Examenkandidaten gezocht!
We zoeken nog een aantal examenkandidaten die (voor moneys) hun frustraties, verdriet, of blijdschap willen uiten na afloop van de examens. Solliciteer voor 3 maart als eindexamenvlogger!

Meedoen

Le coeur en poche door Christine Aventin

Beoordeling 5.9
Foto van een scholier
Boekcover Le coeur en poche
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 5e klas vwo | 1165 woorden
  • 4 oktober 2015
  • 2 keer beoordeeld
Cijfer 5.9
2 keer beoordeeld

Boekcover Le coeur en poche
Shadow
Le coeur en poche door Christine Aventin
Shadow

FICHE DE LECTURE

1. Le cœur en poche

AUTEUR: Christine Aventin

Editeur

Année de première edition: 1997

Nombre de pages: 174

Genre littéraire : Roman

Date de lecture:

2. HOOFDTHEMA : Het hoofdthema is prostitutie en opvoeding

3. DE KORTE INHOUD  (in ±10 regels  -  dus zonder details en bijpersonen)

Alexandra is 15 jaar en woont bij haar moeder Veronique die prostituee is en geld verdient in de club “funny Girls”. Alexandra vind het erg vervelend en heeft het er zwaar mee dat haar moeder prostituee is. Uiteindelijk overlijd haar moeder omdat ze probeerde om uit de wereld van de prostitutie te stappen en daardoor heeft haar pooier haar vermoord.

Alexandra heeft het hier natuurlijk heel zwaar mee. Ze moet van de jeugdrechter bij haar opa en oma in Bretagne gaan wonen, hier heeft ze het niet naar haar zin en ze gaat liftend terug naar Parijs. Ze gaat naar een vriendin van haar moeder, Laurence. Op en dag vindt ze een foto van haar moeder met op de achterkant een naam geschreven. Ze vraagt aan Laurence van wie die naam is en die blijkt van haar vader te zijn. Het blijkt dat de vader van Alexandra in de gevangenis zit, ze gaat er naartoe maar haar vader was niet zo als ze verwacht had.

 

4. DE HOOFDPERSO(O)N(EN)  (naam, rol, karakter, relatie tot anderen, indien belangrijk ook: beroep, uiterlijk, etc.)

1. Alexandra

Dit is de hoofdpersoon in het boek, ze is 15 jaar oud en ze is de dochter van een prostituee. Ze woont met haar moeder in Parijs maar haar moeder heeft amper tijd voor haar dus ze moet veel zelf doen en is erg zelfstandig. Alexandra uit niet zo snel haar emoties en is best wel gesloten.

2.. Véronique

Dit is de moeder van Alexandra en is prostituee, haar werknaam is Wanda. Ze heeft niet veel tijd voor haar dochter maar ze probeert haar wel goed op te voeden. Ze overlijd uiteindelijk omdat ze probeert om uit de wereld van de prostitutie te stappen maar dat mislukt.

 

5. DE TIJDSDUUR is (ongeveer): Ik kan de tijdsduur niet duidelijk uit het verhaal opmaken, maar ik denk dat het verhaal tussen een 2 maanden tot een half jaar duurt.

CHRONOLOGISCH  verteld?: ja, het verhaal verloopt chronologisch, maar er wordt wel eens naar vroeger verwezen door een flashback.

HET BOEK BEGINT MET … het overlijden van Alexandra haar verzorgpaard, die Samouraï heette. Door dit verlies is Alexandra erg verdrietig.

WANNEER SPEELT HET?: Dit staat niet precies in het boek maar ik denk dat het rond 1988 speelden, aangezien toen ook het boek geschreven is.

WAAR SPEELT HET?: Het verhaal speelt zich eerst af in Parijs. Alexandra woont daar met haar moeder in een hoerenwijk. Het tweede deel speelt zich af in Bretagne, daar wonen de opa en oma van Alexandra, maar uiteindelijk gaat ze weer terug naar Parijs omdat ze het niet naar haar zin heeft daar.

6. SCHRIJFSTIJL:  Kenmerkend van dit verhaal is dat het in de ik-persoon is geschreven. Er staan veel gedachtes van Alexandra in. Ook zaten best wel veel dialogen in, vaak gespreken tussen Alexandra en Véronique. In elk hoofdstuk staat zeker minstens één dialoog.

PERSPECTIEF   (Vanuit welke persoon is het boek geschreven?): zoals ik al bij schrijfstijl zei is het vanuit de ik-persoon geschreven. Zo heb je een duidelijk beeld van die persoon.

 

 

7. TITELVERKLARING  (Geef hierbij, indien mogelijk, het bijbehorend citaat (voluit + blz..)

Le coeur en poche betekend; het hart op zak.  Alexandra leert van haar moeder dat ze van niemand moet houden of vertrouwen, op het moment dat Veronique sterft moet Alexandra ook zeggen dat ze niet van haar heeft gehouden omdat Veronique dus vind dat je van niemand moet houden. Ik denk dus Alexandra haar hart op zak moet houden en dat ze daarom deze titel heeft gekozen.

‘Alexandra, dis-moi que tu me détestes!’ (blz 59)

‘Je te déteste, maman. Je te déteste si fort!’ (blz 60)

 

8. BELICHT EEN BIJPERSOON EN MOTIVEER JE KEUZE

Laurence

Dit is een vriendin van Véronique en is ook prostituee. Laurence is een soort van moederpersoon voor Alexandra zeker nadat Véronique overlijd. Laurence heeft het in haar jeugd zwaar gehad, ze was zelf ook opgegroeid in een prostitutieomgeving en daarom begrijpen Alexandra en Laurence elkaar zo goed en hebben ze een sterke band.

Ik heb Laurence gekozen omdat het in het boek gaat het niet uitgebreid over Laurence (dus ze is een bijpersoon), maar ze is wel belangrijk voor de hoofdrolspeler.

 

9a. EIGEN MENING     (Wat sprak je wel of  niet aan - noem 2  aspecten)

Ik vond het een goed boek, maar wel een zwaar boek.,

1. Dit boek is niet echt een boek waarvan je blij wordt, het is best heftig wat Alexandra meemaakt. Ik vind het een bijzonder onderwerp omdat er niet zoveel boeken over gaan.

Ik vond het ook een moeilijk boek om te lezen, zeker aan het begin.

2. In het begin moest ik er nog echt inkomen want toen was het een beetje traag geschreven. Het tweede deel was goed geschreven en een stuk interessanter. Ook kon ik me er goed inleven ook al heb ik gelukkig niet van die nare dingen meegemaakt op deze leeftijd.

9b. GEEF TWEE CITATEN DIE KARAKTERISTIEK ZIJN VOOR DIT BOEK.

(Voluit + blz..vermelding  en motiveer je keuze)

1. ‘Alexandra, dis-moi que tu me détestes!’ (blz 59)

2. Je te déteste, maman. Je te déteste si fort!’ (blz 60)

Ik heb gekozen voor deze twee citaten omdat ik ze o.a. goed bij de titel vind passen, zoals ik bij de titelverklaring zei.

De kern van het boek is de boodschap van haar moeder dat Alexandra van niemand moet houden en haar hart op zak moet houden. Toen haar moeder stierf moest ze deze twee citaten tegen haar zeggen.

Daarom vind ik deze twee zinnen de kern goed weergeven.

 

10. INFORMATIE OVER DE AUTEUR EN OEUVRE

(Maak fotocopie uit het boek zelf, encyclopedie, literatuurboek, kranteknipsels, enz.. Vergeet de bronvermelding niet!)

Christine Aventin (Hermalle-sous-Argenteau, 4 augustus 1971) is een Franstalig Belgisch auteur. Ze werd geboren in de omgeving van Luik als dochter van een leraar Nederlands.

Christine werd bekend met haar jeugdwerk “Le coeur en poche” dat ze op 15-jarige leeftijd publiceerde in 1988.

Na het succes van haar eersteling en het verschijnen van haar tweede boek, Le diable peint in 1990, bleef het tien jaar lang stil rond Christine Aventin. Ze besteedde die tijd aan een studie Romaanse talen en literatuur. Ze brak in die periode ook met haar ouders, trok naar Engeland en Polen en oefende verschillende beroepen uit, waaronder dat van journalist. Met het verschijnen van Le désir demeuré in 2001 nam ze de draad van haar schrijverscarrière weer op.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Le coeur en poche door Christine Aventin"