La tête sur les épaules door Henri Troyat

Beoordeling 4.7
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 5e klas vwo | 411 woorden
  • 24 juli 2007
  • 3 keer beoordeeld
  • Cijfer 4.7
  • 3 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
1951
Pagina's
255
Oorspronkelijke taal
Frans

Boekcover La tête sur les épaules
Shadow
La tête sur les épaules door Henri Troyat
Shadow
ADVERTENTIE
Studententijd zomerspecial

Heb jij de Zomerspecial van Studententijd de podcast al geluisterd? Joes, Steie, Dienke en Pleun nemen je mee in hun zomer vol festivals, vakanties en liefde. En kijken ook alvast vooruit naar de introductietijd van het nieuwe collegejaar. Luister lekker mee vanaf je strandbedje, de camping of onderweg. 

Luister nu!
Gegevens
Titel: La tete sur les épaules
Schrijver: Henri Troyat
Datum: 8 oktober ’06

Samenvatting
Etienne Martin woont nog bij zijn moeder. Zijn vader is overleden en hij was eigenlijk al gescheiden van zijn moeder ( Marion ). Zijn moeder heeft nu wel een vriend genaamd M. Maxime Joubert. Matin houdt veel van lezen en wil zelfs een boek gaan schrijven.
Martin wil een eindje gaan fietsen met Bernard die hem had opgebeld om iets leukst te gaan doen, maar ziet op de tafel een brief liggen van de vrouw van zijn ( inmiddels overleden..) vader. Ze stuurt hem ook nog spullen van zijn vader, aangezien ze ziek is. Als Etienne Martins moeder dit te horen krijgt wordt ze boos. Ze vertelt Etiene een verhaal over zijn vader. Het gaat om de executie van zijn vader, omdat hij een oorlogsmisdadiger was. Dit vind Etienne niet leuk, hij dacht dat hij de enige was die niet wist dat zijn vader een oorlogsmisdadiger was. Hij is daarom boos op zijn moeder omdat zij het lang verzwegen heeft.
Als hij de volgende dag naar de bieb gaat ziet hij een boek met daarin het proces van zijn vader. Hij leest hierin dat zijn moeder een getuige rol te vervullen had. Dit had zij nog niet verteld. Etienne snijdt de foto van zijn vader er met een mes uit. Hij kan alleen nog maar aan het proces van zijn vader denken. Etienne wil niet meer fietsen met Bernard en sluit zich op in zijn kamer. De zondag daarop denkt Etienne na over zelfmoord, hij pakt namelijk de revolver uit het nachtkasje van zijn moeder en gaat daarmee voor de spiegel staan. Maar hij durft de trekker niet over te halen. Hij lucht die maandag bij M Thuillier zijn hart. Hij moet de dag erna alleen eten omdat zijn moeder met Joubert uitgaat. Als ze daarna verteld over het etentje en zegt dat hij die avond weer zal komen eten brengt Etienne met een pistool een bezoekje aan Maxime en dwingt hem een brief te schrijven dat hij haar niet meer zal zien. Thuis gekomen met de brief durft Etienne hem niet aan zijn moeder te geven. Hij wil haar namelijk niet bedroefd maken. Daarom besluit hij om Maxime wel uit te nodigen voor het eten. Als Maxime dan komt stelt zijn moeder hem voor aan Etienne. Beiden doen ze of er niks gebeurd is


Tip: gebruik deze niet letterlijk!!!!!!!!
en al helemaal niet als je van De heer Lbs hebt

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "La tête sur les épaules door Henri Troyat"