Doe mee met Markteffect's studiekeuze-onderzoek
Maakt niet uit of je je studie al gekozen hebt. Win één van de 200 (!) cadeaubonnen van €25

Meedoen

Le Cid door Pierre Corneille

Beoordeling 6.1
Foto van een scholier
Boekcover Le Cid
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vwo | 549 woorden
  • 5 augustus 2001
  • 84 keer beoordeeld
Cijfer 6.1
84 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
1637
Pagina's
108
Oorspronkelijke taal
Frans

Boekcover Le Cid
Shadow
Le Cid door Pierre Corneille
Shadow
ADVERTENTIE
Check check, dubbelcheck!

Heb jij tweestapsverificatie al ingesteld op je accounts? Tweestapsverificatie is jouw tweede slot op de deur 🔐. Met tweestapsverificatie heb je 99,9 procent minder kans dat je account gehackt wordt. Check hoe jij je accounts beter kunt beveiligen!

Meer informatie
A. Beschrijvingsopdrachten Algemeen
Titel: Le cid
Auteur: Pierre Corneille
Eerste publicatie: 1637 Samenvatting Chimène, dochter van graaf Don Gomès, is verliefd op Don Rodrigue, zoon van edelman Don Diègue en die liefde is wederzijds. De infante, Chimène’s hartvriendin is stiekem ook verliefd op Rodrigue, maar ze is van veel hogere adel en houdt haar liefde daarom geheim. Don Gomès is jaloers op Don Diègue omdat hij is benoemd tot gouverneur van de prins. De twee krijgen ruzie en de graaf geeft Don Diègue een kaakslag. Dat is een grove belediging. Maar Don Dièuge is oud en kan niet meer zo goed vechten, dus geeft hij zijn zoon Rodrigue opdracht om hem te wreken door de graaf te doden. Rodrigue heeft nu een groot probleem: als hij zijn vader niet wreekt zal iedereen hem laf vinden en schande van hem spreken, maar als hij de graaf wel doodt, zal hij Chimène kwijtraken. Hij besluit toch een duel met de graaf aan te gaan en wint. Chimène gaat naar de koning om ‘recht te vragen’; ze wil dat de koning opdracht geeft om Rodrigue te doden. De koning zegt dat hij zich zal beraden en stuurt Chimène naar huis. Als zij thuiskomt is Rodrigue er en hij zegt dat ze hem mag doden om wraak te nemen. Maar Chimène laat blijken dat ze nog steeds heel veel van hem houdt en dat ze dat niet kan. Rodrigue gaat dan op aanraden van zijn vader vechten tegen de Moren, die de stad belegeren. Door zijn moedige optreden wordt de strijd gewonnen. Hij is de held van de dag, de koning is heel blij met hem en belooft hem dat hij hem niet zal doden. Als Chimène weer bij de koning komt, liegt deze dat Rodrigue dood is. Hij ziet hoe verdrietig ze daarvan wordt en snapt dat ze nog steeds van hem houdt. Maar zij zegt nog steeds dat ze wraak wil voor haar vaders dood. Hij staat dan toe dat Rodrigue duelleert met Don Sanche, aanbidder van Chimène, maar alleen op voorwaarde dat Chimène met de winnaar trouwt. Maar voordat het duel plaatsheeft komen Chimène en Rodrigue elkaar nog een keer tegen en ze drukt hem op het hart om toch vooral het duel te winnen, omdat ze met hem wil trouwen. Rodrigue wint inderdaad (maar laat Don Sanche wel in leven). De koning bepaalt dat hij met Chimène mag trouwen en ze zijn allebei gelukkig. Maar omdat het verdriet en de wrok van haar vaders dood nog erg vers zijn, wordt besloten dat Rodrigue eerst nog oorlog gaat voeren tegen de Moren en dat ze enkele jaren later pas zullen trouwen. Tijd: Ik weet niet precies waarneer het stuk zich afspeelt, maar waarschijnlijk rond de tijd dat het geschreven werd (1637) of iets daarvoor. De handeling speelt zich in hele korte tijd af, volgens mij in twee dagen.
Plaats: Het stuk speelt zich af in Sevilla, Spanje. De handelingen vinden plaats in de huizen van Chimène en Rodrigue, in de paleizen van de Infante en de koning en op straat. Vertelsituatie: Dit is een toneelstuk. Het verhaal is dus bijna helemaal in dialogen geschreven, met af en toe een regieaanwijzing (‘Don Rodrigue rentre’).

REACTIES

J.

J.

Over het stukje van de tijd: Het speelt zich tijdens de Middeleeuwen af, ten tijde van de Reconquista in Spanje, de strijd tegen de Moren

12 jaar geleden

A.

A.

het gebeurt in de middeleeuwen, de auteur grijpt hierop terug. dat weet je juist omdat het in 1600 is gechreven.

7 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Le Cid door Pierre Corneille"