Samen met onze partner #UseTheNews doen we onderzoek naar de Europese en Amerikaanse verkiezingen. Geef jouw mening en maak kans op 20 euro Bol.com tegoed!

Naamloos door Pepijn Lanen

Beoordeling 7.6
Foto van een scholier
Boekcover Naamloos
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 5e klas vmbo/havo | 1364 woorden
  • 8 januari 2021
  • 84 keer beoordeeld
Cijfer 7.6
84 keer beoordeeld

Boekcover Naamloos
Shadow

‘Het begint met dat ik me mijn naam niet meer kan herinneren.’ Zo opent Naamloos, de debuutroman van Pepijn Lanen waarin we een aantal weken uit het leven van een naamloze jongeman volgen. Een dertiger die tussen twee banen in zit en tijdelijk verblijft in een nihilistisch appartement van een vriend. Een rustperiode. Tot hij op een ochtend wakker wordt, en…

‘Het begint met dat ik me mijn naam niet meer kan herinneren.’ Zo opent Naamloos, de debuutroman van Pepijn Lanen waarin we een aantal weken uit het leven van een naaml…

‘Het begint met dat ik me mijn naam niet meer kan herinneren.’ Zo opent Naamloos, de debuutroman van Pepijn Lanen waarin we een aantal weken uit het leven van een naamloze jongeman volgen. Een dertiger die tussen twee banen in zit en tijdelijk verblijft in een nihilistisch appartement van een vriend. Een rustperiode. Tot hij op een ochtend wakker wordt, en zich realiseert dat hij geen idee heeft hoe hij heet.

Naamloos door Pepijn Lanen
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Nieuw seizoen Studententijd de podcast!

Studenten Joes, Tess en Annemoon zijn terug en bespreken alles wat jij wilt weten over het studentenleven. Ze hebben het onder andere over lentekriebels, studeren, backpacken, porno kijken, datediners, overthinken, break-ups en nog veel meer. Vanaf nu te luisteren via Spotify en andere podcast-apps! 

Luister nu

Naamloos

Titelbeschrijving

Uitgever : Ambo

Verschenen : 2016

Bladzijden : 209

Luistertijd 4:09:10

Schrijver Pepijn Lanen

Auteur

Pepijn Lanen is een schrijver die in 2013 is begonnen met schrijven van boeken, daarvoor was hij rapper ook wel bekend als Faberyayo hij zat bij de jeugd van tegenwoordig. Hij is geboren in Utrecht op 4 augustus 1982. In 2012 bracht hij zijn laatste album uit Coco een album met veel situaties dat hij met zijn vriendin is. Daarna heeft hij nog een paar losse nummers uitgebracht. Naamloos is zijn 2e boek.

Ik kende Pepijn wel een beetje van zijn muziek ik luister het wel een beetje maar ik had eerst nooit het verband gelegd met dit boek totdat ik het opzocht, maar nu ik het weet zie ik wel verbanden met leefstijl dat hij vertelde in het boek en drugsgebruik niet dat het boek over hem gaat maar meer over algemeen.

Titelverklaring

Het boek heet naamloos omdat hij zijn naam niet meer weet

Keuze

Ik heb dit boek gekozen omdat dit boek mij wel aansprak met het verhaal en het verhaal al gelijk grappig en interessant was wist ik dat ik een goed boek had gekozen.

Genre

Psychologische roman

Samenvatting

“Naamloos” van Pepijn Lanen gaat over een dertiger die na een avond flink stappen niet meer weet wie hij is. Zijn spullen zijn weg en hij woont in andermans huis. Zijn doel is om zijn identiteit te achterhalen. Maar hij heeft enkel een maand de tijd om hierachter te komen, want na die maand moet hij beginnen met zijn nieuwe baan. Hij besluit om zijn leven om te gooien. Wanneer hij wakker wordt met een verschrikkelijke kater spreekt hij met zichzelf af dat hij in plaats van zich elk weekend zich totaal te laten gaan, te stoppen met drinken en het gebruik van drugs en beter voor zichzelf te zorgen.

Nadat hij een paar weken helemaal alleen heeft geleefd besluit hij terug te gaan naar Utrecht, waar hij is opgegroeid, om te kijken of iets daar zijn geheugen terug kan brengen. De eerste keer raakt hij op het station helemaal in paniek en pakt hij de eerste trein terug. Maar hij besluit het nog een keer te proberen. Eenmaal voor de tweede keer in Utrecht loopt hij door de stad maar hij komt tevergeefs niks tegen waardoor hij zijn geheugen terugkrijgt. Teleurgesteld stapt hij weer op de trein terug. Daar ziet hij een meisje die hij herkent van een avond stappen. Hij beschuldigt haar dat hij door haar zijn geheugen kwijt is, omdat zij hem drugs heeft gegeven waardoor hij waarschijnlijk zijn geheugen is verloren. Als hij haar ziet begint hij te schreeuwen en krijgen ze ruzie. Samen stappen ze uit de trein en beginnen te praten. Ze lijkt meer van de situatie af te weten. Later in het verhaal krijgen de hoofdpersoon en het meisje een relatie. Hij is bijna altijd bij haar thuis. Zij helpt hem door hem er even niet meer aan te laten denken en leert hem gewoon van het moment samen met haar te genieten. In het boek kom je haar naam niet te weten en ‘hij’ weet ook niet hoe ze heet, totdat zij hem aan het einde van het boek haar naam vertelt. Dit is dan ook het einde van het hele boek. Voor de lezer blijft haar identiteit een mysterie.

Personen

De hoofdpersoon/hij persoon : je komt nooit de naam van de persoon te weten de persoon weet ook niet wat hij zelf wil in zijn leven, hij gaat na een paar dagen tegen zichzelf zeggen dat hij een tijdje gaat stoppen met drank nadat hij zijn naam niet meer weet vind is hij wel klaar met drank en drugs. Maar het blijkt toch lastiger te zijn dan hij dacht. De hoofdpersoon is niet echt netjes dat herken je aan zijn status van z'n appartement en dat hij nooit z'n spullen kan vinden.

Zij : Het meisje wordt niet veel beschreven maar ze heeft donkere haren en donkere huid, ze houdt van boeken lezen, ik maak wel uit het boek op dat ze van de hij persoon is gaan houden.

Schrijfstijl

 De schrijfstijl is wel nieuw en leuk, het bevatte veel leuke metaforen. Voorbeeld :

Ik voel me als een hamster op een platenspeler die net is aangezet.

De schrijver speelt ook goed in op jongeren door nieuwe woorden te gebruiken. De stijl sprak mij goed aan. Hij gebruikte vaak ook andere woorden voor drugs en drank

Ruimte en tijd

Het boek heeft geen chronologische volgorde want het begint al met dag 7 en daarna dag 1 dus toen merkte ik al dat ik goed moet opletten met welke dag het is maar het is vaak wel duidelijk waar je je het in het boek bevindt doordat het aan het begin wordt verteld welke dag het is.

Het speelt zich wel af in de winter want als hij gaat hardlopen heeft hij het aan begin vaak koud maar als hij terugkomt vind hij het niet zo koud meer.

Het verhaal speelt heeft ongeveer 40 dagen waarover verteld wordt maar het boek heeft dagen van -28 en dag 30 maar sommige dagen worden niet benoemd.

Het boek speelt zich voornamelijk af in het appartement, wat zich in Amsterdam bevindt hij noemt af en toe straten en het Vondelpark

Vertelwijze

Het boek is vanuit de ik persoon geschreven wat het wel leuker maakt want het voelt veel meer alsof je het verhaal echt meeleeft, en ik heb dit boek als luisterboek geluisterd en Pepijn Lanen las het zelf voor dus hij legde goed nadruk op sommige stukken en vertelde voor mijn gevoel hoe hij wou dat het verteld werd.

Thematiek

Drank en drugs speelt een grote rol in het verhaal hij gaat vaak aan de fles en voelt zich daarna schuldig over. Met drugs heeft hij dat minder dat ziet hij meer als bij genot en als gewoon na een tijdje in het boek biedt iemand hem cocaïne aan en hij vindt het wel een beetje eng om te nemen omdat hij het normaal gesproken altijd met drank nam en in het verhaal nam hij het zonder drank.

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

Drank en drugs speelt een grote rol in het verhaal hij gaat vaak aan de fles en voelt zich daarna schuldig over. Met drugs heeft hij dat minder dat ziet hij meer als bij genot en als gewoon na een tijdje in het boek biedt iemand hem cocaïne aan en hij vindt het wel een beetje eng om te nemen omdat hij het normaal gesproken altijd met drank nam en in het verhaal nam hij het zonder drank.

Identiteit is ook een belangrijk onderdeel van het verhaal hij weet niet zo goed wat hij wil en wat de toekomst hem biedt. De hoofdpersoon is wel klaar met het 9 tot 5 leven van de meeste mensen hij vindt dat mensen meer moeten genieten doordeweeks in plaats van werken en in het weekend veel te gek doen.

Visie van de schrijver

De schrijver ziet de wereld als een goede en harde plek maar hij is wel blij met hoe hij leeft.

Mening

Ik vond het aan het begin een vreemd maar leuk boek, het ging eigenlijk nergens over maar toch zo grappig en interessant verhaal. Het leven van de persoon zat gek in elkaar maar wel erg leuk geschreven in nieuwe stijl. Het verhaal is deels realistisch dat je je naam na 30 dagen nog steeds niet weet. Maar het uitgaan en het leven buiten zijn appartement is wel normaal. Het begin van het verhaal begint nogal zonder informatie maar dat maakt het juist wel leuk vind ik en het is ook niet zo moeilijk om het verhaal te snappen. Tegen het einde vond ik het boek wel minder worden minder grapjes en minder interessant wel nieuw gebeurtenissen maar deze werden minder leuk geschreven naar mijn mening. Het boek heeft mij wel een beetje anders laten denken, iedereen leeft maar altijd hetzelfde 5 dagen school of werk en dan het weekend soort van rust van werk of school maar doordeweeks moet je ook genieten tussen school en of werk. Ik zou dit boek zeker aan  klasgenoten aanraden omdat het een nieuw boek is met een schrijfstijl die jongeren zeker zal aanspreken, en de verhalen die erin staan ook. De drank en drugs worden in het boek erg makkelijk mee omgegaan dit komt waarschijnlijk omdat de schrijver wel vaker drugs heeft gebruikt, dit is wel te merken in het verhaal. De schrijver is wel van mening veranderd nadat hij zijn naam is vergeten door de drank, en de kater van de 1e dag valt hem ook zwaar tegen.

veel metaforen

Ik voel me als een hamster op een platenspeler die net is aangezet.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Naamloos door Pepijn Lanen"