Entre deux coups de téléphone door Denise Dufournier

Beoordeling 7.8
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 2e klas tto vwo | 682 woorden
  • 20 augustus 2006
  • 48 keer beoordeeld
  • Cijfer 7.8
  • 48 keer beoordeeld

Eerste uitgave
1986
Pagina's
32
Oorspronkelijke taal
Frans

Boekcover Entre deux coups de téléphone
Shadow
Entre deux coups de téléphone door Denise Dufournier
Shadow
ADVERTENTIE
Studententijd zomerspecial

Heb jij de Zomerspecial van Studententijd de podcast al geluisterd? Joes, Steie, Dienke en Pleun nemen je mee in hun zomer vol festivals, vakanties en liefde. En kijken ook alvast vooruit naar de introductietijd van het nieuwe collegejaar. Luister lekker mee vanaf je strandbedje, de camping of onderweg. 

Luister nu!
Entre deux coups de telephone
Denise Dufournier

De titel van het boekje is “Entre deux coups de téléphone” wat betekent “Tussen twee telefoongesprekken door”. Ik vind deze titel terecht omdat het verhaal wat in het boek beschreven wordt tussen twee telefoongesprekken van Paul en Brigitte inzit. Zelf zou ik het boek eerder “Ils ont fui” hebben genoemd wat “Gevlucht” betekent, maar in ieder geval zou er iets in de titel moeten zitten wat door laat schemeren dat het met het verzet en de bezetting van de Duitsers in Frankrijk te maken heeft.
Het boekje heeft 31 bladzijdes en is niet verdeeld in hoofdstukken. Een woordenlijst Frans- Nederlands kun je achter in het boekje vinden.


De hoofd- en bijpersonen

Brigitte- Het meisje waar Paul iets mee wil afspreken en wie hij ook wel leuk vindt.
Paul- Een van de helden in het verhaal, hij redt samen met zijn vriend twee “special agents”
François- Hij is ook een van de helden en tevens de vriend van Paul.
De Pastoor- De pastoor helpt Paul, Francais en de twee verzetsleden om te ontsnappen aan de Duitsers.
Fernand- Hij is iemand die een beetje aan het einde van het boek, de twee verzetsleden helpt om in Parijs te komen.
Een Engels Verzetslid- Hij is samen met een ander verzetslid naar Frankrijk gestuurd door de UK.
Een Frans Verzetslid- Hij is ook naar Frankrijk gestuurd.

De meest sympathieke persoon vind ik de Pastoor, hij staat klaar voor zijn gemeente in deze moeilijke tijden (de tweede wereldoorlog)
De minst sympathieke personen vind ik de Duitsers, maar dat vond bijna iedere bezette bevolking.


Het verhaal speelt zich af in de tweede wereldoorlog in een dorp dat zo’n acht kilometer vanaf Chartres ligt. Het verhaal speelt zich ook af in een metrostation Montparnasse, in Chartres, het huis van François’ familie, en in het kerkje van de Pastoor. Uiteindelijk komen de twee verzetsleden aan op de Bois de Boulogne. Paul en Français gaan terug met de trein naar Parijs.
Het verhaal speelt zich af in ongeveer 2 etmalen. Het begint met een gesprek aan de telefoon tussen Brigitte en Paul waarin Paul zijn afspraak met Brigitte die avond om 7 uur afzegt.

Ik zou dit boek aan willen raden aan mijn vrienden en klasgenoten als het boekje veel dikker was geweest en in het Nederlands of Engels, want dan zou je ook echt de details in een keer kunnen snappen. Als je echt “in” het verhaal zit, wordt je soms gestoord door een hele zin of stuk dat je niet kent, en dan moet je dat gaan opzoeken. Dat is jammer.

Samenvatting van het Verhaal

Het verhaal begint met een telefoongesprek tussen Brigitte en Paul. Ze hadden een afspraak gepland maar Paul kon uiteindelijk niet dus belde hij Brigitte af.
Paul & François bestuderen een kaart om te kijken waar een dorp ligt dat ongeveer acht kilometer van Chartres af ligt. Ze moeten daar naar toe omdat daar die avond een vliegtuig arriveert. Ze nemen de metro en gaan dan richting de landingsplek met de fiets. Dan seinen ze met lampen naar de mannen in het vliegtuig, zodat die weten waar ze moeten landen. Als ze geland zijn zorgt Paul voor de Franse “special-agent” en François voor de Engelse. Dan nemen ze de twee vreemde mannen mee naar François huis en ze gaan daar slapen.
De volgende ochtend komen er Duitse soldaten met honden een controle houden omdat er een vliegtuig was geland en ze naar de inzittenden zochten. De postbeambte die bij de deur van François huis stond zei dat ze het niet begreep zodat de Duitse soldaten het opnieuw moesten uitleggen om tijd te rekken. Hierdoor kregen de verzetsleden de kans om te vluchten naar het kerkje en de pastoor.
Bij de pastoor kregen de twee verzetsleden een ontbijtje en daarna sluit de pastoor hen op in een kamertje. Daarna zorgt de pastoor voor iemand die die twee mee zal nemen naar Bois de Boulogne. Het is uiteindelijk Fernand die dit doet. Het verhaal eindigt met dat Paul en Brigitte een nieuwe afspraak maken.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Entre deux coups de téléphone door Denise Dufournier"