The wonderful wizard of oz door Lyman Frank Baum

Beoordeling 5.9
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 2e klas havo | 2774 woorden
  • 4 juli 2007
  • 38 keer beoordeeld
  • Cijfer 5.9
  • 38 keer beoordeeld

Eerste uitgave
1900
Pagina's
128
Geschikt voor
bovenbouw havo/vwo
Oorspronkelijke taal
Engels
Verfilmd als

Boekcover The wonderful wizard of oz
Shadow
The wonderful wizard of oz door Lyman Frank Baum
Shadow
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
De Inleiding.
Ik heb het boek ‘de grote tovenaar van Oz’ gelezen. Dit boek past goed bij mijn onderwerp want in het boek wordt er veel aandacht besteed aan de Tovenaar van Oz en de heksen uit het noorden, zuiden, westen en oosten. Ook wordt er veel gebruik gemaakt van tovervoorwerpen zoals: de zilveren schoentjes, de gouden kap, een toverstaf, en een allesziend oog. Er wordt getoverd met vliegende apen en er worden andere beesten opgeroepen en de tovenaar van Oz veranderd van gedaante.

Zakelijke Gegevens.

De datum waar op ik dit boekverslag heb gemaakt is: 06-01-2007

De titel van het boek dat ik gelezen heb is de grote tovenaar van Oz.
De auteur van de tovenaar van Oz is Frank L. Baum.
Het boek is heel oud en er stond geen uitgave en jaar in maar via internet heb ik opgezocht dat het in het jaar 1902 geschreven is.
Nederlandse bewerking is van Henrik Scholte, en met illustraties van Van Looy. De uitgave, De uitgever van dit boek is L. J. Veen’s uitgevers-maatschappij N. V. – Amsterdam. Dit boek heb ik thuis in de boekenkast liggen.
Beschrijving Personen.

Doortje: Doortje is een lief klein meisje van ongeveer 10 jaar. Ze draagt een jurk, met blauwe en witte ruitjes en een roze hoed en heeft bruin haar. Doortje is de hoofdrolspeelster van het boek, het hele verhaal draait om haar. Ze is erg dapper, ook is ze vergevingsgezind en ze geeft veel om haar vrienden. Haar grote probleem dat ze heeft in dit verhaal, is dat ze met de wervelwind naar het land van Oz is gevlogen en weer terug naar Kansas wil worden gestuurd. (blz. 22, 51, 68, 171)

De Tovenaar van Oz: hij is de grote tovenaar van het boek en tegelijk ook de grootste grap. Doortje, de Vogelverschrikker, de Blikken Man en de laffe Leeuw gaan met z`n vieren naar de grote tovenaar van Oz omdat ze willen dat hun wensen worden vervuld. Zodra ze bij hem komen om hun wensen te stellen verandert hij iedere keer van gedaante. In het echt is hij een heel klein oud mannetje met een kaal en gerimpeld hoofd.

(blz. 100 t/m 104, 143en 144).

De Vogelverschrikker: dit is een van de vrienden van Doortje die ook mee wil naar de grote tovenaar van Oz. Hij werd gemaakt door een boer en aan een boom gehangen maar de kraaien waren niet bang voor hem. Na een dag dat hij daar heeft gehangen heeft Doortje hem daar afgehaald, en hebben ze besloten om samen naar de tovenaar van Oz te gaan. Ook hij had namelijk een wens. Hij wou graag hersens hebben. Hij ziet er gewoon uit als een originele vogelverschrikker. Zijn hele lichaam is geverfd zijn ogen blauw zijn lippen rood en zijn kleren zwart, en hij is opgevuld met stro.
(blz. 28, 31 en 103)

Mijn Mening over de personages van het boek.

Doortje: ik vind doortje een heel lief meisje dat veel om de andere personages geeft en erg slim is. Doortje wil zo graag terug naar Kansas dat ze bijna vergeet om plezier te hebben in het land van Oz. Ook vind ik dat ze af en toe een watje is dat ze niks durft te zeggen of nergens tegen in durft te gaan of dat ze heel bang wordt als ze iets tegen komt dan machtiger is dan haar.
(blz. 101, 122 en 171)

De Vogelverschrikker: de Vogelverschrikker is heel moedig maar soms doet hij ook heel rare dingen. Hij heeft de wens om hersens te krijgen maar hij beseft niet dat hij eigenlijk heel veel weet zonder echte hersens te hebben soms heeft hij namelijk heel goede ideeën. Hij is heel moedig want als de reisgenoten bij een gevaarlijk gebied komen, bijvoorbeeld bij het hoofdstuk “de aanval van de gevechtsbomen” werpt hij zichzelf voor de bomen om te kijken of de bomen nog aanvallen.
(blz. 28, 58, 66 en 171)

De Tovenaar van OZ: de Tovenaar van Oz doet zichzelf veel beter en slimmer voor dan hij eigenlijk is. In het verhaal heeft iedereen het over de grote Tovenaar van Oz, maar eigenlijk kan hij niet zoveel. Echt toveren kan hij niet en hij is bang voor de 2 slechte heksen in het Oosten en Westen. Omdat hij zo bang is voor de heksen stuurt hij Doortje, de Vogelverschrikker, de Boswachter, en de laffe leeuw op de heks uit het oosten af en hij belooft hun alles te geven ook sommige dingen die hij niet eens kan geven. Maar op het einde probeert hij er het beste van te maken. (Blz.144, 149, 154, 155 en 156)

Waar speelt het verhaal zich af.

Het verhaal begint wanneer Doortje in Kansas is. Door een grote wervelwind belandt ze in het land van Oz maar in de provincie van de Kleine Smakkers. Daar krijgt ze de zilveren schoentjes waar ze later ook mee naar huis zal komen. Zodra ze gegeten en gedronken heeft en klaar voor de reis is volgt ze de gele weg verder naar het land van Oz. Op haar weg komt ze in een groot bos waar ze ook haar reisgenoten tegen die haar zullen helpen met haar tocht naar het land van Oz. Na een tijdje en wat avonturen komen ze bij de stad van Smaragd. Vanuit daar krijgen ze de opdracht om naar het westen te gaan, naar het land van de Vliegevlugjes. Nadat ze daar de boze heks hadden verjaagd gaan ze terug naar de stad van Smaragd. Daar komen ze erachter dat de grote tovenaar een nepper is en van daar gaan ze naar het zuiden waar ze eerst bij het land van het porselein komen. Hierna gaan ze door naar het zuiden en ze komen bij het land van de vierkantjes waar de goede heks van het zuiden iedereen weer naar huis stuurt. Doortje gaat terug naar Kansas, de vogelverschrikker naar de stad van smaragd, de blikken man naar de Vliegevlugjes, en de leeuw naar het donkere bos.
Het verhaal begint in het noorden vanuit daar gaan ze naar het midden van het land van Oz en vanaf daar krijgen ze de opdracht om naar het westen te gaan daarna komen ze terug in het midden en vanuit daar gaan ze naar het zuiden waar ze allemaal naar huis worden gestuurd. (blz. 8, 10, 38, 100, 180 en 188)

De tijd waarin het verhaal afspeelt.
Er is geen exacte tijd in het boek maar er wordt totaal geen gebruik gemaakt van elektriciteit ook de kleren worden nog gewassen met de hand. Ook in het voorwoord wordt er gezegd dat het verhaal geschreven is over een plaats in Amerika maar dan ongeveer 100 jaar geleden ook werd er gezegd dat al producten die ze nodig hadden met de trein moesten komen en rond 1880 waren er nog geen auto`s en vliegtuigen en moest nog alles vervoerd worden met de trein. (blz. 5,6 en 9)

Het slot
Iedereen werd naar huis gestuurd. Doortje tikte met haar schoentjes tegen elkaar om zo weer naar huis te komen, maar er gebeurde niks. Nogmaals tikte ze en er gebeurde nog niks. Ze keek achterom daar stond de goede heks uit het noorden. Nu was ze niet goed, ze had namelijk haar schoentjes omgeruild met haar oudere vorige schoenen, Doortje moest de schoenen hebben want ze wou weer naar huis. Doortje gooide haar schoenen uit en begon achter de heks uit het noorden aan te rennen. De goede heks uit het zuiden zag dat en begon Doortje te helpen. Maar het was bijna te laat de heks had al een te grote voorsprong. Plotseling kreeg de heks uit het zuiden een idee ze riep alle vierkantjes (de inwoners van het land van de vierkantjes) en beval hun op elkaar te gaan staan en een heel grote muur te maken. Die muur zou de heks tegen houden. Ze kwamen dichterbij de muur die inmiddels al gevormd was. De heks uit het noorden zat in de val ze werd zo bang dat ze struikelde waardoor de schoentjes uitvielen. De andere heks kwam op haar af waardoor de noorden heks zo bang werd en over de rand van de weg sprong maar daar was de Laffe leeuw die zo hard brulde dat de noorden heks ineens veranderde in steen. Doortje pakte haar schoentjes nam van iedereen afscheid en zo kwam ze toch weer thuis. EINDE.

De schrijver.
Lyman Frank Baum is geboren op 15 mei 1853 als zevende kind van Cynthia Stanton en Benjamin Baum. In zijn jeugd schrijft Lyman Frank verschillende korte verhalen die hij samen met zijn jongere broer in stencilvorm uitbrengt. Lyman trouwt in 1882 met Maud Gage Baum. Op 44 jarige leeftijd voltooide hij een van zijn meesterwerken, The Wizard of Oz. Dat in 1902 herschreven werd tot een musical en in 1939 werd het boek ook nog tot een film gemaakt. Op 63-jarige leeftijd werd Lyman getroffen door een hartstilstand en daaraan overleed hij.

Mijn mening.
Ik vond het een leuk en goedgeschreven boek. Het verhaal sluit zich goed aan elkaar aan bijvoorbeeld hoe de reisgenoten elkaar ontmoeten en hoe ze gebruik maken van elkaar hun specialiteiten zoals de leeuw doe heel hard kan brullen, en de Vogelverschrikker die geen pijn kan voelen. Het verhaal leest lekker snel door ik had het boek namelijk in 2 dagen uit zonder echt heel veel te lezen. Ik vind het soms ook erg saai als ze lang blijven zeuren dat het niet lukt en dan op zon simpele oplossing komen, bijvoorbeeld wanneer ze een rivier over moeten en de blikken man een vlot moet maken. Het lijkt soms wel iets op een kinderboek maar ik denk dat sommige kinderen van ongeveer 8 jaar er niet veel van zouden begrijpen, en als ze het boek toch willen lezen zou ik voor de ouders aanraden om het voor te lezen. Negatieve kanten van het boek vind ik dat het soms heel erg eentonig wordt als ze weer een avontuur beleven en dat de blikken boswachter er weer met zijn bijltje op loshakt.

De samenvatting.
Het verhaal begint wanneer Doortje in Kansas is en er een storm opkomt. Haar huis waar zij inzit wordt meegevoerd met de storm en die komt terecht in het land van Oz. Wanneer ze uit haar huis komt kijkt ze heel verbaasd want er zijn allemaal kleine mannetjes en ze ziet een heks staan. Die vertellen haar het goede nieuws dat haar huis bovenop de boze heks van het oosten is beland, maar haar grote wens is nog dat ze terugkomt in Kansas bij haar oom Henk en tante Em. De goede heks uit het noorden adviseert haar om naar de Grote Tovenaar van Oz te gaan. Even later gaat ze op pad en volgt de gele weg naar de stad van Smaragd waar de grote tovenaar van Oz woont. Als ze een tijdje met haar hondje Toto opweg is komt ze bij een groot veld waar een vogelverschrikker aan een paal hangt. Zij bevrijdt de Vogelverschrikker en die vertelt haar dat hij ook een grote wens had namelijk: om hersens te hebben. En zo gaan ze verder met zijn tweeën langs de stenen weg. Na een tijdje komen ze bij een hutje aan waar ze ook zullen uitrusten, de Vogelverschrikker hoeft niet uit te rusten en kan dus zo op de uitijk staan. Wanneer ze wakker zijn horen ze iemand roepen. Ze lopen verder het bos in en zien daar ‘de blikken man’. De blikken man vertelt hun dat hij is vastgeroest en dan hij olie nodig heeft en hij zegt dat er een oliekan in zijn hut staat. De Vogelverschrikker en Doortje helpen hem en hij vertelt dat hij ook wel een wens had, hij wou graag een hart hebben. Hij vertelt ook hoe hij van blik is geworden. Hij hield vroeger namelijk heel veel van een meisje, en hij wilde graag met haar trouwen. Maar van de vader van het meisje mocht dat niet, de vader van het meisje vroeg de slechte heks van het Oosten om te zorgen dat ze niet trouwden. Toen de boswachter weer hout aan het hakken was betoverde de heks zijn bijl en die vloog uit zijn hand naar zijn been waardoor zijn been eraf viel. Hij ging naar een blikslager en die maakte een nieuw been voor hem. Zo ging ook zijn beide armen eraf en de rest van zijn lichaam werd ook van blik omdat het er allemaal was afgesneden.
Met zijn drieën gingen ze verder waar ze opgejaagd worden door een leeuw. Maar het is een heel bange leeuw en hij vraagt of hij mee mag naar de Tovenaar van Oz omdat hij graag niet zo laf meer wilde zijn. Uiteindelijk gingen ze verder met zijn vieren. Toen ze eindelijk uit het bos waren, kwamen ze bij een heel grote rivier waar ze over moesten. Ze hadden geen idee hoe ze aan de overkant moesten komen. Toen kreeg de Vogelverschrikker een idee. Ze moesten een vlot bouwen, dus de blikken man ging aan het werk. Toen het vlot af was gingen ze de rivier over. Daar vervolgden ze weer de weg van de gele stenen. Na een poosje te hebben gelopen kwamen ze bij een heel groene stad: de stad van Smaragd waar de Grote Tovenaar van Oz woonde. Ze werden ontvangen in het huis van de Grote tovenaar van Oz, maar niet door de grote tovenaar zelf maar door zijn dienstmeid. Zij zei dat ieder van hen op een aparte dag zou worden ontvangen. Doortje was de eerste. De grote tovenaar zou haar naar huis sturen als zij de heks uit het westen zou vermoorden. Daarna was de Vogelverschrikker aan de beurt en hij kreeg dezelfde opdracht en inruil daarvoor kreeg hij hersens. Ook de blikken man en de leeuw kregen hun wens als ze de heks uit het westen zouden vermoorden. En zo gingen ze op pad naar het westen. De heks was heel erg boos omdat ze haar kwamen vermoorden, dus eerst stuurde ze 40 kraaien die allemaal werden vermoord. De vogelverschrikker pakte ze bij hun nek en gooide ze op de grond. Daarna stuurde ze 40 wolven maar die kwamen niet ver want de blikken man met de bijl was ze te slim af en sloeg ze alle maal in mootjes. Daarna stuurde ze 40 slaven op hun af maar ze waren geen partij voor de leeuw. En zo kwamen ze steeds verder. De heks was ten einde raad. Er was nog maar oplossing: ze moest de gouden kap gebruiken en de 40 vliegende apen oproepen. De 40 apen waren veel te sterk voor de vier reisgenoten. Ze pakten met hun vieren de blikken man vast en brachten hem naar een plaats waar allemaal puntige rotsen waren en gooiden hem daarin. De Vogelverschrikker zijn stro werd uit hem gehaald en hij werd in een boom gegooid. De leeuw namen ze mee naar het paleis van de heks en Doortje namen ze ook mee. De leeuw werd in een kooi gestopt en Doortje moest voor haar werken. Toen op een dag de heks de schoentjes van Doortje wou afpakken werd Doortje zo boos dat ze een emmer water over de heks heen gooide. Door het water smolt de heks. Omdat de heks hierdoor dood was, was iedereen weer vrij. De Vliegevlugjes (de slaven van de heks) waren ook vrij en hielpen Doortje met haar vrienden terug vinden. De Vogelverschrikker en de Blikken man werden helemaal opgeknapt. Maar hoe moesten ze naar huis? Doortje gebruikte de gouden kap (waarmee je de vliegende apen drie keer kon oproepen) en beval de apen om hun naar de stad van Smaragd te brengen. Daar gingen ze direct naar de Tovenaar van Oz maar het bleek dat de tovenaar eigenlijk een grote grap was. Hij kon niet echt toveren hij had alles maar verzon. Hij gaf de vogelverschrikker een speldenkussen, de Blikken man kreeg een zelfgemaakt hart en de leeuw kreeg een drankje waar je lef van kreeg. Maar Doortje wou nog steeds naar huis dus gingen ze naar het zuiden dus gingen ze op pad ze kwamen bij een heel groot bos. De bomen hielden hun tegen. Het waren levende bomen. Maar de blikken man bood hulp hij hakte een tak door waardoor iedereen er snel door kon. Toen ze eindelijk bij de heks van het zuiden aankwamen vertelde de zuiderse heks dat ze eigenlijk al heel makkelijk naar huis zou kunnen ze moest gewoon met haar schoentjes tegen elkaar tikken. Doortje gaf de gouden kap aan de heks van het zuiden. De heks van het zuiden beval de vliegende apen de blikken man naar de Vliegevlugjes te brengen waar hij tot koning werd verkozen. De Vogelverschrikker was koning van de stad van Smaragd geworden, want de Grote tovenaar van Oz was daar weggegaan. En de leeuw werd naar het donkere bos gestuurd. Doortje ging naar huis met haar schoentjes.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "The wonderful wizard of oz door Lyman Frank Baum"