Je voudrais que quelqu'un m'attende quelque part door Anna Gavalda

Beoordeling 5.4
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 6e klas vwo | 1322 woorden
  • 24 juli 2007
  • 85 keer beoordeeld
  • Cijfer 5.4
  • 85 keer beoordeeld

Eerste uitgave
1999
Pagina's
156
Oorspronkelijke taal
Frans

Boekcover Je voudrais que quelqu'un m'attende quelque part
Shadow
Je voudrais que quelqu'un m'attende quelque part door Anna Gavalda
Shadow
ADVERTENTIE
Studententijd zomerspecial

Heb jij de Zomerspecial van Studententijd de podcast al geluisterd? Joes, Steie, Dienke en Pleun nemen je mee in hun zomer vol festivals, vakanties en liefde. En kijken ook alvast vooruit naar de introductietijd van het nieuwe collegejaar. Luister lekker mee vanaf je strandbedje, de camping of onderweg. 

Luister nu!
Verhalenbundel
Titel: Je voudrais que quelqu’un m’attende quelque part
Auteur: Anna Gavalda
Uitgeverij: Éditions du dilettante
Aantal verhalen: 10
Aantal bladzijden: 115
Genre: Verhalenbundel

Verhaal 1
Titel: Petites pratiques germanopratines
Samenvatting: Een vrouw loopt door de wijk Saint-Germain-des-Prés. Op een gegeven moment ziet ze een man die met haar flirt. Ze maken oogcontact en lopen weer door. Toevalligerwijze komen ze elkaar daarna weer tegen, en hij vraagt haar mee uit eten. Na wat twijfelen stemt ze hiermee in en ze spreken af om elkaar die avond te zien. Na deze afspraak wordt ze erg zenuwachtig. Zomaar afspreken met een vreemde is natuurlijk best spannend. Ze weet niet wat ze aan moet, ze is bang dat hij niet op zal komen dagen. Ze twijfelt of ze wel zal gaan. Toch gaat ze naar het restaurant, maar wel net iets te laat zodat hij op haar moest wachten. Tijdens het eten is het erg gezellig en worden er toespelingen naar elkaar gemaakt. Tijdens het gesprek echter, gaat zijn gsm af. Heel het restaurant irriteert zich eraan, maar vooral de vrouw. Toch gaat het daarna weer goed, hij excuseert zich en zij zet zich er over heen. Ze bouwen de sfeer weer op en ze zijn van plan samen naar huis te gaan. Terwijl hij zijn jas aantrekt ziet hij toch nog de kans om onopgemerkt op zijn gsm te kijken wie er gebeld had. Zij wordt hier zo boos om, dat ze zich omdraait en vertrekt. Hij regelt nog een taxi voor haar en probeert zijn nummer mee te geven, maar ze wil niets meer met hem te maken hebben. Achteraf heeft ze spijt, omdat ze zo boos is geworden om eigenlijk niets.

Verhaal 2
Titel: I.I.G.

Samenvatting: Een vrouw denkt dat ze zwanger is, maar ze weet het niet zeker. Ze wacht een aantal dagen voordat ze het controleert, maar koopt dan een test omdat ze zo nieuwsgierig is. Toch wacht ze een tijd voor ze de test doet. Uiteindelijk blijkt ze zwanger te zijn. Ze wil het voor dit moment geheim houden. Vanaf nu denkt ze alleen maar aan haar baby, zoals alle zwangere vrouwen. Ze raakt vaak haar buik aan en leest boeken over zwanger zijn. Ze verzint ook mogelijke namen voor de baby. Ze vertelt het aan haar man en legt het haar andere kindje uit. Zij zijn ook erg gelukkig. Ondertussen is ze bezig met het regelen van de bruiloft van haar nicht, ze moet de bloemen verzorgen. Ze koopt, na even te hebben getwijfeld, een dure jurk voor de bruiloft. Wanneer ze voorbereidingen treft voor de bruiloft, voelt ze een steek in haar onderbuik, maar besteed hier geen aandacht aan. Wanneer ze weer naar de gynaecoloog gaat, verteld hij haar dat haar baby in haar buik is gestorven. De vrouw huilt heel lang. De volgende dag is de bruiloft. Ze besluit niets te zeggen om de bruiloft niet te verpesten. Op de bruiloft legt een vrouw haar handen op haar buik. De vrouw zegt: ‘Dat brengt geluk.’ Ze zegt niets, maar is vanbinnen heel verdrietig.

Verhaal 3
Titel: Cet homme et cette femme
Samenvatting: De man en de vrouw uit het verhaal zitten in de auto. Ze zeggen weinig tegen elkaar. Ze zijn erg rijk, en hebben alles wat hun hartje begeert. De vrouw wil eigenlijk nog graag kinderen. Maar het koppel praat eigenlijk nooit met elkaar en leven in hun eigen wereld.
De man denkt na over de verhouding met zijn secretaresse. Hij heeft het daar met een vriend op de golfbaan over gehad, maar besloten dat alimentatie te duur was, wanneer hij met haar zou slapen. Als hij dure alimentatie zou moeten betalen, dan wil hij maar geen verhouding met zijn secretaresse. Er wordt verteld over het buitenhuis en hoe goedkoop ze het gekocht hebben. Het werk aan het huis kost echter veel geld. Hij verwijdt zijn werknemers dat ze te duur zijn en te weinig doen. Wanneer hij weg is wordt er niets gedaan aan het huis. De man is moe en slaapt bijna niet meer met zijn vrouw.
De vrouw is eenzaam, ze verlangt eigenlijk naar eens kind. Ze heeft nooit zichzelf kunnen zijn. Zij weet ook dat haar man haar bedrogen heeft maar dat hij dat wegens geldzaken niet meer doet. Ze denkt aan het kind van een werkneemster, maar tegelijkertijd stiekem ook aan dure kleding die ze laatst in de etalage zag. Samen luisteren ze naar klassieke muziek en nieuwsberichten. Ze zeggen heel de autorit niets tegen elkaar.


Verhaal 4
Titel: The Opel touch
Samenvatting: Een meisje woont in Melun en loopt wel 4x per dag dezelfde straat. Ze studeert rechten en gaat 's middags naar huis om te eten. Aan het eind van elke dag is ze uitgeput. Ze denk over haar studie als volgt: 10 jaar studeren om een baan te vinden waar je geen zin in hebt. Ze irriteert zich aan de liefde om haar heen; eigenlijk is ze gewoon jaloers, omdat zij zelf geen relatie heeft. Ze werkt bij Promod omdat ze het geld nodig heeft, maar ze vindt het niet leuk om er te werken, vanwege haar collega’s. Als ze uitgaat is het ook allemaal geen succes: ze voert een vreemd gesprek met een meisje en een jongen kijkt tijdens een gesprek alleen naar haar borsten. Ze belt huilend haar zus op, en die komt middenin de nacht naar haar toe. Samen hebben zij lol om een ex van de zus met een tweedehands Opel. Hij werd ook wel Tefal-pan genoemd omdat hij zich niet wilde binden. De zus weet de boel wat te relativeren.

Verhaal 5
Titel: Ambre
Samenvatting: Een muzikant van 38 jaar speelt gitaar. Hij zit al tijden aan de drugs en vergeet hierdoor vanalles. Het enige wat hem altijd bijblijft, is Ambre. Ambre is een meisje wat met zijn band mee op tournee is geweest. Zij wilde namelijk een fotoreportage maken van de band. In het begin zei ze u tegen de muzikant, dit vond hij schattig. Voor haar probeert hij clean te blijven, maar ondanks dat ziet hij haar nauwelijks. Bij het afscheidsdiner is iedereen heel ontspannen, er wordt veel gedronken. Hij wilde Ambre versieren, maar hij was te aangeschoten. Hierna gaat hij weer drugs gebruiken. Na een tijd wordt hij bij haar thuis uitgenodigd om de foto’s te komen bekijken. Het blijkt dat ze alleen foto’s van zijn handen heeft genomen. Dit, omdat dat het enige was van hem wat nog niet gesloopt was.

Gemeenschappelijk aspect van de verhalen: Elk van de verhalen uit deze bundel begint meteen al met een pakkende zin. De hoofdpersoon is meestal één man of een vrouw, die niet bij naam genoemd wordt. Er wordt alleen over hij of zij gesproken. Ondanks dat een aantal personen zich naar de buitenwereld toe sterk gedragen, wordt in alle verhalen duidelijk dat iedereen een kwetsbare kant heeft. Over deze kant wordt zeer laconiek geschreven, soms zelfs ironisch. De meeste hoofdpersonen worden door het verleden of door een ingrijpende gebeurtenis getroffen, vaak met een slechte of treurige afloop.

Beoordeling: Ik vond deze bundel erg leuk om te lezen, vooral vanwege de vele verrassende onderwerpen en verrassende eindes. Opvallend vond ik de manier waarop geschreven werd, heel onpersoonlijk, bijna zakelijk. Dit vooral, omdat er geen namen genoemd worden. Op deze manier voel je je niet echt verbonden met de hoofdpersoon, maar bekijk je het meer ‘van bovenaf’. Het taalgebruik was heel wisselend, af en toe was het heel gemakkelijk te volgen, maar soms was het ook er moeilijk. Het verhaal I.I.G. sprak mij het meeste aan, omdat dit mij het meeste aangreep. Eerst wordt er verteld hoe erg vrouwen in hun zwangerschap opgaan, en dan heel plotseling is haar baby dood, en komt haar grote verdriet naar boven. Bovendien moet ze doen alsof er niets aan de hand is op de bruiloft. Dit alles maakt de situatie zeer pijnlijk. De manier waarop dit alles beschreven is, vind ik erg mooi.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.