Verdwaald
Ik houd mijn boekbespreking over het boek: “Verdwaald”.
-{Boek laten zien}-
-Ik heb dit boek gekozen, omdat ik me, toen ik het boek las, nachten lang heb afgevraagd hoe het af zou lopen. Ik vond het een goed boek voor een boekbespreking, omdat het niet te dik is en omdat ik denk dat dit precies het soort boek is dat de meesten van jullie wel leuk vinden.
-Het boek is uit het Engels vertaald. De oorspronkelijke titel is: “Wild Timothy”. De Engelse schrijver is Gary L. Blackwood, maar er staat niet in wie de tekst naar het Nederlands heeft vertaald. De omslagillustatie…
-{Omslagillustratie laten zien}-
…is getekend door Irene Goede. Verder staan er geen illustraties in het boek. Het boek is, in het Nederlands, in 1999 uitgeven door “Kroontjes Boeken” in Amsterdam.
-De hoofdpersoon is Jasper. Hij is een 13-jarige jongen die niet zo sportief is, in de zin van: “Hij is liever lui dan moe.”.
Jasper is een stevig gebouwde jongen met blauwe ogen en kastanjebruin haar.
Hij is zorgzame, lief en een beetje té snel bang. Hij is wat traag van begrip en hij wordt snel ziek. Dingen die wij automatisch zouden doen, moeten tegen hem gezegd worden voordat hij die doet.
Jasper is de jongste zoon van zijn vader Dick en zijn moeder waarvan de naam niet genoemd wordt in het boek. Hij heeft ook nog een oudere broer, Kevin, die ook veel sportiever is dan hijzelf. Op school heeft hij een paar vrienden maar daar wordt niet veel over verteld in het boek.
De ruimte waarin het verhaal zich afspeelt is een groot woud, waarschijnlijk het Amazonewoud, maar dat staat niet letterlijk in de tekst.
=SAMENVATTING=
Op een dag besluit Dick, Jasper’s vader, dat Jasper en hij maar eens samen moeten gaan kamperen. Hij ergert zich al een hele tijd aan Jasper’s luie gedrag. Jasper en zijn moeder willen het liever niet, maar toch gaan Jasper en zijn vader op kamperen in de wildernis.
Op kamperen staan Jasper en zijn vader om 5 uur op, om elke dag hun ontbijt te vangen uit de rivier. Dan wordt het zo koud dat Jasper helemaal beeft. Dick zet Jasper in de Jeep om warm te worden. Jasper zet de autoradio aan. Dan moet Jasper hout gaan hakken voor een kampvuur. Maar hij vergeet de radio uit te zetten. Tijdens het hout hakken wordt het steeds donkerder en verdwaalt Jasper.
Daar heb ik een fragment over. Ik heb dit fragment gekozen, omdat ik het een spannend stuk vond en omdat je lichtelijk in paniek raakt als je het leest.
-{Fragment 1, bladzijde 21 voorlezen}-
Als zijn vader erachter komt dat Jasper verdwaald is, rent hij naar de auto met de gedachte: ”Hij kan nooit ver weg zijn.”. Maar de accu van de auto is leeg door de radio die aanstond.
Jasper is midden in de wildernis beland en moet dus helemaal voor zichzelf zorgen. De eerste paar dagen denkt Jasper dat zijn vader hem wel zal komen halen, maar op een gegeven moment is er nog maar zo weinig van die hoop over dat Jasper verder de wildernis in trekt.
Jasper krijgt het heel moeilijk in de wildernis;
- Geen enkele vis wil namelijk bijten;
- Telkens als hij eíndelijk vuur heeft gemaakt na een paar uur, gaat het regenen;
- Als hij eindelijk vuur heeft gemaakt en er een dakje boven heeft gemaakt, zodat het niet uit kan gaan door de regen, vliegt het dakje in de fik als een boze beer er tegenaan trapt.
- Zijn hele voorraad vis na een aantal weken, wordt opgegeten door diezelfde beer.
- Ook nog andere gevaarlijke beesten vallen hem aan zoals giftige insecten en roofvogels.
Dan gebeurt er iets wonderlijks.
Daar heb ik een fragment over. Ik heb dit fragment gekozen, omdat het een heel ongeloofwaardig fragment is. Toen ik dit stuk las, heb ik het zeker wel iets van drie keer gelezen om erachter te komen of ik het niet verkeerd las.
-{Fragment 2, bladzijde 106 voorlezen}-
Die man blijkt samen met een andere man te zijn. Het zijn twee jagers. Ze vragen Jasper of hij weggelopen of verdwaald is. Op allebei de vragen geeft hij vreemd genoeg hetzelfde antwoord; nee. Dan komen de mannen erachter dat Jasper een beetje in de war is. De mannen brengen Jasper naar een opsporingsbureau waar ze de moed al op hadden gegeven. Jasper en zijn familie zijn heel erg blij en zo eindigt het boek tóch in een Happy End.
De schrijfstijl. Het boek is geschreven in vrij lange zinnen met moderne woorden. Maar toch zijn de zinnen duidelijker dan bij de lange zinnen uit de Harry Potter boeken. Het boek is in de hijvorm geschreven en er worden steeds vragen gesteld als: “Dit kon toch niet waar zijn, of wel?”
Mijn gehele motivering van het boek. Ik vond het een spannend boek omdat er steeds onverwachte dingen gebeuren. Bijvoorbeeld wanneer Jasper een vuurtje aan het maken is, dat er opeens een grote, boze beer achter hem staat.
Ook vond ik het boek interessant omdat Jasper steeds op ideeën komt waarvan ik denk: “Zou ik daar ook opgekomen zijn?”.
Ik vond het boek vooral verrassend omdat er dingen gebeuren waarvan je denkt dat ze veel later zouden gebeuren. Bijvoorbeeld dat Jasper op zoek gaat naar schoon water en dat er dan opeens twee mannen achter hem staan.
REACTIES
1 seconde geleden