Schuld door Mel Wallis de Vries

Beoordeling 8.1
Foto van een scholier
Boekcover Schuld
Shadow
 • Boekverslag door een scholier
 • 1e klas vwo | 1408 woorden
 • 19 maart 2021
 • 14 keer beoordeeld
Cijfer 8.1
14 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
2015
Pagina's
224
Oorspronkelijke taal
Nederlands

Boekcover Schuld
Shadow

Eén waarschuwing... Zorg dat jouw naam niet op de lijst staat!

Op een school plegen drie jongeren kort na elkaar zelfmoord. Er lijkt geen enkele overeenkomst tussen de drie te zijn: ze zitten niet in dezelfde klas en ze kennen elkaar amper. De politie bestempelt het als een trieste samenloop van omstandigheden. Maar dan krijgt de 16-jarige Tess een briefje d…

Eén waarschuwing... Zorg dat jouw naam niet op de lijst staat!

Op een school plegen drie jongeren kort na elkaar zelfmoord. Er lijkt geen enkele overeenkomst tussen de dr…

Eén waarschuwing... Zorg dat jouw naam niet op de lijst staat!

Op een school plegen drie jongeren kort na elkaar zelfmoord. Er lijkt geen enkele overeenkomst tussen de drie te zijn: ze zitten niet in dezelfde klas en ze kennen elkaar amper. De politie bestempelt het als een trieste samenloop van omstandigheden. Maar dan krijgt de 16-jarige Tess een briefje dat alles verandert: Jij bent de volgende... Wanneer Tess alles probeert te ontrafelen, doet ze een schokkende ontdekking. Nu moet ze vrezen voor haar eigen leven. Maar niemand gelooft haar. 

Schuld door Mel Wallis de Vries
Shadow
ADVERTENTIE
Stap in jouw toekomst

Kom naar de Open Avond van Inholland op woensdagavond 29 maart van 17:00 - 20:00 uur. Proef de sfeer en ontdek onze opleidingen.

Meld je aan!

Gegevens

Auteur: Mel Wallis de Vries

Titel: Schuld

Druk: Zevende druk. Uit Utrecht, 2020.

Uitgever: De Fontein

 • Genre

Het boek is een jeugdthriller. In het boek komen verschillende moorden voor. Ook in de rest van het boek is er veel spanning. 

 • Perspectief

Het boek is uit verschillende perspectieven geschreven, wel steeds uit de ik-persoon. Het boek bestaat uit 4 verschillende delen. In elk deel is er een nieuw slachtoffer. Het perspectief wisselt dan tussen de moordenaar en het slachtoffer. 

Het wisselen van perspectief is duidelijk te zien. Als je in het perspectief van de moordenaar leest is de tekst rood. Anders is de tekst zwart. Dit maakt het wisselen veel duidelijker. Zelf vind ik dat fijner lezen. 

 • Hoofdpersonen

In dit boek zijn meerdere hoofdpersonen. Dit komt omdat er in ieder deel van het boek een ander hoofdpersoon is. 

Alle slachtoffers in het boek hebben blond haar en blauwe ogen. Hiervoor is geen verklaring.

Kate: Kate is een heel lief meisje en helpt anderen graag. Dat merk je vooral als ze op school is. Aan het einde (een paar weken voordat ze vermoord wordt) merk je dat ze wat bang wordt. Ze let beter op en kijkt vaker of wel echt alleen is en er niet iemand mee zit te kijken.

Yara: Yara is erg op haarzelf. Ze deelt niet veel met anderen. 

Thuis is ze niet altijd even aardig tegen haar ouders en broertje.

Tess: Tess is erg nieuwsgierig en slim. Ze heeft ook uitgevonden dat de moorden iets met elkaar te maken hebben en zo de moodernaar ontmaskert. 

Wel heeft ze geleerd dat ze mensen niet snel moet vertrouwen.

Michael: Michael is een rustige jongen met blond haar. Hij blijkt uiteindelijk de moordenaar te zijn. Omdat hij zo bescheiden en rustig is had niemand dat voorspeld. 

Nadat zijn zus Leila zelfmoord pleegde vond hij dat de mensen die op de haatlijst van Leila stonden ook dood moesten.

 • Bijfiguren

Leila: Leila heeft een belangrijke rol in het verhaal, maar komt niet echt veel voor in het boek. Het verhaal begint met haar. Ze heeft zelfmoord gepleegd en daardoor gaat Michael de mensen op haar haatlijst doden.

Omdat ze niet veel voorkomt in het boek weet je niet veel over Leila. 

Dit wil je ook lezen:

Luuk: Luuk heeft een relatie met Kate. Je komt niet heel veel over hem te weten, maar hij komt veel voor in het deel van Kate. 

Het lijkt mij een hele aardige en behulpzame jongen.

Noa: Noa is een vriendin van Tess. Ze kennen elkaar van hockeytraining. Noa zou de volgende zijn die vermoord zou worden.

Danique: Danique is ook een goede vriendin van Tess. Ook zij kennen elkaar van hockey. Danique stond ook op de haatlijst van Leila en zou dus na Noa vermoord worden.

 • Omgeving

Het verhaal speelt zich af in Amsterdam. Onder andere op hun school, het Spinoza Lyceum. 

Er komen geen specifieke kenmerken voor van Amsterdam. Het verhaal had zich net zo goed ergens anders kunnen afspelen.

 • Tijd

Het verhaal speelt zich in het heden af. Dit is te zien aan de technologie op de school. Ook zie je in het begin van het boek rouwkaart van Leila. Ze is overleden op 11 november 2014. Toen is het verhaal dus gestart.

Hoeveel tijd er verstrijkt is niet duidelijk. Ik denk ongeveer 2 jaar.

 • Belangrijkste probleem

Het belangrijkste probleem in het boek is dat er verschillende meisjes zelfmoord plegen. Als lezer weet je dat de meisjes geen zelfmoord plegen, omdat je ook leest uit het perspectief van de moordenaar. 

Alleen is het voor de lezer niet duidelijk wie de moordenaar is. Dat wordt pas aan het eind bekend. Tijdens het lezen vraag je je dus wel af wie de moordenaar zal zijn. 

Op sommige momenten is het boek best spannend en wil je graag doorlezen. Vooral aan het einde van elk deel is het het meest spannend, omdat er iemand wordt vermoord.

 • Einde

Het verhaal heeft een gesloten einde. De moordenaar wordt ‘ontdekt’ en opgepakt. 

Het verhaal zou eventueel nog verder kunnen gaan, omdat het direct stopt als hij wordt opgepakt. Je hebt nog geen reactie van mensen gehoord.

 • Titel

De titel ‘Schuld’ verwijst naar de dood van Leila. Michael vindt dat Kate, Yara, Tess, Noa en Danique verantwoordelijk zijn van haar dood. Het zou volgens hem dus hun ‘schuld’ zijn.

 • Samenvatting

Het verhaal speelt zich af op het Spinoza Lyceum in Amsterdam waar 3 meisjes kort na elkaar zelfmoord plegen. Tenminste dat denkt iedereen, maar niemand weet waarom.

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen

Het verhaal speelt zich af op het Spinoza Lyceum in Amsterdam waar 3 meisjes kort na elkaar zelfmoord plegen. Tenminste dat denkt iedereen, maar niemand weet waarom.

Het begint allemaal met de verlegen Leila die op een avond zelfmoord pleegt. Dit doet ze allemaal omdat al haar ‘vriendinnen’ haar hebben laten zitten zonder dat ze het zo hebben bedoeld. Dit heeft Leila allemaal in een dagboek geschreven. Ze noemde dit haar haatlijst. Na haar dood wordt deze haatlijst door haar broer, Michael gevonden. Hij denkt dat Leila had gewild dat alle 3 de meisjes hiervoor moesten boeten en wel op een hele speciale manier, door ze te vermoorden.

Hij begint met Kate, die dreigbrieven krijgt zoals: Ben je al bang? Zou je wel moeten zijn!

Als hij Kate heeft vermoord wist hij alle sporen en hij laat het lijken op zelfmoord. En dan is Yara aan de beurt. Dat gaat allemaal wat moeilijker dan bij Kate, maar alsnog lukt het door middel van dreigbrieven zonder ondertekening.

Dan is Tess aan de beurt die een makkelijke prooi lijkt. De vader van Michael (dus ook de vader van Leila) is dokter waardoor hij makkelijk aan een slaapmiddel komt. Als hij het slaapmiddel Tess heeft gegeven, vertrekt hij en valt ze langzaam in slaap. Ze kan nog naar haar telefoon grijpen en belt 112. Ze krijgt geen lucht meer, omdat Michael een sjaal om haar nek heeft geknoopt. De telefonist van de alarmdienst weet dat het niet goed gaat en traceert het adres, zo komt er dus toch een ambulance die Tess redt. Michael wordt opgepakt en het loopt goed af voor Tess, maar voor de andere meiden niet.

Noa en Danique stonden ook nog op Leila’s haatlijst en zouden dus ook vermoord worden. Dankzij Tess leven zij nog.

 • Auteur

Mel wallis de vries is geboren in 1973 in Leiden. Na de middelbare school heeft ze biologie en journalistiek gestudeerd. 

Eerst heeft ze een tijdje als journalist gewerkt bij de Telegraaf. Daarna was ze marketingmanager van een beauty-merk. 

Naast haar werk was ze al aan het schijven. Mel had het erg druk met haar baan en had dus minder tijd om te schrijven. Na de geboorte van haar eerste dochter is ze daarom ook echt schrijfster geworden. 

Net als dit boek zijn ook de andere boeken die ze heeft geschreven jeugdthrillers. Andere boeken die Mel schreef zijn: Vlucht, Zwijg, Vervloekt, Wild, Vals, Pijn, Haat, Kill, Shock, Wreed, Klem, Verstrikt en Vals. 

Je merkt dat de boeken niet moeilijk zijn om te lezen. Ook blijven ze spannend tot de laatste bladzijde.

 •  Mening

Voordat ik het boek had gelezen sprak het me al aan. Ik wist dat het ging over verschillende meisjes die zelfmoord hadden gepleegd en wou dus graag weten wat er precies was gebeurd. Wie de moordenaar is blijft onbekend tot één van de laatste bladzijden. Hierdoor wil je graag doorlezen en blijft het het hele boek spannend. Daarom heb ik het boek ook gekozen.

Ik verwachtte aan het begin dat Noa en Danique ook vermoord zouden worden. Uiteindelijk loopt het heel anders af en wordt de moordenaar zelfs opgepakt. 

Ik vond de meisjes allemaal wel sympathiek. De moordenaar vond ik tijdens het lezen helemaal niet vriendelijk. Als het aan het einde blijkt dat het Michael was wordt alles duidelijk en begrijp ik hem ook beter, omdat je weet waarom hij de moorden heeft gepleegd. In het verhaal leef je ook heel erg mee met de persoon. Als je in het perspectief van het slachtoffer leest weet je ook echt wat ze denken en hoe ze zich voelen. Als je in het perspectief van Michael leest merk je de woede maar ook de angst die hij voelt.

Ik zou het boek zeker aanraden om ook te gaan lezen. Het is een leuk en spannend boek. De afwisseling tussen de rode en de zwarte tekst maakt het verhaal heel duidelijk. Je leest twee kanten van het verhaal. En dat maakt het boek nog een stuk leuker. 

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Schuld door Mel Wallis de Vries"