Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Achtste-groepers huilen niet door Jacques Vriens

Beoordeling 6.6
Foto van een scholier
Boekcover Achtste-groepers huilen niet
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 1e klas havo/vwo | 965 woorden
  • 4 mei 2002
  • 444 keer beoordeeld
Cijfer 6.6
444 keer beoordeeld

Boekcover Achtste-groepers huilen niet
Shadow

In de groep van juf Ina is vaak heibel, vooral over het voetballen in de pauze. Gelukkig is juf erg goed in het bedenken van originele oplossingen. Maar als Akkie ernstig ziek blijkt te zijn, kan ook juf niks meer verzinnen. Heel groep acht leeft mee. Gelukkig kan Ankie het niet laten om zich ook vanuit het ziekenhuis overal mee te bemoeien. Of het nou gaat om de afsc…

In de groep van juf Ina is vaak heibel, vooral over het voetballen in de pauze. Gelukkig is juf erg goed in het bedenken van originele oplossingen. Maar als Akkie ernstig ziek blij…

In de groep van juf Ina is vaak heibel, vooral over het voetballen in de pauze. Gelukkig is juf erg goed in het bedenken van originele oplossingen. Maar als Akkie ernstig ziek blijkt te zijn, kan ook juf niks meer verzinnen. Heel groep acht leeft mee. Gelukkig kan Ankie het niet laten om zich ook vanuit het ziekenhuis overal mee te bemoeien. Of het nou gaat om de afscheidsavond, het schoolvoetbaltoernooi of het plan om de juf aan een nieuwe man te helpen!

Achtste-groepers huilen niet door Jacques Vriens
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Samenvatting: Het boek gaat over Akkie die leukemie krijgt. Aan het begin wordt ze heel erg benauwd en ze gaat naar het ziekenhuis waar ze te horen krijgt dat ze leukemie heeft. De klas is heel erg geschrokken en vooral juf Ina want haar man is overleden aan kanker. Ook al ligt Akkie in het ziekenhuis, ze bemoeit zich overal mee. Bijvoorbeeld met het schoolvoetbalteam en het plan om de juf aan een nieuwe man te helpen. Akkie gaat toch mee met het schoolkamp. Na het schoolkamp blijft ze een tijdje thuis omdat ze erg moe is. Ze knapt snel op en ze bedenkt de tekst van de musical. Elise, haar beste vriendin gaat op een dag naar Akkie kijken. Dan ziet ze de ouders van Akkie aan de tafel zitten, heel verdrietig. Ze zeggen dat Akkie weer in het ziekenhuis ligt. Als de klas de musical oefent krijgen ze een telefoontje dat Akkie is overleden. Opvallende zaken: 1 Er is vaak ruzie in de klas en als ze naar een school gaan om te kijken, gooit een jongen de pet van Akkie af, ze is kaal omdat ze leukemie heeft. Dan neemt de hele klas het voor Akkie op. 2 Dat het boek slecht afloopt, meestal loopt een boek goed af, bijvoorbeeld dat Akkie dan beter zou worden. 3 Dat Akkie perse bij de Cito-toets wil zijn. 4 Dat Akkie zich overal mee bemoeit als ze doodziek in het ziekenhuis en toch nog van alles bedenkt bijvoorbeeld om de juf aan een nieuwe man te helpen en de opstelling van het schoolvoetbalteam. 5 Op schoolkamp kwam Akkie midden in de nacht naar de juf om te zeggen dat ze Elise moet troosten. Maar de juf schrok eerst want ze dacht dat er iets mis was met Akkie, dat ze iets verkeerds had. 6 Toen Akkie voor het eerst weer op school kwam, droeg ze een pet omdat ze kaal was door de leukemie. Toen droeg de hele klas ook een pet of hoed zodat ze zich gelijk op haar gemak voelde.
Meningen: Sanne: Het is een leuk boek omdat er leuke dingen in gebeuren zoals als Akkie en een jongen ruzie maken komt de juf op de fiets van een jongetje uit Akkie´s klas. Nienke: Het is een leuk boek omdat er leuke tekeningen in zitten. Sanne: Het is een zielig boek want Akkie hoopt dat ze één van de vele is die beter wordt van leukemie maar ze is één van de weinigen die er aan dood gaat. Nienke: Het is een zielig boek omdat Akkie dood gaat terwijl ze het net onder controle hadden. Sanne: Het is een grappig boek want Akkie maakt leuke opmerkingen bijvoorbeeld leukemie en ze zegt dat het stommemie is. Nienke: Het is een grappig boek omdat Tamara, een meisje uit Akkie´s klas, Frenklin, een jongen uit Akkie´s klas, steeds omkoopt met snoep om iets te weten te komen over de jongens. Sanne: Het is een leerzaam boek omdat je veel te weten komt over leukemie. Nienke: Het is een grappig boek omdat als Elise naar het ziekenhuis gaat de kat van Akkie meeneemt terwijl er geen dieren in het ziekenhuis mogen komen. Sanne: Het is een ander boek dan andere boeken omdat het slecht afloopt en meestal loopt een boek goed af. Nienke: Het is een geinig boek omdat aan het begin van het boek de klas aan het voetballen is en ze gaan biggen. (biggen= met de billen tegen elkaar aan duwen.) Thema: Het thema is dood. Het past daar goed bij omdat Akkie steeds denkt dat ze dood gaat en later gaat ze echt dood en juf Ina´s man is ook dood gegaan. Akkie heeft het ook over dood gaan met de verpleegster, wat dood gaan nu eigenlijk is. Fragment: Akkie tilde langzaam haar hand op en zwaaide naar Elise en de juf. Elise zwaaide terug en drukte een zoen op de ruit. Juf Ina deed hetzelfde. Akkie zag het en glimlachte. Toen deed ze haar ogen dicht en vloog weer. Het was de laatste keer dat Elise haar vriendin zag lachen. Twee dagen later overleed Akkie. Ze was opnieuw buiten bewustzijn geraakt en steeds verder weggevlogen. Verder en verder, hoger en hoger. Haar ouders hielden Akkie in hun handen toen ze stierf
Die middag was meester Henk in groep acht om te oefenen voor de musical. Hij had zijn gitaar meegenomen en alle kinderen hadden een papier in de hand met de tekst van het lied dat hij al een keer had voorgezongen op het schoolkamp. De telefoon ging en juf Ina ging de klas uit. Even later kwam ze terug en ze fluisterde iets in het oor van meester Henk. Daarna zij ze zacht: ‘ Kom even in de kring zitten.’ Eigenlijk hoefde ze niets meer te zeggen. De kinderen wisten wat er ging komen. ‘Ik heb een naar bericht,’ begon de juf. ‘Akkie is gestorven. Haar vader heeft net naar school gebeld.’ Waarom we dit fragment gekozen hebben: Hier gaat Akkie dood en vertelde juf dat Akkie gestorven was. En de klas was de musical die Akkie had bedacht aan het oefenen. Het is het zieligste stukje uit het boek. Informatie over de schrijver: Jacques Vriens is geboren op 26 maart 1946 in Den Bosch. Hij woont nu in Gronsveld in Zuid-Limburg. Hij is getrouwd met Thérèse en hij heeft 2 zonen. Op zijn zestiende ging hij naar de HBS en daarna volgde hij de opleiding om onderwijzer te worden. Hij is directeur geworden van een school in Abcoude. Hij schreef veel toneelstukken zo begon hij zijn schrijf carrière. In 1979 ontving hij zijn eerste zilveren griffel voor een boek voor kleuters. Nu worden zijn boeken geregeld bekroond door o.a. de Nederlandse Kinderjury. Zijn boek Achtste Groepers Huilen Niet is bekroond door de Nederlandse Kinderjury.

REACTIES

B.

B.

HEEY,
Best wel goed gemaakt!!!
laterzz....

21 jaar geleden

K.

K.

Heel leuk Nienke,
Ik had ook een Bespreking voor boeken maar nu had ik een 8 gehaald door jouw goede boekenbespreking!
Heeeeel Veel succes en ik hoop dat je weer zo'n leuk boek gaat samenvatten enzow !! Doeiii en de groeten Channa Oneel

12 jaar geleden

W.

W.

leuk verslag maar somigge zinnen kloppen niet.

12 jaar geleden

J.

J.

Goed boekverslag heeft me mooi een 7,5 bezorgt door dit nog FF goed door te nemen. THX

11 jaar geleden

L.

L.

ik vind het een zielig boek omdat Akkie dood gaat.
en ik vind het ook leuk omdat er ook leuke stukjes in voor komen.

11 jaar geleden

A.

A.

goed boekverslag!!
ik hoop dat ik er ook zo'n goed cijfer voor krijg,
ik ben namelijk ook met een boekverslag bezig....
bedankt voor de inspiratie!!!
baaaay

11 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Achtste-groepers huilen niet door Jacques Vriens"