relatie met Naomi. De spanning is er van af en het jonge stel komt nauwelijks meer tot seksuele prestaties. Toch blijft ze hem vaak lieve sms-jes sturen.

Zijn ouders die graag groot doen met hun vriendenkring, besluiten dat David maar eens wat moet gaan doen en vertellen in het openbaar dat hij met een bevriende dokter Bornstein moet gaan praten.

In deel 1 worden nu steeds enkele verhaaldraden door elkaar verteld: de kennismaking van David met de wereld van Rowanda, de negerin Queen uit de Bijlmer, de tanende relatie in het nabije verleden met Naomi en zijn bezoeken aan dokter Bornstein. David is joods maar ziet er Marokkaans uit. Op straat wordt hij dan ook voor een Marokkaan aangezien en hij moet daarom steeds uitleggen dat hij een “witteman is”. Met een oude negervriend van het gymnasium regelt hij dat hij een negerinnendisco in Amsterdam bezoekt. Daar komen vrijwel nooit witte jongens.

De negerin Rowanda die hij ontmoet, is heel donker en is het type dat Samuel zoekt, met grote rondingen(95F). Dit weet hij omdat hij haar nieuwe BH moet betalen als hij wat met haar wil, want het aanraken van haar lichaamsdelen betekent toch wel het betalen van wat euro’s. Het lijkt er dus best wel op dat Rowanda profiteert van het rijkeluiszoontje David.

Hij weet meteen wel dat hij in een Surinaams gezin is binnengekomen. Hij heeft te maken met de broer en moeder van Rowanda die zich ook overal mee bemoeien. De broertjes en neven houden er ook een dubbele moraal op na: ze hebben allemaal vriendinnen of vrouwen, maar “playeren” er lustig op los en vertellen die verhalen ook nog aan elkaar. David wil een echte negerin en geen bounty (dat is een negerin van buiten maar een blanke van binnen) en Rowanda lijkt wel in aanmerking te komen voor het type van die echte negerin. In zijn dagboek noemt hij dat de vrouw met de dikke gouden Sherida-ketting om haar nek, maar wel intellectueel is.

Het koppel levert wel problemen op, want als ze gaan willen in de PC Hoofdstraat moeten ze hun tas laten doorzoeken en wanneer ze ’s avonds samen naar een leuke club willen gaan, worden ze geweigerd onder het motto dat er geen plaats is voor hen in een besloten avond.

Maart
In dit deel worden beide families met elkaar in aanraking gebracht. Eerst gaat Rowanda (voor Davids moeder steeds Rawana) op bezoek bij de familie in Oud-Zuid. Het is duidelijk dat de dikke Surinaamse helemaal niet past in de kring van de Samuels. Omgekeerd is de situatie humoristisch wanneer Davids ouders een bezoek brengen aan de Bijlmer en geconfronteerd worden met het eenvoudige gezin waarin Rowanda is voortgekomen.

Neef Ryan van Rowanda nodigt David uit een keer mee te gaan stappen, als ze gaan stappen en ze ontmoeten natuurlijk andere zwarte meisjes. Wanneer David op het punt staat een Antilliaans meisje te versieren, komt Rowanda met haar nichtje binnen. Ze maakt een scène en vertrekt. Wanneer hij enkele dagen later opbelt, wil ze niets meer met hem te maken hebben.

David beproeft zijn geluk daarna op datingsites en krijgt contact met ene Lady Soul, met wie hij een afspraak maakt. Wanneer hij deze Muriel later ontmoet, blijkt ze wel heel grote borsten te hebben, maar verder is ze heel klein en intelligent is ze ook al niet.

Tussendoor waren er een aantal korte flitsen van een nacht in een yacuzzisuite van een hotel bij Schiphol waar Naomi en David proberen om weer wat dichter bij elkaar te komen. Het is vlak voor kerst: ze praten over hun relatie, gaan uiteraard in bad maar tot seks komt het niet meer Kort daarop vieren ze met elkaar kerstfeest. De eerste dag bij Davids ouders en de tweede dag bij Naomi’s ouders. Het zijn geen flitsende dagen. Dat komt voornamelijk door de houding van David, maar Naomi wil hem wel de tijd geven om na te denken. Intussen probeert ze hem te stimuleren een studie op te pakken.

David bezoekt Rowanda nog een keer, maar ze weet nog niet of ze met de verkering verder wil gaan. Ze wil immers geen liegman en David blijkt nu ook gelogen te hebben. Ryan gaat met David shoppen en dan ziet hij een vrouw (Isidra) die hij kent voorbijkomen: hij maakt een afspraak om in de kelderbox van haar appartement seks met hen beiden te hebben.

Maar in de dagen erna probeert hij het met wisselend succes steeds met zwarte vrouwen aan te leggen. Wanneer hij in een bar Almede probeert te versieren slaat een man (Scarface)hem in elkaar en moet hij naar Spoedeisende Hulp en ontmoet daar o.a. zijn oud-klasgenootje Esther die daar als co-assistent loopt. Ze heeft het verder geschopt dan hij. In de tussentijd is er veel MSN- en smsverkeer. Naomi blijft steeds lieve berichtjes sturen en van andere vrouwen krijgt hij regelmatig uitnodigingen om seks te hebben.

Bij Albert Hein ontmoeten ze een aardig Marokkaans meisje Naima, dat hem vraagt hoe hij aan de verwondingen in zijn gezicht komt.

Van Bas hoort hij dat er ook in Memphis Tennessee grote negerinnen lopen die misschien wel intelligent zijn. Via weer een gesprek met dokter Borstein neemt hij een besluit om naar Amerika te gaan. Maar eerst wordt Ryan gebeld door een van zijn vrienden met de mededeling dat ze een Antilliaanse vrouw (Juchi) hebben gevonden die het bereid is met hen allen te doen.

April
David vertelt eerst zijn ouders en later Naomi via MSN dat hij naar Amerika gaat om tot bezinning te komen. Naomi geeft aan dat het oké is en dat hij maar goed moet nadenken. Tegen Bas vertelt hij dat hij op seksvakantie gaat. In Memphis beleeft hij inderdaad heel gemakkelijk seksavonturen, maar net als in Amsterdam moet hij er wel steeds voor betalen. Zo ontmoet hij LaShondra en Diamond, waarmee hij uiteindelijk alleen praat. David vertelt haar over Naomi die hij nu weer begint te waarderen.

Wanneer hij contact met Bas onderhoudt via MSN, begeeft zijn computer het. Een iets oudere zwarte vrouw Rosalyn vraagt of ze hem kan helpen: ze is lerares op de universiteit en dus wel intellectueel. Hij begint nu na te denken over zijn leven. Wanneer ze gaan shoppen koopt hij allerlei dingen voor Naomi (een boek, pumps van Calvin Klein die ze ooit op Tenerife was kwijtgeraakt, en hij laat een gouden armband maken met de namen van Naomi en David). Hij belt met Borstein om hem te zeggen dat hij een zwarte intellectuele vrouw heeft gevonden, maar dat die eigenlijk net zo is als een witte intellectuele vrouw. Dan kan hij net zo goed met Naomi zijn, vindt hij.

Hij neemt het vliegtuig terug. Tijdens de vlucht ontstaat nog een humoristische situatie, wanneer het Nederlandse stel dat naast hem zit, denkt dat hij een Marokkaan is en dus een terrorist.

Thuisgekomen zit hij op MSN, wanneer Bas een vervelende mededeling voor hem heeft: Naomi is sinds kort bevriend met Daan. Het welkomstfeestje van zijn moeder mislukt dan ook. Daan geeft in een telefoongesprek aan dat David er zelf voor heeft gekozen. Van Ryan hoort hij dat ook Rowanda een andere kerel heeft. Naomi belt hem nog wel op en zegt dat nu eenmaal alles zo gelopen is. Ze vindt het jammer voor David maar ze moet verder in haar leven.

Het wordt dertig april en David ziet hoe de Koninklijke familie Amsterdam aandoet. Wanneer hij ziet dat Willem-Alexander (40 jaar oud) zich in een jute zak hijst om te gaan zaklopen, beseft hij dat hij niet bij dat land wil horen. Niemand accepteert David beseft hij: hij voelt zich geen Nederlander, Rowanda en Naomi willen hem niet meer. Alleen Marokkanen mijden hem niet. Hij moet maar Marokkaan worden.

Terug van het Museumplein ziet hij een mooi meisje lopen. Het blijkt Naima van Albert Hein te zijn. Hij spreekt haar aan. Ze is weliswaar Marokkaanse maar uit Casablanca, waarmee ze wil aangeven dat ze wel ontwikkeld zijn en ook in een betere buurt wonen. Ze praten over eten, maar voordat hij bij haar thuis mag komen eten, zijn er nog heel wat rituelen af te werken.


b. Onderzoek van de verhaaltechniek
1. Het taalgebruik is eenvoudigracistisch, net als het hele boek, verder is het opvallend dat hij vaak afdwaalt. Er zijn ook vaste uitdrukkingen die hij vaak gebruikt, de hoofdpersoon vooral, maar ook de andere personages in het boek, zoals “Alleen maar nette mensen” de titel, en “bedankt voor de gezelligheid” en “en…-stop”.

2. Ruimte: Het speelt zich vooral af in Amsterdam. Hoofdpersson David woont daar, evenals zijn ouders, (ex-) vriendin Naomie en het is ook de plaats waar hij Rowanda en andere meisjes oppikt. Later gaat hij nog naar Amerika, Memphis, Tenessee. De plaatsen hebben geen echte speciale rol in het verhaal. Wel om een beetje de woonomgeving te illustreren van de hoofdpersoon zelf en de meisjes waar hij naar op zoek is. Ook wordt er veel verteld over de omgeving, waar bepaalde groepen mensen wonen. (Joden van Oud-Zuid zijn anders dan de joden die naast die buurt wonen, enz.) Maar heeft geen belangrijke rol in het verhaal verder.

In het verhaal verstrijktr er een jaar, van februari tot Koninginnedag het volgende jaar er zijn veel grote tijdsprongen.

3. David Samuels, de hoofdpersoon, is 21 jaar oud. Hij is een jood, maar heeft zwart haar waardoor hij veel wordt aangezien als een Marokkaan. Hij heeft verkering met Naomi, al sinds de middelbare school, in het begin van het boek maakt hij het uit. Hij wil namelijk op zoek gaan naar een zwarte vrouw, die vindt hij spannender. Hij veranderd in het boek langzaam, vooral omdat hij veel omgaat met andere culturen. Hij heeft meerdere meisjes tegelijkertijd, terwijl hij hiervoor alleen nog maar met Naomi heeft gehad.

Naomi is David’s vriendinnetje, zij zat ook op het gymnasium en doet nu een studie psychologie. Het hele boek probeert zij David te helpen met zijn besluiteloosheid over zijn studie en zijn leven. Maar aan het eind van het boek is ze een beetje over haar verliefdheid heen en kiest ze voor zichzelf.

Daan en Bas zijn vrienden van David en zaten ook op het Barlaeus Gymnasium samen met David en Naomi. Daan doet een studie Economie, zijn vriendin Esther doet Geneeskunde en Bas een studie Rechten met zijn vriendin Annet. Ze vinden het allemaal een beetje raar dat hij niet studeert en ze begrijpen er totaal niks van David als hij begint te praten over negers en zijn obsessies.

De ouders van David wonen in Oud-Zuid Amsterdam, ze ondersteunen David financieel helemaal. Maar willen wel dat hij eindelijk eens begint met een studie. Ze schamen zich ervoor dat hij toen heeft afgezien van zijn studie psychologie, ze hebben geen andere kinderen en vinden het niet leuk om te zeggen dat David niks uitvoert. Verder dwingen ze hem uiteindelijk om te praten met een psycholoog (dokter Bornstein). En proberen ook afspraken voor hem te maken om een beroeps/studie keuze te maken, net als Naomi.

4. Er is sprake van de ik-vertel situatie. De lezer bekijkt alles vanuit David.


c. Op zoek naar de themathiek
1. Je hebt die van David als hij besluit dat hij iets anders wil dan Naomie; namelijk een negerin. Een verhaallaag waarin hij op zoek gaat naar een negerin in Nederland en een verhaallaag waarin hij op zoek gaat naar een negerin in Amerika.

2. Zoektocht naar zichzelf en naar de liefde van zijn leven.

3. Het stuk dat David in de bus zit en een ouder echtpaar denkt dat hij een marokaan is.

4. Liefde/relaties, integratie, visies, vooroordelen.

5. Er word veel naar de titel verwezen, door Rowanda en in de inleiding, het is meer spottend. Het gaat namelijk over de mensen in Amsterdam-Zuid, waar David woont, alleen maar nette mensen wonen daar, zeker geen mensen die ze allochtoon noemen.

6. Er is geen motto.


d. Plaats in de literatuurgeschiedenis
1. Het jaar 2008.

2. Robert Vuijsje (Amsterdam, 12 oktober 1970) is een Nederlandse journalist en schrijver. Hij doorliep het Barlaeus Gymnasium en studeerde Sociologie en Amerikanistiek aan de Universiteit van Amsterdam. Ook bracht hij een jaar door aan de Amerikaanse Universiteit van Memphis. Van 1997 tot 2007 werkte Vuisje voor weekblad Nieuwe Revu. Voor een interview met spelersmakelaar Sigi Lens werd hij in 2005 genomineerd voor de Hard Gras-prijs voor beste sportverhaal. Vanaf 2007 schreef hij voor de zaterdageditie van dagblad De Pers, waarvoor hij onder andere sprak met Desi Bouterse en Tom Wolfe. In 2008 debuteerde hij met zijn roman "Alleen maar nette mensen". De roman gaat over over een jongen van joodse afkomst uit de chique Amsterdamse wijk Oud-Zuid die op zoek gaat naar een "intellectuele negerin" als vriendin. Deze culturele zedenschets werd genomineerd voor de Libris Literatuur Prijs in 2009. Ook werd hij genomineerd voor de Belgische Gouden Uil literatuurprijs die hij vervolgens ook won.

(Bron: http://nl.wikipedia.org/wiki/Robert_Vuijsje)

3. Allochtonen en vooroordelen over allochtonen zijn typerend voor deze tijd.

4. Ik heb geen andere boeken van deze schrijver gelezen.

5. De straattaal en vooroordelen die in het boek voorkomen zijn actuele zaken.


e. Beoordeling
1. Positief vond ik dat er humor in zijn schrijftstijl zat. Het was niet bepaald saai om te lezen.

2. Ik vond het wel grappig toen David zijn vriendin Rowanda mee naar huis nam. De reactie van de ouders had ik wel verwacht.

3. Ik kan niet direct een boek of film noemen die ook te maken heeft met een man die een negerin wil.

4. Vooroordelen ken ik, omdat mensen ook vaak van mij denken dat ik een turk ben. Of ze denken dat ik een taalachterstand heb als ze weten dat ik hier niet geboren ben. Met mensen die op zoek zijn naar een negerin als vriendin ben ik niet bekend.

5. Grappig, maar soms een beetje te grof.

6. Een leuk boek om eens te lezen in je vrije tijd, maar geen boek die een prijs zou moeten verdienen.

7. Ja, maar de persoon zou niet alles te letterlijk moeten nemen.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Alleen maar nette mensen door Robert Vuijsje"