La femme rompue door Simone de Beauvoir

Beoordeling 5.6
Foto van een scholier
Boekcover La femme rompue
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 5e klas vwo | 661 woorden
  • 16 juli 2001
  • 22 keer beoordeeld
Cijfer 5.6
22 keer beoordeeld

Boekcover La femme rompue
Shadow
La femme rompue door Simone de Beauvoir
Shadow
ADVERTENTIE
Maak jij weleens gebruik van de achteraf betalen-optie bij een webshop?

Voor veel jongeren is het de normaalste zaak van de wereld, maar het kan ook risico’s met zich meebrengen. Zo belandde Maura in de schulden: 'Wat begon met achteraf betalen eindigde met een schuld van zo’n 3.000 euro.'

Lees nu het interview
1973, pages 118 Le contenu De ik-persoon(de schrijfster) heeft een goed huwelijk met een leuke man en twee dochters. Totdat hij vertelt dat er een andere vrouw in z’n leven is; Noëllie. Ondanks de schok laat ze hem op aanraden van een vriendin vrij in wat hij doet omdat hij toch bij haar zal terugkomen als het spannende/nieuwe van de relatie af is. Maar hij gaat steeds verder in z’n eisen; zo gaat hij eerst een weekendje weg en daarna wil hij met haar op een tiendaagse skivakantie. De schrijfster wordt heel onzeker en wil weten wat hij nou ziet in die andere vrouw. Ze hebben grote ruzies waarin ze alle irritaties van hun 15-jarig huwelijk op tafel gooien. En bij een van die ruzies vertelt hij dat hij al 8 jaar met vrouwelijke patienten verhoudingen heeft gehad. Zij voelt zich belogen en raakt in een crisis waarmee ze uiteindelijk naar een psychiater gaat. Ze komt er ook achter dat haar kennissen kring al lang op de hoogte waren. Ze praat met iedereen om te weten te komen wat haar gebreken zijn waardoor Maurice niet meer bij haar wil zijn. Het boek eindigt met het vertrek van Maurice die alleen gaat wonen om de situatie te overdenken. Questions d’analyse. A La structure du livre Het boek is dagboek waarin ze haar gevoelens en de gebeurtenissen kwijt kan( haar psychiater zegt dat ze daar vooral mee door moet gaan).
B Le titre du livre Het boek heet ‘De gebroken vrouw’ en geeft perfect weer hoe de hoofdpersoon zich voelt. Deze affaire sloopt haar geestelijk en lichamelijk want ze neemt alleen maar pep-en kalmeringspillen en haar zelfvertrouwen is helemaal weg omdat Maurice er vandoor gaat met een jongere maar oppervlakkigere vrouw. C Le thème Het thema is: verlatingsangst
Ze is doodsbang dat Maurice haar in de steek zal laten omdat ze zonder hem niks is; Ze heeft geen baan en ze houdt nog ontzettend veel van hem. En de motieven zijn: ouder worden, de sleur van een huwelijk etc. Ze kan het niet verkroppen dat haar man met een jongere vrouw ervandor gaat die ook weer spanning in zijn leven brengt. D Les personnages Monique is een vrouw van rond de 50 en die twee dochters heeft opgevoed, Lucienne en colette. Haar man verwijt haar dat zij zijn lievelingsdochter Lucienne heeft verdreven door haar bemoeizucht. Monique leeft voor anderen en wordt door anderen geleefd en sommige vinden dat heel beklemmend. Maurice is de man van Monique. Hij is specialist in medicijnen en werkt in een labaratorium en hij vindt dat Monique te weinig interesse toont in zijn beroep. Noëllie zit in de kennissen kring van Monique en zo heeft hij haar leren kennen. Hij weet niet wat hij moet doen; Noëllie is jong en mooi en nieuw en Monique is 15 jaar zijn vrouw en aan haar is hij gehecht. Het liefst wil hij van beide walletjes eten. Noëlie is een advocate en is volgens monique oppervlakkig, mondain en ze palmt Maurice in om ervoor te zorgen dat hij bij zijn vrouw weggaat. Ze staat bekend als de vrouw die alles doet om aan de top te komen. Ze is in ieder geval in staat om Maurice naar haar wil te zetten. E Le temps Het verhaal begint vanaf maandag 23 september en haar dagboek loopt tot 24 maart. Je ziet dat ze soms veel schrijft en soms weken het dagboek niet aanraakt. De tijd is belangrijk omdat je zo ziet dat het zich lang voortsleept.
F Opinion personelle Het verhaal zorgt ervoor dat je heel treurig wordt van wat Maurice Monique aandoet. Het boek is zo geschreven dat je een hekel aan Maurice krijgt en dat je meevoelt met Monique. Helaas herken ik in dit boek een paar dingen en daarom trok ik het me ook zo aan. Het is mooi geschreven en het verveelt geen moment. Je verbaast je er over wat mensen elkaar allemaal aan kunnen doen.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.